StoryEditorOCM
Hrvatska‘dokazana kvaliteta‘

Novi propisi za uzgajivače: U klaonicu - bez stresa. Ali to je samo jedan od uvjeta za dobivanje certifikata

Piše Stanislav Soldo
1. listopada 2023. - 21:36

Kakvo meso jedemo, junetinu, teletinu, govedinu, je li iz uvoza ili je proizvedeno na hrvatskim farmama? Na ta pitanja brojni hrvatski građani traže odgovore pogotovo nakon različitih situacija u kojima je otkrivena bakterija salmonela ili nešto drugo što ne odgovara mikrobiološkim kriterijima, zbog čega je meso bilo neupotrebljivo ili pak niže kvalitete.

Hrvatski proizvođači junetine udruženi u udrugu “Baby beef” ovih dana su dobili oznaku “Dokazana kvaliteta” pa bi potrošači u mesnicama i trgovačkim centrima uskoro mogli razlikovati domaću junetinu od one uvozne.

Naime, sama oznaka “Dokazana kvaliteta” ističe se na proizvodu, većim slovima i na uočljivu mjestu u glavnom vidnom polju i ne može biti manja od 3 centimetra, što kupcu jamči da će izabrati i pojesti meso od juneta koje je paslo po hrvatskim pašnjacima ili je uhranjeno u hrvatskim oborima.

Nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo rješenje o priznavanju oznake “Dokazana kvaliteta” za juneće meso po zahtjevu udruge za tov i uzgoj junadi “Baby beef”.

Specifično hranjenje

Inače, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda “Dokazana kvaliteta” u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu.

Upravo se na ovaj način omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu. U ovaj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade.

image
Damjan Tadic/Cropix

Ovakav nacionalni sustav je upravo garancija da se kupuje domaći proizvod, za čiju su kvalitetu zaslužni visoki standardi u načinu proizvodnje i prerade proizvoda, briga za okoliš i dobrobit životinja te najkraće moguće vrijeme puta od polja i farmi do stola.

Što konkretno znači dokazana kvaliteta za kupca i kakve su obveze proizvođača ?

Da bi mogla nositi oznaku “Dokazama kvaliteta”, junetina mora biti isključivo s hrvatske farme, telad su nabavljena od proizvođača iz mliječnog sektora i sustava krava dojilja.

Tove se do 30 mjeseci i postižu težinu od 500 do 850 kilograma težine. Propisani su i uvjeti uzgoja pa se tako junad tovi u stajama zatvorenog ili poluotvorenog tipa, uređenima po svim higijenskim standardima te na pašnjacima gdje stoka provodi osam mjeseci godišnje.

Hrane se kombinacijom kukuruzne silaže, visoko vlažnog kukuruza (VVK), žitarica, djetelinsko-travnih smjesa (sijena), slame i koncentrirane krmne smjese. Svaku pojedinu fazu tova prati odgovarajuće izbalansirana krmna smjesa. Sve to mora biti ispoštovano da bi juneće meso u konačnici dobilo certifikat “Dokazana kvaliteta”.

Poznato podrijetlo

Posebna se pozornost posvećuje prijevozu stoke. Prijevoz junadi od farme do klaonice mora se planirati na način da se maksimalno smanji vrijeme trajanja prijevoza i udaljenost koja se mora prijeći. Kraća izloženost junadi stresu jedan je od faktora koji značajno utječu na kvalitetu mesa, ističu proizvođači koji su ušli i ovaj sustav.

Osoblje koje rukuje s junadi prilikom utovara i prijevoza mora biti odgovarajuće obrazovano i osposobljeno kako bi moglo obavljati zadaće bez primjene sile ili kojih drugih metoda koje mogu izazvati nepotreban strah, ozljedu ili patnju životinja.

Za juneće meso označeno “Dokazanom kvalitetom” odmah se može znati podrijetlo životinje, država rođenja i životni broj goveda, farma na kojoj je grlo tovljeno, institucija i terapija kojom je junad liječena tijekom tova, klaonica u kojoj je june zaklano i pravna osoba koja meso stavlja na maloprodajno tržište.

Sve je to garancija potrošačima da kupuju i konzumiraju meso određenog nadstandarda, što svakako jest junetina proizvedena u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 13:58