StoryEditorOCM
Hrvatskana vlastiti zahtjev

Michele Squiccimarro odlazi s mjesta zamjenika državne odvjetnice manje od šest mjeseci nakon prisege

Piše Marko Didić
5. srpnja 2023. - 12:44

Michele Squiccimarro više nije zamjenik glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek. Na svojoj petnaestoj sjednici održanoj 3. srpnja Državnoodvjetničko vijeće je donijelo odluku o njegovom razrješenju na njegov vlastiti zahtjev, a rješenje stupa na snagu s 31. srpnja.

Squiccimarro je splitski kadar i jedan od najdugovječnijih državnih odvjetnika u Hrvatskoj. Odradio je tri mandata od po četiri godine na mjestu županijskog državnog odvjetnika u Splitu te se po sili zakona više nije mogao kandidirati za to mjesto.

No, sve je pomalo iznenadilo kada je čovjek koji će uskoro imati sve uvjete za mirovinu, s obzirom na to da ima 64 godine, otišao u Zagreb za jednog od mnogobrojnih zamjenika glavne državne odvjetnice unatoč javnim medijskim napisima da je Državno odvjetništvo ionako prepuno starih kadrova i da mladih državnih odvjetnika na tako visokoj razini nema na vidiku.

U samoj DORH-ovoj centrali u Zagrebu je, po dostupnim podacima, čak devetero zamjenika u kategoriji između 65 i 70 godina, dakle u vremenu kada objektivno mogu biti u mirovini.

Squiccimarro je na to mjesto izabran u listopadu 2022., ali je svečano prisegnuo sredinom siječnja ove godine do kada je, kako doznajemo, bio na bolovanju. Otišao je zbog osobnih razloga, u koje nećemo ulaziti, nakon što je odradio manje od pola godine pa je pravo pitanje je li glavna državna odvjetnica unaprijed znala da na Squiccimarra ne može dugoročno računati te je li joj on te svoje osobne razloge i rekao prije ili prilikom preuzimanja dužnosti?

Kako doznajemo, on najvjerojatnije odlazi u mirovinu.

Po sili zakona dužnost je prestala i Gordani Tomić Palavršić, zamjenici Zlate Hrvoj Šipek koja tako ostaje bez još jednog zamjenika.

Javnost vjerojatno zanima i što je s mlađim kadrovima u DORH-u, a posebno gdje je ‘povratnik‘ Dražen Jelenić. Iz izvješća sa sjednice Državnoodvjetničkog vijeća vidljivo je da mu je to tijelo dalo odobrenje za obavljane poslova pripreme treninga crnogorskih sudaca, državnih odvjetnika i djelatnika policije te provođenje njihovog dvodnevnog treninga u Crnoj Gori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 04:47