StoryEditorOCM
Hrvatskanamnožile se

Opasnih zmija na sve strane, mještani zabrinuti: ‘Baš su velike. Radije bih naletio na vepra ili leoparda nego na nju‘

Piše Vijesti sd
3. svibnja 2024. - 08:50

Četvrti slučaj ugriza poskoka zvoni na uzbunu u splitskoj bolnici. Ženu s područja Vrgorca otrovnica je ugrizla u dvorištu kuće. Poznavatelji zmija u okolici kažu da se poskoka namnožilo pa svi koji odlaze u prirodu i oni koji žive blizu prirode moraju pojačano paziti.

No, važno je znati da seruma protiv ugriza u bolnici ima dovoljno.

"Nije uobičajeno vidjeti zmije po mokrini, ali u sedam sati išla sam malo boba ubrat. I nije bio poskok, ali je, mislim, bila riđovka", kazala je Damirka Mihanović iz Sitna Donjeg reporterki Dnevnika Nove TV.

Kuća im je u prirodi, ona i suprug često su u polju. I upozoravaju da zmija zaista ima.

"Svako malo ih sretnem, putem do polja sigurno dvije, tri pregažene. Kako odem po šparoge, nema puta da ne vidim dvije, tri", kazala je Mihanović, a njezin suprug Stipe dodaje: "Ja sam više plašljiv od nje. Kad to ugledam, volio bih prije vepra udariti na cesti ili leoparda, nego nju."

image
screenshot Nova Tv

Protuotrova je dovoljno

Gospođu od oko 70 godina ovih dana poskok je ugrizao dok je radila oko kuće. Iako je bila u čarapama i papučama, zubi su prošli dovoljno duboko. Liječnik iz Vrgorca koji ju je prvi primio razgovarao je s reporterkom Dnevnika Nove TV. Odmah je odlučeno da je se preveze u Split.

"Normalno, ako postoji sumnja da je takva životinja, nema dvojbe", rekao je Andrija Babić, voditelj hitne medicine Vrgorac.

Serum su joj dali u splitskoj bolnici jer ga je bolje zbog moguće reakcije primiti pod bolničkim nadzorom.

"Želim naglasiti da mi protuotrov imamo, svaka udaljena ispostava u našem Zavodu ima protuotrov", uvjerava Babić. Sin ugrižene žene kaže da je bolje. U bolnici u Splitu potvrđuju da seruma protiv ugriza ima dovoljno. Istina, uvozni je, domaćeg iz Imunološkog zavoda još uvijek nema.

image
Ivana Grgic/Cropix

Zmijolovci koji su prodavali poskoke zbog otrova i izrade seruma kažu da zmije više nitko ne lovi. Poskoci su izrasli i namnožili se, a i zaštićeni su.

"Polja su zapuštena, ne radi se, prije bi se koja zmija i ubila, a sad niko ne ubija. I to su stvarno velike zmije, višegodišnje", tvrdi Mihanović, a i ekipa Dnevnika Nove TV dok je išla prema Sitnom zapazila je na cesti pregaženu zmiju, što govori da ih je proljeće dobro razbudilo - pripazite i više nego inače!

image
Bruno Konjevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:05