StoryEditorOCM
HrvatskaSUDBONOSNO ‘DA‘

Prošla je godina bila rekordna po broju sklopljenih istospolnih brakova. U Dalmaciji ih samo u jednoj županiji nije bilo

Piše Marijana Cvrtila
14. travnja 2024. - 13:10

Dok u općoj populaciji iz godine u godinu pada broj sklopljenih brakova, čini se da se sve više parova istoga spola odlučuje "registrirati", odnosno ozakoniti pred matičarem životno partnerstvo. Ne radi se tu o nekim enormno visokim brojkama, ali nakon što je sredinom srpnja 2014. godine u Hrvatskom saboru izglasan Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola, broj tako ozakonjenih zajednica, osobito nakon razdoblja pandemije koronavirusa, u konstantnom je porastu.

Nakon stupanja na snagu zakona sredinom 2014. godine pa do 31. prosinca 2015., prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, bilo je sklopljeno ukupno 108 životnih partnerstava osoba istoga spola. U godinama iza toga brojke su se na godišnjoj razini kretale između 47 (2019. godine) i najviše 66 (2016. i 2020. godine). No, već 2021. godine broj registriranih istospolnih partnerstava porastao je na 75, godinu kasnije, 2022., na 81 a 2023. najviše dosad u jednoj godini – ukupno 104.

Podsjetimo kako u Hrvatskoj životno partnerstvo mogu sklopiti i stranci/kinje, pri čemu moraju ispunjavati iste uvjete kao i hrvatski državljani (priložiti potrebne dokumente, npr. izvadak iz matice rođenih, potvrdu da već nisu u životnom partnerstvu ili braku i sl.).

image
Afp

Od ukupno 104 sklopljena životna partnerstva osoba istoga spola u prošloj godini, najviše njih – 48, registrirano je u Gradu Zagrebu, potom u Istarskoj (11) te Primorsko-goranskoj županiji (9). Ukupno je sklopljeno 50 životnih partnerstva među osobama muškog spola te 54 između žena. U Dalmaciji je lani najviše istospolnih parova svoju vezu ozakonilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji (7), Dubrovačko-neretvanskoj (4) te Zadarskoj županiji (2), dok u Šibensko-kninskoj matičari lani nisu imali posla kada je riječ o istospolnim zajednicama.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji životno su partnerstvo sklopili po jedan muški i dva ženska para u kojima su oba partnera/ice bili hrvatski državljani, u dvije muške zajednice i jednoj ženskoj radilo se, kako to vodi Ministarstvo, o "miješanom" paru, to jest jedan je od partnera imao hrvatsko a drugi strano državljanstvo, a svoju zajednicu registrirao je i jedan muški par stranih državljana.

Na razini Hrvatske, od ukupno 104 sklopljena životna partnerstva osoba istoga spola, u najviše parova, ukupno 56, oba su partnera/ice bili hrvatski državljani, u 37 parova jedan je od partnera/ica bio hrvatskog a drugi stranog državljanstva, dok je svoju vezu u Hrvatskoj lani ozakonilo ukupno 11 istospolnih parova gdje su oba partnera bili stranci/kinje.

Dodajmo i kako su osobe koje namjeravaju sklopiti životno partnerstvo dužne platiti ukupno 27,87 eura, i to upravnu pristojbu u iznosu od 9,29 eura za prijavu sklapanja životnog partnerstva te upravnu pristojbu u iznosu od 18,58 eura za čin sklapanja životnog partnerstva pred matičarom, navodi se u sustavu e-Građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:39