StoryEditorOCM
Hrvatskalakši život

Nova ‘iksica‘ je ulaznica u studentske domove, fakultete, javni prijevoz, a vrijedit će i u EU. Evo i drugih pogodnosti

Piše Marijana Cvrtila
14. srpnja 2023. - 09:57

Od jeseni i nove akademske 2023./2024. godine napokon stižu nove studentske iskaznice, popularne "iksice", a osim u fizičkom obliku bit će dostupan i njihov e-pandan, to jest studenti će ih u digitalnom formatu moći preuzeti na svojim mobilnim uređajima.

Jedna od najvećih novosti je i ta da će se iskaznica biti validna i na europskoj razini, odnosno moći će se koristiti i u drugim europskim zemljama jer, osim hrvatskog, sadrži i europski studentski identifikator (ESI). Novom iskaznicom znatno se širi lepeza njezinih mogućnosti: neće samo biti ‘kartica‘ za konzumaciju (subvencionirane) prehrane u studentskim menzama i ostalih studentskih povlastica, nego će nova, sigurnija tehnologija (uveden je elektronički beskontaktni čip) nuditi potencijal da bude i ulaznica u studentske domove, prostore fakulteta, sveučilišne sportske dvorane, Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu kao i mogućnost bržeg i jednostavnijeg korištenja usluga HŽ-a, brodskog ili javnog prijevoza.

image

Prednja strana nove studentske iskaznice

"Kvaka" je jedino u tome što će nova iskaznica od jeseni biti dostupna isključivo ‘brucošima‘, dakle studentima prve godine koji je dosad nisu imali. Svi "stariji" studenti (od druge godine na dalje), aktualni vlasnici iksica, moći će koristiti postojeće, koje vrijede sve do okončanja studentskog statusa. Na temelju nje neće uživati funkcionalnosti koje nosi nova iskaznica, međutim, ako to žele, moći će o svom trošku zamijeniti stare ‘iksice‘ novima te ih zatražiti od svojih fakulteta.

Sve te promjene regulirat će, naime, novi Pravilnik o studentskoj ispravi, čiji je nacrt prijedloga Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) upravo uputilo u javnu raspravu koja će trajati do 26. srpnja.

image

Poleđina nove studentske iskaznice

-Zadovoljni smo jer su uglavnom prihvaćeni svi studentski zahtjevi, osim onoga da iskaznica bude i platežno sredstvo jer to zbog zakonske regulative nije moguće provesti – kaže Matea Vasilj, zamjenica predsjednika Studentskog zbora u Zagrebu i članica Povjerenstva za izmjene Pravilnika o studentskoj ispravi. Matea neće moći konzumirati ovaj "multipraktik", višenamjenski novitet, jer je netom diplomirala na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, ali hoće njezini mlađi kolege.

-Osobito smo sretni što će onima koji dobiju novu studentsku iskaznicu ona vrijediti cijelo vrijeme do završetka svih razina studija, odnosno neće morati, kao dosad, nakon završetka prijediplomske razine podizati i plaćati drugu kada upisuju diplomsku razinu – kaže diplomirana FER-ovka.

Na prijedlogu izgleda i sadržaja nove "iksice", koju će dobiti svi (novi) studenti iz cijele Hrvatske, mjesecima su radili predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišnog računskog centra (Srce), Agencije za komercijalnu djelatnost, Rektorskog zbora, Zbora veleučilišta te Hrvatskog studentskog zbora, ističu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ministra Radovana Fuchsa.

-Hrvatska je prva članica u Europskoj uniji koja svim studentima izdaje studentske iskaznice usklađene s Europskom studentskom iskaznicom (European Student Card), što za hrvatske studente znači niz prednosti. Za studente je pak ključno što Europska studentska iskaznica u praksi znači značajno manje administracije što bi pak trebalo pridonijeti tome da se dodatno poboljša mobilnost studenata. Nova digitalna studentska iskaznica približit će Hrvatsku digitalnom europskom društvu, ali i europskom prostoru obrazovanja u kojem je izvrsnost dostupna svima – tvrde iz Ministarstva.

Naši će brucoši početkom nove akademske godine dobiti novu "iksicu" u fizičkom obliku na svojim fakultetima, a što se tiče digitalne inačice, iz Ministarstva kažu kako će se najkasnije do kraja godine osigurati svi preduvjeti za implementaciju mobilnog studentskog identiteta kojeg će studenti moći koristiti u sklopu digitalnog novčanika unutar besplatne aplikacije Certilia.

-Drugim riječima, studenti će digitalnu studentsku iskaznicu imati u svojim pametnim telefonima i njome će moći jednostavno i s puno manje administrativnih postupaka aplicirati na državne subvencije, imati uvid u ocjene, evidenciju o nazočnosti na nastavi i koristiti sve usluge digitalnog društva – nabrajaju iz MZO-a.

Što se tiče korištenja nove iskaznice kao ulaznice ("ključa") u studentske domove/sobe i prostorije, studentski predstavnici objašnjavaju kako će ondje gdje nema uvjeta za to najprije trebati osigurati infrastrukturu, poput čitača na ulazima, te dogovori i tom tek slijede. Kako je primjenom tehnologije omogućena integracija studentske iskaznice u sustave komercijalnih pružatelja usluga kako studenti ne bi morali kupovati druge kartice (na primjer, HŽ i ostali), dodajmo kako će svaki takav pružatelj dodatnih vanjskih usluga za studente trebati za to uputiti zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Istaknimo na koncu kako nova "iksica" neće, kao što nije bila ni dosad, biti besplatna za buduće akademske građane, ali bi trebala predstavljati jeftiniji trošak za njih.

-Dosad su se iskaznice izdavale ovisno o razini upisanog prijeddiplomskog ili diplomskog studija. Ukupna cijena iskaznica za petogodišnji studij je iznosila 13,27 eura, a nova cijena za petogodišnji studij iznosi 11,70 eura – doznajemo u MZO-u.

Nove studentske iskaznice sadrže i taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe, a iako će njihova prednja strana biti jednaka za studente svih visokih učilišta, pozadinu iskaznice svako će visoko učilište moći personalizirati prema vlastitim preferencijama.

-Zahvaljujući sigurnijoj kriptografiji, nove studentske iskaznice jamče i najvišu razinu zaštite podataka – kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Prednja strana iskaznice bit će jednaka za studente svih visokih učilišta a sadrži: naziv: "Studentska iskaznica", broj studentske iskaznice, naziv visokog učilišta koje je izdalo iskaznicu, prostor za upis imena i prezimena studenta, prostor za fotografiju studenta, ESC QR kod, ESC hologram, ESI, oznaku za slabovidne osobe i identifikator Republike Hrvatske. Na poleđini se nalaze: grb Republike Hrvatske s oznakom "Republika Hrvatska" i na engleskome jeziku "Republic of Croatia" te oznaku "Studentska iskaznica je službena isprava studenata u Republici Hrvatskoj" i engleskome jeziku "This document is an official identification card of students in the Republic of Croatia".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 08:46