StoryEditor
HrvatskaKARTA KANTA

Mamićeva bomba još će dugo odjekivati. A jedini je, bez dlake na jeziku, optužbe komentirao Olujić, kazavši ono što je svakom normalnome palo na pamet...

26. ožujka 2021. - 15:43

Posljedice medijske bombe koju je lansirao pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić kad je, očito u osvetničkom pohodu na sve što nosi oznake hrvatskoga pravosuđa, izravno, detaljno i poimenično nabrojao detalje korupcijske prakse koju je upravo on gradio i provodio, zacijelo će još dugo odjekivati.

Mamić je eksplozivan materijal, kao što se zna, lansirao daljinski, iz neuhvatljivosti svoje adrese u Bosni i Hercegovini, a imena i količine novca koje je spomenuo zapanjujući su. Dakako, reakcije su bile očekivane.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, kojeg je Mamić optužio za uzimanje mita, Mamićeve je tvrdnje nazvao apsurdnima i neistinitima i o njima se nije javno očitovao. Premijer Plenković je kazao da je, ako su Mamićeve optužbe točne, "zgrožen i kao pravnik i kao predsjednik Vlade".

USKOK je pak potvrdio kako im je doista Zdravko Mamić još u listopadu prošle godine poslao stick s inkriminirajućim informacijama o nekolicini sudaca te kako "rade na tome". Ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je kako "slučaj sigurno baca sjenu na hrvatsko pravosuđe i dovodi u pitanje povjerenje građana u sudove". Zapravo, nije ništa rekao.

No, zato je bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić bez dlake na jeziku. On je pak kazao kako je još u "drugoj polovici 90-ih hrvatskoj sudbenoj vlasti slomljena kralježnica i umjesto hrvatskog stvorili smo partijsko HDZ-ovo".

Naravno da ni on time nije kazao ništa novo jer isti sud ima i zadnji konzument dnevnih vijesti, a nevoljnici koji nastoje pravdu doseći na sudovima iz prve ruke znaju da je ulazak u sudnicu ponajviše sličan ulasku u kockarnicu u kojoj su sitne ribe uvijek na gubitku. No, riječ Krunislava Olujića vrijedi više od dojma i uvjerenja običnih obespravljenih smrtnika.

Olujić je kazao ono što je svakom normalnome palo na pamet slušajući Mamića – u vezi s navodima s njegova famoznog sticka nitko ništa nije radio.

"Naravno da se nije istraživalo", kazao je Olujić.

"Teško je vjerovati da je DORH, odnosno USKOK u međuvremenu proveo tolike izvide, navodno više od 30 svjedoka, četiri zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć, a ključnog svjedoka, Mamićevu bračnu družicu, navodno su saslušali tek prije dan ili dva, nakon presice i nakon što smo shvatili da Mamić, ne samo na USB-u, nego i inače... ima još i čitav niz drugih dokaza kojima tereti aktualnu sudbenu vlast na čelu s predsjednikom Sessom", zaključio je Olujić.

Ukratko, hrvatsko je pravosuđe takvo da mu nitko ne može niti treba vjerovati. Uostalom, to isto pravosuđe je drugome Mamiću, Zdravkovu bratu Zoranu, odmjerilo kaznu rezerviranu samo za posebne slučajeve. To je kazna koja je samo mjesec dana kraća od pet godina, tako da osuđenik ne mora ići odmah na njezino odsluženje.

"S obitelji ću analizirati odlazak u zatvor i vidjeli postoji li mogućnost odgode jer imam dijete od godinu dana", kazao je Zoran Mamić.

Da je dobio pet godina zatvora, kao što bi dobio bilo koji manje posebni osuđenik, već bi bio iza rešetaka i tamo bi se mogao baviti analitikom do mile volje...

item - id = 1086911
related id = 0 -> 1126237
related id = 1 -> 1127499
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 09:12