StoryEditorOCM
Hrvatskapotpuno zapuštena

Rat za poznatu vilu: koristili je Jakov Blažević i Kolinda, a sad je država mora vratiti nasljednici

Piše Korana Sutlić/JL
27. siječnja 2024. - 07:36

Na vrhu zagrebačkog Pantovčaka, u blizini brojnih raskošnih vila rezidencija veleposlanika, nalazi se jedna koja odskače. Izgleda kao napuštena, nekoć je to bila prekrasna starinska vila, ali sad je potpuno zapuštena.

Vilu Zuber zovu prema njenom prvom vlasniku Branku Zuberu, koji ju je sagradio u razdoblju između 1941. i 1943. godine, u vrijeme NDH, u stilu lovačkih kuća, tada na osami, na vrhu brijega koji je u okružju bio dijelom šumoviti predio, a dio su bili vinogradi. Kako saznajemo, za nju se upravo vodi dramatična pravna bitka - vraćena je kćeri prvog vlasnika koji ju je nakon rata morao prodati pod prisilom, ali se lani država na tu odluku žalila, piše Jutarnji list.

U novije doba vilu su neki prozvali i Zelenom, po zelenom sljemenskom kamenu od kojega je njeno pročelje. Ipak, u javnosti je najpoznatija po tome što je ovdje navodno živo moćni političar iz doba socijalizma Jakov Blažević, poznat i po tome što je bio javni tužitelj u slučaju protiv kardinala Alojzija Stepinca. No iz krugova njegove obitelji saznajemo da on ovdje nije stanovao, nego u kući na vrhu Nazorove ulice te je vilu Zuber vjerojatno koristio vrlo kratko.

Izvođač radova na vili početkom 40-ih bilo je građevno poduzeće Franjo Durlen, ovl. zid. majstor, koje je sagradilo u to doba nekoliko zgrada i kuća u Zagrebu. Franjo Duren bio je i prvi predsjednik hrvatskog planinarskog društva Zanatlija, osnovanog 1951. godine.

Na mjestu današnje kuće Zuber nalazila se stara prizemnica, vincilirska kuća obitelji Nikolića, jedne od najbogatijih i najuglednijih u Zagrebu na prijelazu u 20. stoljeće. Obogatili su se poslovima s diližansama te je obitelj značajna za povijest i razvoj pošte u Hrvatskoj, istražila je Nina Ožegović za 24 sata. Stara prizemnica obitelji Nikolić srušena je 1941. godine i na tom mjestu podignuta je nova katnica. Investitor je bio malodobni Branko Zuber, odnosno njegov otac Stjepan Zuber iz Deželićeve 56.

"Predmetnu nekretninu pokojni Branko Zuber prodao je Socijalističkoj Republici Hrvatskoj 1964. godine za 165.000.000 tadašnjih dinara. Kći Branka Zubera je 2016. godine podnijela tužbu u kojoj je navela da je njen otac prodao tu kuću pod prisilom tadašnjih vlasti i da je ugovor ništetan",odgovorili su nam iz Ministarstva graditeljstva i državne imovine, pod kojim je trenutno ova velebna vila.

Štoviše, 4. siječnja 2022. Općinski građanski sud u Zagrebu presudio je u korist tužiteljice, utvrdio da je kupoprodajni ugovor ništetan i naložio da se u zemljišnim knjigama upiše kao vlasnik sada pokojni Branko Zuber. Međutim, na tu je presudu nadležno Općinsko državno odvjetništvo uložilo žalbu o kojoj još nije odlučeno. Predmet je trenutačno na Županijskom sudu u Rijeci. Kći Branka Zubera navodno je stomatologinja Livia Zuber Ćurko.

"Dakle, problem za daljnje raspolaganje nekretninom su neriješeni vlasničkopravni odnosi", zaključuju u Ministarstvu državne imovine na temu zašto je u tako lošem stanju.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Branko Zuber kuću je prodao 1964. godine, što koincidira s vremenom gradnje Predsjedničkih dvora u susjedstvu. Rezidencija u kojoj su smješteni Predsjednički dvori bila je poznatija kao Vila Zagorje, a građena je 1963. – 1964. godine. Vila Zagorje je na kućnom broju 241, a vila Zuber na broju 243. Ona je dugo vremena bila dio kompleksa predsjedničkih dvora kao i Vila Weiss i Vila Prekrižje.

Za vrijeme predsjednika Tuđmana u vili Zuber su bili neki odjeli ureda predsjednika. Međutim, za vrijeme predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ova je vila predana Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, koje je sad Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

"Ured predsjednice Republike Hrvatske predao je još 24. svibnja 2016. godine tzv. Zelenu vilu na upravljanje tadašnjem Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, kojem je predana i sva dokumentacija vezana uz tu zgradu", rekli su nam u Uredu predsjednika.

Zašto su se za to odlučili, ostaje nepoznato...

Zanimljivo je i da je Vila Zuber, dok je bila dio rezidencijalnog kompleksa Predsjedničkih dvora, bila preventivno zaštićena kao kulturno dobro, dok nakon ‘izlaska‘ to više nije.

Od 2020. godine nije preventivno zaštićeno kulturno dobro, nego se "samo" nalazi u obuhvatu kulturnog dobra Povijesna urbana cjelina Grada Zagreb, u zoni primjene sustava zaštite ‘A‘ – Područje izuzetno dobro očuvane i osobito vrijedne povijesne strukture, saznajemo u Gradu Zagrebu.

Gledano arhitektonski, Zelena vila jednokatna je stambena kuća modernog koncepta, pravokutnog je tlocrta unutar kojeg je postignuta funkcionalna jednostavnost prostora, otvorena je prema jugu i zapadu velikom polukružnom terasom u prizemlju i natkrivenim terasama prvog kata, čime je ostvarena veza s pejzažom i omogućena vizura na grad. Krov je dvostrešni prekriven crijepom. Pročelja vile i ogradni zid obloženi su zelenim sljemenskim kamenom, u kombinaciji s drvenom oblogom natkrivenih terasa. Dvije godine nakon kupnje vile za državne rezidencijalne potrebe, 1966. godine izvedena je adaptacija unutrašnjosti. "Korištenjem tradicionalnih materijala ostvarena je zgrada modernog oblikovanja, skladnih proporcija i uklopljena u vrijedni prirodni ambijent", ocijenili su stručnjaci zavoda za Zaštitu spomenika Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:03