StoryEditor
HrvatskaČelična metla

HTV popustio pritisku Građanske inicijative i udrugama branitelja: poznati umjetnik dobio ekspresni otkaz na Prisavlju, pročitajte Facebook status koji ga je koštao posla

Piše Damir Šarac
18. listopada 2017. - 10:23

Hrvatska radiotelevizija popustila je pritisku Građanske inicijative i deset braniteljskih udruga te su otkazali suradnju Anđelu Jurkasu, publicistu, piscu, redatelju, glazbeniku, glazbenom i filmskom kritičaru.

I to zbog – statusa na Facebooku, od kojih su neki stariji od dvije godine! Jurkas je na HTV-u uređivao prilog "IzazovNa" u sklopu emisije za mlade "Daj pet-ak", a iz HRT-a su izvijestili da je povrijedio njihov Etički kodeks.

Jurkas se Inicijativi "Pilar" i braniteljskim udrugama zamjerio nizom statusa na Facebooku, a posebno ih je, navode, povrijedilo što je u svibnju 2015. aludirao na ratnog invalida Đuru Glogoškog:

- Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg, aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – stoji u njegovu statusu u kojem su "Pilarovci" i branitelji prepoznali Glogoškog kao "sjedokosog deforma".

Zamjeraju mu i statuse u kojima je bio ogorčen micanjem Borisa Jokića s čela grupe za kurikularnu reformu, zbog čega je htio "rušiti vladu", veličanje Tita, pisanje Hrvatske kao "Rvacke" i slično.

Djelomično zadovoljni

- Tek smo djelomično zadovoljni otkazivanjem suradnje Anđelu Jurkasu zbog ignoriranja i dopuštanja teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a te dopuštanja i ignoriranja teških kršenja propisa iz Etičkog kodeksa HRT-a. Nedopustivo je da je izostala isprika glavnoga ravnatelja stopostotnim ratnim vojnim invalidima i urednice emisije. Nedopustivo je uopće HRT-ovo angažiranje čovjeka koji javno veliča jugokomunizam, maršala Tita i diktatorski, zločinački komunistički režim, čime nanosi štetu ugledu, kredibilitetu i neovisnosti HRT-a.

- Odgovara li standardima HRT-a i odgoju mladih osoba čija javna komunikacija poput Jurkasove konstantno vrvi prostačenjem najniže vrste, stalnim i eksplicitnim verbaliziranjem muških i ženskih spolnih organa i najvulgarnijim psovkama, neobjektivnim i pristranim veličanjima maršala Tita, komunističke Jugoslavije – kazao nam je Željko Maršić u ime Građanske inicijative "Ivo Pilar" i braniteljskih udruga, dodajući kako protiv Jurkasovog umjetničkog djelovanja nemaju ništa, ali smatraju nedopustivim njegov angažman u edukativim emisijama.

 


Na Jurkasove navode kako je riječ o šali i aluziji na popularni strip "Alan Ford", podatak da mu je i otac hrvatski branitelj s prve crte, te činjenicu da svoje stavove nije iznosio u televizijskom programu nego na društvenim mrežama, Maršić odgovara:

- Ako je taj navod šala, onda što je s nizom drugih uvredljivih navoda?! Ni drugi novinari ne pišu takve stvari na društvenim mrežama. Njegov otac može biti i Franjo Tuđman, ali to se ničim ne odnosi na njegovog sina – zaključuje Maršić.

Anđelo Jurkas: Ovo je epizoda iz Zone sumraka

Još uvijek čekam službeno očitovanje od strane HTV-a jer nisam dobio nikakvo objašnjenje niti odgovor od zaduženih ljudi kako je moguće bez uvažavanja argumenata i činjenica moje malenkosti pristati na površne, paušalne, iskarikirane, zastarjele i netočne optužbe.

Tim više jer sam i ovih 5 epizoda napravio bez potpisanog ugovora i isplaćenog honorara od strane poslodavca, tj HTV-a. Ni po kojem navodu dotične Peticije nisam povrijedio Etički kodeks niti drugi poslovnik HRT-a o radu jer ni kojim segmentom svog djelovanja nisam kršio odredbe poslovnika HRT-a za vanjske suradnike.

S obzirom na atmosferu linča i da je u ovoj zemlji daleko bitnije biti politički podoban nego profesionalan i stručan, a kamoli još pokušati biti afirmativan ili zabavan, ovakav odnos i razvoj scenarija me ni najmanje ne iznenađuje, ali cijela epizoda je toliko apsurdna i da se doima kao iz epizode Zone sumraka, kazao je Anđelo Jurkas.

#HRT#HTV#ANĐELO JURKAS

Izdvojeno

06. srpanj 2020 04:48