StoryEditorOCM
Hrvatskaznanjem protiv glasina

Najčešća pitanja o cijepljenju protiv covida-19 na jednom mjestu: koje cjepivo donosi veći rizik tromboze, što ako imate alergijsku reakciju, treba li cijepiti djecu...

Piše PSD
7. srpnja 2021. - 16:47

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je odgovore na najčešća pitanja vezana uz cijepljenje protiv covida-19.

Potiče se cijepljenje s cjepivom Vaxzevria (proizvođač AstraZeneca) osoba u dobi od 50 i više godina. Koristi cijepljenja nadmašuje možebitne rizika primjene cjepiva Vaxzevria u dobi od 50 i više godina.

Uzevši u obzir ostojani rizik pojave tromboze s trombocitopenijom nakon cijepljenja (Vaccine Induced Thrombotic Thromocytopenia – VITT) nakon primjene AstraZenecina cjepiva Vaxzevria, koji se procjenjuje na oko 1/100.000 cijepljenih, s bitnim razlikama rizika prema dobi (rizik u mlađih od 50 godina je oko 2/100.000 doza, a kod starijih od 50 godina se procjenjuje na <1/100.000 doza), zbog rizika razvoja vrlo rijetke nuspojave VITT nakon cijepljenja Vaxzevriom, odnos koristi i rizika primjene cjepiva Vaxzevria i nadalje je povoljan za dob od 50 i više godina. Prednost cijepljenja u odnosu na rizik više nije nedvosmisleno potvrđena u dobi nižoj od 50 godina u mjeri da bi se, kada su na raspolaganju druga cjepiva, poticalo cijepljenje cjepivom AstraZeneca mlađih od 50 godina koji se do sada nisu cijepili, navodi HZJZ.

Stoga u ovoj fazi epidemije preporučujemo da se kod osoba koje se tek počinju cijepiti,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:21