StoryEditorOCM
Hrvatskavjerodostojno

HDZ-ova većina u Saboru odbila zaključak o prekidu vatre i osudi ubijanja djece u Gazi. Plenković: ‘Stvar je principa‘

Piše vijesti sd
16. studenog 2023. - 21:48

Stranka Možemo! je danas u Hrvatski sabor predala na glasanje zaključak koji bi obvezao Republiku Hrvatsku da putem Europskog vijeća poduzme određene mjere u vezi s ratom u Gazi. Ključni elementi ovog prijedloga uključuju zahtjeve za prekid vatre, pokretanje istrage o ratnim zločinima, osiguranje redovite humanitarne pomoći, prestanak okupacije Gaze, Istočnog Jeruzalema i Zapadne obale te diplomatsku akciju za postizanje rješenja s dvije međusobno priznate države.

Prije glasanja su Sandra Benčić i Jelena Miloš pozvale premijera Plenkovića i vladajuću većinu da se jasno izjasne o situaciji u Gazi. Miloš je naglasila nužnost prekida vatre i osude nasilja nad civilima i djecom. Dodala je da će glasanje biti ključni trenutak za ocjenu stajališta Vlade.

- Vlada RH mora tražiti prekid vatre, a ne samo humanitarne pauze te jasno reći da brutalno nasilje i krvoproliće nad civilima i djecom moraju odmah stati. Usto, prva prilika da premijer traži prekid vatre bit će također u četvrtak kad predsjednik Europskog vijeća Charles Michel dolazi u posjet Hrvatskoj - kazala je Miloš.

Možemovka je podsjetila i da je stranka Možemo! među prvima osudila brutalan teroristički napad Hamasa, no isto tako istaknula da odgovor na brutalno nasilje Hamasa ne može biti ubijanje civila i kolektivno kažnjavanje stanovnika Gaze, prenosi HRT.

image
Damjan Tadic/Cropix

Benčić je, između ostalog, tražila hitno djelovanje za postizanje prekida vatre, otvaranje istrage o ratnim zločinima, plan financiranja humanitarne pomoći, okončanje okupacije te diplomatsku akciju za rješenje s dvije države. Pozvala je saborske zastupnike da pokažu čvrsto stajalište u skladu s ustavnim vrijednostima, posebice mirotvorstvom.

Sabor je većinom glasova odbacio zaključke Kluba Možemo.

Premijer Plenković se usput osvrnuo na to što je Hrvatska glasovala protiv rezolucije Ujedinjenih naroda, kojom se traži humanitarno primirje u Gazi, ali se ne spominje osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael.

Poručio je kako se u njoj ne spominje teroristički napad Hamasa iako je riječ o "temeljnom događaju" koji je pokrenuo trenutni rat, što podsjeća na rezolucije za vrijeme Domovinskog rata kada je Hrvatska "doživljavala rezolucije u kojima se nije htjelo priznati tko je tko". Stoga je stvar principa i hrvatskog iskustva biti protiv takve rezolucije, istaknuo je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 16:47