stdClass Object ( [id] => 1356897 [title] => Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: ‘Kad u vojsku pođem jaaaaa, cijelo selo će znaaaaaati...‘ [alias] => pretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-kad-u-vojsku-podem-jaaaaa-cijelo-selo-ce-znaaaaaati [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Je li moguće da ćemo se malo-pomalo vratit na ono što nas je većina isprdala i prezrela? Na obavezni vojni rok mislim. I na one "SMB kuglice", kako su nazivali grašak u JNA, i na famozni "drnč", deterdžentski rastvor za čišćenje naoružanja? Stupaj, vojsko, kucnuo je čas!

Evo sam se sjetila priče jednog prijatelja šta je bio regrut JNA u 80-ima: "Morali smo, ka, odbit napad Bugara valjda pa smo zato kopali neke rovove. Do mene doša neki taj desetar pa me pita: ‘Vojniče, vidiš li ti neprijatelja odavde?‘ Ja mu odgovorim: ‘Vidim.‘ ‘Vidiš ti moj qrac!‘, drekne pa mi zapovjedi: ‘Beži sto metara levo i kopaj novi rov!‘" Smijali smo se ko ludi na niz muka koje je preživio za vrijeme služenja vojnog roka, samo ih je on kasnije, kao i milijuni poput njega, pretvorio u anegdote.

Pregršt je bilo tih zgoda, a kako stvari stoje, moglo bi ih biti opet. Jer nekim se mudonjama to bilo toliko dobro primilo te im je valjda toplo oko srca dok se prisjećaju kako su tek u vojsci postali pravi momci. I tako, kad smo se već ponadali da je ono primitivno uvjerenje da onaj ko nije za vojsku nije ni za đevojku, sve pade u vodu.

Slušam mladića u anketi na teveu kako pozdravlja ideju u obaveznom vojnom roku zato što su, kaže on sam, mladi postali – premekani! Pa idi kući, sinko, žali se kevi i ćaletu šta nisu dejstvovali, a nemoj sve da nas uvaljuješ u rovove!

PONEDJELJAK: Svi se nešto spremaju za rat

Uglavnom, prekomjerna navala testosterona posvuda u svijetu mogla bi nas ozbiljno koštat. Nema dana kad ovaj radni tjedan negdje nismo pročitali da se sprema rat, da se neka zemlja naoružava ili priprema građane na mogući napad neprijatelja. U niz zemalja udvostručila se lova za vojsku, vraća se obavezni vojni rok i sve takve neke redom napaljene mužjačke priče. Uzbudili se generali i ministri obrane, eto im prilike da pokažu u praksi ono čemu su posvetili život, al‘ samo u teoriji. Galvanizirali se zato ovi s čvarcima na reverima ko nikad.

– To ti je, kažu, ovako: ona generacija šta je ratovala više nikad to ne bi ponovila, pa tako prođe nekih pedeset godina, a onda dođe nova s viškom hormona i sve krene ponovo – tumači mi nekidan prika.

– Misliš, dakle, da bi stvarno moglo doć do sveopćeg rokanja? I da je to isključivo stvar hormona?

– Pa mislin da bi moglo, al ne vidiš šta se događa? Svi se naoružavaju do zuba, čitaj malo, vidiš da će zapet trgovina, kapital to neće dopustit... A sve luda do lude ide na izbore. I, na zaprepaštenje pristojna svita, pobjeđuju.

I tako, čavrljali smo jer su nas zarazile vijesti po portalima. Neke "ratne" toliko su se valjda čitale da su bile na naslovnicama satima i danima. Na loše to sluti, ni admiral Lošo nije tako lošo predvidio. A onda su i u nas, logično, nekima kao naručene stigle ozbiljne najave da bi mladi, i muško i žensko, mogli u vojsku.

UTORAK: S maturalca ravno s bombama za pasom

---

image

Pavle Kalinić - ne samo da bi nam uvodio vojni rok, nego bi to mladima smjestio između završnog razreda srednje i prve godine faksa.

Josip Moler/Cropix
---

Odmah su počele kružit fore o anemičnome Rambu i slično. Desničari se razgalili, oni ionako zazivaju vojsku svako malo zbog migranata. I evo ga, ko će nego onaj šta je život posvetio mogućim katastrofama, a skoro nijedna se nije dogodila. Pavle Kalinić sav živnuo! Ne samo da bi nam uvodio vojni rok, nego bi to mladima smjestio između završnog razreda srednje i prve godine faksa. Maturanti bi, znači, trebali odradit ispit iz državne mature, otić na maturalni ples pa ravno iz gala haljina i odijela u vojničke uniforme s redenicima i ručnim bombama za pasom! Ispraćaj uz harmoniku i prolivanje vode za njima. Pa šta da malo zakasne na prvi semestar fakulteta, i vojno vaspitanje je važno. Ali okej, ajmo sad malo i ozbiljno.

Čak bih se i mogla složit da su svakakva znanja dobrodošla. Nas su trali obranom i zaštitom sve do prve godine faksa, pucali smo svi bar jednom iz puške, mi u Splitu išli smo, sjećam se, u streljanu na Šine, učili smo o svim vrstama naoružanja, o Molotovljevim koktelima, znali smo šta treba uradit u slučaju nuklearne eksplozije, atomski zdesna, to vam je, djeco, kad nuklearni udar stiže zdesna pa se bacaš ulijevo, znali smo pritrčat unesrećenom i dat mu prvu pomoć...

Al‘ znali smo se i prehranit, valjda svi odreda barem jabukama u šlafroku, znali smo ispeć palačinke i sašit botun. Bili smo takorekuć samoodrživi.

Kažu da su nam ta znanja i nešto vojne obuke pomogli obranit se u ovom zadnjem ratu. Možda. Možda je točno i kad kažu da su se samo naivci sprdali s najavama rata. Kakav rat! Činilo se nemoguće. A onda nas je pred haubicama većina stala ko zec pred farovima.

---

image

Ante Prkačin recitira Desanku Maksimović. To je djelovalo kao da se taj trenutak probudio iz neke duboke narkoze. I on i mi s njim

Damjan Tadić/Cropix
---

SRIJEDA: Buđenje iz duboke narkoze

Dobro, čujem vas već kako govorite da je ovaj tjedan bilo još puno tema osim tih sivomaslinastih. Javnosti su se predstavljali kandidati za glavnog državnog odvjetnika.

Malo tko je imao toliko vremena da te likove sluša osam sati na sjednici saborskog odbora. Vrijedilo je, otkrit ću vam, barem naletit na Antu Prkačina dok recitira Desanku Maksimović, što je djelovalo kao da se taj trenutak probudio iz neke duboke narkoze. I on i mi s njim. Lika smo, inače, skoro svi zaboravili.

Okej, valjda je i većina uvjerena da je to izlaganje kandidata samo predstava za javnost jer se odabir ionako zna. Najednom nam Vlada simulira demokratsku proceduru pa se sve hvali da je to veliki napredak u odnosu na prethodne odabire.

Najluđe mi je što se samo jednom od pretendenata na mjesto šefa DORH-a zamjera bliskost s vladajućim HDZ-om. Meni se takvima čine sva četvorica. Jedan je čak imao kravatu na čijem je čvoru stilizirana šahovnica. Onako valjda da svemu doda svečani ton. Inače, kakve su to uopće tlapnje o neovisnosti? Di je taj neko neovisan? Zašto bi i kako to uopće mogao biti?

– A mora bi bit – reče meni onaj prijatelj s kojim sam čavrljala o ratu.

– A ne može bit. A ti sad malo razmisli kako to – uzvratim mu ja samouvjereno ko Plenković.

ČETVRTAK: Kad je premijer nervozan, netko nastrada

Premijer, kad smo već neizbježno kod njega, već od početka tjedna i onog aktualnog sata onu "drugu" Hrvatsku maže na kruh. Spaketao je lukavo jedan zakon u koji je utrpao i dobro i loše pa ti sad budi pametan.

Dakle, pristao je da u izmjene Kaznenog zakona uvrsti femicid, rodno uvjetovano ubojstvo, što svakako treba pozdraviti, ali i kazne za curenje informacija iz predistražnih i istražnih postupaka, što pod svaku cijenu treba izbjeći. Takve će izmjene, za one koji to još ne znaju, novinarima uskratiti pravo na otkrivanje detalja od važnosti za javni interes. Pokušaju li objaviti neke transkripte, na primjer, ili količinu alkohola u krvi ministra prilikom prometne nesreće, mogli bi biti izvrgnuti preslušavanjima i oduzimanjem mobitela.

Čula sam one koji se u obranu ovih kazni pozivaju na zakonodavstva razvijenih zemalja. U tome i je kvaka! Naravno da ćemo se ugledati na razvijene demokracije, ali valjda se u tim sustavima ne čekaju optužnice po sedam godina, pa još i suđenja dodatnih dvadeset. I postojeći zakon kakav je sada ima dovoljno odrednica po kojima je nešto tajno i nejavno, pa smo u tek nešto malo slučajeva imali kazneni progon za prekršitelje. Sada se predviđaju sankcije do tri godine zatvora. Nakon prve halabuke koja se podigla, novinare se sada izrijekom izuzelo od progona, ali još uvijek krivac može biti i – sam okrivljeni ako nešto pisne. Totalno ludo i karikaturalno!

Kako stvari stoje, premijer je uporan da ovaj zakon prođe jer, kako znamo, razloge crpi iz vlastite štete koju mu čine objave korupcijskih afera gdje mu se spominju inicijali. Ne samo štetu, čini mu nervozu, a uvijek kada je on nervozan, vidili smo, nekima se loše piše.

---

image

Ako neki mogu zazivat povratak obaveznog služenja vojnog roka, šta kome smeta zazivanje bivšeg premijera. Mir Božji, ćaća se vraća!

Ronald Goršić/Cropix
---

PETAK: Mir Božji, ćaća se vraća!

A taj isti zakon, ovakav kakav je još na snazi, peglao se prije ulaska u Europsku uniju kada je, evo su se neki sjetili ovih dana, sve cvjetalo. Bilo je to doba Sanadera pa su ga čak dvojica uglednika ovih dana veličala, em Milorad Pupovac, em odvjetnik Čedo Prodanović. A šta oćete, ako neki mogu zazivat povratak obaveznog služenja vojnog roka, šta kome smeta zazivanje bivšeg premijera. Mir Božji, ćaća se vraća!

I evo ga, iz saborskih klupa muškadija opet o vojsci. Dižu frku i ispaljuju artiljeriju ko da su se vojničkog fažola nakusali. I to redovito ovi zdesna. Ko nuklearni udar. Zato, djeco, atomski zdesna! Bežite bar sto metara levo!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TAKO MI DRNČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TAKO MI DRNČA 2 0 8213 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-19 14:49:37 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-20 08:50:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-20 08:50:39 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: 'Kad u vojsku pođem jaaaaa, cijelo selo će znaaaaaati...' page_title=Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: 'Kad u vojsku pođem jaaaaa, cijelo selo će znaaaaaati...' [metakey] => silvana uzinić, Pripreme za rat, obuka, vojni rok [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/19\/25957117.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/25874776.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/24908655.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26316212.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Josip Moler\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ako neki mogu zazivat povratak obaveznog slu\u017eenja vojnog roka, \u0161ta kome smeta zazivanje biv\u0161eg premijera. Mir Bo\u017eji, \u0107a\u0107a se vra\u0107a!<\/p>","

Ante Prka\u010din recitira Desanku Maksimovi\u0107. To je djelovalo kao da se taj trenutak probudio iz neke duboke narkoze. I on i mi s njim<\/p>","

Pavle Kalini\u0107 - ne samo da bi nam uvodio vojni rok, nego bi to mladima smjestio izme\u0111u zavr\u0161nog razreda srednje i prve godine faksa.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25957117_1920.jpg":"1920x1080","k_25957117_1280.jpg":"1280x1280","k_25957117_1024.jpg":"1024x1024","k_25957117_640.jpg":"640x640","k_25957117_480.jpg":"480x480","k_25957117_340.jpg":"340x340","k_25957117_220.jpg":"220x220","o_25957117_1280.jpg":"1280x853","o_25957117_1024.jpg":"1024x682","o_25957117_640.jpg":"640x426","o_25957117_480.jpg":"480x320","o_25957117_340.jpg":"340x226","o_25957117_220.jpg":"220x146","h_25957117_1280.jpg":"1280x854","h_25957117_1024.jpg":"1024x683","h_25957117_640.jpg":"640x427","h_25957117_480.jpg":"480x320","h_25957117_340.jpg":"340x227","h_25957117_220.jpg":"220x147","pp_25957117_1280.jpg":"1280x1628","pp_25957117_1024.jpg":"1024x1303","pp_25957117_640.jpg":"640x814","pp_25957117_480.jpg":"480x611","pp_25957117_340.jpg":"340x432","pp_25957117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_25874776_1920.jpg":"1920x1080","k_25874776_1280.jpg":"1280x1280","k_25874776_1024.jpg":"1024x1024","k_25874776_640.jpg":"640x640","k_25874776_480.jpg":"480x480","k_25874776_340.jpg":"340x340","k_25874776_220.jpg":"220x220","o_25874776_1280.jpg":"1280x861","o_25874776_1024.jpg":"1024x689","o_25874776_640.jpg":"640x430","o_25874776_480.jpg":"480x323","o_25874776_340.jpg":"340x228","o_25874776_220.jpg":"220x148","h_25874776_1280.jpg":"1280x854","h_25874776_1024.jpg":"1024x683","h_25874776_640.jpg":"640x427","h_25874776_480.jpg":"480x320","h_25874776_340.jpg":"340x227","h_25874776_220.jpg":"220x147","pp_25874776_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874776_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874776_640.jpg":"640x814","pp_25874776_480.jpg":"480x611","pp_25874776_340.jpg":"340x432","pp_25874776_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24908655_1920.jpg":"1920x1080","k_24908655_1280.jpg":"1280x1280","k_24908655_1024.jpg":"1024x1024","k_24908655_640.jpg":"640x640","k_24908655_480.jpg":"480x480","k_24908655_340.jpg":"340x340","k_24908655_220.jpg":"220x220","o_24908655_1280.jpg":"1280x853","o_24908655_1024.jpg":"1024x682","o_24908655_640.jpg":"640x426","o_24908655_480.jpg":"480x320","o_24908655_340.jpg":"340x226","o_24908655_220.jpg":"220x146","h_24908655_1280.jpg":"1280x854","h_24908655_1024.jpg":"1024x683","h_24908655_640.jpg":"640x427","h_24908655_480.jpg":"480x320","h_24908655_340.jpg":"340x227","h_24908655_220.jpg":"220x147","pp_24908655_1280.jpg":"1280x1628","pp_24908655_1024.jpg":"1024x1303","pp_24908655_640.jpg":"640x814","pp_24908655_480.jpg":"480x611","pp_24908655_340.jpg":"340x432","pp_24908655_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1463","hd_26316212_1920.jpg":"1920x1080","k_26316212_1280.jpg":"1280x1280","k_26316212_1024.jpg":"1024x1024","k_26316212_640.jpg":"640x640","k_26316212_480.jpg":"480x480","k_26316212_340.jpg":"340x340","k_26316212_220.jpg":"220x220","o_26316212_1280.jpg":"1280x975","o_26316212_1024.jpg":"1024x780","o_26316212_640.jpg":"640x487","o_26316212_480.jpg":"480x365","o_26316212_340.jpg":"340x259","o_26316212_220.jpg":"220x167","h_26316212_1280.jpg":"1280x854","h_26316212_1024.jpg":"1024x683","h_26316212_640.jpg":"640x427","h_26316212_480.jpg":"480x320","h_26316212_340.jpg":"340x227","h_26316212_220.jpg":"220x147","pp_26316212_1280.jpg":"1280x1628","pp_26316212_1024.jpg":"1024x1303","pp_26316212_640.jpg":"640x814","pp_26316212_480.jpg":"480x611","pp_26316212_340.jpg":"340x432","pp_26316212_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38321049 Threads: 4 Questions: 7092861488 Slow queries: 3299124 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608221193 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-kad-u-vojsku-podem-jaaaaa-cijelo-selo-ce-znaaaaaati-1356897 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-kad-u-vojsku-podem-jaaaaa-cijelo-selo-ce-znaaaaaati-1356897?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 744782 [name] => Pripreme za rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-20 09:51:13 [main_article_id] => 0 [alias] => pripreme-za-rat [link] => /tag/pripreme-za-rat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 316376 [name] => obuka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obuka [link] => /tag/obuka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 289636 [name] => vojni rok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojni-rok [link] => /tag/vojni-rok ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TAKO MI DRNČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: ‘Kad u vojsku pođem jaaaaa, cijelo selo će znaaaaaati...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/25957117.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Šuvar/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/25957117.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/25874776.jpg [title] =>

Ako neki mogu zazivat povratak obaveznog služenja vojnog roka, šta kome smeta zazivanje bivšeg premijera. Mir Božji, ćaća se vraća!

Ronald Goršić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/24908655.jpg [title] =>

Ante Prkačin recitira Desanku Maksimović. To je djelovalo kao da se taj trenutak probudio iz neke duboke narkoze. I on i mi s njim

Damjan Tadić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26316212.jpg [title] =>

Pavle Kalinić - ne samo da bi nam uvodio vojni rok, nego bi to mladima smjestio između završnog razreda srednje i prve godine faksa.

Josip Moler/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Je li moguće da ćemo se malo-pomalo vratit na ono što nas je većina isprdala i prezrela? Na obavezni vojni rok mislim. I na one "SMB kuglice", kako su nazivali grašak u JNA, i na famozni "drnč", deterdžentski rastvor za čišćenje naoružanja? Stupaj, vojsko, kucnuo je čas!

Evo sam se sjetila priče jednog prijatelja šta je bio regrut JNA u 80-ima: "Morali smo, ka, odbit napad Bugara valjda pa smo zato kopali neke rovove. Do mene doša neki taj desetar pa me pita: ‘Vojniče, vidiš li ti neprijatelja odavde?‘ Ja mu odgovorim: ‘Vidim.‘ ‘Vidiš ti moj qrac!‘, drekne pa mi zapovjedi: ‘Beži sto metara levo i kopaj novi rov!‘" Smijali smo se ko ludi na niz muka koje je preživio za vrijeme služenja vojnog roka, samo ih je on kasnije, kao i milijuni poput njega, pretvorio u anegdote.

Pregršt je bilo tih zgoda, a kako stvari stoje, moglo bi ih biti opet. Jer nekim se mudonjama to bilo toliko dobro primilo te im je valjda toplo oko srca dok se prisjećaju kako su tek u vojsci postali pravi momci. I tako, kad smo se već ponadali da je ono primitivno uvjerenje da onaj ko nije za vojsku nije ni za đevojku, sve pade u vodu.

Slušam mladića u anketi na teveu kako pozdravlja ideju u obaveznom vojnom roku zato što su, kaže on sam, mladi postali – premekani! Pa idi kući, sinko, žali se kevi i ćaletu šta nisu dejstvovali, a nemoj sve da nas uvaljuješ u rovove!

PONEDJELJAK: Svi se nešto spremaju za rat

Uglavnom, prekomjerna navala testosterona posvuda u svijetu mogla bi nas ozbiljno koštat. Nema dana kad ovaj radni tjedan negdje nismo pročitali da se sprema rat, da se neka zemlja naoružava ili priprema građane na mogući napad neprijatelja. U niz zemalja udvostručila se lova za vojsku, vraća se obavezni vojni rok i sve takve neke redom napaljene mužjačke priče. Uzbudili se generali i ministri obrane, eto im prilike da pokažu u praksi ono čemu su posvetili život, al‘ samo u teoriji. Galvanizirali se zato ovi s čvarcima na reverima ko nikad.

– To ti je, kažu, ovako: ona generacija šta je ratovala više nikad to ne bi ponovila, pa tako prođe nekih pedeset godina, a onda dođe nova s viškom hormona i sve krene ponovo – tumači mi nekidan prika.

– Misliš, dakle, da bi stvarno moglo doć do sveopćeg rokanja? I da je to isključivo stvar hormona?

– Pa mislin da bi moglo, al ne vidiš šta se događa? Svi se naoružavaju do zuba, čitaj malo, vidiš da će zapet trgovina, kapital to neće dopustit... A sve luda do lude ide na izbore. I, na zaprepaštenje pristojna svita, pobjeđuju.

I tako, čavrljali smo jer su nas zarazile vijesti po portalima. Neke "ratne" toliko su se valjda čitale da su bile na naslovnicama satima i danima. Na loše to sluti, ni admiral Lošo nije tako lošo predvidio. A onda su i u nas, logično, nekima kao naručene stigle ozbiljne najave da bi mladi, i muško i žensko, mogli u vojsku.

UTORAK: S maturalca ravno s bombama za pasom

---

image

Pavle Kalinić - ne samo da bi nam uvodio vojni rok, nego bi to mladima smjestio između završnog razreda srednje i prve godine faksa.

Josip Moler/Cropix
---

Odmah su počele kružit fore o anemičnome Rambu i slično. Desničari se razgalili, oni ionako zazivaju vojsku svako malo zbog migranata. I evo ga, ko će nego onaj šta je život posvetio mogućim katastrofama, a skoro nijedna se nije dogodila. Pavle Kalinić sav živnuo! Ne samo da bi nam uvodio vojni rok, nego bi to mladima smjestio između završnog razreda srednje i prve godine faksa. Maturanti bi, znači, trebali odradit ispit iz državne mature, otić na maturalni ples pa ravno iz gala haljina i odijela u vojničke uniforme s redenicima i ručnim bombama za pasom! Ispraćaj uz harmoniku i prolivanje vode za njima. Pa šta da malo zakasne na prvi semestar fakulteta, i vojno vaspitanje je važno. Ali okej, ajmo sad malo i ozbiljno.

Čak bih se i mogla složit da su svakakva znanja dobrodošla. Nas su trali obranom i zaštitom sve do prve godine faksa, pucali smo svi bar jednom iz puške, mi u Splitu išli smo, sjećam se, u streljanu na Šine, učili smo o svim vrstama naoružanja, o Molotovljevim koktelima, znali smo šta treba uradit u slučaju nuklearne eksplozije, atomski zdesna, to vam je, djeco, kad nuklearni udar stiže zdesna pa se bacaš ulijevo, znali smo pritrčat unesrećenom i dat mu prvu pomoć...

Al‘ znali smo se i prehranit, valjda svi odreda barem jabukama u šlafroku, znali smo ispeć palačinke i sašit botun. Bili smo takorekuć samoodrživi.

Kažu da su nam ta znanja i nešto vojne obuke pomogli obranit se u ovom zadnjem ratu. Možda. Možda je točno i kad kažu da su se samo naivci sprdali s najavama rata. Kakav rat! Činilo se nemoguće. A onda nas je pred haubicama većina stala ko zec pred farovima.

---

image

Ante Prkačin recitira Desanku Maksimović. To je djelovalo kao da se taj trenutak probudio iz neke duboke narkoze. I on i mi s njim

Damjan Tadić/Cropix
---

SRIJEDA: Buđenje iz duboke narkoze

Dobro, čujem vas već kako govorite da je ovaj tjedan bilo još puno tema osim tih sivomaslinastih. Javnosti su se predstavljali kandidati za glavnog državnog odvjetnika.

Malo tko je imao toliko vremena da te likove sluša osam sati na sjednici saborskog odbora. Vrijedilo je, otkrit ću vam, barem naletit na Antu Prkačina dok recitira Desanku Maksimović, što je djelovalo kao da se taj trenutak probudio iz neke duboke narkoze. I on i mi s njim. Lika smo, inače, skoro svi zaboravili.

Okej, valjda je i većina uvjerena da je to izlaganje kandidata samo predstava za javnost jer se odabir ionako zna. Najednom nam Vlada simulira demokratsku proceduru pa se sve hvali da je to veliki napredak u odnosu na prethodne odabire.

Najluđe mi je što se samo jednom od pretendenata na mjesto šefa DORH-a zamjera bliskost s vladajućim HDZ-om. Meni se takvima čine sva četvorica. Jedan je čak imao kravatu na čijem je čvoru stilizirana šahovnica. Onako valjda da svemu doda svečani ton. Inače, kakve su to uopće tlapnje o neovisnosti? Di je taj neko neovisan? Zašto bi i kako to uopće mogao biti?

– A mora bi bit – reče meni onaj prijatelj s kojim sam čavrljala o ratu.

– A ne može bit. A ti sad malo razmisli kako to – uzvratim mu ja samouvjereno ko Plenković.

ČETVRTAK: Kad je premijer nervozan, netko nastrada

Premijer, kad smo već neizbježno kod njega, već od početka tjedna i onog aktualnog sata onu "drugu" Hrvatsku maže na kruh. Spaketao je lukavo jedan zakon u koji je utrpao i dobro i loše pa ti sad budi pametan.

Dakle, pristao je da u izmjene Kaznenog zakona uvrsti femicid, rodno uvjetovano ubojstvo, što svakako treba pozdraviti, ali i kazne za curenje informacija iz predistražnih i istražnih postupaka, što pod svaku cijenu treba izbjeći. Takve će izmjene, za one koji to još ne znaju, novinarima uskratiti pravo na otkrivanje detalja od važnosti za javni interes. Pokušaju li objaviti neke transkripte, na primjer, ili količinu alkohola u krvi ministra prilikom prometne nesreće, mogli bi biti izvrgnuti preslušavanjima i oduzimanjem mobitela.

Čula sam one koji se u obranu ovih kazni pozivaju na zakonodavstva razvijenih zemalja. U tome i je kvaka! Naravno da ćemo se ugledati na razvijene demokracije, ali valjda se u tim sustavima ne čekaju optužnice po sedam godina, pa još i suđenja dodatnih dvadeset. I postojeći zakon kakav je sada ima dovoljno odrednica po kojima je nešto tajno i nejavno, pa smo u tek nešto malo slučajeva imali kazneni progon za prekršitelje. Sada se predviđaju sankcije do tri godine zatvora. Nakon prve halabuke koja se podigla, novinare se sada izrijekom izuzelo od progona, ali još uvijek krivac može biti i – sam okrivljeni ako nešto pisne. Totalno ludo i karikaturalno!

Kako stvari stoje, premijer je uporan da ovaj zakon prođe jer, kako znamo, razloge crpi iz vlastite štete koju mu čine objave korupcijskih afera gdje mu se spominju inicijali. Ne samo štetu, čini mu nervozu, a uvijek kada je on nervozan, vidili smo, nekima se loše piše.

---

image

Ako neki mogu zazivat povratak obaveznog služenja vojnog roka, šta kome smeta zazivanje bivšeg premijera. Mir Božji, ćaća se vraća!

Ronald Goršić/Cropix
---

PETAK: Mir Božji, ćaća se vraća!

A taj isti zakon, ovakav kakav je još na snazi, peglao se prije ulaska u Europsku uniju kada je, evo su se neki sjetili ovih dana, sve cvjetalo. Bilo je to doba Sanadera pa su ga čak dvojica uglednika ovih dana veličala, em Milorad Pupovac, em odvjetnik Čedo Prodanović. A šta oćete, ako neki mogu zazivat povratak obaveznog služenja vojnog roka, šta kome smeta zazivanje bivšeg premijera. Mir Božji, ćaća se vraća!

I evo ga, iz saborskih klupa muškadija opet o vojsci. Dižu frku i ispaljuju artiljeriju ko da su se vojničkog fažola nakusali. I to redovito ovi zdesna. Ko nuklearni udar. Zato, djeco, atomski zdesna! Bežite bar sto metara levo!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Šuvar/Cropix Ronald Goršić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Josip Moler/Cropix
Ronald Goršić/Cropix

Ako neki mogu zazivat povratak obaveznog služenja vojnog roka, šta kome smeta zazivanje bivšeg premijera. Mir Božji, ćaća se vraća!

Damjan Tadić/Cropix

Ante Prkačin recitira Desanku Maksimović. To je djelovalo kao da se taj trenutak probudio iz neke duboke narkoze. I on i mi s njim

Josip Moler/Cropix

Pavle Kalinić - ne samo da bi nam uvodio vojni rok, nego bi to mladima smjestio između završnog razreda srednje i prve godine faksa.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-kad-u-vojsku-podem-jaaaaa-cijelo-selo-ce-znaaaaaati-1356897 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d4127c90156388bb0bc42731dd9472fe64f8c1bf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pretres+radnog+tjedna+Silvane+Uzini%C4%87%3A+%E2%80%98Kad+u+vojsku+po%C4%91em+jaaaaa%2C+cijelo+selo+%C4%87e+znaaaaaati...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-kad-u-vojsku-podem-jaaaaa-cijelo-selo-ce-znaaaaaati-1356897 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-kad-u-vojsku-podem-jaaaaa-cijelo-selo-ce-znaaaaaati-1356897 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TAKO MI DRNČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaTAKO MI DRNČA

Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: ‘Kad u vojsku pođem jaaaaa, cijelo selo će znaaaaaati...‘

Piše Silvana Uzinić
20. siječnja 2024. - 09:50

Je li moguće da ćemo se malo-pomalo vratit na ono što nas je većina isprdala i prezrela? Na obavezni vojni rok mislim. I na one "SMB kuglice", kako su nazivali grašak u JNA, i na famozni "drnč", deterdžentski rastvor za čišćenje naoružanja? Stupaj, vojsko, kucnuo je čas!

Evo sam se sjetila priče jednog prijatelja šta je bio regrut JNA u 80-ima: "Morali smo, ka, odbit napad Bugara valjda pa smo zato kopali neke rovove. Do mene doša neki taj desetar pa me pita: ‘Vojniče, vidiš li ti neprijatelja odavde?‘ Ja mu odgovorim: ‘Vidim.‘ ‘Vidiš ti moj qrac!‘, drekne pa mi zapovjedi: ‘Beži sto metara levo i kopaj novi rov!‘" Smijali smo se ko ludi na niz muka koje je preživio za vrijeme služenja vojnog roka, samo ih je on kasnije, kao i milijuni poput njega, pretvorio u anegdote....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 02:16