StoryEditorOCM
HrvatskaPREDSJEDNIK RH

LIVEMilanović u Zadru: ‘Imam uvide u neke elemente. Ne znam kako se taj Turudićev metak nije pretvorio u biser...‘

Piše VIJESTI SD
25. ožujka 2024. - 13:41

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi u Zadru u povodu svečane sjednice obilježavanja Dana Sveučilišta. Nakon sjednice obratio se novinarima, prenosi N1.

- Kao predsjednik sam imao uvide u neke elemente. To što se dogodilo bilo je prije mjesec dana.... Kako se taj metak nije pretvorio uslijed djelovanja kalcijevog karbonata u biser, ne znam, ali gospodin je odmah dobio blindirani auto, rekao je Milanović o Turudiću.

Spomenuo je eventualno sučeljavanje na koje poziva premijer Andrej Plenković.

- Danima ponavljam, sutra sam na N1, govorit ću o stvarima vitalnim za Hrvatsku. HDZ je pljačkaški pohod već 30 godina, to svi znaju. Nisam ja naivan, bez obzira na to što bi se Plenković obračunavao. Nismo mi iz istog kvarta. Te fore izađi i bori se, nije mi do debate s Plenkovićem… Imali smo je 2016. pa je bio razbijen. Ni to nije garancija za dobiti izbore. Ovo radim jer moram. Kao što sam se kandidirao jer ste me natjerali na to. Razbojnike gurate za državne odvjetnike, a Plenković sad glumi smjernog oca i dobrog ćaću. I ja sam gledao da moj sin dođe sa mnom…, odgovorio je.

- Ne mogu se mjeriti s Plenkovićem u ostavljanju dojma koliko je dobar otac. Opet smo u komunikološkoj zavrzlami da baš hoću debatu s njim. O čemu da razgovaram s njim? Ja sam vrhunski amater, a on neznalica. Hrvatska je tragedija već osam godina, bazirana na korupciji, rekao je.

Na pitanje je li u izbornoj kampanji, rekao je da jeste i da je odluka Ustavnog suda, da on kao predsjednik ne može biti kandidat na izborima, “pucanj u prazno”.

- Predsjednik Republike sam, izabran voljom građana. Oni su tamo instalirani kao kuhinjski elementi koji su počeli truliti. Ja sam politička osoba. Ako se Grabar-Kitarović može klatiti na skupovima HDZ-a kao predsjednica, mogu i ja ovo, poručio je.

- Apropos sudjelovanja u kampanji – postaneš predsjednik na blagajni stranke, recimo Grabar-Kitarović. I onda harangiraš kroz stranku pa prestaneš biti član stranke. Pa pet godina kasnije opet ideš u kampanju sa stranačkim novcem. U kampanji se smije sve? Predsjednica opet može postati HDZ-ovka i ići po skupovima nakon što je položila prisegu. Ja to nisam radio. Niti sam glasao za SDP. Sad hoću. To će biti najjača lista. Ja ću pokušati okupiti većinu. A oni koji su u razdraganom raspoloženju rušenja HDZ-a, valjda će sjesti i reći svoje mišljenje, rekao je.

Naglasio je da stanje u državi uopće nije dobro.

image

Orsat Miljenić i Zoran Milanović u Zadru

Luka Gerlanc/Cropix

O gradonačelniku Zadra (Branku Dukiću) rekao je da su rekli za njega da je bio dobar doktor.

- Neki žive bolje. Ovo je inflacija pohlepe. U Hrvatskoj je masu toga preskupo, a ne mora biti, država ima instrumente da to pritegne. Moji prijatelji idu u šoping u Trst jer je jeftinije, rekao je.

Još jednom je rekao da nije razmišljao o ostavci na mjestu predsjednika Republike.

- Nisam razmišljao o ostavci. Dio dobronamjernih me nagovarao. Da ja dam ostavku, Ustav određuje tko me nasljeđuje. Onaj tko me naslijedi da ostavku i on odluči tko ga nasljeđuje. Što je to? Ti ljudi su intelektualno dosadni, to su spori mozgovi, poručio je.

Istaknuo je da više nikad neće biti član nijedne stranke te da svjetonazorski pripada lijevom centru.

Ispred zgrade Sveučilišta na Rivi dočekao ga je rektor Josip Faričić koji ga je dopratio do svečane dvorane. U prvom redu je sjedio ke do zadarskih HDZ-ovaca, saborske zastupnice Grozdane Perić te ministra regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlića.

Program obilježavanja Dana sveučilišta u Zadru odvija se od 18. do 27. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:56