StoryEditorOCM
Hrvatskavanredne okolnosti

Grad Zagreb zbog klimatskih promjena zapošljava dodatnih 100 djelatnika. Evo što će raditi i koliko će im biti plaća

Piše vijesti sd
26. kolovoza 2023. - 20:10

Grad Zagreb je dao svoje stajalište povodom aktualne teme o nekošenim zelenim površinama koje su izazvale nezadovoljstvo mnogih građana. Naime, Grad je najavio plan za održavanje zelenih područja putem trajnog zapošljavanja dodatnih 100 radnika te poboljšanje opreme. Pritom su objasnili da su nepokošene površine rezultat srpanjske oluje.

Na svom Facebook profilu su podijelili slike radnika koji su u subotu radili na održavanju trave i biljnog rasta. Istaknuli su da je u tom trenutku temperatura bila oko 34 stupnjeva u sjeni, ali je osjećaj bio kao da je 37, piše Večernji.

Prvih dvije godine ove gradske uprave prošle su bez problema u vezi košnje. No ove godine su se suočili s izuzetno nepredvidivim vremenskim uvjetima tijekom proljeća i ljeta. Dodatno, srpanj je donio izuzetno jaku oluju koja je bila najjača u posljednjih 160 godina.

Grad se ujedno suočavao i s prijetnjom poplava. Zahvaljujući koordiniranom djelovanju gradske službe - Zagrebačkog holdinga, ZET-a i vatrogasaca - glavne ulice su brzo očišćene i grad je normalno funkcionirao već sljedećeg jutra. Gradski radnici su imali ključnu ulogu u tom procesu.

Uklanjanje posljedica nevremena i opasnih stabala trajalo je tjednima, što je poremetilo redovni raspored košnje. Radnici su predani i rade u zahtjevnim uvjetima kako bi se situacija normalizirala tijekom rujna. Klimatske promjene su utjecale na tradicionalne cikluse košnje, što je dovelo do potrebe za fleksibilnijim pristupom.

Dodatno, Grad će zato trajno zaposliti još 100 radnika za održavanje zelenih površina i pojačati mehanizaciju za bržu i kvalitetniju intervenciju u slučaju nepogoda. Cilj je pripremiti Grad Zagreb za izazove kao što su ovakve izvanredne situacije.

Informacije o natječajima za poslove, kao što je posao vrtlara u Zrinjevcu, dostupne su na stranicama Zagrebačkog holdinga. Primjerice, za posao vrtlara u Zrinjevcu nudi se bruto plaća od 1.040 eura plus dodatni mjesečni primici u iznosu od 132  eura neto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:53