StoryEditorOCM
Hrvatskacure novi detalji

Nakon jezive snimke iz doma za nezbrinutu djecu, javio se otac dječaka: Djelovao je šokirano. Mislim da je bio i vezan

Piše Vijesti SD
11. srpnja 2023. - 22:55

U javnost je procurila jeziva snimka iz doma za nezbrinutu djecu Klasje u Osijeku. Uz dječji plač, jecanje i krikove na snimci je i glas odgajateljice koja djecu vrijeđa, psuje, prijeti im.

Inspekcija Ministarstva socijalne politike izašla je na teren i potvrdila autentičnost snimke te slučaj zlostavljanja prijavila DORH-u.

"Okreni se odatle. Manijak glupi. Ma krava si glupa. Eto šta si. Zaj.... Ti si glupan. J... ti mater onu k... Začepi gubicu, cigo!", čuje se sa snimke koju je objavio Dnevnik.hr.

Na snimci su krikovi djece od 3 do 5 godina iz doma za nezbrinutu djecu i teške riječi odgajateljice. Snimku je Novoj TV ustupio otac trogodišnjaka koji je tamo smješten. Do nje je došao slučajno kada je telefonom pokušao doznati kako mu je sin.

"Igrom slučaja sam nazvao dom Klasje gdje je jedno dijete diglo slušalicu. Bio sam dovoljno pribran da bih snimio taj razgovor", opisuje.

On je umirovljeni hrvatski branitelj s mirovinom. Njegova nevjenčana supruga radi u pekari. Socijalna skrb dijete im je oduzela prije 45 dana, kako kaže, zbog anonimne prijave za zanemarivanje djeteta.

Mališan u utorak ima treći rođendan, ali roditeljima nije do slavlja jer smatraju da ovo nije jedini slučaj zlostavljanja.

"Prvom prilikom kad sam ga vidio djelovao je šokirano. Znači, nije poznavao ni majku ni oca. Ja mislim da je bio i vezan u krevetu. Mislim ono, sav je pokunjen, potišten", kaže za Dnevnik.hr otac djeteta.

U domu Klasje osuđuju ponašanje odgajateljice.

"Prema mojim saznanjima je ovo jedini i izolirani slučaj. To je definitivno što vam ja mogu potvrditi i izreći. Apsolutno ga osuđujemo. I ne možemo ga ni na koji način opravdati niti to želimo", navodi ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Vedran Škugor.

Ekipi Dnevnika Nove TV stigao je i telefonski poziv iz Njemačke. Javljaju se roditelji još jednog djeteta smještenog u dom. Govore - i oni su pri posjetu djetetu posumnjali na zlostavljanje.

"Da ih tuku, da ih maltretiraju, da se boji. Da hoće ići kući. Znači, zagrli te i šapne ti onako na uho, kaže ‘mama, molim te, kaže, vodi me kući teško nam je jako tu‘", govore roditelji.

Djeci je ionako teško što su u domu jer su oduzeti roditeljima zbog niza materijalnih, socijalnih i životnih okolnosti.

"Centar za socijalnu skrb izlazi na teren, procjenjuje situaciju i raznorazni su razlozi. Od obiteljskog nasilja, od alkoholizma, od korištenja droga", objašnjava Škugor.

Odgajateljici optuženoj za zlostavljanje upućena je pisana opomena. A u Klasju napominju da zbog ovog slučaja ne treba ocrnjivati cijelu njihovu struku koja se ipak bavi jednim plemenitim životnim pozivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:52