stdClass Object ( [id] => 1384345 [title] => Milanovićeva jakna bila bi sjajna reklama za zakon kojim se Francuzi spremaju suzbiti i kažnjavati jednu vrstu mode [alias] => milanoviceva-jakna-bila-bi-sjajna-reklama-za-zakon-kojim-se-francuzi-spremaju-suzbiti-i-kaznjavati-jednu-vrstu-mode [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je Zoran Milanović prošlog mjeseca stigao u Velu Luku, gotovo svi su jedva čekali čuti što će reći o odluci Ustavnog suda na njegovu namjeru da se na aktualnim izborima kandidira za premijera. U očekivanju njegove uobičajene salve na izbornu zapreku, neko oštro oko je primijetilo sitnicu koja nema baš nikakve veze s kandidaturom ni s ustavnim mogućnostima, a to je da predsjednik države okolo hoda uvijek u istoj jakni.

Istina, Milanović je na Korčulu stigao u neformalnom izdanju, onako gotovo sportski, bez odijela i dress codea, u vodootpornoj crnoj bomber jakni, za koju se sumnja da je stara već barem 10 godina. Imao ju je na sebi na svim događanjima posljednjih godina u kojima nije morao biti u odijelu, a kad su ga još 2015. pitali za jaknu, rekao je da ju je dobio od MORH-a, da mu se sviđa i da je često nosi.

Jakna je skrojena i sašivena u “Varteksu”, a je li riječ o jednoj jedinoj i uvijek istoj, ostalo je nerazjašnjeno, pa je u zraku ostala visjeti mogućnost da državni čelnik toliko godina nosi isti komad odjeće. Zamislite! Naravno, sumnja je izazivala negativan predznak jer, kao, i obični čovjek bi trebao sezonski obnavljati svoju garderobu, a kamoli tek predsjednik države. Kao takav ima više novca, više se kreće među ljudima, pa bi po prosječnom balkanskom rezonu uvijek morao na sebi imati nešto novo. Ali, zašto bi Milanović i svi mi morali bacati nešto što traje? Zato pozdravimo Milanovićevu naviku i krenimo njegovim putem barem po pitanju nošenja kvalitetne odjeće.

---

image
Yuichi Yamazaki/Afp
---

Francuska premijera

Otprilike u isto to vrijeme, sredinom ožujka, dok se kod nas razglabalo o starosti Milanovićeve jakne, u francuskom parlamentu dogodila se revolucija. Francuska je prva zemlja u povijesti čiji su parlamentarci jasno odlučili zakonom krenuti u bitku protiv česte kupnje i nepotrebnog bacanja nepotrošene odjeće. Naime, Donji dom francuskog parlamenta je sredinom ožujka odobrio prijedlog zakona kojim se traže kazne za ultrabrze modne proizvode, s ciljem da se smanji njihov utjecaj na okoliš. Zastupnici su jednoglasno odobrili prijedlog zakona, koji će se uputiti u Senat prije nego što postane zakon. Od tada je prošlo već više od mjesec dana i sada je samo pitanje kada će Senat zakon potvrditi. Ovakav prijedlog zakona za jeftinu odjeću nikad se i nigdje nije dogodio, a Francuzi su odlučili biti toliko strogi da je u zakonskom prijedlogu predviđeno čak i postupno ekološko penaliziranje svakog odjevnog komada, koje će rasti do konačnih 10 eura u 2030. godini. Čak ni to nije sve, jer u zakon ulazi i zabrana oglašavanja takvih proizvoda.

Sami članovi francuskog parlamenta možda ne nose godinama istu stvar, ali na ovom njihovu odlučnom putu protiv brze mode ili fast fashiona možemo pretpostaviti da bi pohvalili odjevnu naviku našeg predsjednika Milanovića. Francuzima je brza moda došla do grla, uostalom kao što je u cijeloj Europi, kao u cijelom svijetu, a to što se ovakav zakon donosi baš kod njih nije ni čudno, jer to je zemlja u kojoj se moda u pravom smislu riječi i rodila.

Sve što je u svijetu mode francusko ima posebnu težinu, njihovu odjeću obožavaju u cijelom svijetu, a modna industrija je kod njih važan izvozni, pa čak sociološki i kulturni segment. Vrhunska moda kamen je temeljac francuskoga gospodarstva zahvaljujući vodećim svjetskim luksuznim markama, kao što su “Louis Vuitton”, “Chanel”, “Hermes”, “Dior” i “Cartier”. No, s druge strane, francuski segment niže klase izgubio je tlo pred europskim rivalima “Zarom”, “H&M-om” i, u novije vrijeme, pred kineskim divovima “Shein” i “Temu”. I u Francuskoj su preplavljeni jeftinom odjećom iz uvoza, a parlamentarci koji su donosili zakon već se hvataju za glavu zato što je nekoliko domaćih brendova proglasilo bankrot. Međutim, glavni argumenti za donošenje zakona koji je iznio Horizons – stranka predsjednika Emmanuela Macrona, koja je i podnijela nacrt zakona – bili su ekološki. Ovaj prevažan argument obrazložila je Anne-Cecile Violland, zamjenica predsjednika Horizonsa, kazavši da tekstilna industrija najviše zagađuje okoliš jer čini čak 10 posto emisija stakleničkih plinova te da je veliki zagađivač vode. Violland je navela i najgori primjer kineske tvrtke “Shein”, koja lansira 7200 novih odjevnih predmeta dnevno, te je naglasila da je to pravi primjer intenzivne modne proizvodnje.

Stotinu teretnih aviona

O kakvoj intenzivnosti je riječ, progovorio je u svojem izvješću i američki Kongres još lani u lipnju te naveo da “Shein” i “Temu” zajedno u SAD otpremaju 600 tisuća paketa dnevno. To stvara veliki problem u zračnom prometu jer se pošiljke šalju izravno zrakoplovima iz Kine. Ne samo da je gužva u zračnom prometu, da traje bitka za “kartu” u zrakoplovnim bunkerima, nego je riječ o strašnom zagađenju zraka. Prema podacima koje je prikupio Cargo Facts Consulting, piše Reuters, “Temu” isporučuje oko četiri tisuće tona odjeće dnevno, “Shein” pet tisuća tona, Alibaba.com tisuću tona i TikTok 800 tona. To otprilike odgovara kapacitetu 108 teretnih Boeingovih zrakoplova 777 dnevno, zbrojili su u spomenutoj konzultantskoj kući.

---

image

Obrazlažući kakvu štetu tekstilna industrija čini okolišu, Anne-Cecile Violland, zastupnica iz (Macronove) stranke Horizons, kao najgori primjer takve prakse navela je kinesku tvrtku Shein

Emmanuel Dunand/Afp
---

Samo “Shein” čini jednu petinu globalnog tržišta brze mode, pa nije čudno što i Amerikanci na to mrko gledaju. Zato će novi zakon u Francuskoj donijeti i primjenjivati kriterije kojima će se ograničiti količine proizvedene odjeće, kao i brzina prometa novih kolekcija, te će se jasno znati što je to brza moda. Osim toga, proizvođači brze mode bit će prisiljeni informirati potrošače o utjecaju svoje proizvodnje na okoliš.

Dodatna naknada povezana s ekološkim otiskom brze mode od pet eura po artiklu planira se od sljedeće godine, a, kako smo već naveli, do 2030. porast će na 10 eura. Naknada, međutim, ne smije premašiti 50 posto cijene artikla, što je za cijeli niz odjevnih komada gotovo nemoguće koliko su jeftini. Ali možda su predlagatelji zakona i računali na mogućnost da porez premaši polovinu cijene, što bi možda moglo dovesti do neisplativnosti proizvodnje. Ima još dobrog u ovom penaliziranju, jer je Macronova zamjenica u stranci navela da će se prihodi od naknade koristiti za subvencioniranje proizvođača održive odjeće, što će im omogućiti da se lakše natječu. No ipak postoji strepnja da bi učinak zakona značio još jedan udar na francuske potrošače, na smanjenje njihove kupovne moći u vrijeme kada oni već osjećaju utjecaj krize troškova života.

Dok se na parlamentarnim razinama pokušava spriječiti ekološka katastrofa zbog nenormalnih količina jeftine odjeće koja se odbacuje sezonski, svatko od nas oko sebe vidi tu ludu potrošačku strast za internetskom kupnjom, uglavnom kineske robe. Pa, dobro, nije Kina jedini izvor, jeftino i “plastično” proizvodi se na sve strane, ali kineska dominacija tržištem odjeće velika je kao “pandemija”. Nažalost, ti strastveni kupci u brzoj kupnji brze mode ne razbijaju glavu o negativnim stranama, nego jednim klikom naručuju i ono što im treba i ono što im ne treba. Oko sebe možemo vidjeti i čuti kako se to kupuje. Evo neki dan čujem razgovaraju mlade kolegice i jedna kaže: “Svašta sam jučer kupila na ‘Temuu’, jednostavno se nisam mogla suzdržati.” Na takvu izjavu dođe vam da se smrznete od užasa, jer pokušate zamisliti koliko je smeća kupljeno u tom jednom trenutku, smeća koje će vrlo brzo postati još veće smeće. A to i jest najveći problem današnje generacije, koja valjda nije nikad čula naše stare koji su znali koristiti “staru englesku” poslovicu: “Nisam toliko bogat da kupujem jeftino.”

---

image

Pariške prodavaonice iz lanaca brze mode H&M i Zara

Eric Beracassat/Hans Lucas Via Afp
---

Milijune kupaca u cijelom svijetu uopće ne zabrinjavaju brojke koje Europski parlament iznosi na svojim službenim stranicama, a koje govore o dramatičnim štetama koje nose lanci brze mode. Na primjer, za proizvodnju tekstila potrebnog po glavi stanovnika u EU-u u 2020. trebalo je 400 metara četvornih zemljišta, devet metara kubnih vode, 391 kilogram sirovine, a to je uzrokovalo ugljični otisak od oko 270 kilograma po osobi, što znači da su tekstilni proizvodi u EU-u uzrokovali 121 milijun tona emisija stakleničkih plinova. Ako ni to nije dovoljno onima koji se ne mogu suzdržati, istaknimo još jedan podatak s EU-ovih stranica: za proizvodnju jedne pamučne majice, prema procjenama, potrebno je 2700 litara pitke vode, količina koju jedna osoba popije u dvije i pol godine! Potom i ovo: jednim pranjem poliesterske odjeće u perilici rublja može se ispustiti 700 tisuća mikroplastičnih vlakana koja mogu završiti u prehrambenom lancu! Ovo ima posebnu težinu, jer jeftina odjeća sadržava previše sintetičkih vlakana, pa je i reciklaža teža i skuplja.

Brzo i nekvalitetno

Brza moda općenito se smatra odjećom niske kvalitete. Proizvodi se brzo kako bi se pratili aktualni trendovi u industriji i prodaje po najnižim cijenama. Zato kupci tako nepromišljeno, masovno i za mali novac ažuriraju i proširuju svoje ormare imitiranim “en vogue” stilovima, onim što je u trendu.

Jeftino je zbog više razloga. Najprije je i najčešće riječ o nekvalitetnom materijalu, sintetičkim imitacijama kvalitetnog pamuka, svile, lana, kože... a potom su i radnici u tim dalekoistočnim tvornicama plaćeni ispod svake mjere.

Sad je pitanje što će Francuska postići s novim zakonom o brzoj modi. Neki sumnjaju u efektivnost zakona pozivajući se na neke prijašnje zabrane, konkretno kod oglašavanja, jer Francuzi, podsjetimo, žele zabranu oglašavanja fast fashiona. Oni oprezni kritičari smatraju da novi francuski zakon koristi sličan “jezik” kao što je bilo sa zabranom reklamiranja cigareta u SAD-u i Velikoj Britaniji sedamdesetih godina, pa i danas i kod nas. Zabrana nije slomila duhansku industriju niti se smanjio broj pušača.

---

image

Gana, Accra: Ogromna količina odbačene ili neprodane odjeće iz industrijaliziranih zemalja diljem svijeta odlaže se (i) u Gani, zemlji koju se smatra žrtvom brze mode

Jean-francois Fort/Hans Lucas Via Afp
---

Amerikanci, Britanci, pa evo i Francuzi, kao i Europski parlament, već se od prošle godine uzrujavaju oko kineskih lanaca “Shein” i “Temu” do te mjere da govore kako u kineskim tvornicama ima i robovskog rada. “Temu” je odmah reagirao izjavom da “strogo zabranjuje” korištenje prisilnog, kaznenog ili dječjeg rada od strane bilo kojeg od svojih trgovaca. Prema pisanju BBC-ja, švicarska zagovaračka skupina Public Eye podnijela je izvješće 2021. godine u kojem stoji da određeni broj zaposlenika “Sheina” na šest lokacija u kineskom Guangzhouu radi 75 sati tjedno. A 2023. godine, piše dalje BBC, grupa američkih zakonodavaca pozvala je na istragu protiv “Sheina” zbog tvrdnji da ujgurski narod (turkijska etnička skupina u Kini) tjera na prisilni rad za proizvodnju dijela odjeće koju ovaj lanac prodaje. Glasnogovornik tvrtke “Temu” rekao je za BBC da “priznaju važne ekološke probleme kojima se bavi predloženi francuski zakon”, ali da oni nisu ti koji stvaraju ekološki problem. Čak i više od toga, i “Temu” i “Shein” su za BBC izjavili kako smanjuju otpad, za razliku od svih “tradicionalnih” u tekstilnoj industriji.

Iako nije bila brza i oštra kao članica Francuska, Europska unija vodi bitku protiv fenomena brze mode i gomilanja odbačene odjeće na dvije fronte: postavljanjem ciljeva za reciklažu tekstila i zabranom spaljivanja neprodane robe.

– Što se tiče ciljeva za reciklažu, u ovom mandatu je dogovorena uspostava europskog registra tekstilnih proizvoda. Također, odlučeno je da će iduće godine završiti studija na osnovi koje će se odrediti reciklažni ciljevi do 2032. – kazala je europarlamentarka Biljana Borzan, koja je i lani bila uključena u izradu Izvješća o strategiji EU-a za održive i kružne tekstilne proizvode.

– Europska unija je u ovome mandatu zabranila spaljivanje neprodanog tekstila i obuće kao veliki korak u borbi protiv fast fashiona. Napravili smo to u direktivi o ekodizajnu proizvoda. Za dvije godine će zabrana stupiti na snagu u Hrvatskoj i cijelom EU-u – kaže Borzan.

EU je izradio strategiju za smanjenje količina tekstilnog otpada, koja uključuje nove zahtjeve ekodizajna za tekstil, jasnije informacije, putovnicu digitalnog proizvoda te poziva tvrtke da preuzmu odgovornost i djeluju kako bi minimizirali svoj ugljični otisak i utjecaj na okoliš.

Svijet vintage odjeće

U lipnju 2023. zastupnici su predložili strože mjere EU-a za zaustavljanje prekomjerne proizvodnje i potrošnje tekstila. Pozvali su na proizvodnju tekstila u kojoj se poštuju ljudska, socijalna i radnička prava, kao i okoliš i dobrobit životinja. Ustanovljena je i oznaka EU Ecolabel, čime se povećava vidljivost proizvoda koji sadrže manje štetnih tvari i manje onečišćuju vodu i zrak.

Europski parlament je proteklog ožujka iznio ideje za izmjene pravila o tekstilnom otpadu. Revizijom Direktive o otpadu povećat će se odgovornost proizvođača. To u praksi znači da će proizvođači tekstila, kao što su odjeća, obuća, modni dodaci, kao i druga poduzeća koja takve proizvode stavljaju na europsko jedinstveno tržište, morati pokriti troškove odvojenog prikupljanja, sortiranja i recikliranja. Osim toga, države članice EU-a trebale bi od 1. siječnja 2025. odvojeno prikupljati tekstil za ponovnu uporabu, pripremu za ponovnu uporabu i recikliranje.

Paralelno s parlamentarnim mukama i traženjem rješenja protiv invazije jeftine i ekološki opasne odjeće i obuće s Dalekog istoka, već godinama postoji jedan drugi svijet, modni, ali vintage. Riječ je o tržištu stare, već nošene brendirane odjeće, koje je već uzelo maha i kod nas. U Zagrebu ova trgovina cvjeta i ne zaustavlja se, o čemu nam govori Divna Ivić, vlasnica brenda Deee Vintage.

---

image

Brza moda - lice i naličje

Profimedia
---

– Trenutna situacija u Zagrebu što se tiče vintage odjeće vrlo je zanimljiva: u roku od nekoliko godina otkad sam se počela time baviti jako su se promijenili tipologija i stav kupca. Preselila sam se iz Italije u Zagreb prije osam godina, i sve to vrijeme je fenomen vintage odjeće samo rastao. Od predrasuda prema second hand odjeći i osjećaju srama da te neko vidi kako tražiš “rabljenu robu” u nekom dućanu, sad se došlo do hiper trenda vintagea i velike popularnosti i posjećenosti lanca kao “Textile House”. Hrpica vintage dućana u Zagrebu sada su svakodnevna meta zaljubljenika u retro unikate, a i trendsetera. Zahvaljujući TikToku i brojnim tiktokerima koji su počeli prodavati vintage komade ili svoju suvišnu odjeću u ormaru, zarađujući uz to “masne pare”, stvorio se dojam da svatko može ući u taj biznis i živjeti od prodaje odjeće djelujući online i istodobno biti cool. Taj fenomen online prodaje, pretežno preko Instagrama i TikToka, doveo je do toga da trenutno ima stotine profila prodavača. A na počecima moga Deee Vintagea, prije šest godina, u Hrvatskoj nas je bilo samo nekoliko.

Divna Ivić kaže kako se broj kupaca neprestano povećava, što je, prema njezinu mišljenju, posljedica podrške i “poguranca” od medija koji prate ove tendencije. Uz to ide i činjenica da se mogu naći kvalitetni i brendirani komadi po legitimnim cijenama.

– Dodala bih i da je sve više ljudi svjesno da estetske solucije koje nudi “H&M” ili “Zara”, više nisu ni tako jeftine, a nisu ni kvalitetne da bi trajale. Uz to, tko ima imalo ljubavi prema modi i stilu kao formi izražavanja, a ne kao surovi “copy & paste” iz već viđenih online kombinacija, osvještava sve više taj osjećaj vrijednosti unikatnosti, a i želju da se, kad iziđu na ulicu, ne nađu u situaciji da ima još par njih obučenih identično u fast fashion komadima – kaže naša sugovornica, dodajući kako ipak nema dojam da su ljubitelji vintagea svjesni svega lošeg što brza moda povlači za sobom.

---

image

Divna Ivić: U Dalmaciji ima premalo vintage shopova i previše mlade publike ‘gladne vintagea‘

Mirna Marić
---

Dvije tendencije

– Što se tiče popularnosti i uspjeha vintage odjeće u drugim gradovima Hrvatske, rekla bih da postoje dvije tendencije: sve je veći broj online kupaca i Zagreb ostaje grad s najviše dućana tog tipa. I da, u Dalmaciji ima premalo vintage shopova i previše mlade publike “gladne za vintageom”. U to sam se uvjerila kad sam organizirala evente u Dubrovniku, gdje su došli ljudi sa svih strana, i s otoka! U Italiji je situacija vintagea vrlo bogata i živa, ima hrpu buvljaka i prodajnih eventa, nižu se dućani po svim gradovima i to pretežno vintage skupljeg ranga, a ne nužno samo second hand; kupuje se na veliko, a i još i više otkad je ozbiljno stisnula ekonomska kriza. Ljudi imaju puno manje novca, ali i puno više volje da se stilski obraćaju nekoj bezbrižnijoj prošlosti ili miksajući stilove, jer vintage odjeća u svojoj raznolikosti nekako inspirira i nosi neočekivane mogućnosti – kaže na kraju Divna Ivić.

Ovih dana nas s malih ekrana bombardiraju reklame za platformu Vinted, koja poziva sve one koji u ormaru imaju višak odjeće i žele je prodati. Riječ je o trenutno najpopularnijoj europskoj platformi, odnedavno prisutnoj i u Hrvatskoj, na kojoj možete prodati i kupiti i odjeću i predmete za kuću, i to bez naknade. Postoji još cijeli niz ovakvih online trgovina, Vestiaire Collective, Grailed, Depop itd., samo je pitanje koliko je mala ova kap u rješavanju užasa koji prijeti - da će Zemljani sami sebe zatrpati brdima, ma planinama krpetina nagomilanih u pustarama siromašnih i latino zemalja, i više nitko ne zna što bi s tim i tolikim otpadom. I nije samo o otpadu riječ, već i cijelom nizu problema koje smo nabrojili u ovoj priči. Može li se to uopće riješiti? Može, već na onom besmilenom kupovanju po principu “nisam se mogla suzdržati”.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Francuska je prva zemlja u povijesti čiji su parlamentarci odlučili zakonom krenuti u suzbijanje jeftine odjeće takozvane brze mode: donji dom parlamenta jednoglasno je, naime, prihvatio prijedlog zakona koji, među ostalim, uključuje postupno penaliziranje svakog odjevnog predmeta do konačnih 10 eura 2030. godine, kao i zabranu oglašavanja takvih proizvoda. Da je Milanović francuski visoki dužnosnik, njegova ‘vječna jaka’ bi, lako je moguće, postala manekenka zakona čije se donošenje očekuje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kontra brze mode [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Francuska je prva zemlja u povijesti čiji su parlamentarci odlučili zakonom krenuti u suzbijanje jeftine odjeće takozvane brze mode: donji dom parlamenta jednoglasno je, naime, prihvatio prijedlog zakona koji, među ostalim, uključuje postupno penaliziranje svakog odjevnog predmeta do konačnih 10 eura 2030. godine, kao i zabranu oglašavanja takvih proizvoda. Da je Milanović francuski visoki dužnosnik, njegova ‘vječna jaka’ bi, lako je moguće, postala manekenka zakona čije se donošenje očekuje Kontra brze mode 2 0 17094 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-16 08:04:49 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Grizelj-Ivić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-28 06:31:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-28 06:31:23 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Francuska je prva zemlja u povijesti čiji su parlamentarci odlučili zakonom krenuti u suzbijanje jeftine odjeće takozvane brze mode: donji dom parlamenta jednoglasno je, naime, prihvatio prijedlog zakona koji, među ostalim, uključuje postupno penaliz [metadata] => robots= author= title=Milanovićeva jakna bila bi sjajna reklama za zakon kojim se Francuzi spremaju suzbiti i kažnjavati jednu vrstu mode page_title=Milanovićeva jakna bila bi sjajna reklama za zakon kojim se Francuzi spremaju suzbiti i kažnjavati jednu vrstu mode [metakey] => BRZA MODA , francuski parlament, zoran milanović, divna ivić, Biljana Borzan, vintage moda, FAST FASHION [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/16\/23719808.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26973010.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26990584.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26823854.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26993148.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26993235.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26993260.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Antonio Balic\/Cropix","Mirna Mari\u0107","Emmanuel Dunand\/Afp","Yuichi Yamazaki\/Afp","Jean-francois Fort\/Hans Lucas Via Afp","Eric Beracassat\/Hans Lucas Via Afp","Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Predsjednik RH Zoran Milanovi\u0107 u Varteksovoj jakni koju nosi ve\u0107 godinama - i to bi trebalo uzeti za primjer<\/p>","

Divna Ivi\u0107: U Dalmaciji ima premalo vintage shopova i previ\u0161e mlade publike \u2018gladne vintagea\u2018<\/p>","

Obrazla\u017eu\u0107i kakvu \u0161tetu tekstilna industrija \u010dini okoli\u0161u, Anne-Cecile Violland, zastupnica iz (Macronove) stranke Horizons, kao najgori primjer takve prakse navela je kinesku tvrtku Shein<\/p>","","

Gana, Accra: Ogromna koli\u010dina odba\u010dene ili neprodane odje\u0107e iz industrijaliziranih zemalja diljem svijeta odla\u017ee se (i) u Gani, zemlji koju se smatra \u017ertvom brze mode<\/p>","

Pari\u0161ke prodavaonice iz lanaca brze mode H&M i Zara<\/p>","

Brza moda - lice i nali\u010dje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23719808_1920.jpg":"1920x1080","k_23719808_1280.jpg":"1280x1280","k_23719808_1024.jpg":"1024x1024","k_23719808_640.jpg":"640x640","k_23719808_480.jpg":"480x480","k_23719808_340.jpg":"340x340","k_23719808_220.jpg":"220x220","o_23719808_1280.jpg":"1280x853","o_23719808_1024.jpg":"1024x682","o_23719808_640.jpg":"640x426","o_23719808_480.jpg":"480x320","o_23719808_340.jpg":"340x226","o_23719808_220.jpg":"220x146","h_23719808_1280.jpg":"1280x854","h_23719808_1024.jpg":"1024x683","h_23719808_640.jpg":"640x427","h_23719808_480.jpg":"480x320","h_23719808_340.jpg":"340x227","h_23719808_220.jpg":"220x147","pp_23719808_1280.jpg":"1280x1628","pp_23719808_1024.jpg":"1024x1303","pp_23719808_640.jpg":"640x814","pp_23719808_480.jpg":"480x611","pp_23719808_340.jpg":"340x432","pp_23719808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"956x960","hd_26973010_1920.jpg":"1920x1080","k_26973010_1280.jpg":"1280x1280","k_26973010_1024.jpg":"1024x1024","k_26973010_640.jpg":"640x640","k_26973010_480.jpg":"480x480","k_26973010_340.jpg":"340x340","k_26973010_220.jpg":"220x220","o_26973010_1280.jpg":"1280x1285","o_26973010_1024.jpg":"1024x1028","o_26973010_640.jpg":"640x642","o_26973010_480.jpg":"480x482","o_26973010_340.jpg":"340x341","o_26973010_220.jpg":"220x220","h_26973010_1280.jpg":"1280x854","h_26973010_1024.jpg":"1024x683","h_26973010_640.jpg":"640x427","h_26973010_480.jpg":"480x320","h_26973010_340.jpg":"340x227","h_26973010_220.jpg":"220x147","pp_26973010_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973010_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973010_640.jpg":"640x814","pp_26973010_480.jpg":"480x611","pp_26973010_340.jpg":"340x432","pp_26973010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26990584_1920.jpg":"1920x1080","k_26990584_1280.jpg":"1280x1280","k_26990584_1024.jpg":"1024x1024","k_26990584_640.jpg":"640x640","k_26990584_480.jpg":"480x480","k_26990584_340.jpg":"340x340","k_26990584_220.jpg":"220x220","o_26990584_1280.jpg":"1280x853","o_26990584_1024.jpg":"1024x682","o_26990584_640.jpg":"640x426","o_26990584_480.jpg":"480x320","o_26990584_340.jpg":"340x226","o_26990584_220.jpg":"220x146","h_26990584_1280.jpg":"1280x854","h_26990584_1024.jpg":"1024x683","h_26990584_640.jpg":"640x427","h_26990584_480.jpg":"480x320","h_26990584_340.jpg":"340x227","h_26990584_220.jpg":"220x147","pp_26990584_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990584_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990584_640.jpg":"640x814","pp_26990584_480.jpg":"480x611","pp_26990584_340.jpg":"340x432","pp_26990584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26823854_1920.jpg":"1920x1080","k_26823854_1280.jpg":"1280x1280","k_26823854_1024.jpg":"1024x1024","k_26823854_640.jpg":"640x640","k_26823854_480.jpg":"480x480","k_26823854_340.jpg":"340x340","k_26823854_220.jpg":"220x220","o_26823854_1280.jpg":"1280x853","o_26823854_1024.jpg":"1024x682","o_26823854_640.jpg":"640x426","o_26823854_480.jpg":"480x320","o_26823854_340.jpg":"340x226","o_26823854_220.jpg":"220x146","h_26823854_1280.jpg":"1280x854","h_26823854_1024.jpg":"1024x683","h_26823854_640.jpg":"640x427","h_26823854_480.jpg":"480x320","h_26823854_340.jpg":"340x227","h_26823854_220.jpg":"220x147","pp_26823854_1280.jpg":"1280x1628","pp_26823854_1024.jpg":"1024x1303","pp_26823854_640.jpg":"640x814","pp_26823854_480.jpg":"480x611","pp_26823854_340.jpg":"340x432","pp_26823854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26993148_1920.jpg":"1920x1080","k_26993148_1280.jpg":"1280x1280","k_26993148_1024.jpg":"1024x1024","k_26993148_640.jpg":"640x640","k_26993148_480.jpg":"480x480","k_26993148_340.jpg":"340x340","k_26993148_220.jpg":"220x220","o_26993148_1280.jpg":"1280x853","o_26993148_1024.jpg":"1024x682","o_26993148_640.jpg":"640x426","o_26993148_480.jpg":"480x320","o_26993148_340.jpg":"340x226","o_26993148_220.jpg":"220x146","h_26993148_1280.jpg":"1280x854","h_26993148_1024.jpg":"1024x683","h_26993148_640.jpg":"640x427","h_26993148_480.jpg":"480x320","h_26993148_340.jpg":"340x227","h_26993148_220.jpg":"220x147","pp_26993148_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993148_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993148_640.jpg":"640x814","pp_26993148_480.jpg":"480x611","pp_26993148_340.jpg":"340x432","pp_26993148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2886","hd_26993235_1920.jpg":"1920x1080","k_26993235_1280.jpg":"1280x1280","k_26993235_1024.jpg":"1024x1024","k_26993235_640.jpg":"640x640","k_26993235_480.jpg":"480x480","k_26993235_340.jpg":"340x340","k_26993235_220.jpg":"220x220","o_26993235_1280.jpg":"1280x1924","o_26993235_1024.jpg":"1024x1539","o_26993235_640.jpg":"640x962","o_26993235_480.jpg":"480x721","o_26993235_340.jpg":"340x511","o_26993235_220.jpg":"220x330","h_26993235_1280.jpg":"1280x854","h_26993235_1024.jpg":"1024x683","h_26993235_640.jpg":"640x427","h_26993235_480.jpg":"480x320","h_26993235_340.jpg":"340x227","h_26993235_220.jpg":"220x147","pp_26993235_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993235_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993235_640.jpg":"640x814","pp_26993235_480.jpg":"480x611","pp_26993235_340.jpg":"340x432","pp_26993235_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26993260_1920.jpg":"1920x1080","k_26993260_1280.jpg":"1280x1280","k_26993260_1024.jpg":"1024x1024","k_26993260_640.jpg":"640x640","k_26993260_480.jpg":"480x480","k_26993260_340.jpg":"340x340","k_26993260_220.jpg":"220x220","o_26993260_1280.jpg":"1280x1920","o_26993260_1024.jpg":"1024x1536","o_26993260_640.jpg":"640x960","o_26993260_480.jpg":"480x720","o_26993260_340.jpg":"340x510","o_26993260_220.jpg":"220x330","h_26993260_1280.jpg":"1280x854","h_26993260_1024.jpg":"1024x683","h_26993260_640.jpg":"640x427","h_26993260_480.jpg":"480x320","h_26993260_340.jpg":"340x227","h_26993260_220.jpg":"220x147","pp_26993260_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993260_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993260_640.jpg":"640x814","pp_26993260_480.jpg":"480x611","pp_26993260_340.jpg":"340x432","pp_26993260_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14893251 Threads: 2 Questions: 3139799040 Slow queries: 6999060 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234769324 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/milanoviceva-jakna-bila-bi-sjajna-reklama-za-zakon-kojim-se-francuzi-spremaju-suzbiti-i-kaznjavati-jednu-vrstu-mode-1384345 [printLink] => /vijesti/hrvatska/milanoviceva-jakna-bila-bi-sjajna-reklama-za-zakon-kojim-se-francuzi-spremaju-suzbiti-i-kaznjavati-jednu-vrstu-mode-1384345?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 693522 [name] => BRZA MODA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-10 13:55:31 [main_article_id] => 0 [alias] => brza-moda [link] => /tag/brza-moda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 333358 [name] => Francuski parlament [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => francuski-parlament [link] => /tag/francuski-parlament ) [2] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 398604 [name] => divna ivić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => divna-ivic [link] => /tag/divna-ivic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 436702 [name] => Biljana Borzan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biljana-borzan [link] => /tag/biljana-borzan ) [5] => stdClass Object ( [id] => 756839 [name] => vintage moda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-25 14:34:34 [main_article_id] => 0 [alias] => vintage-moda [link] => /tag/vintage-moda ) [6] => stdClass Object ( [id] => 742526 [name] => FAST FASHION [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-01 20:02:28 [main_article_id] => 0 [alias] => fast-fashion [link] => /tag/fast-fashion ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Francuska je prva zemlja u povijesti čiji su parlamentarci odlučili zakonom krenuti u suzbijanje jeftine odjeće takozvane brze mode: donji dom parlamenta jednoglasno je, naime, prihvatio prijedlog zakona koji, među ostalim, uključuje postupno penaliziranje svakog odjevnog predmeta do konačnih 10 eura 2030. godine, kao i zabranu oglašavanja takvih proizvoda. Da je Milanović francuski visoki dužnosnik, njegova ‘vječna jaka’ bi, lako je moguće, postala manekenka zakona čije se donošenje očekuje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kontra brze mode [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milanovićeva jakna bila bi sjajna reklama za zakon kojim se Francuzi spremaju suzbiti i kažnjavati jednu vrstu mode [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/23719808.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Antonio Balic/Cropix [mainImageDesc] =>

Predsjednik RH Zoran Milanović u Varteksovoj jakni koju nosi već godinama - i to bi trebalo uzeti za primjer

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/23719808.jpg [title] =>

Predsjednik RH Zoran Milanović u Varteksovoj jakni koju nosi već godinama - i to bi trebalo uzeti za primjer

Antonio Balic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26973010.jpg [title] =>

Divna Ivić: U Dalmaciji ima premalo vintage shopova i previše mlade publike ‘gladne vintagea‘

Mirna Marić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26990584.jpg [title] =>

Obrazlažući kakvu štetu tekstilna industrija čini okolišu, Anne-Cecile Violland, zastupnica iz (Macronove) stranke Horizons, kao najgori primjer takve prakse navela je kinesku tvrtku Shein

Emmanuel Dunand/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26823854.jpg [title] => Yuichi Yamazaki/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26993148.jpg [title] =>

Gana, Accra: Ogromna količina odbačene ili neprodane odjeće iz industrijaliziranih zemalja diljem svijeta odlaže se (i) u Gani, zemlji koju se smatra žrtvom brze mode

Jean-francois Fort/Hans Lucas Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26993235.jpg [title] =>

Pariške prodavaonice iz lanaca brze mode H&M i Zara

Eric Beracassat/Hans Lucas Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26993260.jpg [title] =>

Brza moda - lice i naličje

Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je Zoran Milanović prošlog mjeseca stigao u Velu Luku, gotovo svi su jedva čekali čuti što će reći o odluci Ustavnog suda na njegovu namjeru da se na aktualnim izborima kandidira za premijera. U očekivanju njegove uobičajene salve na izbornu zapreku, neko oštro oko je primijetilo sitnicu koja nema baš nikakve veze s kandidaturom ni s ustavnim mogućnostima, a to je da predsjednik države okolo hoda uvijek u istoj jakni.

Istina, Milanović je na Korčulu stigao u neformalnom izdanju, onako gotovo sportski, bez odijela i dress codea, u vodootpornoj crnoj bomber jakni, za koju se sumnja da je stara već barem 10 godina. Imao ju je na sebi na svim događanjima posljednjih godina u kojima nije morao biti u odijelu, a kad su ga još 2015. pitali za jaknu, rekao je da ju je dobio od MORH-a, da mu se sviđa i da je često nosi.

Jakna je skrojena i sašivena u “Varteksu”, a je li riječ o jednoj jedinoj i uvijek istoj, ostalo je nerazjašnjeno, pa je u zraku ostala visjeti mogućnost da državni čelnik toliko godina nosi isti komad odjeće. Zamislite! Naravno, sumnja je izazivala negativan predznak jer, kao, i obični čovjek bi trebao sezonski obnavljati svoju garderobu, a kamoli tek predsjednik države. Kao takav ima više novca, više se kreće među ljudima, pa bi po prosječnom balkanskom rezonu uvijek morao na sebi imati nešto novo. Ali, zašto bi Milanović i svi mi morali bacati nešto što traje? Zato pozdravimo Milanovićevu naviku i krenimo njegovim putem barem po pitanju nošenja kvalitetne odjeće.

---

image
Yuichi Yamazaki/Afp
---

Francuska premijera

Otprilike u isto to vrijeme, sredinom ožujka, dok se kod nas razglabalo o starosti Milanovićeve jakne, u francuskom parlamentu dogodila se revolucija. Francuska je prva zemlja u povijesti čiji su parlamentarci jasno odlučili zakonom krenuti u bitku protiv česte kupnje i nepotrebnog bacanja nepotrošene odjeće. Naime, Donji dom francuskog parlamenta je sredinom ožujka odobrio prijedlog zakona kojim se traže kazne za ultrabrze modne proizvode, s ciljem da se smanji njihov utjecaj na okoliš. Zastupnici su jednoglasno odobrili prijedlog zakona, koji će se uputiti u Senat prije nego što postane zakon. Od tada je prošlo već više od mjesec dana i sada je samo pitanje kada će Senat zakon potvrditi. Ovakav prijedlog zakona za jeftinu odjeću nikad se i nigdje nije dogodio, a Francuzi su odlučili biti toliko strogi da je u zakonskom prijedlogu predviđeno čak i postupno ekološko penaliziranje svakog odjevnog komada, koje će rasti do konačnih 10 eura u 2030. godini. Čak ni to nije sve, jer u zakon ulazi i zabrana oglašavanja takvih proizvoda.

Sami članovi francuskog parlamenta možda ne nose godinama istu stvar, ali na ovom njihovu odlučnom putu protiv brze mode ili fast fashiona možemo pretpostaviti da bi pohvalili odjevnu naviku našeg predsjednika Milanovića. Francuzima je brza moda došla do grla, uostalom kao što je u cijeloj Europi, kao u cijelom svijetu, a to što se ovakav zakon donosi baš kod njih nije ni čudno, jer to je zemlja u kojoj se moda u pravom smislu riječi i rodila.

Sve što je u svijetu mode francusko ima posebnu težinu, njihovu odjeću obožavaju u cijelom svijetu, a modna industrija je kod njih važan izvozni, pa čak sociološki i kulturni segment. Vrhunska moda kamen je temeljac francuskoga gospodarstva zahvaljujući vodećim svjetskim luksuznim markama, kao što su “Louis Vuitton”, “Chanel”, “Hermes”, “Dior” i “Cartier”. No, s druge strane, francuski segment niže klase izgubio je tlo pred europskim rivalima “Zarom”, “H&M-om” i, u novije vrijeme, pred kineskim divovima “Shein” i “Temu”. I u Francuskoj su preplavljeni jeftinom odjećom iz uvoza, a parlamentarci koji su donosili zakon već se hvataju za glavu zato što je nekoliko domaćih brendova proglasilo bankrot. Međutim, glavni argumenti za donošenje zakona koji je iznio Horizons – stranka predsjednika Emmanuela Macrona, koja je i podnijela nacrt zakona – bili su ekološki. Ovaj prevažan argument obrazložila je Anne-Cecile Violland, zamjenica predsjednika Horizonsa, kazavši da tekstilna industrija najviše zagađuje okoliš jer čini čak 10 posto emisija stakleničkih plinova te da je veliki zagađivač vode. Violland je navela i najgori primjer kineske tvrtke “Shein”, koja lansira 7200 novih odjevnih predmeta dnevno, te je naglasila da je to pravi primjer intenzivne modne proizvodnje.

Stotinu teretnih aviona

O kakvoj intenzivnosti je riječ, progovorio je u svojem izvješću i američki Kongres još lani u lipnju te naveo da “Shein” i “Temu” zajedno u SAD otpremaju 600 tisuća paketa dnevno. To stvara veliki problem u zračnom prometu jer se pošiljke šalju izravno zrakoplovima iz Kine. Ne samo da je gužva u zračnom prometu, da traje bitka za “kartu” u zrakoplovnim bunkerima, nego je riječ o strašnom zagađenju zraka. Prema podacima koje je prikupio Cargo Facts Consulting, piše Reuters, “Temu” isporučuje oko četiri tisuće tona odjeće dnevno, “Shein” pet tisuća tona, Alibaba.com tisuću tona i TikTok 800 tona. To otprilike odgovara kapacitetu 108 teretnih Boeingovih zrakoplova 777 dnevno, zbrojili su u spomenutoj konzultantskoj kući.

---

image

Obrazlažući kakvu štetu tekstilna industrija čini okolišu, Anne-Cecile Violland, zastupnica iz (Macronove) stranke Horizons, kao najgori primjer takve prakse navela je kinesku tvrtku Shein

Emmanuel Dunand/Afp
---

Samo “Shein” čini jednu petinu globalnog tržišta brze mode, pa nije čudno što i Amerikanci na to mrko gledaju. Zato će novi zakon u Francuskoj donijeti i primjenjivati kriterije kojima će se ograničiti količine proizvedene odjeće, kao i brzina prometa novih kolekcija, te će se jasno znati što je to brza moda. Osim toga, proizvođači brze mode bit će prisiljeni informirati potrošače o utjecaju svoje proizvodnje na okoliš.

Dodatna naknada povezana s ekološkim otiskom brze mode od pet eura po artiklu planira se od sljedeće godine, a, kako smo već naveli, do 2030. porast će na 10 eura. Naknada, međutim, ne smije premašiti 50 posto cijene artikla, što je za cijeli niz odjevnih komada gotovo nemoguće koliko su jeftini. Ali možda su predlagatelji zakona i računali na mogućnost da porez premaši polovinu cijene, što bi možda moglo dovesti do neisplativnosti proizvodnje. Ima još dobrog u ovom penaliziranju, jer je Macronova zamjenica u stranci navela da će se prihodi od naknade koristiti za subvencioniranje proizvođača održive odjeće, što će im omogućiti da se lakše natječu. No ipak postoji strepnja da bi učinak zakona značio još jedan udar na francuske potrošače, na smanjenje njihove kupovne moći u vrijeme kada oni već osjećaju utjecaj krize troškova života.

Dok se na parlamentarnim razinama pokušava spriječiti ekološka katastrofa zbog nenormalnih količina jeftine odjeće koja se odbacuje sezonski, svatko od nas oko sebe vidi tu ludu potrošačku strast za internetskom kupnjom, uglavnom kineske robe. Pa, dobro, nije Kina jedini izvor, jeftino i “plastično” proizvodi se na sve strane, ali kineska dominacija tržištem odjeće velika je kao “pandemija”. Nažalost, ti strastveni kupci u brzoj kupnji brze mode ne razbijaju glavu o negativnim stranama, nego jednim klikom naručuju i ono što im treba i ono što im ne treba. Oko sebe možemo vidjeti i čuti kako se to kupuje. Evo neki dan čujem razgovaraju mlade kolegice i jedna kaže: “Svašta sam jučer kupila na ‘Temuu’, jednostavno se nisam mogla suzdržati.” Na takvu izjavu dođe vam da se smrznete od užasa, jer pokušate zamisliti koliko je smeća kupljeno u tom jednom trenutku, smeća koje će vrlo brzo postati još veće smeće. A to i jest najveći problem današnje generacije, koja valjda nije nikad čula naše stare koji su znali koristiti “staru englesku” poslovicu: “Nisam toliko bogat da kupujem jeftino.”

---

image

Pariške prodavaonice iz lanaca brze mode H&M i Zara

Eric Beracassat/Hans Lucas Via Afp
---

Milijune kupaca u cijelom svijetu uopće ne zabrinjavaju brojke koje Europski parlament iznosi na svojim službenim stranicama, a koje govore o dramatičnim štetama koje nose lanci brze mode. Na primjer, za proizvodnju tekstila potrebnog po glavi stanovnika u EU-u u 2020. trebalo je 400 metara četvornih zemljišta, devet metara kubnih vode, 391 kilogram sirovine, a to je uzrokovalo ugljični otisak od oko 270 kilograma po osobi, što znači da su tekstilni proizvodi u EU-u uzrokovali 121 milijun tona emisija stakleničkih plinova. Ako ni to nije dovoljno onima koji se ne mogu suzdržati, istaknimo još jedan podatak s EU-ovih stranica: za proizvodnju jedne pamučne majice, prema procjenama, potrebno je 2700 litara pitke vode, količina koju jedna osoba popije u dvije i pol godine! Potom i ovo: jednim pranjem poliesterske odjeće u perilici rublja može se ispustiti 700 tisuća mikroplastičnih vlakana koja mogu završiti u prehrambenom lancu! Ovo ima posebnu težinu, jer jeftina odjeća sadržava previše sintetičkih vlakana, pa je i reciklaža teža i skuplja.

Brzo i nekvalitetno

Brza moda općenito se smatra odjećom niske kvalitete. Proizvodi se brzo kako bi se pratili aktualni trendovi u industriji i prodaje po najnižim cijenama. Zato kupci tako nepromišljeno, masovno i za mali novac ažuriraju i proširuju svoje ormare imitiranim “en vogue” stilovima, onim što je u trendu.

Jeftino je zbog više razloga. Najprije je i najčešće riječ o nekvalitetnom materijalu, sintetičkim imitacijama kvalitetnog pamuka, svile, lana, kože... a potom su i radnici u tim dalekoistočnim tvornicama plaćeni ispod svake mjere.

Sad je pitanje što će Francuska postići s novim zakonom o brzoj modi. Neki sumnjaju u efektivnost zakona pozivajući se na neke prijašnje zabrane, konkretno kod oglašavanja, jer Francuzi, podsjetimo, žele zabranu oglašavanja fast fashiona. Oni oprezni kritičari smatraju da novi francuski zakon koristi sličan “jezik” kao što je bilo sa zabranom reklamiranja cigareta u SAD-u i Velikoj Britaniji sedamdesetih godina, pa i danas i kod nas. Zabrana nije slomila duhansku industriju niti se smanjio broj pušača.

---

image

Gana, Accra: Ogromna količina odbačene ili neprodane odjeće iz industrijaliziranih zemalja diljem svijeta odlaže se (i) u Gani, zemlji koju se smatra žrtvom brze mode

Jean-francois Fort/Hans Lucas Via Afp
---

Amerikanci, Britanci, pa evo i Francuzi, kao i Europski parlament, već se od prošle godine uzrujavaju oko kineskih lanaca “Shein” i “Temu” do te mjere da govore kako u kineskim tvornicama ima i robovskog rada. “Temu” je odmah reagirao izjavom da “strogo zabranjuje” korištenje prisilnog, kaznenog ili dječjeg rada od strane bilo kojeg od svojih trgovaca. Prema pisanju BBC-ja, švicarska zagovaračka skupina Public Eye podnijela je izvješće 2021. godine u kojem stoji da određeni broj zaposlenika “Sheina” na šest lokacija u kineskom Guangzhouu radi 75 sati tjedno. A 2023. godine, piše dalje BBC, grupa američkih zakonodavaca pozvala je na istragu protiv “Sheina” zbog tvrdnji da ujgurski narod (turkijska etnička skupina u Kini) tjera na prisilni rad za proizvodnju dijela odjeće koju ovaj lanac prodaje. Glasnogovornik tvrtke “Temu” rekao je za BBC da “priznaju važne ekološke probleme kojima se bavi predloženi francuski zakon”, ali da oni nisu ti koji stvaraju ekološki problem. Čak i više od toga, i “Temu” i “Shein” su za BBC izjavili kako smanjuju otpad, za razliku od svih “tradicionalnih” u tekstilnoj industriji.

Iako nije bila brza i oštra kao članica Francuska, Europska unija vodi bitku protiv fenomena brze mode i gomilanja odbačene odjeće na dvije fronte: postavljanjem ciljeva za reciklažu tekstila i zabranom spaljivanja neprodane robe.

– Što se tiče ciljeva za reciklažu, u ovom mandatu je dogovorena uspostava europskog registra tekstilnih proizvoda. Također, odlučeno je da će iduće godine završiti studija na osnovi koje će se odrediti reciklažni ciljevi do 2032. – kazala je europarlamentarka Biljana Borzan, koja je i lani bila uključena u izradu Izvješća o strategiji EU-a za održive i kružne tekstilne proizvode.

– Europska unija je u ovome mandatu zabranila spaljivanje neprodanog tekstila i obuće kao veliki korak u borbi protiv fast fashiona. Napravili smo to u direktivi o ekodizajnu proizvoda. Za dvije godine će zabrana stupiti na snagu u Hrvatskoj i cijelom EU-u – kaže Borzan.

EU je izradio strategiju za smanjenje količina tekstilnog otpada, koja uključuje nove zahtjeve ekodizajna za tekstil, jasnije informacije, putovnicu digitalnog proizvoda te poziva tvrtke da preuzmu odgovornost i djeluju kako bi minimizirali svoj ugljični otisak i utjecaj na okoliš.

Svijet vintage odjeće

U lipnju 2023. zastupnici su predložili strože mjere EU-a za zaustavljanje prekomjerne proizvodnje i potrošnje tekstila. Pozvali su na proizvodnju tekstila u kojoj se poštuju ljudska, socijalna i radnička prava, kao i okoliš i dobrobit životinja. Ustanovljena je i oznaka EU Ecolabel, čime se povećava vidljivost proizvoda koji sadrže manje štetnih tvari i manje onečišćuju vodu i zrak.

Europski parlament je proteklog ožujka iznio ideje za izmjene pravila o tekstilnom otpadu. Revizijom Direktive o otpadu povećat će se odgovornost proizvođača. To u praksi znači da će proizvođači tekstila, kao što su odjeća, obuća, modni dodaci, kao i druga poduzeća koja takve proizvode stavljaju na europsko jedinstveno tržište, morati pokriti troškove odvojenog prikupljanja, sortiranja i recikliranja. Osim toga, države članice EU-a trebale bi od 1. siječnja 2025. odvojeno prikupljati tekstil za ponovnu uporabu, pripremu za ponovnu uporabu i recikliranje.

Paralelno s parlamentarnim mukama i traženjem rješenja protiv invazije jeftine i ekološki opasne odjeće i obuće s Dalekog istoka, već godinama postoji jedan drugi svijet, modni, ali vintage. Riječ je o tržištu stare, već nošene brendirane odjeće, koje je već uzelo maha i kod nas. U Zagrebu ova trgovina cvjeta i ne zaustavlja se, o čemu nam govori Divna Ivić, vlasnica brenda Deee Vintage.

---

image

Brza moda - lice i naličje

Profimedia
---

– Trenutna situacija u Zagrebu što se tiče vintage odjeće vrlo je zanimljiva: u roku od nekoliko godina otkad sam se počela time baviti jako su se promijenili tipologija i stav kupca. Preselila sam se iz Italije u Zagreb prije osam godina, i sve to vrijeme je fenomen vintage odjeće samo rastao. Od predrasuda prema second hand odjeći i osjećaju srama da te neko vidi kako tražiš “rabljenu robu” u nekom dućanu, sad se došlo do hiper trenda vintagea i velike popularnosti i posjećenosti lanca kao “Textile House”. Hrpica vintage dućana u Zagrebu sada su svakodnevna meta zaljubljenika u retro unikate, a i trendsetera. Zahvaljujući TikToku i brojnim tiktokerima koji su počeli prodavati vintage komade ili svoju suvišnu odjeću u ormaru, zarađujući uz to “masne pare”, stvorio se dojam da svatko može ući u taj biznis i živjeti od prodaje odjeće djelujući online i istodobno biti cool. Taj fenomen online prodaje, pretežno preko Instagrama i TikToka, doveo je do toga da trenutno ima stotine profila prodavača. A na počecima moga Deee Vintagea, prije šest godina, u Hrvatskoj nas je bilo samo nekoliko.

Divna Ivić kaže kako se broj kupaca neprestano povećava, što je, prema njezinu mišljenju, posljedica podrške i “poguranca” od medija koji prate ove tendencije. Uz to ide i činjenica da se mogu naći kvalitetni i brendirani komadi po legitimnim cijenama.

– Dodala bih i da je sve više ljudi svjesno da estetske solucije koje nudi “H&M” ili “Zara”, više nisu ni tako jeftine, a nisu ni kvalitetne da bi trajale. Uz to, tko ima imalo ljubavi prema modi i stilu kao formi izražavanja, a ne kao surovi “copy & paste” iz već viđenih online kombinacija, osvještava sve više taj osjećaj vrijednosti unikatnosti, a i želju da se, kad iziđu na ulicu, ne nađu u situaciji da ima još par njih obučenih identično u fast fashion komadima – kaže naša sugovornica, dodajući kako ipak nema dojam da su ljubitelji vintagea svjesni svega lošeg što brza moda povlači za sobom.

---

image

Divna Ivić: U Dalmaciji ima premalo vintage shopova i previše mlade publike ‘gladne vintagea‘

Mirna Marić
---

Dvije tendencije

– Što se tiče popularnosti i uspjeha vintage odjeće u drugim gradovima Hrvatske, rekla bih da postoje dvije tendencije: sve je veći broj online kupaca i Zagreb ostaje grad s najviše dućana tog tipa. I da, u Dalmaciji ima premalo vintage shopova i previše mlade publike “gladne za vintageom”. U to sam se uvjerila kad sam organizirala evente u Dubrovniku, gdje su došli ljudi sa svih strana, i s otoka! U Italiji je situacija vintagea vrlo bogata i živa, ima hrpu buvljaka i prodajnih eventa, nižu se dućani po svim gradovima i to pretežno vintage skupljeg ranga, a ne nužno samo second hand; kupuje se na veliko, a i još i više otkad je ozbiljno stisnula ekonomska kriza. Ljudi imaju puno manje novca, ali i puno više volje da se stilski obraćaju nekoj bezbrižnijoj prošlosti ili miksajući stilove, jer vintage odjeća u svojoj raznolikosti nekako inspirira i nosi neočekivane mogućnosti – kaže na kraju Divna Ivić.

Ovih dana nas s malih ekrana bombardiraju reklame za platformu Vinted, koja poziva sve one koji u ormaru imaju višak odjeće i žele je prodati. Riječ je o trenutno najpopularnijoj europskoj platformi, odnedavno prisutnoj i u Hrvatskoj, na kojoj možete prodati i kupiti i odjeću i predmete za kuću, i to bez naknade. Postoji još cijeli niz ovakvih online trgovina, Vestiaire Collective, Grailed, Depop itd., samo je pitanje koliko je mala ova kap u rješavanju užasa koji prijeti - da će Zemljani sami sebe zatrpati brdima, ma planinama krpetina nagomilanih u pustarama siromašnih i latino zemalja, i više nitko ne zna što bi s tim i tolikim otpadom. I nije samo o otpadu riječ, već i cijelom nizu problema koje smo nabrojili u ovoj priči. Može li se to uopće riješiti? Može, već na onom besmilenom kupovanju po principu “nisam se mogla suzdržati”.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Antonio Balic/Cropix Mirna Marić Emmanuel Dunand/Afp Yuichi Yamazaki/Afp Jean-francois Fort/Hans Lucas Via Afp Eric Beracassat/Hans Lucas Via Afp Profimedia
Antonio Balic/Cropix

Predsjednik RH Zoran Milanović u Varteksovoj jakni koju nosi već godinama - i to bi trebalo uzeti za primjer

Mirna Marić

Divna Ivić: U Dalmaciji ima premalo vintage shopova i previše mlade publike ‘gladne vintagea‘

Emmanuel Dunand/Afp

Obrazlažući kakvu štetu tekstilna industrija čini okolišu, Anne-Cecile Violland, zastupnica iz (Macronove) stranke Horizons, kao najgori primjer takve prakse navela je kinesku tvrtku Shein

Jean-francois Fort/Hans Lucas Via Afp

Gana, Accra: Ogromna količina odbačene ili neprodane odjeće iz industrijaliziranih zemalja diljem svijeta odlaže se (i) u Gani, zemlji koju se smatra žrtvom brze mode

Eric Beracassat/Hans Lucas Via Afp

Pariške prodavaonice iz lanaca brze mode H&M i Zara

Profimedia

Brza moda - lice i naličje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/milanoviceva-jakna-bila-bi-sjajna-reklama-za-zakon-kojim-se-francuzi-spremaju-suzbiti-i-kaznjavati-jednu-vrstu-mode-1384345 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e63712a52845ebbe6651e9aaa7f605765e203338 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milanovi%C4%87eva+jakna+bila+bi+sjajna+reklama+za+zakon+kojim+se+Francuzi+spremaju+suzbiti+i+ka%C5%BEnjavati+jednu+vrstu+mode&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanoviceva-jakna-bila-bi-sjajna-reklama-za-zakon-kojim-se-francuzi-spremaju-suzbiti-i-kaznjavati-jednu-vrstu-mode-1384345 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanoviceva-jakna-bila-bi-sjajna-reklama-za-zakon-kojim-se-francuzi-spremaju-suzbiti-i-kaznjavati-jednu-vrstu-mode-1384345 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Francuska je prva zemlja u povijesti čiji su parlamentarci odlučili zakonom krenuti u suzbijanje jeftine odjeće takozvane brze mode: donji dom parlamenta jednoglasno je, naime, prihvatio prijedlog zakona koji, među ostalim, uključuje postupno penaliziranje svakog odjevnog predmeta do konačnih 10 eura 2030. godine, kao i zabranu oglašavanja takvih proizvoda. Da je Milanović francuski visoki dužnosnik, njegova ‘vječna jaka’ bi, lako je moguće, postala manekenka zakona čije se donošenje očekuje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kontra brze mode [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaKontra brze mode

Milanovićeva jakna bila bi sjajna reklama za zakon kojim se Francuzi spremaju suzbiti i kažnjavati jednu vrstu mode

Piše Olgica Grizelj-Ivić
28. travnja 2024. - 08:31
Predsjednik RH Zoran Milanović u Varteksovoj jakni koju nosi već godinama - i to bi trebalo uzeti za primjerAntonio Balic/Cropix

Kad je Zoran Milanović prošlog mjeseca stigao u Velu Luku, gotovo svi su jedva čekali čuti što će reći o odluci Ustavnog suda na njegovu namjeru da se na aktualnim izborima kandidira za premijera. U očekivanju njegove uobičajene salve na izbornu zapreku, neko oštro oko je primijetilo sitnicu koja nema baš nikakve veze s kandidaturom ni s ustavnim mogućnostima, a to je da predsjednik države okolo hoda uvijek u istoj jakni.

Istina, Milanović je na Korčulu stigao u neformalnom izdanju, onako gotovo sportski, bez odijela i dress codea, u vodootpornoj crnoj bomber jakni, za koju se sumnja da je stara već barem 10 godina. Imao ju je na sebi na svim događanjima posljednjih godina u kojima nije morao biti u odijelu, a kad su ga još 2015. pitali za jaknu, rekao je da ju je dobio od M...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:11