stdClass Object ( [id] => 1315366 [title] => Fina, unatoč svojih 300 inženjera, opet uzela privatnika za eFondove! Na scenu se vraća ‘Omega software‘ iz velike afere [alias] => fina-unatoc-svojih-300-inzenjera-opet-uzela-privatnika-za-efondove-na-scenu-se-vraca-omega-software-iz-velike-afere [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Potkraj srpnja, odnosno početkom kolovoza, dok se javnost bavila temama poput proslave "Oluje" ili paprenim cijenama na Jadranu, pod kapom Financijske agencije (FINA) finaliziran je jedan interesantan natječaj.

Predmet javne nabave vrijedne 530 tisuća eura bio je već famozni sustav eFondovi i odabir onoga koji će pružati usluge podrške pri njegovu održavanju. Javile su se isto tako javnosti dobre poznate informatičke kuće, "Gauss" d.o.o. iz Osijeka i "Omega software" d.o.o. iz Zagreba. Rok za dostavu ponuda bio je 28. srpnja ove godine u 11 sati.

---

---

"Gauss" je bio ažurniji i svoju je e-ponudu dostavio 10 dana prije "Omege", ali su na koncu 8. kolovoza posao ipak dobili Zagrepčani. 

---

image
---

Koliko se može vidjeti iz natječajne dokumentacije, presudila je cijena, jer je ponude "Omega softwarea" bila jeftinija za 131,5 tisuća eura i iznosila 398.475 eura (bez PDV-a), dok je Gauss ponudio tek 8 centi ispod procijenjenih 530 tisuća eura.

- S obzirom na to da su obje dostavljene ponude ocijenjene valjanima, a da je sukladno kriteriju za odabir ponude najpovoljnija ponuda ponuditelja "Omega software" d.o.o. s ostvarenih 100 bodova, odlučeno je kao u izreci - stoji u odluci o odabiru, koju potpisuje prvi čovjek Fine Dražen Čović.

---

image
---

Ishod ovog natječaja očekivao se s nestrpljenjem jer je cijela priča oko eFondova i njihova održavanja proteklih godina dobila politički i kriminalni kontekst, pa čak i izvan naših granica, jer su se u sve uključili i europski istražitelji. U pozadini su se cijelo vrijeme nalazili moćni igrači iz vječito posvađanih HDZ-ovih lobija, tako da je klatno išlo na stranu onoga tko je u određenom trenutku imao veću moć i snažniji utjecaj u Banskim dvorima.

"Omega software" posao od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a (MRRFEU) prvi je put dobila u rujnu 2016., u vrijeme tadašnjeg ministra Tomislava Tolušića, a druga dva ugovora sa znatno višim cijenama sklopili su kada je u istu fotelju zasjela Gabrijela Žalac.

Žalac je određivala sve, od rasporeda spavanja do cijene softvera, koja je u dva dana s 10 skočila na 13 milijuna kuna

Većinski vlasnici Omege tada su bili supružnici Ivan Matić i Margareta Meštrović, koji će tragično skončati u prometnoj nesreći na autocesti Zagreb - Rijeka 2021. godine. Uz njih, među ostalim, vlasnički udio od 5 posto imao je i pjevač Miroslav Škoro. Upućeni kažu da je to bila nagrada za njegov lobistički angažman dok su ovaj resor vodili njegovi zemljaci Tolušić i Žalac, a s kojima je prije predsjedničke kandidature i političkog angažmana u Domovinskom pokretu bio u jako dobrim odnosima. Škoro se iz vlasništva povukao 2020. godina, dok su Matić i Meštrović svoj većinski udjel nedugo prije smrti prodali Stipi Matiću, vlasniku IT kompanije u Hrvatskoj, grupacije M SAN.

---

image

Omega software posao od Ministarstva prvi je put dobila u rujnu 2016., u vrijeme Tomislava Tolušića, a druga dva ugovora sa znatno višim cijenama sklopili su kada je u istu fotelju zasjela Gabrijela Žalac

Goran Mehkek/Cropix
---

Škoro i Žalac u duetu teškom 26 milijuna kuna: osim davne glazbene suradnje povezuje ih i unosan posao; U čemu je tajna uspjeha ‘Omega softwarea‘?

Baš u to vrijeme na vrhuncu je bila afera zbog jednog drugog sustava, onog Plur, zbog kojeg će se Gabrijela Žalac naći pod istragom EU tužitelja, završiti u pritvoru i na koncu zaraditi optužnicu. Osnivači "Omege" bojali su se da ne završe isto, jer je svojim dolaskom u MRRFEU Nataša Tramišak zatekla na stolu astronomsku ponudu za nastavak posla tešku 32,9 milijuna kuna.

Međutim, ova HDZ-ovka, također iz Slavonije, umjesto da je raspisala novi natječaj i tražila bolju ponudu, odlučila se posao težak 12 milijuna kuna izravno dati Fini. To je objašnjeno željom za "jačanjem kapaciteta" spomenute državne agencije, a glavna im je referenca bila to što su na vlastitom platnom popisu imali 300 inženjera i informatičara.

Kako je ‘operirala‘ Gabrijela Žalac? Službenica koja je radila na nabavi spornog softvera upozorila je da procedura nije po zakonu. Nakon toga je degradirana, a ministricu su ‘pokrili‘

Što je prethodilo aferi softver: tri su službenice upozorile Žalac da radi protiv zakona. Ignorirane su i šikanirane

Njezini motivi za ovaj dupli pas s Finom postat će upitni onog trenutka kada je Slobodna Dalmacija otkrila da je državna agencija za isti posao angažirala privatnu tvrtku "Gauss", na čijem je čelu Ivan Lozančić. Ministarstvo i Tramišak sve su pokušali zanijekati, ali smo ubrzo crno na bijelo objavili prvo transakcije koje su išle na račun "Gaussa", a koje su se otprilike poklopile s iznosom od 12 milijuna dobivenih iz proračuna, a onda i dokument s pečatom Fine da je Lozančić, iako vlasnik privatne tvrtke, imenovan za šefa razvojnog tima državne agencije.

Odluku je 20. srpnja 2021. godine, samo osam dana nakon potpisivanja ugovora na relaciji MRRFEU - Fina, potpisala članica Finine uprave Vinka Ilak. U istom timu našao se i niz "Gaussovih" zaposlenika, unatoč želji za "razvojem kapaciteta Fine" i par stotina inženjera na platnom popisu.

Suočena s ne baš bezazlenim muljažama, Tramišak je u javnosti cijelo vrijeme željala ostaviti dojam žrtve. Vrhunac je bio kada je u medije izišla s pričom da je zbog svega suočena s fizičkim prijetnjama i da razmišlja o tome zatražiti azil u Bruxellesu?! Premijeru i šefu stranke Andreju Plenkoviću, kojeg o tim navodnim prijetnjama prethodno nije bila uopće obavijestila, kosa na glavi još se podigla onog trenutka kada je uz Milijana Brkića kao čovjeka koji je najviše upirao za "Omegu" navela njegova čovjeka od povjerenja i savjetnika za ekonomiju Zvonimira Savića.

Politički pismeni znali su da su Tramišak nakon toga dani u Vladi odbrojani. Nije joj pomogla ni svesrdna podrška koju joj je davao osječko-slavonski župan i moćni slavonski HDZ-ovac Ivan Anušić. Plenković je priliku dočekao u siječnju ove godine u sklopu nekakve mini rekonstrukcije kabineta i izlaznu joj kartu pokazao u paketu s Ivanom Paladinom. Premijer je u svom stilu sve nastojao primiriti, jer se Tramišak vratila u saborske klupe, a tamo HDZ-u svaka ruka nasušno treba ne bi li očuvao ne taku debelu većinu.

Kao uspomena na mandat Nataše Tramišak ostao je sustav eFondovi, koji je u isto vrijeme i tjednima prije, sve još od Nove godine, bio izvan funkcije. Ekipu u Ministarstvu iznenadilo je uvođenje eura, iako se za njega znalo godinama prije. Posljedica je to da korisnici europskih fondova još dugo nakon odlaska Tramišak nisu mogli doći do novca iz europskih fondova.

Razloga za prijetnje ministrici ima na milijune kuna. No upućeni spominju i dva velika problema u kojima se našla Tramišak - krije li se u tome razlog njenog istupa?

Rok za žalbu na odabir novog/starog održavatelja eFondova istječe 19. kolovoza. Ne bude li prigovora, to će značiti da se "Omega software" s novim igračima vraća na velika vrata, a "Gauss" ide na klupu za rezerve.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zanimljiv natječaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => zanimljiv natječaj 2 0 6724 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-16 09:12:07 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-16 14:32:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-16 14:32:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Fina, unatoč svojih 300 inženjera, opet uzela privatnika za eFondove! Na scenu se vraća Omega software iz poznate afere [metakey] => fina, software, afera softver, omega software [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25449529.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/24601600.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25449530.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25449532.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, Screenshot SD","Goran Mehkek\/Cropix","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Omega software posao od Ministarstva prvi je put dobila u rujnu 2016., u vrijeme Tomislava Tolu\u0161i\u0107a,<\/strong> a druga dva ugovora sa znatno vi\u0161im cijenama sklopili su kada je u istu fotelju zasjela Gabrijela \u017dalac<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25449529_1920.jpg":"1920x1080","k_25449529_1280.jpg":"1280x1280","k_25449529_1024.jpg":"1024x1024","k_25449529_640.jpg":"640x640","k_25449529_480.jpg":"480x480","k_25449529_340.jpg":"340x340","k_25449529_220.jpg":"220x220","o_25449529_1280.jpg":"1280x853","o_25449529_1024.jpg":"1024x682","o_25449529_640.jpg":"640x426","o_25449529_480.jpg":"480x320","o_25449529_340.jpg":"340x226","o_25449529_220.jpg":"220x146","h_25449529_1280.jpg":"1280x854","h_25449529_1024.jpg":"1024x683","h_25449529_640.jpg":"640x427","h_25449529_480.jpg":"480x320","h_25449529_340.jpg":"340x227","h_25449529_220.jpg":"220x147","pp_25449529_1280.jpg":"1280x1628","pp_25449529_1024.jpg":"1024x1303","pp_25449529_640.jpg":"640x814","pp_25449529_480.jpg":"480x611","pp_25449529_340.jpg":"340x432","pp_25449529_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24601600_1920.jpg":"1920x1080","k_24601600_1280.jpg":"1280x1280","k_24601600_1024.jpg":"1024x1024","k_24601600_640.jpg":"640x640","k_24601600_480.jpg":"480x480","k_24601600_340.jpg":"340x340","k_24601600_220.jpg":"220x220","o_24601600_1280.jpg":"1280x853","o_24601600_1024.jpg":"1024x682","o_24601600_640.jpg":"640x426","o_24601600_480.jpg":"480x320","o_24601600_340.jpg":"340x226","o_24601600_220.jpg":"220x146","h_24601600_1280.jpg":"1280x854","h_24601600_1024.jpg":"1024x683","h_24601600_640.jpg":"640x427","h_24601600_480.jpg":"480x320","h_24601600_340.jpg":"340x227","h_24601600_220.jpg":"220x147","pp_24601600_1280.jpg":"1280x1628","pp_24601600_1024.jpg":"1024x1303","pp_24601600_640.jpg":"640x814","pp_24601600_480.jpg":"480x611","pp_24601600_340.jpg":"340x432","pp_24601600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1252x1353","hd_25449530_1920.jpg":"1920x1080","k_25449530_1280.jpg":"1280x1280","k_25449530_1024.jpg":"1024x1024","k_25449530_640.jpg":"640x640","k_25449530_480.jpg":"480x480","k_25449530_340.jpg":"340x340","k_25449530_220.jpg":"220x220","o_25449530_1280.jpg":"1280x1383","o_25449530_1024.jpg":"1024x1106","o_25449530_640.jpg":"640x691","o_25449530_480.jpg":"480x518","o_25449530_340.jpg":"340x367","o_25449530_220.jpg":"220x237","h_25449530_1280.jpg":"1280x854","h_25449530_1024.jpg":"1024x683","h_25449530_640.jpg":"640x427","h_25449530_480.jpg":"480x320","h_25449530_340.jpg":"340x227","h_25449530_220.jpg":"220x147","pp_25449530_1280.jpg":"1280x1628","pp_25449530_1024.jpg":"1024x1303","pp_25449530_640.jpg":"640x814","pp_25449530_480.jpg":"480x611","pp_25449530_340.jpg":"340x432","pp_25449530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1242x1511","hd_25449532_1920.jpg":"1920x1080","k_25449532_1280.jpg":"1280x1280","k_25449532_1024.jpg":"1024x1024","k_25449532_640.jpg":"640x640","k_25449532_480.jpg":"480x480","k_25449532_340.jpg":"340x340","k_25449532_220.jpg":"220x220","o_25449532_1280.jpg":"1280x1557","o_25449532_1024.jpg":"1024x1245","o_25449532_640.jpg":"640x778","o_25449532_480.jpg":"480x583","o_25449532_340.jpg":"340x413","o_25449532_220.jpg":"220x267","h_25449532_1280.jpg":"1280x854","h_25449532_1024.jpg":"1024x683","h_25449532_640.jpg":"640x427","h_25449532_480.jpg":"480x320","h_25449532_340.jpg":"340x227","h_25449532_220.jpg":"220x147","pp_25449532_1280.jpg":"1280x1628","pp_25449532_1024.jpg":"1024x1303","pp_25449532_640.jpg":"640x814","pp_25449532_480.jpg":"480x611","pp_25449532_340.jpg":"340x432","pp_25449532_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7601065 Threads: 4 Questions: 1548783246 Slow queries: 4717049 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111149202 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/fina-unatoc-svojih-300-inzenjera-opet-uzela-privatnika-za-efondove-na-scenu-se-vraca-omega-software-iz-velike-afere-1315366 [printLink] => /vijesti/hrvatska/fina-unatoc-svojih-300-inzenjera-opet-uzela-privatnika-za-efondove-na-scenu-se-vraca-omega-software-iz-velike-afere-1315366?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 600959 [name] => FINA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fina [link] => /tag/fina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 507189 [name] => software [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => software [link] => /tag/software ) [2] => stdClass Object ( [id] => 655863 [name] => afera softver [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-10 10:28:34 [main_article_id] => 0 [alias] => afera-softver [link] => /tag/afera-softver ) [3] => stdClass Object ( [id] => 474847 [name] => omega software [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => omega-software [link] => /tag/omega-software ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zanimljiv natječaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Fina, unatoč svojih 300 inženjera, opet uzela privatnika za eFondove! Na scenu se vraća ‘Omega software‘ iz velike afere [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25449529.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, Screenshot SD [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25449529.jpg [title] => Shutterstock, Screenshot SD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/24601600.jpg [title] =>

Omega software posao od Ministarstva prvi je put dobila u rujnu 2016., u vrijeme Tomislava Tolušića, a druga dva ugovora sa znatno višim cijenama sklopili su kada je u istu fotelju zasjela Gabrijela Žalac

Goran Mehkek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25449530.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25449532.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Potkraj srpnja, odnosno početkom kolovoza, dok se javnost bavila temama poput proslave "Oluje" ili paprenim cijenama na Jadranu, pod kapom Financijske agencije (FINA) finaliziran je jedan interesantan natječaj.

Predmet javne nabave vrijedne 530 tisuća eura bio je već famozni sustav eFondovi i odabir onoga koji će pružati usluge podrške pri njegovu održavanju. Javile su se isto tako javnosti dobre poznate informatičke kuće, "Gauss" d.o.o. iz Osijeka i "Omega software" d.o.o. iz Zagreba. Rok za dostavu ponuda bio je 28. srpnja ove godine u 11 sati.

---

---

"Gauss" je bio ažurniji i svoju je e-ponudu dostavio 10 dana prije "Omege", ali su na koncu 8. kolovoza posao ipak dobili Zagrepčani. 

---

---

Koliko se može vidjeti iz natječajne dokumentacije, presudila je cijena, jer je ponude "Omega softwarea" bila jeftinija za 131,5 tisuća eura i iznosila 398.475 eura (bez PDV-a), dok je Gauss ponudio tek 8 centi ispod procijenjenih 530 tisuća eura.

- S obzirom na to da su obje dostavljene ponude ocijenjene valjanima, a da je sukladno kriteriju za odabir ponude najpovoljnija ponuda ponuditelja "Omega software" d.o.o. s ostvarenih 100 bodova, odlučeno je kao u izreci - stoji u odluci o odabiru, koju potpisuje prvi čovjek Fine Dražen Čović.

---

---

Ishod ovog natječaja očekivao se s nestrpljenjem jer je cijela priča oko eFondova i njihova održavanja proteklih godina dobila politički i kriminalni kontekst, pa čak i izvan naših granica, jer su se u sve uključili i europski istražitelji. U pozadini su se cijelo vrijeme nalazili moćni igrači iz vječito posvađanih HDZ-ovih lobija, tako da je klatno išlo na stranu onoga tko je u određenom trenutku imao veću moć i snažniji utjecaj u Banskim dvorima.

"Omega software" posao od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a (MRRFEU) prvi je put dobila u rujnu 2016., u vrijeme tadašnjeg ministra Tomislava Tolušića, a druga dva ugovora sa znatno višim cijenama sklopili su kada je u istu fotelju zasjela Gabrijela Žalac.

Žalac je određivala sve, od rasporeda spavanja do cijene softvera, koja je u dva dana s 10 skočila na 13 milijuna kuna

Većinski vlasnici Omege tada su bili supružnici Ivan Matić i Margareta Meštrović, koji će tragično skončati u prometnoj nesreći na autocesti Zagreb - Rijeka 2021. godine. Uz njih, među ostalim, vlasnički udio od 5 posto imao je i pjevač Miroslav Škoro. Upućeni kažu da je to bila nagrada za njegov lobistički angažman dok su ovaj resor vodili njegovi zemljaci Tolušić i Žalac, a s kojima je prije predsjedničke kandidature i političkog angažmana u Domovinskom pokretu bio u jako dobrim odnosima. Škoro se iz vlasništva povukao 2020. godina, dok su Matić i Meštrović svoj većinski udjel nedugo prije smrti prodali Stipi Matiću, vlasniku IT kompanije u Hrvatskoj, grupacije M SAN.

---

image

Omega software posao od Ministarstva prvi je put dobila u rujnu 2016., u vrijeme Tomislava Tolušića, a druga dva ugovora sa znatno višim cijenama sklopili su kada je u istu fotelju zasjela Gabrijela Žalac

Goran Mehkek/Cropix
---

Škoro i Žalac u duetu teškom 26 milijuna kuna: osim davne glazbene suradnje povezuje ih i unosan posao; U čemu je tajna uspjeha ‘Omega softwarea‘?

Baš u to vrijeme na vrhuncu je bila afera zbog jednog drugog sustava, onog Plur, zbog kojeg će se Gabrijela Žalac naći pod istragom EU tužitelja, završiti u pritvoru i na koncu zaraditi optužnicu. Osnivači "Omege" bojali su se da ne završe isto, jer je svojim dolaskom u MRRFEU Nataša Tramišak zatekla na stolu astronomsku ponudu za nastavak posla tešku 32,9 milijuna kuna.

Međutim, ova HDZ-ovka, također iz Slavonije, umjesto da je raspisala novi natječaj i tražila bolju ponudu, odlučila se posao težak 12 milijuna kuna izravno dati Fini. To je objašnjeno željom za "jačanjem kapaciteta" spomenute državne agencije, a glavna im je referenca bila to što su na vlastitom platnom popisu imali 300 inženjera i informatičara.

Kako je ‘operirala‘ Gabrijela Žalac? Službenica koja je radila na nabavi spornog softvera upozorila je da procedura nije po zakonu. Nakon toga je degradirana, a ministricu su ‘pokrili‘

Što je prethodilo aferi softver: tri su službenice upozorile Žalac da radi protiv zakona. Ignorirane su i šikanirane

Njezini motivi za ovaj dupli pas s Finom postat će upitni onog trenutka kada je Slobodna Dalmacija otkrila da je državna agencija za isti posao angažirala privatnu tvrtku "Gauss", na čijem je čelu Ivan Lozančić. Ministarstvo i Tramišak sve su pokušali zanijekati, ali smo ubrzo crno na bijelo objavili prvo transakcije koje su išle na račun "Gaussa", a koje su se otprilike poklopile s iznosom od 12 milijuna dobivenih iz proračuna, a onda i dokument s pečatom Fine da je Lozančić, iako vlasnik privatne tvrtke, imenovan za šefa razvojnog tima državne agencije.

Odluku je 20. srpnja 2021. godine, samo osam dana nakon potpisivanja ugovora na relaciji MRRFEU - Fina, potpisala članica Finine uprave Vinka Ilak. U istom timu našao se i niz "Gaussovih" zaposlenika, unatoč želji za "razvojem kapaciteta Fine" i par stotina inženjera na platnom popisu.

Suočena s ne baš bezazlenim muljažama, Tramišak je u javnosti cijelo vrijeme željala ostaviti dojam žrtve. Vrhunac je bio kada je u medije izišla s pričom da je zbog svega suočena s fizičkim prijetnjama i da razmišlja o tome zatražiti azil u Bruxellesu?! Premijeru i šefu stranke Andreju Plenkoviću, kojeg o tim navodnim prijetnjama prethodno nije bila uopće obavijestila, kosa na glavi još se podigla onog trenutka kada je uz Milijana Brkića kao čovjeka koji je najviše upirao za "Omegu" navela njegova čovjeka od povjerenja i savjetnika za ekonomiju Zvonimira Savića.

Politički pismeni znali su da su Tramišak nakon toga dani u Vladi odbrojani. Nije joj pomogla ni svesrdna podrška koju joj je davao osječko-slavonski župan i moćni slavonski HDZ-ovac Ivan Anušić. Plenković je priliku dočekao u siječnju ove godine u sklopu nekakve mini rekonstrukcije kabineta i izlaznu joj kartu pokazao u paketu s Ivanom Paladinom. Premijer je u svom stilu sve nastojao primiriti, jer se Tramišak vratila u saborske klupe, a tamo HDZ-u svaka ruka nasušno treba ne bi li očuvao ne taku debelu većinu.

Kao uspomena na mandat Nataše Tramišak ostao je sustav eFondovi, koji je u isto vrijeme i tjednima prije, sve još od Nove godine, bio izvan funkcije. Ekipu u Ministarstvu iznenadilo je uvođenje eura, iako se za njega znalo godinama prije. Posljedica je to da korisnici europskih fondova još dugo nakon odlaska Tramišak nisu mogli doći do novca iz europskih fondova.

Razloga za prijetnje ministrici ima na milijune kuna. No upućeni spominju i dva velika problema u kojima se našla Tramišak - krije li se u tome razlog njenog istupa?

Rok za žalbu na odabir novog/starog održavatelja eFondova istječe 19. kolovoza. Ne bude li prigovora, to će značiti da se "Omega software" s novim igračima vraća na velika vrata, a "Gauss" ide na klupu za rezerve.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, Screenshot SD Goran Mehkek/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Omega software posao od Ministarstva prvi je put dobila u rujnu 2016., u vrijeme Tomislava Tolušića, a druga dva ugovora sa znatno višim cijenama sklopili su kada je u istu fotelju zasjela Gabrijela Žalac



[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/fina-unatoc-svojih-300-inzenjera-opet-uzela-privatnika-za-efondove-na-scenu-se-vraca-omega-software-iz-velike-afere-1315366 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=60300b62e34d76e0d5dc6e1efb1edd244f5d7fd8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Fina%2C+unato%C4%8D+svojih+300+in%C5%BEenjera%2C+opet+uzela+privatnika+za+eFondove%21+Na+scenu+se+vra%C4%87a+%E2%80%98Omega+software%E2%80%98+iz+velike+afere&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ffina-unatoc-svojih-300-inzenjera-opet-uzela-privatnika-za-efondove-na-scenu-se-vraca-omega-software-iz-velike-afere-1315366 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ffina-unatoc-svojih-300-inzenjera-opet-uzela-privatnika-za-efondove-na-scenu-se-vraca-omega-software-iz-velike-afere-1315366 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zanimljiv natječaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskazanimljiv natječaj

Fina, unatoč svojih 300 inženjera, opet uzela privatnika za eFondove! Na scenu se vraća ‘Omega software‘ iz velike afere

16. kolovoza 2023. - 16:32

Potkraj srpnja, odnosno početkom kolovoza, dok se javnost bavila temama poput proslave "Oluje" ili paprenim cijenama na Jadranu, pod kapom Financijske agencije (FINA) finaliziran je jedan interesantan natječaj.

Predmet javne nabave vrijedne 530 tisuća eura bio je već famozni sustav eFondovi i odabir onoga koji će pružati usluge podrške pri njegovu održavanju. Javile su se isto tako javnosti dobre poznate informatičke kuće, "Gauss" d.o.o. iz Osijeka i "Omega software" d.o.o. iz Zagreba. Rok za dostavu ponuda bio je 28. srpnja ove godine u 11 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:39