stdClass Object ( [id] => 1300431 [title] => Posljednja večera na naš način – Franjo Tuđman i dvanaest partizana koji su obilježili hrvatsku kulturu [alias] => posljednja-vecera-na-nas-nacin-franjo-tudman-i-dvanaest-partizana-koji-su-obiljezili-hrvatsku-kulturu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uz praznik tituliran kao Dan antifašističke borbe, kad se navršava veličanstvena obljetnica na čast čak 80 godina i od bitke na Neretvi i od još krvavije vojne na Sutjesci – bez obzira na badnje i barile prolivene krvi sa sviju strana – te uz sve reklamiraniju agendu gdje određene gnojne struje u hrvatskom društvu pod egidom sakrosanktnog domoljublja i destiliranog patriotizma svim silama tekovine partizanskog oslobodilačkog pokreta kontra dušmaninu pokušavaju podvesti do pod apriorno negativan kontekst, javnom razboru svakako moramo dati priliku na nekolikim primjerima razumno prikazati koliki je bio stvarni doprinos jučerašnjih partizana za današnje stanje kulture u Splitu, pa onda posredno i zavičajnog nam baštinstva u Dalmaciji, ali i nacionalne ereditadi na razini cijele Hrvatske.

A, ne zaboravimo, ukorak s tim ide i 80. rođendan Slobodne Dalmacije, čija se trudnoća iznosila baš nekako sa slavnim ratničkim pobjedama oko Jablanice, iznad, do i u rijeci Neretvi, a samo porođenje Novine i njezine babine zbile su se u pojati na Mosoru upravo nekako paralelno s koljačinama na Zelengori i Sutjesci. Te, ili one, 1943. godine…

Ama, nakon ovog uvoda koji predilekcijom sugerira veselu uvertiru akonto sveopće partizanštine, i, prije no što nekolicini vrlih partizanâ podignemo i ovaj spomenik u trajnom materijalu što će zavazda – ovim tekstom – biti postavljen i po narudžbi otkriven nekad i negdje u budućnosti po arhivima nacionalnih nam i sveučilišnih knjižnica, dajmo načas bocu s kisikom i onim propalicama i propalitetima, manipulatorima i žilogrizima s desničarskih karepovacâ; svima onima, dunkve, koji oponašaju objektivnost i glume novinarstvo licemjernom farizejštinom.

Te razgalamljene trubače i borozane treba odmah u startu sasjeći, pa konstatirati na njihovu žalost: da, bilo je među partizanima huljâ i ništarijâ, onih precizno imenovanih hudobâ što se pamte kao psi rata!

Takvi su izrodi bili sijamski blizanci pobratimima u istosti s ustašama i četnicima, kolegama po svemu najgoremu, koji su od živih ljudi nizašto činili mrtvace i njima punili nebrojene jame do danas neregistrirane i neispražnjene.

Lavež tih pasa rata još uvijek nije utihnuo, nebrojeni kosturi i dalje nisu izolirani i ljudski sahranjeni, i, ta škura partizanska mrlja i dandanas ne pronalazi načina i puta ka humanom očišćenju…

Ali da, na današnji dan, šaka jada iz velebnoga korpusa partizanskoga pokreta ne može ni izbliza anulirati sav onaj doprinos što ga je tada taj domoljubni impetus bio iznjedrio kao neporecivi kriterij izvrsnosti, poštenja i čojstva.

Jedna druga šaka jada, danas, istodobno podiže spomenike Franji Tuđmanu i časti ga naslovom Prvoga Predsjednika moderne Republike Hrvatske, umjetno zaboravljajući da je taj isti Franjo Tuđman, kao partizan 1945. godine ušao u Zagreb, po njima – kao okupator… E, pa neće ići, idioti!

U moru značajeva i važnika iz perivoja slave naše nacije ovdje će biti izlučeno i izloženo njih ukupno dvanaest mrtvacâ, koji su, dok bijahu živi, utabali put, zacrtali trasu ili udarili kurs kojim se imalo hoditi po precizno označenom azimutu duž progadura duhovnog nam i kulturnog identiteta.

Značajne ćemo partizane – u vrstu ili stroj, da ne bude ikakve sumnje glede favoriziranja ili preferencije – pošteno u vrstu ili stroj delegirati recepturom nepristranog abecednog reda. Pa pogledajmo čega sve ne bi bilo danas u nas, da nije bilo partizana kulturnjaka, Tuđmanovih suboraca. Prikazat ćemo ih u cenakulumu kao na Posljednjoj velčeri, a umjesto Isukrsta i 12 apostola, neka to budu Franjo Tuđman i dvanaest kolega mu partizana. Ergo…

---

image

Maestro Silvije Bombardelli - dugogodišnji direktor i dirigent Opere HNK Split

---

Silvije Bombardelli

Bio je skladatelj i dirigent, veliki kazališni i kulturni djelatnik i organizator. Taman po završetku Drugoga svjetskog rata, čiji je bio aktivni borbeni suučesnik, pokrenuo je Ljetnu pozornicu na Prokurativi, s koncertima i opernim izvedbama.

Kad to nije zaživjelo, pokrenuo je 1954. godine festival Splitske ljetne priredbe, današnje Splitsko ljeto. Skladao je niz baleta i simfonija, dvije opere i objavio muzikološku knjigu Ekstempore (1973.).

Bio je to Silvije Bombardelli, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

Mirko Božić

Znamo ga svi kao pisca, kao rafiniranog demijurga što je poput svojih vlaških babâ vješto mijesio tijesto jezika, i od toga, pored ostalog, ostvario čudesni roman Kurlani: prebogat leksikom i prebogat u svakom pogledu, ter raskriljen svjedočanstvima kontinentalnog identiteta i svake navike, bolje negoli je to prikazano u ma kojem etnografskom muzeju.

Puno je obitelji u Cetinskoj krajini koje će posvjedočiti koliko je dobar ovaj čovjek bio; i, kako je autoritet participacije u Partiji koristio za račun čovjeka. Djelovao je i kao operni solist u kazalištu, bariton, to se ne zna, a pjevao je i ulogu mlinara Sime u Eri s onoga svijeta Jakova Gotovca.

Bio je to Mirko Božić, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

Marin Franičević

Pjesnik veliki, i čakavski i štokavski, ali i rijetki dalmatinski znanstveni interpretator poezije. Značajne su i njegove skrupulozne studije na teme renesansnih začinjavaca, ali i književne kritike općenito. Uza sve, ostat će njegova čakavska poema Govorenje Mikule Trudnega, koju je čak i uglazbio drug mu po partizanštini, rečeni Silvije Bombardelli.

Bio je to Marin Franičević, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Jure Franičević Pločar - značajni su i njegovi ratni romani, s partizanom Grišom u glavnoj ulozi

---

Jure Franičević-Pločar

Za razliku od starijeg brata, Jure je bio i prozaik. Značajni su i njegovi ratni romani, s partizanom Grišom u glavnoj ulozi; ma, premda je pisao poeziju i na standardu i na čakavštini, ostat će u memoriji ove literature kao možda i najveći naš čakavski pjesnik. Obojica braće podrijetlom su iz Vrisnika s otoka Hvara.

Bio je to Jure Franičević-Pločar, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

Josip Hatze

S dvije opere i nizom sjajnih pjesama za glas i pratnju, ovaj je splitski kompozitor posve zaslužio da glazbena škola u rodnom mu gradu danas nosi njegovo ime. Bio je zborovođa i dirigent, zapisao je i mnoge narodne pjesme; no, za anale ostat će zapamćeno kako je upravo on, za vrijeme zbjega u El Shatu, organizirao glazbeni život i predvodio zborsko pjevanje.

Bio je to Josip Hatze, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Ante Jelaska kao redatelj i dramatičar na pozornici oživio je niz autentičnih djela domaćih autora, najčešće baš na čakavštini

Duje Klarić/Cropix
---

Ante Jelaska

U percepciji mladih Splićana, šjor Ante tek je jedan od zadnjih preživjelih partizana; međutim, ovaj je čovjek jedan od najzaslužnijih umjetnika za HNK Split nakon Drugog svjetskog rata. Upravo on je kao redatelj i dramatičar na pozornici oživio niz autentičnih djela domaćih autora, najčešće baš na čakavštini, koji je desetljećima potvrđivao što je to nacionalni teatar s ukopanošću u lokalni ambijent i život.

Bio je to Ante Jelaska, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Živko Jeličić pokrenuo je Čakavski sabor i ostvario pretpostavke za današnju instituciju Književni krug Split

---

Živko Jeličić

Čovjek kojem su se nudile zagrebačke sinekure nakon Narodnooslobodilačke borbe. No, on je svojem Splitu želio služiti i u njemu djelovati, pa je (zajedno s J. F. Pločarom) pokrenuo Čakavski sabor i ostvario pretpostavke za današnju instituciju Književni krug Split.

Iza sebe je ostavio nekoliko knjiga poezije i zbirki eseja, ali i impozantno romaneskno djelo, uključujući i "Splitsku trilogiju". Vlastitu arheološku zbirku s maritimnim eksponatima ostavio je na raspolaganje istraživačima. Svejedno, nitko ga se nije sjetio prije koju godinu, kad je grad kojem je toliko dao propustio makar kurtoazno obilježiti njegovu 100. godišnjicu rođenja… Sramota!

Bio je to Živko Jeličić, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Jure Kaštelan - zahvaljujući upravo njemu, sinu iz zaselka Zvečanja kod Omiša, Hrvati su dobili prvu svoju Bibliju tiskanu na vlastitom tlu…

FEĐA KLARIĆ
---

Jure Kaštelan

Koliko je bio velik pjesnik, znamo svi. Godinama je vodio katedru Teorije knjiženosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ostavljajući iza sebe važne oglede i pjesme za antologije. Ama, zahvaljujući upravo njemu, sinu iz zaselka Zvečanja kod Omiša, Hrvati su dobili prvu svoju Bibliju tiskanu na vlastitom tlu…

Onu slavnu iz 1968. Slavili su ga fra Bonaventura Duda i fra Jerko Fućak, bibličari. Slavio ga je i kardinal Franjo Kuharić. Bez Kaštelana ne bi bilo ni Zagrebačke Biblije.

Bio je to Jure Kaštelan, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

Josip Kirigin

Sad će mi netko reći da nikad nije za njega čuo…? Veliki naš pisac on je bio, kojeg smo kao i mnoge – njemu za utjehu! – zaboravili, i, veliki dokumentator kronike zbivanja u Dalmaciji za vrijeme NOB-a. Provjerite.

I pjesnik je bio, i zanesenjak što je evidentirao neke naše maritimne monstrance. Taj njegov leksikon/rječnik bi valjalo objaviti. Naći ćete sve u Muzeju u Hvaru. Sin mu je veliki naš arheolog – Branko Kirigin.

Bio je to Josip Kirigin, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Vladimir Nazor na splitskoj Pjaci nakon proglašenja prve hrvatske Vlade

---

Vladimir Nazor

E, sad… Prvi, u stvari, predsjednik Hrvatske, od nacista, fašista i domaćih izdajničkih hulja oslobođene Hrvatske, ali ono baš! Moj Bračanin, doduše iz Postira; ma, nitko nije savršen… Pjesme, romani, novele, eseji, prijevodi s talijanskog… Kako jednog od najvećih Bračana i Hrvata ikad pravo prikazati?

A pretprošli predsjednik Društva hrvatskih književnika – inače nevažni pijun dospio na tu poziciju u trenutku kolektivne amnezije i pijanstva članstva DHK, opijenog sentimentom uspomene na gnjecavu NDH – u jednom javnom nastupu pokušao ga difamirati do te mjere da bi najveću godišnju nacionalnu nagradu, tituliranu po Nazorovom imenu, svakako trebalo preimenovati! I onu po Ivanu Goranu Kovačiću. Sapienti sat…

Bio je to Vladimir Nazor, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Jedan od najvećih hrvatskih književnika u povijesti - Slobodan Novak ispred rodne kuće na splitskoj Matejuški
 

JOŠKO ŠUPIĆ/HANZA MEDIA
---

Slobodan Novak

Filigranski istančano rafiniran, i, visoko stilski sofisticiran prozni je umjetnik ovaj genealoški Splićanin, a geografski Rabljanin bio. Spočetka pisao je pjesme, lijepe pjesme, od kojih su ga odalečili drugi, ali i on sam.

Novak, pak, ispisao je neke među najljepšim i najvažnijim stranicama hrvatske književnosti što se jadranske provenijencije tiču. Nikad mi ništa od Izgubljenog zavičaja draže biti neće, niti ću u ikojem romanu više uživati od onog Mirisi, zlato i tamjan.

Bio je to Slobodan Novak, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Ivo Tijardović je najveći umjetnik što ga je Split ikada dao

---

Ivo Tijardović

Bez ikakve sumnje najveći umjetnik što ga je Split ikada dao. On je jedini u nas oživotvorio onaj kazališni ideal što ga je Richard Wagner bio nazvao "Gesamtkunstwerk": u sebi samom zaokruženo jedinstveno umjetničko djelo.

Sâm je Tijardović pisao libreta za svoje operete, uglazbio ih je, orkestrirao partituru, iskrojio kostime, sačinio scenografiju, osmislio režiju i, najzad, i dirigirao! Takav primjer naše kazalištoslovlje ne pamti. Bio je i slikar. A utemeljio je i orkestar koji se danas zove – Zagrebačka filharmonija.

Bio je to Ivo Tijardović, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

I, kad se sve skupa zbroji i oduzme, pomnoži i podjeli, zdrav čovjek u 2023. godini ne može razumjeti bolest koja se uvukla u unuke ovih slavnih partizana… (?)

Zajedničkim snagama odjela za Psihijatriju kakve veće bolnice i katedre za Povijest nekog uglednog fakulteta s kojim važnim neurološkim institutom i slavnim biokemijskim laboratorijem na kojima rade sve odreda friški nobelovci, ne bi svi znanstvenici ovoga svijeta uspjeli izolirati onaj oblik neuronâ od kojih je sastavljen mozak naših bližnjih na dvije noge, današnjih unuka nekoć hrabrih partizana što su goloruki ustali na dušmane, a koji unuci zanose se sentimentima ustaške kvislinške paradržavne tvorevine što su zajedno s nacistima i fašistima tukli po njihovim nonotima partizanima i nonama partizankama…

Kakav to kratki spoj u glavi mora nastati, pa da danas unuk vlastitim slavljem okupatora udre na mrtvog nonota i nonu koji su se protiv tog okupatora borili? A lako je moguće da ih je baš neki četnik ili ustaša, nacist ili fašist pod ploču groba ustvari i bio poslao. Ako i groba i ploče uopće i ima…

Pomno pratite Facebook, lako ćete naći unuke kojih se stide suhe kosti njihovih predaka pod zemljom… A puna su im usta Hrvatske i domoljublja, Boga i Gospe, vječno su nasmijani i puni ljubaznosti.

Nisu li takvi, uostalom, i pedofili, i silovatelji? Ljubazni i nasmijani? Izdajnički i pokvareni mozak svaki je isti, drugačija je možda odora ili oprava, krpa ili kapa…

Prepoznat ćemo ih po tome što, podsjetimo, navečer podižu spomenike Franji Tuđmanu i časte ga naslovom Prvoga Predsjednika moderne Republike Hrvatske – onoga istoga partizana Franju Tuđmana, ne zaboravimo, koji je 1945. godine u Zagreb, po njima, ujahao kao okupator – a ujutro pišu po Fejsu kako su partizani bili zločinci i nisu se borili za Hrvatsku…

Najte, najte… Najte me zajebavat, Dalmatinci!

Smrt fašizmu!

Vazda budi!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Uz Dan antifašizma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Uz Dan antifašizma 2 0 12546 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-21 09:31:01 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-22 07:19:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-22 07:19:01 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 193 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Posljednja večera na naš način – Franjo Tuđman i dvanaest partizana koji su obilježili hrvatsku kulturu [metakey] => Jure Kaštelan, Dvanaest partizana, Dan antifašizma, Ivo Tijardović, Franjo Tuđman, Prva hrvatska vlada [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/21\/644324.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/990525.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/1873862.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/7010896.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/23957071.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/13818032.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/1870059.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/1091648.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/551901.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","Duje Klari\u0107\/Cropix","","FE\u0110A KLARI\u0106","","JO\u0160KO \u0160UPI\u0106\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Posebno je Dalmacija bila bitna za partizanski pokret<\/p>","

Maestro Silvije Bombardelli - dugogodi\u0161nji direktor i dirigent Opere HNK Split<\/p>","

Jure Frani\u010devi\u0107 Plo\u010dar - zna\u010dajni su i njegovi ratni romani, s partizanom Gri\u0161om u glavnoj ulozi<\/p>","

Ivo Tijardovi\u0107 je najve\u0107i umjetnik \u0161to ga je Split ikada dao<\/p>","

Ante Jelaska kao redatelj i dramati\u010dar na pozornici o\u017eivio je niz autenti\u010dnih djela doma\u0107ih autora, naj\u010de\u0161\u0107e ba\u0161 na \u010dakav\u0161tini<\/p>","

\u017divko Jeli\u010di\u0107 pokrenuo je \u010cakavski sabor i ostvario pretpostavke za dana\u0161nju instituciju Knji\u017eevni krug Split<\/p>","

Jure Ka\u0161telan - zahvaljuju\u0107i upravo njemu, sinu iz zaselka Zve\u010danja kod Omi\u0161a, Hrvati su dobili prvu svoju Bibliju tiskanu na vlastitom tlu\u2026<\/p>","

Vladimir Nazor na splitskoj Pjaci nakon progla\u0161enja prve hrvatske Vlade<\/p>","

Jedan od najve\u0107ih hrvatskih knji\u017eevnika u povijesti - Slobodan Novak ispred rodne ku\u0107e na splitskoj Mateju\u0161ki
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1206","hd_644324_1920.jpg":"1920x1080","k_644324_1280.jpg":"1280x1280","k_644324_1024.jpg":"1024x1024","k_644324_640.jpg":"640x640","k_644324_480.jpg":"480x480","k_644324_340.jpg":"340x340","k_644324_220.jpg":"220x220","o_644324_1280.jpg":"1280x804","o_644324_1024.jpg":"1024x643","o_644324_640.jpg":"640x402","o_644324_480.jpg":"480x301","o_644324_340.jpg":"340x213","o_644324_220.jpg":"220x138","h_644324_1280.jpg":"1280x854","h_644324_1024.jpg":"1024x683","h_644324_640.jpg":"640x427","h_644324_480.jpg":"480x320","h_644324_340.jpg":"340x227","h_644324_220.jpg":"220x147","pp_644324_1280.jpg":"1280x1628","pp_644324_1024.jpg":"1024x1303","pp_644324_640.jpg":"640x814","pp_644324_480.jpg":"480x611","pp_644324_340.jpg":"340x432","pp_644324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"859x1259","hd_990525_1920.jpg":"1920x1080","k_990525_1280.jpg":"1280x1280","k_990525_1024.jpg":"1024x1024","k_990525_640.jpg":"640x640","k_990525_480.jpg":"480x480","k_990525_340.jpg":"340x340","k_990525_220.jpg":"220x220","o_990525_1280.jpg":"1280x1876","o_990525_1024.jpg":"1024x1500","o_990525_640.jpg":"640x938","o_990525_480.jpg":"480x703","o_990525_340.jpg":"340x498","o_990525_220.jpg":"220x322","h_990525_1280.jpg":"1280x854","h_990525_1024.jpg":"1024x683","h_990525_640.jpg":"640x427","h_990525_480.jpg":"480x320","h_990525_340.jpg":"340x227","h_990525_220.jpg":"220x147","pp_990525_1280.jpg":"1280x1628","pp_990525_1024.jpg":"1024x1303","pp_990525_640.jpg":"640x814","pp_990525_480.jpg":"480x611","pp_990525_340.jpg":"340x432","pp_990525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1324x928","hd_1873862_1920.jpg":"1920x1080","k_1873862_1280.jpg":"1280x1280","k_1873862_1024.jpg":"1024x1024","k_1873862_640.jpg":"640x640","k_1873862_480.jpg":"480x480","k_1873862_340.jpg":"340x340","k_1873862_220.jpg":"220x220","o_1873862_1280.jpg":"1280x897","o_1873862_1024.jpg":"1024x717","o_1873862_640.jpg":"640x448","o_1873862_480.jpg":"480x336","o_1873862_340.jpg":"340x238","o_1873862_220.jpg":"220x154","h_1873862_1280.jpg":"1280x854","h_1873862_1024.jpg":"1024x683","h_1873862_640.jpg":"640x427","h_1873862_480.jpg":"480x320","h_1873862_340.jpg":"340x227","h_1873862_220.jpg":"220x147","pp_1873862_1280.jpg":"1280x1628","pp_1873862_1024.jpg":"1024x1303","pp_1873862_640.jpg":"640x814","pp_1873862_480.jpg":"480x611","pp_1873862_340.jpg":"340x432","pp_1873862_220.jpg":"220x280"},{"size0":"600x300","hd_7010896_1920.jpg":"1920x1080","k_7010896_1280.jpg":"1280x1280","k_7010896_1024.jpg":"1024x1024","k_7010896_640.jpg":"640x640","k_7010896_480.jpg":"480x480","k_7010896_340.jpg":"340x340","k_7010896_220.jpg":"220x220","o_7010896_1280.jpg":"1280x640","o_7010896_1024.jpg":"1024x512","o_7010896_640.jpg":"640x320","o_7010896_480.jpg":"480x240","o_7010896_340.jpg":"340x170","o_7010896_220.jpg":"220x110","h_7010896_1280.jpg":"1280x854","h_7010896_1024.jpg":"1024x683","h_7010896_640.jpg":"640x427","h_7010896_480.jpg":"480x320","h_7010896_340.jpg":"340x227","h_7010896_220.jpg":"220x147","pp_7010896_1280.jpg":"1280x1628","pp_7010896_1024.jpg":"1024x1303","pp_7010896_640.jpg":"640x814","pp_7010896_480.jpg":"480x611","pp_7010896_340.jpg":"340x432","pp_7010896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23957071_1920.jpg":"1920x1080","k_23957071_1280.jpg":"1280x1280","k_23957071_1024.jpg":"1024x1024","k_23957071_640.jpg":"640x640","k_23957071_480.jpg":"480x480","k_23957071_340.jpg":"340x340","k_23957071_220.jpg":"220x220","o_23957071_1280.jpg":"1280x853","o_23957071_1024.jpg":"1024x682","o_23957071_640.jpg":"640x426","o_23957071_480.jpg":"480x320","o_23957071_340.jpg":"340x226","o_23957071_220.jpg":"220x146","h_23957071_1280.jpg":"1280x854","h_23957071_1024.jpg":"1024x683","h_23957071_640.jpg":"640x427","h_23957071_480.jpg":"480x320","h_23957071_340.jpg":"340x227","h_23957071_220.jpg":"220x147","pp_23957071_1280.jpg":"1280x1628","pp_23957071_1024.jpg":"1024x1303","pp_23957071_640.jpg":"640x814","pp_23957071_480.jpg":"480x611","pp_23957071_340.jpg":"340x432","pp_23957071_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1021x1466","hd_13818032_1920.jpg":"1920x1080","k_13818032_1280.jpg":"1280x1280","k_13818032_1024.jpg":"1024x1024","k_13818032_640.jpg":"640x640","k_13818032_480.jpg":"480x480","k_13818032_340.jpg":"340x340","k_13818032_220.jpg":"220x220","o_13818032_1280.jpg":"1280x1837","o_13818032_1024.jpg":"1024x1470","o_13818032_640.jpg":"640x918","o_13818032_480.jpg":"480x689","o_13818032_340.jpg":"340x488","o_13818032_220.jpg":"220x315","h_13818032_1280.jpg":"1280x854","h_13818032_1024.jpg":"1024x683","h_13818032_640.jpg":"640x427","h_13818032_480.jpg":"480x320","h_13818032_340.jpg":"340x227","h_13818032_220.jpg":"220x147","pp_13818032_1280.jpg":"1280x1628","pp_13818032_1024.jpg":"1024x1303","pp_13818032_640.jpg":"640x814","pp_13818032_480.jpg":"480x611","pp_13818032_340.jpg":"340x432","pp_13818032_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1482x2831","hd_1870059_1920.jpg":"1920x1080","k_1870059_1280.jpg":"1280x1280","k_1870059_1024.jpg":"1024x1024","k_1870059_640.jpg":"640x640","k_1870059_480.jpg":"480x480","k_1870059_340.jpg":"340x340","k_1870059_220.jpg":"220x220","o_1870059_1280.jpg":"1280x2445","o_1870059_1024.jpg":"1024x1956","o_1870059_640.jpg":"640x1222","o_1870059_480.jpg":"480x916","o_1870059_340.jpg":"340x649","o_1870059_220.jpg":"220x420","h_1870059_1280.jpg":"1280x854","h_1870059_1024.jpg":"1024x683","h_1870059_640.jpg":"640x427","h_1870059_480.jpg":"480x320","h_1870059_340.jpg":"340x227","h_1870059_220.jpg":"220x147","pp_1870059_1280.jpg":"1280x1628","pp_1870059_1024.jpg":"1024x1303","pp_1870059_640.jpg":"640x814","pp_1870059_480.jpg":"480x611","pp_1870059_340.jpg":"340x432","pp_1870059_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1326","hd_1091648_1920.jpg":"1920x1080","k_1091648_1280.jpg":"1280x1280","k_1091648_1024.jpg":"1024x1024","k_1091648_640.jpg":"640x640","k_1091648_480.jpg":"480x480","k_1091648_340.jpg":"340x340","k_1091648_220.jpg":"220x220","o_1091648_1280.jpg":"1280x884","o_1091648_1024.jpg":"1024x707","o_1091648_640.jpg":"640x442","o_1091648_480.jpg":"480x331","o_1091648_340.jpg":"340x234","o_1091648_220.jpg":"220x151","h_1091648_1280.jpg":"1280x854","h_1091648_1024.jpg":"1024x683","h_1091648_640.jpg":"640x427","h_1091648_480.jpg":"480x320","h_1091648_340.jpg":"340x227","h_1091648_220.jpg":"220x147","pp_1091648_1280.jpg":"1280x1628","pp_1091648_1024.jpg":"1024x1303","pp_1091648_640.jpg":"640x814","pp_1091648_480.jpg":"480x611","pp_1091648_340.jpg":"340x432","pp_1091648_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1759","hd_551901_1920.jpg":"1920x1080","k_551901_1280.jpg":"1280x1280","k_551901_1024.jpg":"1024x1024","k_551901_640.jpg":"640x640","k_551901_480.jpg":"480x480","k_551901_340.jpg":"340x340","k_551901_220.jpg":"220x220","o_551901_1280.jpg":"1280x1172","o_551901_1024.jpg":"1024x938","o_551901_640.jpg":"640x586","o_551901_480.jpg":"480x439","o_551901_340.jpg":"340x311","o_551901_220.jpg":"220x201","h_551901_1280.jpg":"1280x854","h_551901_1024.jpg":"1024x683","h_551901_640.jpg":"640x427","h_551901_480.jpg":"480x320","h_551901_340.jpg":"340x227","h_551901_220.jpg":"220x147","pp_551901_1280.jpg":"1280x1628","pp_551901_1024.jpg":"1024x1303","pp_551901_640.jpg":"640x814","pp_551901_480.jpg":"480x611","pp_551901_340.jpg":"340x432","pp_551901_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7423564 Threads: 4 Questions: 1531183670 Slow queries: 4655854 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110667614 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/posljednja-vecera-na-nas-nacin-franjo-tudman-i-dvanaest-partizana-koji-su-obiljezili-hrvatsku-kulturu-1300431 [printLink] => /vijesti/hrvatska/posljednja-vecera-na-nas-nacin-franjo-tudman-i-dvanaest-partizana-koji-su-obiljezili-hrvatsku-kulturu-1300431?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626131 [name] => Jure Kaštelan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-20 14:10:18 [main_article_id] => 0 [alias] => jure-kastelan [link] => /tag/jure-kastelan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 720672 [name] => Dvanaest partizana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-22 09:19:17 [main_article_id] => 0 [alias] => dvanaest-partizana [link] => /tag/dvanaest-partizana ) [2] => stdClass Object ( [id] => 720673 [name] => Dan antifašizma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-22 09:19:17 [main_article_id] => 0 [alias] => dan-antifasizma [link] => /tag/dan-antifasizma ) [3] => stdClass Object ( [id] => 268719 [name] => ivo tijardović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-tijardovic [link] => /tag/ivo-tijardovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 369080 [name] => Franjo Tuđman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => franjo-tudman [link] => /tag/franjo-tudman ) [5] => stdClass Object ( [id] => 720674 [name] => Prva hrvatska vlada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-22 09:19:17 [main_article_id] => 0 [alias] => prva-hrvatska-vlada [link] => /tag/prva-hrvatska-vlada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Uz Dan antifašizma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posljednja večera na naš način – Franjo Tuđman i dvanaest partizana koji su obilježili hrvatsku kulturu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/644324.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Posebno je Dalmacija bila bitna za partizanski pokret

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/644324.jpg [title] =>

Posebno je Dalmacija bila bitna za partizanski pokret

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/990525.jpg [title] =>

Maestro Silvije Bombardelli - dugogodišnji direktor i dirigent Opere HNK Split

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/1873862.jpg [title] =>

Jure Franičević Pločar - značajni su i njegovi ratni romani, s partizanom Grišom u glavnoj ulozi

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/7010896.jpg [title] =>

Ivo Tijardović je najveći umjetnik što ga je Split ikada dao

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/23957071.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Ante Jelaska kao redatelj i dramatičar na pozornici oživio je niz autentičnih djela domaćih autora, najčešće baš na čakavštini

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/13818032.jpg [title] =>

Živko Jeličić pokrenuo je Čakavski sabor i ostvario pretpostavke za današnju instituciju Književni krug Split

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/1870059.jpg [title] => FEĐA KLARIĆ

Jure Kaštelan - zahvaljujući upravo njemu, sinu iz zaselka Zvečanja kod Omiša, Hrvati su dobili prvu svoju Bibliju tiskanu na vlastitom tlu…

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/1091648.jpg [title] =>

Vladimir Nazor na splitskoj Pjaci nakon proglašenja prve hrvatske Vlade

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/551901.jpg [title] => JOŠKO ŠUPIĆ/HANZA MEDIA

Jedan od najvećih hrvatskih književnika u povijesti - Slobodan Novak ispred rodne kuće na splitskoj Matejuški
 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Uz praznik tituliran kao Dan antifašističke borbe, kad se navršava veličanstvena obljetnica na čast čak 80 godina i od bitke na Neretvi i od još krvavije vojne na Sutjesci – bez obzira na badnje i barile prolivene krvi sa sviju strana – te uz sve reklamiraniju agendu gdje određene gnojne struje u hrvatskom društvu pod egidom sakrosanktnog domoljublja i destiliranog patriotizma svim silama tekovine partizanskog oslobodilačkog pokreta kontra dušmaninu pokušavaju podvesti do pod apriorno negativan kontekst, javnom razboru svakako moramo dati priliku na nekolikim primjerima razumno prikazati koliki je bio stvarni doprinos jučerašnjih partizana za današnje stanje kulture u Splitu, pa onda posredno i zavičajnog nam baštinstva u Dalmaciji, ali i nacionalne ereditadi na razini cijele Hrvatske.

A, ne zaboravimo, ukorak s tim ide i 80. rođendan Slobodne Dalmacije, čija se trudnoća iznosila baš nekako sa slavnim ratničkim pobjedama oko Jablanice, iznad, do i u rijeci Neretvi, a samo porođenje Novine i njezine babine zbile su se u pojati na Mosoru upravo nekako paralelno s koljačinama na Zelengori i Sutjesci. Te, ili one, 1943. godine…

Ama, nakon ovog uvoda koji predilekcijom sugerira veselu uvertiru akonto sveopće partizanštine, i, prije no što nekolicini vrlih partizanâ podignemo i ovaj spomenik u trajnom materijalu što će zavazda – ovim tekstom – biti postavljen i po narudžbi otkriven nekad i negdje u budućnosti po arhivima nacionalnih nam i sveučilišnih knjižnica, dajmo načas bocu s kisikom i onim propalicama i propalitetima, manipulatorima i žilogrizima s desničarskih karepovacâ; svima onima, dunkve, koji oponašaju objektivnost i glume novinarstvo licemjernom farizejštinom.

Te razgalamljene trubače i borozane treba odmah u startu sasjeći, pa konstatirati na njihovu žalost: da, bilo je među partizanima huljâ i ništarijâ, onih precizno imenovanih hudobâ što se pamte kao psi rata!

Takvi su izrodi bili sijamski blizanci pobratimima u istosti s ustašama i četnicima, kolegama po svemu najgoremu, koji su od živih ljudi nizašto činili mrtvace i njima punili nebrojene jame do danas neregistrirane i neispražnjene.

Lavež tih pasa rata još uvijek nije utihnuo, nebrojeni kosturi i dalje nisu izolirani i ljudski sahranjeni, i, ta škura partizanska mrlja i dandanas ne pronalazi načina i puta ka humanom očišćenju…

Ali da, na današnji dan, šaka jada iz velebnoga korpusa partizanskoga pokreta ne može ni izbliza anulirati sav onaj doprinos što ga je tada taj domoljubni impetus bio iznjedrio kao neporecivi kriterij izvrsnosti, poštenja i čojstva.

Jedna druga šaka jada, danas, istodobno podiže spomenike Franji Tuđmanu i časti ga naslovom Prvoga Predsjednika moderne Republike Hrvatske, umjetno zaboravljajući da je taj isti Franjo Tuđman, kao partizan 1945. godine ušao u Zagreb, po njima – kao okupator… E, pa neće ići, idioti!

U moru značajeva i važnika iz perivoja slave naše nacije ovdje će biti izlučeno i izloženo njih ukupno dvanaest mrtvacâ, koji su, dok bijahu živi, utabali put, zacrtali trasu ili udarili kurs kojim se imalo hoditi po precizno označenom azimutu duž progadura duhovnog nam i kulturnog identiteta.

Značajne ćemo partizane – u vrstu ili stroj, da ne bude ikakve sumnje glede favoriziranja ili preferencije – pošteno u vrstu ili stroj delegirati recepturom nepristranog abecednog reda. Pa pogledajmo čega sve ne bi bilo danas u nas, da nije bilo partizana kulturnjaka, Tuđmanovih suboraca. Prikazat ćemo ih u cenakulumu kao na Posljednjoj velčeri, a umjesto Isukrsta i 12 apostola, neka to budu Franjo Tuđman i dvanaest kolega mu partizana. Ergo…

---

image

Maestro Silvije Bombardelli - dugogodišnji direktor i dirigent Opere HNK Split

---

Silvije Bombardelli

Bio je skladatelj i dirigent, veliki kazališni i kulturni djelatnik i organizator. Taman po završetku Drugoga svjetskog rata, čiji je bio aktivni borbeni suučesnik, pokrenuo je Ljetnu pozornicu na Prokurativi, s koncertima i opernim izvedbama.

Kad to nije zaživjelo, pokrenuo je 1954. godine festival Splitske ljetne priredbe, današnje Splitsko ljeto. Skladao je niz baleta i simfonija, dvije opere i objavio muzikološku knjigu Ekstempore (1973.).

Bio je to Silvije Bombardelli, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

Mirko Božić

Znamo ga svi kao pisca, kao rafiniranog demijurga što je poput svojih vlaških babâ vješto mijesio tijesto jezika, i od toga, pored ostalog, ostvario čudesni roman Kurlani: prebogat leksikom i prebogat u svakom pogledu, ter raskriljen svjedočanstvima kontinentalnog identiteta i svake navike, bolje negoli je to prikazano u ma kojem etnografskom muzeju.

Puno je obitelji u Cetinskoj krajini koje će posvjedočiti koliko je dobar ovaj čovjek bio; i, kako je autoritet participacije u Partiji koristio za račun čovjeka. Djelovao je i kao operni solist u kazalištu, bariton, to se ne zna, a pjevao je i ulogu mlinara Sime u Eri s onoga svijeta Jakova Gotovca.

Bio je to Mirko Božić, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

Marin Franičević

Pjesnik veliki, i čakavski i štokavski, ali i rijetki dalmatinski znanstveni interpretator poezije. Značajne su i njegove skrupulozne studije na teme renesansnih začinjavaca, ali i književne kritike općenito. Uza sve, ostat će njegova čakavska poema Govorenje Mikule Trudnega, koju je čak i uglazbio drug mu po partizanštini, rečeni Silvije Bombardelli.

Bio je to Marin Franičević, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Jure Franičević Pločar - značajni su i njegovi ratni romani, s partizanom Grišom u glavnoj ulozi

---

Jure Franičević-Pločar

Za razliku od starijeg brata, Jure je bio i prozaik. Značajni su i njegovi ratni romani, s partizanom Grišom u glavnoj ulozi; ma, premda je pisao poeziju i na standardu i na čakavštini, ostat će u memoriji ove literature kao možda i najveći naš čakavski pjesnik. Obojica braće podrijetlom su iz Vrisnika s otoka Hvara.

Bio je to Jure Franičević-Pločar, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

Josip Hatze

S dvije opere i nizom sjajnih pjesama za glas i pratnju, ovaj je splitski kompozitor posve zaslužio da glazbena škola u rodnom mu gradu danas nosi njegovo ime. Bio je zborovođa i dirigent, zapisao je i mnoge narodne pjesme; no, za anale ostat će zapamćeno kako je upravo on, za vrijeme zbjega u El Shatu, organizirao glazbeni život i predvodio zborsko pjevanje.

Bio je to Josip Hatze, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Ante Jelaska kao redatelj i dramatičar na pozornici oživio je niz autentičnih djela domaćih autora, najčešće baš na čakavštini

Duje Klarić/Cropix
---

Ante Jelaska

U percepciji mladih Splićana, šjor Ante tek je jedan od zadnjih preživjelih partizana; međutim, ovaj je čovjek jedan od najzaslužnijih umjetnika za HNK Split nakon Drugog svjetskog rata. Upravo on je kao redatelj i dramatičar na pozornici oživio niz autentičnih djela domaćih autora, najčešće baš na čakavštini, koji je desetljećima potvrđivao što je to nacionalni teatar s ukopanošću u lokalni ambijent i život.

Bio je to Ante Jelaska, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Živko Jeličić pokrenuo je Čakavski sabor i ostvario pretpostavke za današnju instituciju Književni krug Split

---

Živko Jeličić

Čovjek kojem su se nudile zagrebačke sinekure nakon Narodnooslobodilačke borbe. No, on je svojem Splitu želio služiti i u njemu djelovati, pa je (zajedno s J. F. Pločarom) pokrenuo Čakavski sabor i ostvario pretpostavke za današnju instituciju Književni krug Split.

Iza sebe je ostavio nekoliko knjiga poezije i zbirki eseja, ali i impozantno romaneskno djelo, uključujući i "Splitsku trilogiju". Vlastitu arheološku zbirku s maritimnim eksponatima ostavio je na raspolaganje istraživačima. Svejedno, nitko ga se nije sjetio prije koju godinu, kad je grad kojem je toliko dao propustio makar kurtoazno obilježiti njegovu 100. godišnjicu rođenja… Sramota!

Bio je to Živko Jeličić, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Jure Kaštelan - zahvaljujući upravo njemu, sinu iz zaselka Zvečanja kod Omiša, Hrvati su dobili prvu svoju Bibliju tiskanu na vlastitom tlu…

FEĐA KLARIĆ
---

Jure Kaštelan

Koliko je bio velik pjesnik, znamo svi. Godinama je vodio katedru Teorije knjiženosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ostavljajući iza sebe važne oglede i pjesme za antologije. Ama, zahvaljujući upravo njemu, sinu iz zaselka Zvečanja kod Omiša, Hrvati su dobili prvu svoju Bibliju tiskanu na vlastitom tlu…

Onu slavnu iz 1968. Slavili su ga fra Bonaventura Duda i fra Jerko Fućak, bibličari. Slavio ga je i kardinal Franjo Kuharić. Bez Kaštelana ne bi bilo ni Zagrebačke Biblije.

Bio je to Jure Kaštelan, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

Josip Kirigin

Sad će mi netko reći da nikad nije za njega čuo…? Veliki naš pisac on je bio, kojeg smo kao i mnoge – njemu za utjehu! – zaboravili, i, veliki dokumentator kronike zbivanja u Dalmaciji za vrijeme NOB-a. Provjerite.

I pjesnik je bio, i zanesenjak što je evidentirao neke naše maritimne monstrance. Taj njegov leksikon/rječnik bi valjalo objaviti. Naći ćete sve u Muzeju u Hvaru. Sin mu je veliki naš arheolog – Branko Kirigin.

Bio je to Josip Kirigin, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Vladimir Nazor na splitskoj Pjaci nakon proglašenja prve hrvatske Vlade

---

Vladimir Nazor

E, sad… Prvi, u stvari, predsjednik Hrvatske, od nacista, fašista i domaćih izdajničkih hulja oslobođene Hrvatske, ali ono baš! Moj Bračanin, doduše iz Postira; ma, nitko nije savršen… Pjesme, romani, novele, eseji, prijevodi s talijanskog… Kako jednog od najvećih Bračana i Hrvata ikad pravo prikazati?

A pretprošli predsjednik Društva hrvatskih književnika – inače nevažni pijun dospio na tu poziciju u trenutku kolektivne amnezije i pijanstva članstva DHK, opijenog sentimentom uspomene na gnjecavu NDH – u jednom javnom nastupu pokušao ga difamirati do te mjere da bi najveću godišnju nacionalnu nagradu, tituliranu po Nazorovom imenu, svakako trebalo preimenovati! I onu po Ivanu Goranu Kovačiću. Sapienti sat…

Bio je to Vladimir Nazor, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Jedan od najvećih hrvatskih književnika u povijesti - Slobodan Novak ispred rodne kuće na splitskoj Matejuški
 

JOŠKO ŠUPIĆ/HANZA MEDIA
---

Slobodan Novak

Filigranski istančano rafiniran, i, visoko stilski sofisticiran prozni je umjetnik ovaj genealoški Splićanin, a geografski Rabljanin bio. Spočetka pisao je pjesme, lijepe pjesme, od kojih su ga odalečili drugi, ali i on sam.

Novak, pak, ispisao je neke među najljepšim i najvažnijim stranicama hrvatske književnosti što se jadranske provenijencije tiču. Nikad mi ništa od Izgubljenog zavičaja draže biti neće, niti ću u ikojem romanu više uživati od onog Mirisi, zlato i tamjan.

Bio je to Slobodan Novak, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

---

image

Ivo Tijardović je najveći umjetnik što ga je Split ikada dao

---

Ivo Tijardović

Bez ikakve sumnje najveći umjetnik što ga je Split ikada dao. On je jedini u nas oživotvorio onaj kazališni ideal što ga je Richard Wagner bio nazvao "Gesamtkunstwerk": u sebi samom zaokruženo jedinstveno umjetničko djelo.

Sâm je Tijardović pisao libreta za svoje operete, uglazbio ih je, orkestrirao partituru, iskrojio kostime, sačinio scenografiju, osmislio režiju i, najzad, i dirigirao! Takav primjer naše kazalištoslovlje ne pamti. Bio je i slikar. A utemeljio je i orkestar koji se danas zove – Zagrebačka filharmonija.

Bio je to Ivo Tijardović, partizan. Partizan, baš kao i Franjo Tuđman.

I, kad se sve skupa zbroji i oduzme, pomnoži i podjeli, zdrav čovjek u 2023. godini ne može razumjeti bolest koja se uvukla u unuke ovih slavnih partizana… (?)

Zajedničkim snagama odjela za Psihijatriju kakve veće bolnice i katedre za Povijest nekog uglednog fakulteta s kojim važnim neurološkim institutom i slavnim biokemijskim laboratorijem na kojima rade sve odreda friški nobelovci, ne bi svi znanstvenici ovoga svijeta uspjeli izolirati onaj oblik neuronâ od kojih je sastavljen mozak naših bližnjih na dvije noge, današnjih unuka nekoć hrabrih partizana što su goloruki ustali na dušmane, a koji unuci zanose se sentimentima ustaške kvislinške paradržavne tvorevine što su zajedno s nacistima i fašistima tukli po njihovim nonotima partizanima i nonama partizankama…

Kakav to kratki spoj u glavi mora nastati, pa da danas unuk vlastitim slavljem okupatora udre na mrtvog nonota i nonu koji su se protiv tog okupatora borili? A lako je moguće da ih je baš neki četnik ili ustaša, nacist ili fašist pod ploču groba ustvari i bio poslao. Ako i groba i ploče uopće i ima…

Pomno pratite Facebook, lako ćete naći unuke kojih se stide suhe kosti njihovih predaka pod zemljom… A puna su im usta Hrvatske i domoljublja, Boga i Gospe, vječno su nasmijani i puni ljubaznosti.

Nisu li takvi, uostalom, i pedofili, i silovatelji? Ljubazni i nasmijani? Izdajnički i pokvareni mozak svaki je isti, drugačija je možda odora ili oprava, krpa ili kapa…

Prepoznat ćemo ih po tome što, podsjetimo, navečer podižu spomenike Franji Tuđmanu i časte ga naslovom Prvoga Predsjednika moderne Republike Hrvatske – onoga istoga partizana Franju Tuđmana, ne zaboravimo, koji je 1945. godine u Zagreb, po njima, ujahao kao okupator – a ujutro pišu po Fejsu kako su partizani bili zločinci i nisu se borili za Hrvatsku…

Najte, najte… Najte me zajebavat, Dalmatinci!

Smrt fašizmu!

Vazda budi!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix FEĐA KLARIĆ JOŠKO ŠUPIĆ/HANZA MEDIA

Posebno je Dalmacija bila bitna za partizanski pokret


Maestro Silvije Bombardelli - dugogodišnji direktor i dirigent Opere HNK Split


Jure Franičević Pločar - značajni su i njegovi ratni romani, s partizanom Grišom u glavnoj ulozi


Ivo Tijardović je najveći umjetnik što ga je Split ikada dao

Duje Klarić/Cropix

Ante Jelaska kao redatelj i dramatičar na pozornici oživio je niz autentičnih djela domaćih autora, najčešće baš na čakavštini


Živko Jeličić pokrenuo je Čakavski sabor i ostvario pretpostavke za današnju instituciju Književni krug Split

FEĐA KLARIĆ

Jure Kaštelan - zahvaljujući upravo njemu, sinu iz zaselka Zvečanja kod Omiša, Hrvati su dobili prvu svoju Bibliju tiskanu na vlastitom tlu…


Vladimir Nazor na splitskoj Pjaci nakon proglašenja prve hrvatske Vlade

JOŠKO ŠUPIĆ/HANZA MEDIA

Jedan od najvećih hrvatskih književnika u povijesti - Slobodan Novak ispred rodne kuće na splitskoj Matejuški
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/posljednja-vecera-na-nas-nacin-franjo-tudman-i-dvanaest-partizana-koji-su-obiljezili-hrvatsku-kulturu-1300431 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e89915a33061a5209f2dcba9413dd57ec14d04a5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posljednja+ve%C4%8Dera+na+na%C5%A1+na%C4%8Din+%E2%80%93+Franjo+Tu%C4%91man+i+dvanaest+partizana+koji+su+obilje%C5%BEili+hrvatsku+kulturu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fposljednja-vecera-na-nas-nacin-franjo-tudman-i-dvanaest-partizana-koji-su-obiljezili-hrvatsku-kulturu-1300431 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fposljednja-vecera-na-nas-nacin-franjo-tudman-i-dvanaest-partizana-koji-su-obiljezili-hrvatsku-kulturu-1300431 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Uz Dan antifašizma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaUz Dan antifašizma

Posljednja večera na naš način – Franjo Tuđman i dvanaest partizana koji su obilježili hrvatsku kulturu

Piše Siniša Vuković
22. lipnja 2023. - 09:19

Uz praznik tituliran kao Dan antifašističke borbe, kad se navršava veličanstvena obljetnica na čast čak 80 godina i od bitke na Neretvi i od još krvavije vojne na Sutjesci – bez obzira na badnje i barile prolivene krvi sa sviju strana – te uz sve reklamiraniju agendu gdje određene gnojne struje u hrvatskom društvu pod egidom sakrosanktnog domoljublja i destiliranog patriotizma svim silama tekovine partizanskog oslobodilačkog pokreta kontra dušmaninu pokušavaju podvesti do pod apriorno negativan kontekst, javnom razboru svakako moramo dati priliku na nekolikim primjerima razumno prikazati koliki je bio stvarni doprinos jučerašnjih partizana za današnje stanje kulture u Splitu, pa onda posredno i zavičajnog nam baštinstva u Dalmaciji, ali i nacionalne ereditadi na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:21