StoryEditor
Hrvatskanarančasta regija

Načelnik dalmatinskog Stožera o novim mjerama: ‘Organizatori ne mogu prikupiti par tisuća ljudi zbog zarade, a da epidemiju sanira zajednica‘

Piše Marija Vuković
22. srpnja 2021. - 19:02

Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, bio je gost Dnevnika N1 televizije te je komentirao nove mjere koje će se odnositi na narančastu regiju, odnosno područje jadranske obale.

“Većina županija prije dva tjedna imale su odličnu epidemiološku sliku, ali slijedom ovih događanja i preljeva turista normalno je da se ta slika pokvari”, kazao je Gabrić.

Pojasnio je kako se to odnosi na cijeli mediteranski dio Europe. 

“Poseban naglasak smo dali na provođenje i pripremu epidemioloških mjera. Stožer će sutra izaći s novim mjerama, a mi smo se usuglasili na koji način bi prišli provođenju mjera”, rekao je Gabrić i dodao:

“Netko će održati ribrasku ili žabarsku večer, čitav niz manifestacija i na njima će inzistirati provođenje epidemioloških mjera, dok druge jedinice neće.”

“Ne možemo reći da mjere koje su sad na snazi nisu restriktivne”, objasnio je.

Poručio je i da svaki pojedinac treba preuzeti svoj dio odgovornosti.

“Nikad ne bih prebacivao odgovornost na lokalne stožere ili Nacionalni stožer. Svatko od nas mora preuzeti jedan dio obveza na sebe.”

Naglasio je da zabrane nisu nikome u interesu.

“Nikome nisu u interesu nikakve zabrane. Mene često pitaju jesam li za zabranu noćnih klubova… Ako bi se doista provodilo testiranje na ulazu, onda bi ti mladi koji ulaze u klubove možda imali veću garanciju nego da su takvi isti klubovi zatvoreni pa bi se našli negdje drugo, na primjer na obali”, rekao je.

Otkrio je i tko će provoditi nadzor i provođenje epidemioloških mjera.

“Nadzor je policija i sve inspekcijske službe, sanitarne inspekcije. S tim nadzorovom treba i organizatorima dati do znanja da je na njima velika odgovornost i da ne može nitko prikupiti par tisuća ljudi, uzeti velik novac za ulaznice, koristiti to za svoju zaradu, a od toga se širi epidemija koju onda kompletna zajednica sanira”, zaključio je Gabrić.

item - id = 1114583
related id = 0 -> 1127665
related id = 1 -> 1127650
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 12:04