StoryEditorOCM
HrvatskaDr. Darko Chudy

Eksperiment Elona Muska s ugradnjom čipa u mozak dobar je dok pomaže bolesnima, ali ajme kad uđe u mozak vojnika

Piše Ivica Marković
1. veljače 2024. - 10:33
Najgori je mogući scenarij da se ovo što rade Muskovi stručnjaci koristi u vojne svrhe, primjerice u ”očitavanje misli” pilota ili vojnika koji upravljaju raketnim sustavima ili dronovima i slično, tvrdi  dr. sc. Darko ChudyAfp

Tvrtka za medicinsku tehnologiju Elona Muska "Neuralink" prvi je put ugradila moždani implantat u čovjeka.

Pacijent se dobro oporavlja nakon zahvata u nedjelju, napisao je tehnološki milijarder na platformi X u ponedjeljak.

"Početni rezultati pokazuju obećavajuću detekciju neuronskih šiljaka", objavio je Musk. Implantat tvrtke "Neuralink" osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom, kao i drugom tehnologijom.

Testiran na majmunima

U svibnju je "Neuralinku" odobrena uporaba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima, nakon što je prethodno testiran na majmunima. Implantat ima 1024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle. Za kliničko ispitivanje "Neuralink" je tražio pacijente s tetraplegijom - paralizom u nogama i rukama. Kada se ljudi počnu kretati, određeno područje mozga postaje aktivno. Elektrode hvataju te signale i to bi trebalo biti dovoljno da se zamisli pokret za upravljanje kursorom na računalu, na primjer.

image

Kada se ovakve stvari počnu primjenjivati za poboljšanje nekih spoznajnih funkcija ili pamćenja kod zdravih ljudi, tada počinju mnogobrojni etički i drugi problemi (ilustracija)

Afp

Čak i uz uspješne operacije, pacijentima mogu proći mjeseci da nauče upravljati računalima svojim mislima. Kliničko ispitivanje "Neuralinka" planirano je u trajanju od šest godina. Istraživanje ovakvih veza mozga i računala traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati. "Neuralink" ima nekoliko konkurenata koji se također nadaju komercijalnoj upotrebi tehnologije. Jedan od njih, "Precision Neuroscience", želi svoj implantat, koji također ima 1024 elektrode na filmu, pričvrstiti za mozak na minimalno invazivan način vrlo finim rezom na lubanji.

Pomoću elektroda do mozga

"Rival Synchron" koristi 16 elektroda kako bi putem krvnih žila doveo svoj sustav u prava područja mozga.

Nešto slično Muskovu pothvatu, još prije 13 godina, u Hrvatskoj je, u Zagrebu, u KB-u Dubrava, izveo izv. prof. dr. sc. Darko Chudy, jedan od najpoznatijih hrvatskih neurokirurga, ujedno i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Za to doba, taj zahvat dr. Chudyja bio je u medicinskom smislu velika pomoć i poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenata bez svijesti.

image

Dr. Darko Chudy je prije 13 godina sa svojim timom u Zagrebu ugradio neurostimulator jednom mladiću
 

Dragan Matić/Cropix

- Prije trinaest godina, tada 17-godišnjem mladiću ugradili smo neurostimulator jer smo tim zahvatom željeli kod njega probuditi stanje svijesti koje je bilo oštećeno zastojem srca i nemogućnošću dostatne prokrvljenosti mozga. Zastoj srca koji se dogodio dok je bio u školi, u razredu, rezultirao je nedostatkom kisika u mozgu, odnosno nedostatkom krvi. Bio je tada u komi, a potom u nesvjesnom stanju ili, kako mi to u medicini navodimo, minimalnom stanju svijesti - kazuje dr. Chudy.

Ugradnjom neurostimulatora postignut je izvanredan rezultat.

Dosad 32 pacijenta

- Taj mladić bio je naš prvi pacijent na kojemu smo primijenili taj zahvat. Nakon toga smo nastavili s tim postupkom, da bismo prošle godine publicirali rad s ukupno 32 pacijenta kojima smo ugradili neurostimulatore, a koji su također imali poremećaja svijesti - kazuje dr. Chudy. Ovi uspjesi neurokirurga s KB-u Dubrava svrstavaju ovu hrvatsku bolnicu u sam svjetski vrh zdravstvenih ustanova koje se bave primjenom duboke mozgovne stimulacije.

Zanimalo nas je mišljenje dr. Chudyja kada je u pitanju Muskov pothvat.

image

Elon Musk jako dobro zna snagu PR-a i on je jako dobro iskorištava

Sergei Gapon/Afp

- Ovo obraćanje Elona Muska svjetskoj javnosti o pokretanju niza novih projekata, ovaj put u industriji medicinskih uređaja (medical device industry), pobuđuje oprečne reakcije, pa bih prvo o dobrim - pozitivnim reakcijama. One se svode na to da je činjenica što okuplja vrhunske stručnjake iz područja inženjeringa, kompjutorske i robotske tehnologije, kao i neuroznanosti, s ciljem unaprjeđenja medicinskih uređaja visoke tehnologije, koji će pomoći pacijentima, uvijek dobro došao i vrijedan projekt. Činjenica je da je Elon Musk imao dokazane uspjehe u razvoju električnog automobila, slanju raketnog sustava u svemir, kao i druga postignuća te je time zaslužio svjetsku pozornost pri obraćanju javnosti. Na neki način on potiče na razbijanje tromosti državnih ili privatnih, ogromnih kompanija koje su se zanijele u svojoj lažnoj samodostatnosti.

Naša vrsta, nažalost, naučena je da daje najbolje kada je dobro motivirana, bilo nagradama, ako uspije, ili kaznama za neuspjeh - kaže dr. Chudy.
Medicinska etika

Po mišljenju dr. Chudyja, Elon Musk jako dobro zna snagu PR-a i on je jako dobro iskorištava.

- Musk jako dobro prepoznaje koji su postulati suvremene propagande ili kako se to danas govori PR-a. Zbog toga se stvara velika pompa, plaćena publika koja plješće, divi se i odobrava te stručnjaci koji objašnjavaju što će se postići i što su postigli, tako da se neka dostignuća očekivano preuveličavaju, a ponekad su i daleko od istine.

No, važno je da je ovaj put novac okupio vrsne stručnjake koji će biti uključeni da otkriju nešto novo u području primjene visoko razvijene tehnike u poboljšanju rada ljudskog mozga - veli dr. Chudy.

Zadire li se u ovom slučaju u medicinsku etiku?

- Ovdje počinje i završava kamen spoticanja, jer dok se ovakva saznanja koriste u liječenju bolesnih ljudi, to je dobro. No kada se ovakve stvari počnu primjenjivati za poboljšanje nekih spoznajnih funkcija ili pamćenja kod zdravih ljudi, tada počinju mnogobrojni etički i drugi problemi.

Svakako treba naglasiti da je najgori mogući scenarij da se ovo što rade Muskovi stručnjaci koristi u vojne svrhe, primjerice u "očitavanje misli" pilota ili vojnika koji upravljaju raketnim sustavima ili dronovima i slično. U takvom scenariju zaista će se trebati zapitati je li naša vrsta homo sapiens (razuman čovjek) ispravno nazvana - zaključuje izv. prof. dr. sc. Darko Chudy.

image

‘Neuralink‘ ima nekoliko konkurenata koji se također nadaju komercijalnoj upotrebi tehnologije

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 09:09