stdClass Object ( [id] => 1029847 [title] => Ekspertna skupina dopustila posjete djeci u bolnicama na 15 minuta, roditelji šokirani: Sramotno i za svaku osudu. Ne pristajemo na to! [alias] => ekspertna-skupina-dopustila-posjete-djeci-u-bolnicama-na-15-minuta-roditelji-sokirani-ovo-je-sramotno-i-za-svaku-osudu-ne-pristajemo-na-to [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Roditelje je u srijedu zaprepastila vijest s društvenih mreža odakle im ministar zdravstva Vili Beroš poručuje da je Ministarstvo zdravstva i ekspertna skupina jednoglasno zaključila da ‘treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta’ u svim bolnicama.

Uslijedili su brojni negativni komentari a roditelji i ostali građani od ministra Beroša sada traže javnu objavu imena i prezimena ekspertne skupine koja je sudjelovala u donošenju, ove, kako su komentirali na društvenim mrežama - sramotne odluke.

Donosimo neke od njih.

‘Da mi je vidjeti te eksperte samo, nadam se da ne rade s ljudima inače’

‘Kao odrasla osoba koja je s 2,5 godine bila hospitalizirana bez roditelja i kojoj je to prvo sjećanje i trauma u životu, mogu vam reći da vas sve skupa treba biti sram’

Imate li vi djecu? Znate li koliki je šok djetetu završiti u nepoznatom okruženju, jos plus bolesnom djetetu kojem je potrebno poznato lice!? Djeca trebaju jednog od roditelja da bude uz njih 24/7, kakvih 15 minuta!

Moj sin je prije mjesec dana bio šest noći na splitskoj dječjoj kirurgiji. Svi djelatnici su bili apsolutno sjajni, ali on je svejedno spavao tek nekoliko sati. Mjesec i pol nakon još se budi noću i provjerava jesam li kraj njega. Njihova psihička dobrobit jednako je važna kao fizička!

Nedovoljno razrađen scenarij

Sramotno je što pri donošenju ove odluke niste uključili stručnjake mentalnog zdravlja

Kao psiholog, voljela bih vidjeti tog stručnjaka za mentalno zdravlje i/ili razvoj djece koji bi odgovorno stao iza ovakve preporuke.

Boravak roditelja uz dijete je standard u cijelom civiliziranom svijetu. Nadam se da ćete uvažiti opravdano nezadovoljstvo roditelja i donijeti novu odluku

Molim napišite imena i prezimena te ekspertne skupine

Neka se javno objave imena i prezimena eksperata koji su donijeli takvu odluku.

Radim u vrtiću. Danas sam pola sata tješila djevojčicu koja je jako plakala za majkom jer je dugo nije bilo u vrtiću. A ona je zdrava,došla je na poznato mjesto i ima 4 i pol godine!

Smatram da eksperti nisu dovoljno detaljno razradili scenarij 15-minutnog posjeta. Kako bi to izgledalo?Tko će štopati vrijeme? Tko će odvajati djecu od roditelja kada se isti objese roditeljima oko vrata i mole plačući da ih ne ostavljaju u nepoznatom okruženju?

Četiri Beroševe objave u jednom danu

Prva objava ministra objavljena je danas negdje oko 13 sati.

‘Ekspertna skupina je zaključila da treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta. Jednoglasno je zaključeno da je usprkos epidemiji od velike važnosti osigurati boravak roditelja uz dijete na bolničkom liječenju naročito vezano uz dob (djeca do 3 g starosti) i vrijeme liječenja (dugotrajni boravak u bolnici).

Istaknuti je utjecaj hospitalizacije i odvojenosti od roditelja na psihički razvoj djeteta i njegovo mentalno zdravlje.

Na osnovi zaključaka sa sastanka ministarstvo će uputiti preporuke svim bolnicama koje skrbe o djeci o važnosti osiguravanja boravka roditelja uz dijete kada je to moguće s obzirom na prostorne uvjete odnosno redovite posjete roditelja djetetu uz poštivanje svih epidemioloških mjera,

Iza 15 sati uslijedila je nadopuna objave.

‘Za teško oboljelu djecu i najmlađe cijelo vrijeme epidemije, pa i sad, u većini bolnica omogućen je boravak roditelja što znači i 24 sata. U pojedinim županijama su zabranjene posjete bolnicama, ali usprkos tome struka preporuča omogućavanje posjete djeci na barem 15 minuta’.

U srijedu popodne i Ministarstvo zdravstva uputilo je priopćenje.

- Navedeno vrijeme trajanja posjeta, ekspertna skupina sastavljena od psihologa, epidemiologa, pedijatara i infektologa, preporučuje kao granično vrijeme za sprječavanje eventualnog prijenosa virusa u zatvorenim prostorima gdje boravi istodobno više osoba.

'Sve su imali na umu'

Uz to, bolnicama je naloženo da trebaju osigurati svakom roditelju susret s njegovim djetetom. Sve te okolnosti imala je na umu stručna skupina koja je ministru zdravstva predložila ovu mjeru kao optimalnu u ovim vremenima, navodi se u priopćenju.

-Kao ministar zdravstva glede ovog pitanja poklonio sam puno povjerenje stručnjacima koji su predložili optimalno rješenje kojim bi se omogućio svakodnevni susret roditelja s djecom koja se liječe u bolnicama u kojima je inače zabranjen posjet zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Vjerujem da će se i u tim dijelovima Hrvatske što prije okolnosti promijeniti na bolje pa će se otvoriti prostor i za duže druženje roditelja s djecom na bolničkom liječenju - izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Zadnja objava ministra Beroša bila je prije četiri sata, tada se obratio direktno roditeljima.

‘Želim se posebno obratiti roditeljima čija su djeca na bolničkom liječenju. Kao liječnik i roditelj potpuno vas razumijem da želite biti uz svoju djecu. I djeci je još važnija vaša blizina. U ovakvim epidemiološkim okolnostima najviše što se može učiniti jest svakodnevni susret s djetetom na 15-tak minuta. To je granično vrijeme za sprječavanje eventualnog prijenosa virusa u zatvorenim prostorima gdje je više osoba.

Vjerujem da će se što prije okolnosti promijeniti na bolje pa će se otvoriti prostor i za duže druženje roditelja s djecom na bolničkom liječenju, objavio je Beroš.

RODE su rekle 'ne'

-To nije prihvatljivo, djeca su 23 sata i 45 minuta i dalje sama.

Sve druge zemlje u okruženju odavno su riješile to pitanje, zabrana nije jedina opcija - osim očigledno kod nas - komentirala je Daniela Drandić iz Udruge RODA.

Roditelji na ovo ne mogu i neće pristati, veli Drandić.

RODE su u srijedu održale i konferenciju za medije na kojoj je uz predstavnice udruge Roda prisustvovala i pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, a prema Ministarstvu zdravstva i ravnateljstvima svih bolnica u Hrvatskoj još jednom su upućeni zahtjevi preko 35 tisuća roditelja.

Ova sramotna odluka je za svaku osudu jer pokazuje nepoznavanje potreba i prava djece koja se nalaze na bolničkom liječenju i zato ovu odluku snažno osuđujemo”, poručuju RODE i naglašavaju da roditelji neće prestati s pritiskom nakon ovakvog podcjenjivanja.

-Na žalost, iz naše prakse, ponovno je vidljivo da u dijelu hrvatskog zdravstvenog sustava postoji sistemska greška, a nju je moguće svesti na zajednički nazivnik – ne prate se i ne poštuju europske i svjetske stručne smjernice zbog čega se zdravstvena skrb ne provodi u skladu s medicinom temeljnom na dokazima i to je potrebno hitno mijenjati u najboljem interesu djece i obitelji, zaključila je pak Branka Mrzić Jagatić, programska koordinatorica udruge Roda.

---

Dr. Markić: Hoće li u noćnim klubovima ograničiti posjeta na 15 minuta?

Na društvenim mrežama ovu odluku je komentirao i doc. prim. dr. sc. Joško Markić iz Klinike za dječje bolesti KBC Split.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti.

'Postignuto je mnogo u unapređenju sustava zdravstva s ciljem veće humanizacije. Rodilišta i bolnice prijatelji djece te Rodilišta prijatelji majki postali su naš standard. Cilj odgovorne politike nije “a priori” zabrana, već promišljena prilagodba situaciji da se postignuti standardi olako ne snize.

Ja to za sada ne vidim. Nadam se da će nam Upute koje bolnice tek moraju dobiti razjasniti koji su to argumenti za 15-minutnu posjetu npr. trogodišnjem djetetu?

Hoće li ga to uznemiriti i dodatno rasplakati?

Ako se posjeta produži na 17 minuta, kako to utječe na epidemiološki okvir i daljnje mjere?

Ako je roditelj već ušao na Odjel i pridržava se svih mjera, zašto ne može ostati dulje? Je li ovo najava i da će se i u noćnim klubovima ograničiti posjeta na 15 minuta?'

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => objavio beroš [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => objavio beroš 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-01 18:28:50 [created_by] => 3161 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-01 19:26:57 [modified_by] => 3161 [publish_up] => 2020-07-01 19:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/01\/14009196.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14009196_1280.jpg":"1280x1280","k_14009196_1024.jpg":"1024x1024","k_14009196_640.jpg":"640x640","k_14009196_480.jpg":"480x480","k_14009196_340.jpg":"340x340","k_14009196_220.jpg":"220x220","o_14009196_1280.jpg":"1280x853","o_14009196_1024.jpg":"1024x682","o_14009196_640.jpg":"640x426","o_14009196_480.jpg":"480x320","o_14009196_340.jpg":"340x226","o_14009196_220.jpg":"220x146","h_14009196_1280.jpg":"1280x854","h_14009196_1024.jpg":"1024x683","h_14009196_640.jpg":"640x427","h_14009196_480.jpg":"480x320","h_14009196_340.jpg":"340x227","h_14009196_220.jpg":"220x147","pp_14009196_1280.jpg":"1006x1280","pp_14009196_1024.jpg":"805x1024","pp_14009196_640.jpg":"503x640","pp_14009196_480.jpg":"377x480","pp_14009196_340.jpg":"267x340","pp_14009196_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7868962 Threads: 4 Questions: 1579042072 Slow queries: 4818562 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111985149 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ekspertna-skupina-dopustila-posjete-djeci-u-bolnicama-na-15-minuta-roditelji-sokirani-ovo-je-sramotno-i-za-svaku-osudu-ne-pristajemo-na-to-1029847 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ekspertna-skupina-dopustila-posjete-djeci-u-bolnicama-na-15-minuta-roditelji-sokirani-ovo-je-sramotno-i-za-svaku-osudu-ne-pristajemo-na-to-1029847?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 308044 [name] => roditelji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => roditelji [link] => /tag/roditelji ) [1] => stdClass Object ( [id] => 601312 [name] => Vili Beroš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vili-beros [link] => /tag/vili-beros ) [2] => stdClass Object ( [id] => 296631 [name] => roda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => roda [link] => /tag/roda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 289267 [name] => posjete [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => posjete [link] => /tag/posjete ) [4] => stdClass Object ( [id] => 611745 [name] => 15 minuta posjeta u bolnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-01 21:15:11 [main_article_id] => 0 [alias] => 15-minuta-posjeta-u-bolnici [link] => /tag/15-minuta-posjeta-u-bolnici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => objavio beroš [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ekspertna skupina dopustila posjete djeci u bolnicama na 15 minuta, roditelji šokirani: Sramotno i za svaku osudu. Ne pristajemo na to! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3161 [name] => Magdalena Družijanić [username] => magdalena-dru-ijani [email] => magdalena-dru-ijani@sd.hr [password] => $2y$10$JXIxDssJUgxoZbkFysfuaeueqvq8U32hKOxBpdj2OqoQQuJR1ce2i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/magdalena-druzijanic-3161 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1679 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ab8dc25f8b26e838c52515eb517d1917?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/01/14009196.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/01/14009196.jpg [title] => Ivo Ravlić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Roditelje je u srijedu zaprepastila vijest s društvenih mreža odakle im ministar zdravstva Vili Beroš poručuje da je Ministarstvo zdravstva i ekspertna skupina jednoglasno zaključila da ‘treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta’ u svim bolnicama.

Uslijedili su brojni negativni komentari a roditelji i ostali građani od ministra Beroša sada traže javnu objavu imena i prezimena ekspertne skupine koja je sudjelovala u donošenju, ove, kako su komentirali na društvenim mrežama - sramotne odluke.

Donosimo neke od njih.

‘Da mi je vidjeti te eksperte samo, nadam se da ne rade s ljudima inače’

‘Kao odrasla osoba koja je s 2,5 godine bila hospitalizirana bez roditelja i kojoj je to prvo sjećanje i trauma u životu, mogu vam reći da vas sve skupa treba biti sram’

Imate li vi djecu? Znate li koliki je šok djetetu završiti u nepoznatom okruženju, jos plus bolesnom djetetu kojem je potrebno poznato lice!? Djeca trebaju jednog od roditelja da bude uz njih 24/7, kakvih 15 minuta!

Moj sin je prije mjesec dana bio šest noći na splitskoj dječjoj kirurgiji. Svi djelatnici su bili apsolutno sjajni, ali on je svejedno spavao tek nekoliko sati. Mjesec i pol nakon još se budi noću i provjerava jesam li kraj njega. Njihova psihička dobrobit jednako je važna kao fizička!

Nedovoljno razrađen scenarij

Sramotno je što pri donošenju ove odluke niste uključili stručnjake mentalnog zdravlja

Kao psiholog, voljela bih vidjeti tog stručnjaka za mentalno zdravlje i/ili razvoj djece koji bi odgovorno stao iza ovakve preporuke.

Boravak roditelja uz dijete je standard u cijelom civiliziranom svijetu. Nadam se da ćete uvažiti opravdano nezadovoljstvo roditelja i donijeti novu odluku

Molim napišite imena i prezimena te ekspertne skupine

Neka se javno objave imena i prezimena eksperata koji su donijeli takvu odluku.

Radim u vrtiću. Danas sam pola sata tješila djevojčicu koja je jako plakala za majkom jer je dugo nije bilo u vrtiću. A ona je zdrava,došla je na poznato mjesto i ima 4 i pol godine!

Smatram da eksperti nisu dovoljno detaljno razradili scenarij 15-minutnog posjeta. Kako bi to izgledalo?Tko će štopati vrijeme? Tko će odvajati djecu od roditelja kada se isti objese roditeljima oko vrata i mole plačući da ih ne ostavljaju u nepoznatom okruženju?

Četiri Beroševe objave u jednom danu

Prva objava ministra objavljena je danas negdje oko 13 sati.

‘Ekspertna skupina je zaključila da treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta. Jednoglasno je zaključeno da je usprkos epidemiji od velike važnosti osigurati boravak roditelja uz dijete na bolničkom liječenju naročito vezano uz dob (djeca do 3 g starosti) i vrijeme liječenja (dugotrajni boravak u bolnici).

Istaknuti je utjecaj hospitalizacije i odvojenosti od roditelja na psihički razvoj djeteta i njegovo mentalno zdravlje.

Na osnovi zaključaka sa sastanka ministarstvo će uputiti preporuke svim bolnicama koje skrbe o djeci o važnosti osiguravanja boravka roditelja uz dijete kada je to moguće s obzirom na prostorne uvjete odnosno redovite posjete roditelja djetetu uz poštivanje svih epidemioloških mjera,

Iza 15 sati uslijedila je nadopuna objave.

‘Za teško oboljelu djecu i najmlađe cijelo vrijeme epidemije, pa i sad, u većini bolnica omogućen je boravak roditelja što znači i 24 sata. U pojedinim županijama su zabranjene posjete bolnicama, ali usprkos tome struka preporuča omogućavanje posjete djeci na barem 15 minuta’.

U srijedu popodne i Ministarstvo zdravstva uputilo je priopćenje.

- Navedeno vrijeme trajanja posjeta, ekspertna skupina sastavljena od psihologa, epidemiologa, pedijatara i infektologa, preporučuje kao granično vrijeme za sprječavanje eventualnog prijenosa virusa u zatvorenim prostorima gdje boravi istodobno više osoba.

'Sve su imali na umu'

Uz to, bolnicama je naloženo da trebaju osigurati svakom roditelju susret s njegovim djetetom. Sve te okolnosti imala je na umu stručna skupina koja je ministru zdravstva predložila ovu mjeru kao optimalnu u ovim vremenima, navodi se u priopćenju.

-Kao ministar zdravstva glede ovog pitanja poklonio sam puno povjerenje stručnjacima koji su predložili optimalno rješenje kojim bi se omogućio svakodnevni susret roditelja s djecom koja se liječe u bolnicama u kojima je inače zabranjen posjet zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Vjerujem da će se i u tim dijelovima Hrvatske što prije okolnosti promijeniti na bolje pa će se otvoriti prostor i za duže druženje roditelja s djecom na bolničkom liječenju - izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Zadnja objava ministra Beroša bila je prije četiri sata, tada se obratio direktno roditeljima.

‘Želim se posebno obratiti roditeljima čija su djeca na bolničkom liječenju. Kao liječnik i roditelj potpuno vas razumijem da želite biti uz svoju djecu. I djeci je još važnija vaša blizina. U ovakvim epidemiološkim okolnostima najviše što se može učiniti jest svakodnevni susret s djetetom na 15-tak minuta. To je granično vrijeme za sprječavanje eventualnog prijenosa virusa u zatvorenim prostorima gdje je više osoba.

Vjerujem da će se što prije okolnosti promijeniti na bolje pa će se otvoriti prostor i za duže druženje roditelja s djecom na bolničkom liječenju, objavio je Beroš.

RODE su rekle 'ne'

-To nije prihvatljivo, djeca su 23 sata i 45 minuta i dalje sama.

Sve druge zemlje u okruženju odavno su riješile to pitanje, zabrana nije jedina opcija - osim očigledno kod nas - komentirala je Daniela Drandić iz Udruge RODA.

Roditelji na ovo ne mogu i neće pristati, veli Drandić.

RODE su u srijedu održale i konferenciju za medije na kojoj je uz predstavnice udruge Roda prisustvovala i pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, a prema Ministarstvu zdravstva i ravnateljstvima svih bolnica u Hrvatskoj još jednom su upućeni zahtjevi preko 35 tisuća roditelja.

Ova sramotna odluka je za svaku osudu jer pokazuje nepoznavanje potreba i prava djece koja se nalaze na bolničkom liječenju i zato ovu odluku snažno osuđujemo”, poručuju RODE i naglašavaju da roditelji neće prestati s pritiskom nakon ovakvog podcjenjivanja.

-Na žalost, iz naše prakse, ponovno je vidljivo da u dijelu hrvatskog zdravstvenog sustava postoji sistemska greška, a nju je moguće svesti na zajednički nazivnik – ne prate se i ne poštuju europske i svjetske stručne smjernice zbog čega se zdravstvena skrb ne provodi u skladu s medicinom temeljnom na dokazima i to je potrebno hitno mijenjati u najboljem interesu djece i obitelji, zaključila je pak Branka Mrzić Jagatić, programska koordinatorica udruge Roda.

---

Dr. Markić: Hoće li u noćnim klubovima ograničiti posjeta na 15 minuta?

Na društvenim mrežama ovu odluku je komentirao i doc. prim. dr. sc. Joško Markić iz Klinike za dječje bolesti KBC Split.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti.

'Postignuto je mnogo u unapređenju sustava zdravstva s ciljem veće humanizacije. Rodilišta i bolnice prijatelji djece te Rodilišta prijatelji majki postali su naš standard. Cilj odgovorne politike nije “a priori” zabrana, već promišljena prilagodba situaciji da se postignuti standardi olako ne snize.

Ja to za sada ne vidim. Nadam se da će nam Upute koje bolnice tek moraju dobiti razjasniti koji su to argumenti za 15-minutnu posjetu npr. trogodišnjem djetetu?

Hoće li ga to uznemiriti i dodatno rasplakati?

Ako se posjeta produži na 17 minuta, kako to utječe na epidemiološki okvir i daljnje mjere?

Ako je roditelj već ušao na Odjel i pridržava se svih mjera, zašto ne može ostati dulje? Je li ovo najava i da će se i u noćnim klubovima ograničiti posjeta na 15 minuta?'

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ekspertna-skupina-dopustila-posjete-djeci-u-bolnicama-na-15-minuta-roditelji-sokirani-ovo-je-sramotno-i-za-svaku-osudu-ne-pristajemo-na-to-1029847 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0cfc5ef7087b2fed799e74e6013222489839d49f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ekspertna+skupina+dopustila+posjete+djeci+u+bolnicama+na+15+minuta%2C+roditelji+%C5%A1okirani%3A+Sramotno+i+za+svaku+osudu.+Ne+pristajemo+na+to%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fekspertna-skupina-dopustila-posjete-djeci-u-bolnicama-na-15-minuta-roditelji-sokirani-ovo-je-sramotno-i-za-svaku-osudu-ne-pristajemo-na-to-1029847 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fekspertna-skupina-dopustila-posjete-djeci-u-bolnicama-na-15-minuta-roditelji-sokirani-ovo-je-sramotno-i-za-svaku-osudu-ne-pristajemo-na-to-1029847 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => objavio beroš [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaobjavio beroš

Ekspertna skupina dopustila posjete djeci u bolnicama na 15 minuta, roditelji šokirani: Sramotno i za svaku osudu. Ne pristajemo na to!

1. srpnja 2020. - 21:15

Roditelje je u srijedu zaprepastila vijest s društvenih mreža odakle im ministar zdravstva Vili Beroš poručuje da je Ministarstvo zdravstva i ekspertna skupina jednoglasno zaključila da ‘treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta’ u svim bolnicama.

Uslijedili su brojni negativni komentari a roditelji i ostali građani od ministra Beroša sada traže javnu objavu imena i prezimena ekspertne skupine koja je sudjelovala u donošenju, ove, kako su komentirali na društvenim mrežama - sramotne odluke.

Donosimo neke od njih.

‘Da mi je vidjeti te eksperte samo, nadam se da ne rade s ljudima inače’

‘Kao odrasla osoba koja je s 2,5 godine bila hospitalizirana bez roditelja i kojoj je to prvo sjećanje i trauma u životu, mogu vam reći da vas sve skupa treba biti sram’

Imate...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:04