StoryEditor
Hrvatskašefica zarazne upozorila

Dr. Alemka Markotić: ‘Ako se ne cijepimo opet ćemo puniti groblja, zimmer frei ostat će samo frei, djeca bez škola na jesen, starci zatvoreni u domovima...‘

2. srpnja 2021. - 11:45

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti  "Dr. Fran Mihaljević" danas je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera apelirala na građane da se cijepe jer, kako je kazala, u protivnom ćemo opet puniti groblja.

Započela je s dobrom viješću.   

„Dobra je vijest za nas u Klinici da je u bolnicama vrlo malo pacijenata, kod nas samo pet. Međutim puno toga smo za ovih 18 mjeseci iskusili što nikako ne bismo željeli ponovo vidjeti, a čini nam se da bismo to mogli vidjeti opet – upozorila je.

Dva su razloga zbog kojih bi takve slike iz bolnica mogli ponovno gledati.

"Prvo, delta varijanta brzo se širi, a drugo, pučanstvo se nije dovoljno procijepilo. Uzmemo li Ujedinjeno Kraljevstvo i njihovih 48 posto, vidjet ćemo da je to nedovoljno. Delta varijanta koronavirusa preuzela je 95 posto svih izolata. Dobro je to što ove godine imamo cjepivo i dokazano je već da to cjepivo štiti vrlo učinkovito. Dakle, imamo rješenje, imamo izbor, vidimo što se događa u nekim turističkim zemljama, kao primjerice u Portugalu i Cipru... Bilo bi dobro da ne ponovimo lekciju od prošle godine i da nam turistička sezona ne prestane za tri tjedna. Pred nama je izbor ili cijepljenje ili će zimmer frei ostati frei, djeca biti na online nastavi, starci u domovima zatvoreni, a mi ćemo ponovno puniti bolnice i groblja. Ne budimo kukavice, pružimo rame za ta dva mala uboda. Ako se cijepimo, možemo imati normalni život”, zaključila je Markotić.

Markotić je kazala da dvije doze cijepiva vrlo učinkovito štite od oboljenja i od smrti te da se razmatra da se ubrza cijepljenje drugom dozom.

"Trenutno kod nas u klinici osobe koje boluju od COVID-a uglavnom imaju upale pluće, svi su stabilni, srednje životne dobi. Nemamo nikoga na respiratoru. U ovom trenutku je iznimno dobra situacija u Klinici, nažalost bojimo se da neće biti tako", opetovala je liječnica.  

item - id = 1109858
related id = 0 -> 1148777
related id = 1 -> 1148772
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 03:14