StoryEditorOCM
Hrvatskapapino imenovanje

Fra Ivo Martinović novi je požeški biskup, u Splitu je služio više od 10 godina, a u Zadru šest

Piše Ivan Ugrin
11. ožujka 2024. - 15:20

Papa Frane imenovao je u ponedjeljak, 11. ožujka, fra Ivu Martinovića, dosadašnjeg provincijala franjevaca trećoredaca glagoljaša, Provincije svetog Jeronima u Hrvatskoj, novim požeškim biskupom.

Mons. Ivo Martinović naslijedit će na tome mjestu prvog požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, koji je još prije dvije godine napunio kanonsku dob od 75 godina za odlazak u mirovinu, a do kanonskog preuzimanja biskupije od novog biskupa, mons. Škvorčević bit će apostolski upravitelj Požeške biskupije.

Fra Ivo Martinović rođen je 28. lipnja 1965. u Županji. Odrastao je u župi Tolisa u Bosni i Hercegovini. Svečane redovničke zavjete u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša položio je na svetkovinu sv. Frane Asiškoga 4. listopada 1990. godine. Za đakona je zaređen 13. listopada 1991., a za prezbitera 28. lipnja 1992. u Zagrebu.

Split i Zadar

Među brojnim službama u svojoj provinciji, istaknimo ponajprije one vezane uz Dalmaciju. Od 1993. do 2001. bio je župni vikar u Župi Svete obitelji u Splitu i vjeroučitelj u splitskoj Osnovnoj školi "Bol"‘.

U dva navrata bio je u Zadru, od 2001. do 2005. kao samostanski poglavar i župnik u Župi sv. Ivana Krstitelja, te od 2011. do 2013. kao župni vikar u istoj župi.

Također, u dva navrata bio je član Provincijske uprave, a potom je 2009. poslan na poslijediplomski studij pastoralne teologije u Rimu, koji je pohađao na Papinskom lateranskom sveučilištu, gdje je postigao magisterij 2011. godine.

Od 2013. do 2017. ponovno je u Splitu, i to kao samostanski poglavar i odgojitelj u Malom sjemeništu u Samostanu sv. Josipa u Splitu, župnik Župe Svete obitelji te mjesni i područni asistent Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS). Istovremeno je od 2013. do 2018. bio član Prezbiterskoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije.

Učenik, pastir i učitelj

Iz Splita je otišao nakon što je izabran za provincijala franjevaca trećoredaca glagoljaša, i to u dva mandata.

– Imenovani biskup mons. Ivo preuzet će duhovnu baštinu u koju su ugradili svoj pastirski žar, vjernost i žrtvu napose blaženi Alojzije Stepinac i sluga Božji kardinal Franjo Kuharić. Znakovito je što se imenovanje biskupa mons. Ive zbilo na 22. obljetnicu smrti kardinala Kuharića, koji je zaredio prvoga požeškog biskupa i predao mu pastirski štap. Preuzet će ga biskup mons. Ivo u znak povezanosti s navedenim pastirima te kao član Zbora apostolskih nasljednika okupljenih u Hrvatskoj biskupskoj konferencije biti jamac zajedništva naše mjesne Crkve s općom Crkvom na čelu s nasljednikom sv. Petra – kazao je umirovljen biskup Škvorčević prigodom imenovanja novog požeškog biskupa.

Imenovani biskup Martinović u svom je govoru istaknuo:

– Papa Frane i Crkva šalju me u Požešku biskupiju. Po Božjoj providnosti moj će se duhovni poziv i životni hod kao svećenika i pastira u Crkvi nastaviti s vama kojima dolazim ponajprije kao brat u Kristu Isusu i kao učenik koji je spreman učiti, ali također kao i pastir i učitelj koji od Boga ima dužnost naviještati evanđelje i brinuti se za povjereno mu stado Božje. U ovoj prigodi posebno želim zahvaliti mojim dragim roditeljima, bratu i sestrama i njihovim obiteljima, svoj rodbini, prijateljima, mještanima i vjernicima sela Matići i župe Tolisa, u kojima sam odrastao te svim vjernicima župa u kojima sam pastoralno djelovao.

image

Fra Ivo Martinović, novi požeški biskup

Franjevcitrecoredci.hr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:47