StoryEditorOCM
HrvatskaPLJUŠTE KOMENTARI

Peović: ‘Prva je smjena HDZ-a, a to je sad lakše napraviti‘ Trogrlić: ‘Sad igre tek počinju‘ Milardović: ‘Svaka mu čast‘

Piše Silvana Uzinić
15. ožujka 2024. - 18:52

"U ozbiljnoj situaciji u kakvoj jesmo razumljiv je potez Zorana Milanovića jer svi koji osjećaju odgovornost postupaju na ovaj način." Ovo je komentar Ranka Ostojića, splitskog člana SDP-a koji je zajedno sa svim svojim stranačkim kolegama pozdravio uključivanje predsjednika Republike u kampanju za parlamentarne izbore.

Nasuprot njima, Andro Krstulović Opara, bivši splitski gradonačelnik i dojučerašnji saborski zastupnik HDZ-a, zgrožen je viješću da se se Zoran Milanović uključuje u izbore. Na Facebooku je napisao ovo: "Ono kad vratar u 90-oj minuti ode u pokušaj napada spasit izgubljenu utakmicu i pritom ostavi prazan gol. Može nekome ovo biti zabavno ali ovo je opasno i jako loše. Ovo je sprdnja s institutom Predsjednika države, sprdnja s Ustavom i ustavnim poretkom. U konačnici, vrijeđanje birača koji su mu dali mandat. Trebalo ga je poslušati i ukinuti izravni izbor predsjednika države te ga birati u Saboru dvotrećinskom većinom.

Jutros sam ovdje objavio priču o Brutu koji je na današnji dan 44.g pr.Kr. ubio Cezara čime je ušao u povijest. Usporedio sam ga s Herostratom - govedarom koji je, da bi sebi osigurao mjesto u povijesti, spalio Hram. Nisam ni sanjao da imamo Herostrata. Ovo je herostratska gesta. Uspio je u nakani biti u prvome planu, biti važan, biti zapamćen. I bit će. Kao Herostrat."

image

Katarina Peović

Damjan Tadić/Cropix

Katarina Peović iz Radničke fronte koja je članica velike koalicije stranaka okupljenih oko SDP-a kratko je komentirala kako je "prvi korak smjena HDZ-a, a taj korak je sada lakše napraviti".

I dok se mnogi pitaju tko će i kome u ovoj situaciji nakon izbornih rezultata dati mandat za sastavljanje Vlade, Zoran Milanović najavio je da će, u slučaju izborne pobjede, dati ostavku na Pantovčaku. Trenutno znamo samo da u izbornu utrku ne ide kao član SDP-a, a isto tako se po Ustavu svaki građanin ima pravo kandidirati na izborima.

- Nisam ustavno-pravni stručnjak, ali percepcija jest da je ovo mini ustavna kriza. Imamo nešto novo i to u smislu derogiranja funkcije predsjednika države, ali to je on radio već dvije godine. On se nije držao kao politički neovisan. Da je ovo napravila Kolinda Grabar Kitarović svi bi se digli na noge - smatra politički analitičar Jerko Trogrlić. Dodaje kako je Milanović unio potpuno novu dinamiku u izbore čiji rezultati su bili zapravo izvjesni.

- Sada igre tek počinju! Sada je praktički rekao Peđi Grbinu da nije lider i da će preuzeti on. Opozicija koja nije imala ni jaki program niti lidera, sada ima naboljega na tržištu koji je to i bio, ali sada će to biti i formalno. Bit će onaj koji će ići na sučeljavanja, bit će na plakatima, na listama... Hoće li to donijeti prevagu, vidjet ćemo, a sve što smo s analizama i istraživanjima biračkih preferencija imali do danas više ne važi jer on je sve okrenuo - kaže Trogrlić. Po njemu, ostatak opozicije nema šanse da preživi, od Možemo do Mosta i Domovinskog pokreta, iako nisu loše stajali do sad.

- Jer tko god ostane izvan dva bloka, izvan ovog sučeljavanja Milanovića i Plenkovića, ima problem. Ovo će sada biti personalizirana, jaka, kratka i prljava kampanja - zaključio je.

Politolog dr. Anđelko Milardović također ističe pravo svakog građanina da sudjeluje u izborima. Hoće li Milanović uspjeti ili ne, drugo je pitanje, dodaje i smatra da Milanović ima velike šanse da pobijedi na izborima. Pitanje je i tko će mu u toj situaciju povjeriti mandat za sastavljanje Vlade.

image

Anđelko Milardović

Privatni album

- Javlja se pravnotehnički aspekt koji je okvir funkcioniranju političkog sustava, ali ako to ne bude problem onda je kandidatura u redu. Kad on izjavi da je potrebna Vlada nacionalnog spasa, to upućuje na krizu, ali nije daleko od istine jer ovo jest zarobljena država. Dakle, ako za njegov potez postoji ustavno-pravno utemeljenje, svaka mu čast, izabrao je trenutak kad treba izaći u javnosti, a u politici je trenutak sve. S ovim se, istina, prvi put susrećemo, ali to je Zoran Milanović. Još jedan mandat HDZ-a je kraj predstave pod radnim naslovom Republika Hrvatska - izravan je Milardović. Dodaje da "opozicija treba ići na rušenje HDZ-a, a onda se rokati nakon izbora" jer iznad države ne može biti partija kao što smo imali nekad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:44