StoryEditorOCM
Hrvatskauzrok je u africi

Onečišćen zrak u Splitu, Rijeci i Zagrebu! Posebno ugrožena mala djeca i kronični bolesnici, evo detalja

Piše Vijesti SD
22. lipnja 2024. - 16:25

Kvaliteta zraka u glavnom gradu Republike Hrvatske je loša, objavilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. To pokazuju mjerne gradske postaje, a na trenutno stanje jako utječe i saharska prašina zbog koje je zrak u petak bio zamućen te imao žućkasti odsjaj, prenosi Index.

Nakon kiše koja je u noćas pala u Zagrebu, mnoge građane iznenadila je prljavština na njihovim automobilima koju su donijele oborine.

image
/Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

U Rijeci i Splitu kvaliteta zraka još lošija

Prema današnjim podacima mjernih postaja, kvaliteta zraka u Splitu i Rijeci još je gora nego u Zagrebu. Tamo je označena kao vrlo loša. 

U Splitu je onečišćenje česticama PM10 na 111,81 i česticama PM2.5 na 43,92, a u Rijeci PM10 iznosi 142,10, a PM2.5 je 50,22.

image
/Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
image
/Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

"Saharska prašina pogoršava kvalitetu zraka"

"Saharska prašina pogoršava kvalitetu zraka i povećava razinu čestica u zraku. To može biti opasno, posebno za malu djecu, starije odrasle osobe i osobe s plućnim bolestima i kroničnim kardiopulmonalnim bolestima", objasnila je dr. Joy St John, izvršna direktorica CARPHA-e, prenosi N1.

"Saharska prašina također može pogoršati zdravstvene simptome onih koji pate od astme, alergija i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB)", dodala je ona.

Kako se zaštititi?

Kako bi se zaštitili od štetnih učinaka saharske prašine, savjetuje se poduzimanje određenih zaštitnih mjera. U pravilu, ako se nađete u prašnjavoj oluji, pridržavajte se onih preporuka koje se odnose i na situacije kada je kvaliteta zraka loša.

Ostanite u kući što je više moguće, a kada ste vani, nosite masku za prašinu. Na prvi znak poteškoća s disanjem, odmah potražite stručni liječnički savjet.

Zašto nam dolazi saharski pijesak?

"Transport saharske prašine preko Sredozemlja u Europu nije neuobičajen. Promatranja pokazuju porast intenziteta i učestalosti ovih događaja za neke dijelove Europe posljednjih godina, naglašavajući važnost kontinuiranog praćenja naše atmosfere kako bismo razumjeli kako bi se kvaliteta zraka mogla promijeniti u odnosu na te epizode”, rekao je viši znanstvenik CAMS-a Mark Parrington, prenosi N1.

Eumetsat navodi da se čestice saharske prašine podižu u atmosferu naletima površinskog vjetra i mogu se prenositi i taložiti tisućama kilometara daleko.

Utjecaj na zdravlje

Posljednja predviđanja CAMS-a otkrila su da je saharska prašina značajno utjecala na kvalitetu zraka u jugoistočnoj Europi i istočnom Sredozemlju, a najveće pogoršanje kvalitete zraka zabilježeno je u Bugarskoj, Cipru i Grčkoj.

Karipska agencija za javno zdravstvo (CARPHA) ranije je pisala o utjecaju saharskog pijeska na zdravlje, pozivajući pritom ljude da se zaštite od štetnih zdravstvenih učinaka oblaka saharske prašine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 17:27