stdClass Object ( [id] => 1300985 [title] => Davi nas prekomjerni turizam, a umjesto da koristimo već postojeće zakone, mi donosimo novi - koji nam uopće ne treba! [alias] => davi-nas-prekomjerni-turizam-a-umjesto-da-koristimo-vec-postojece-zakone-mi-donosimo-novi-koji-nam-uopce-ne-treba [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ministarstvo turizma i sporta najavilo je donošenje Zakona o turizmu krajem ove godine, poslalo je nacrt prijedloga Zakona na mišljenje odabranim institucijama i započelo njegovu prezentaciju, počevši od jedinica regionalne i lokalne samouprave te sustava turističkih zajednica. Zakon je najavljen kao “krovni zakon”.

Mr. sc. Davor Njirić, konzultant tvrtke “Hotels and Marinas Consulting” d.o.o., reagirajući na najavu donošenja rečenoga zakona, pita se: Što zapravo znači “krovni zakon”? Je li to zakon koji obuhvaća sve zakone u sektoru turizma? Zašto je on potreban ako postoje zakoni koji uređuju sva njegova područja?

Hrvatska će biti prva zemlja koja ima Zakon o turizmu. Podsjetimo se, jedini smo imali Zakonu o golfu, koji je trajao samo tri mjeseca, kaže Njirić. Osvrt o Zakonu o turizmu za Spektar je napisao na temelju iskustva stečenog tijekom 21 godine rada u Ministarstvu turizma, među ostalim i kao glavnog savjetnika ministra.

Prije svega, cijenim namjeru ministrice dr. sc. Nikoline Brnjac da ustroji sustav upravljanja razvojem turizma, da bi se mogla realizirati Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine. Naime, iz njezinih izjava može se zaključiti da je svrha donošenja Zakona o turizmu izgradnja učinkovitog sustava upravljanja razvojem održivog turizma. Zašto? Da bi se mjerama na regionalnoj i lokalnoj razini zaustavila globalna pojava prekomjernog turizma (over tourism), koja se već osjeća u našim najrazvijenijim turističkim destinacijama. Znamo da do toga dolazi kada nekontrolirani rast turističkog prometa prelazi granicu nosivog kapaciteta destinacije i ozbiljno ugrožava njezinu komunalnu infrastrukturu i način života lokalnog stanovništva. Prekomjerni turizam je “kada turizam prestaje biti blagodat i postaje pošast”, kako bi rekao pokojni profesor Dragutin Alfier, doajen naše turističke znanosti.

---

image

Davor Njirić

Božo Radić/HANZA MEDIA
---

Dobre i loše strane

Dobra strana Zakona je što je njegov glavni cilj zaustaviti prekomjeran rast turizma. Uvode se parametri mjerenja održivosti turizma i slično. Loša strana je, prije svega, što je predloženi sustav upravljanja razvojem turizma predimenzioniran i kompliciran, neke se nadležnosti nositelja politike preklapaju, predlažu se mjere koje su već sadržane ili bi trebale biti u drugim zakonima, itd. Posebno bih istaknuo da nije moguće zaustaviti prekomjeran rast turizma samo mjerama na regionalnoj i lokalnoj razini, a ne i mjerama na nacionalnoj razini. Naime, u Zakonu se ne govori i o tim mjerama koje bi trebalo što prije pripremiti Ministarstvo. Dakle, može se lako zaključiti da je provedba dobre namjere, a to je zaustavljanje prekomjernog turizma, zamišljena na pogrešan način.

Prvo, propisano je osnivanje “Vijeća za upravljanje razvojem održivog turizma”, koje čine predsjednik Vlade i svi ministri, te predsjednik Udruge gradova, predsjednik Zajednice županija, predsjednik Zajednice općina i direktor Hrvatske turističke zajednice, a po potrebi i druga tijela, institucije, komore itd. Ovo tijelo je višestruko predimenzionirano. Predlaže se da se sastaje najmanje jednom godišnje. Predloženi sustav za upravljanje razvojem turizma, na čelu s ovakvim Vijećem, ne može biti učinkovit. Hrvatskom turizmu, koji se već počeo suočavati s “pandemijom prekomjernog turizma”, nije potrebno upravljačko “paradno tijelo”, nego “radno tijelo”, koje će djelovati kao “krizni stožer” za obranu od pošasti apartmanizacije i devastacije prostora.

Potrebno je manje operativno tijelo, na primjer Koordinacija za predlaganje mjera za realizaciju Strategije razvoja održivog turizma do 2030. Predsjednik mu može biti potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, njegov zamjenik ministar nadležan za turizam, a članovi ministar nadležan za prostorno uređenje i ministar nadležan za pomorstvo. Zašto ovi ministri? Zato što su Zakon o prostornom uređenju i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama osnovni instrumenti za upravljanje razvojem održivog turizma na kopnu i moru. Dakle, to bi bilo manje operativno tijelo koje bi se sastajalo koliko je potrebno da se riješe nagomilani problemi.      

Strategijom razvoja turizma 2014./2020. bilo je ustrojeno Međuresorno stručno vijeće za provedbu strategije, kao operativno tijelo, kojim je predsjedavalo Ministarstvo turizma. Njega je Ministarstvo ukinulo novom Strategijom razvoja održivog turizma 2021./2030. To znači da se dvije i pol godine ne upravlja razvojem turizma na nacionalnoj razini! Kako je to moguće?

---

image

Problem zaustavljanja trenda prekomjernog razvoja turizma dio je problema sve većeg nereda u prostoru, na koji godinama upozorava Hrvatska komora arhitekata

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Ovo vijeće se nije pokazalo učinkovito u otklanjanju problema - zastarjelog modela planiranja (ne mogu se graditi suvremeni turistički golf-resorti, park-resorti itd.), zastarjelog modela koncesioniranja vezova nautičkog turizma (investitori nemaju interes ulaganja u modernizaciju marina zadnjih godina trajanja koncesije, ne mogu se graditi privezišta nautičkog turizma itd.). To su problemi koji se ne rješavaju više od 25 godina.

Uloga JLS-a

Drugo, ovim Zakonom propisuju se mjere koje mogu donositi jedinice lokalne samouprave u svrhu zaustavljanja prekomjernog turizma. Tako se, na primjer, propisuje da JLS može planirati kapacitete, vrste smještajnih objekata i njihov broj, premda je to već propisano Zakonom o prostornom uređenju. Ministarstvo turizma i sporta time prisvaja dio nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Zaboravlja se da je Zakon o prostornom uređenju osnovni instrument za provedbu politike korištenja prostora općenito, pa tako i prostornog razvoja turističke ponude, stoga to nije potrebno propisivati i Zakonom o turizmu. Međutim, Zakonom o prostornom uređenju mora se propisati da JLS mora planirati kapacitete turističkih smještajnih objekata i stambenih objekta temeljem Studije kojom se utvrđuje održivi kapacitet njihovih turističkih destinacija, prema metodologiji i parametrima održivosti, koji će se propisati. Kapacitet višestambenih zgrada mora se planirati prema potrebama za stanovanjem, a ne potražnji za apartmanima. To su problemi koje mora riješiti Ministarstvo prostornog uređenja. Zakonom o prostornom uređenju mora se, također, jasno propisati da se stanovi u višestambenim zgradama koji imaju zajednički ulaz ne mogu koristiti kao apartmani za iznajmljivanje turistima. Potražnju za apartmanima treba preusmjeriti s višestambenih objekata na poslovne objekte aparthotele, koji posluju po modelu “sale and leaseback”. O ovakvim aparthotelima, koji posluju s apartmanima koji su poslovne jedinice u vlasništvu više vlasnika, tzv. poslovnim kondominijima, u Zakonu se ne govori.

Zbog svega navedenog u novom Zakonu o prostornom uređenu, koji će se, također, pripremati ove godine, ključna riječ morala bi biti “nosivi kapacitet prostora”, a turizam bi morao imati čitavo poglavlje o planiranju smještajnih i drugih kapaciteta u turizmu, a ne samo dva članka u kojima je gomila nejasnih odredbi.

---

image

Prekomjerni turizam je ‘kada turizam prestaje biti blagodat i postaje pošast‘, kako bi rekao pokojni profesor Dragutin Alfier, doajen naše turističke znanosti

Dk/Cropix
---

Problem zaustavljanja trenda prekomjernog razvoja turizma dio je problema sve većeg nereda u prostoru, na koji godinama upozorava Hrvatska komora arhitekata. “Sustav prostornog uređenja i gradnje ne funkcionira i potrebno ga je korjenito mijenjati” zaključak je skupa “Dani arhitekata 5.2.”, održanog u rujnu 2021. Smatra se da je krajnje vrijeme za reformu sustava, odnosno izradu novog zakonodavnog okvira kojim bi se spriječili razni sve intenzivniji oblici devastacije prostora. Međutim, na brojne apele i inicijative struke nije bilo odgovora. Nezadovoljni takvim odnosom, prvo je Savjet za prostorni razvoj dao ostavku u listopadu 2022., a potom je u siječnju 2023. Akademija arhitektonske umjetnosti i znanosti donijela Deklaraciju o hrvatskom prostoru, kao apel za ustavnu zaštitu prostora i nužnost dugoročnog održivog upravljanja njime. Nakon svega toga, nažalost, alarmantno stanje u prostoru još nije tema o kojoj se raspravlja na najvišoj razini, pa se ne spominje ni u ovom Zakonu.

Treće, činjenice su da sada razvojem turističkih destinacija upravljaju jedinice lokalne samouprave i da njihove turističke zajednice u tome ne sudjeluju. Da bi turističke zajednice imale vodeću ulogu u upravljanju destinacijom, što se želi, mora im se dati značajna uloga u procesu planiranja. To je nedvojbeno, a može se postići njihovim uključivanjem u sustav prostornog planiranja promjenom Zakona o prostornom uređenju. Za to nije potreban poseban zakon.

Četvrto, zanimljivo je da se Zakonom propisuje da JLS-ovi mogu, što znači da ne moraju, provoditi mjere za upravljanje svojim turističkim destinacijama, koje se navode. Zakonima se ne propisuje da se nešto može, a ne mora. Zakonima se propisuju obveze, a ne preporuke. Propisuju se i sankcije ako se obveze ne izvršavaju.

I peto, ovim zakonom se propisuju mjere koje se odnose na zaustavljanje prekomjernog rasta turizma na kopnu, a zaboravljene su one koje se odnose na prekomjeran rast turizma na moru. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture treba utvrditi granice rasta broja plovila na moru, prije svega malih obalnih kruzera, koji se nemaju gdje vezivati.

Činjenica je da pojavi prekomjernog turizma najviše pridonosi nekontroliran rast broja apartmana. Najagresivniji oblik je pretvaranje stanova u višestambenim zgradama u apartmane. Može se govoriti i o “apartmanskom ludilu” koje je zahvatilo obalu i otoke. Naime, sve je više čitavih stambenih zgrada i kvartova u kojima nitko ne živi jer su svi stanovi pretvoreni u apartmane. Zimi su to “zgrade duhova” u kojima ne gori svjetlo, a tijekom sezone stalno se smjenjuju turisti kao u aparthotelima.

---

image

Tom Dubravec/ CROPIX

Tom Dubravec/Cropix
---

Pogreške za ispravljanje

Dok javnost, stoga, očekuje da Ministarstvo na nacionalnoj razini pripremi hitne mjere za zaustavljanje apartmanizacije, a grad Makarska u tome prednjači šaljući ministrici SOS, “Spasite nas od apartmana!”, ono daje prioritet Zakonu o turizmu u kojemu predlaže samo mjere na regionalnoj i lokalnoj razini. Javnost, međutim, očekuje da Ministarstvo donese mjere kojima će, prije svega, ispraviti svoje pogreške: da prestane kršiti Zakon o prostornom uređenju dozvoljavanjem izdavanja građanima Rješenja o odobravanju pružanja usluga smještaja u domaćinstvu i Rješenja o kategorizaciji u višestambenim zgradama jer ove zgrade, sukladno prostornim planovima, imaju namjenu stanovanja, a ne poslovanja; da prestane kršiti Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti dozvoljavanjem izdavanja građanima Rješenja o odobravanju pružanja usluga smještaja u domaćinstvu i Rješenja o kategorizaciji u višestambenim zgradama jer su u njima stanovi u suvlasništvu više vlasnika sa zajedničkim ulazom, a ne domaćinstva koja pružaju usluge smještaja; da Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti definira pojmove “domaćinstvo” i “domaćin” koji turistima pruža usluge smještaja u domaćinstvu jer im je svrha da se domaćini razlikuju od iznajmljivača koji turistima ne pružaju usluge u domaćinstvu, nego iznajmljuju apartmane u višestambenim zgradama (bez suglasnosti suvlasnika) i da se time prestane paušalom poticati rentijerstvo jer je paušal namijenjen samo domaćinstvima; da temeljem izdanih Rješenja o kategorizaciji utvrdi i objavi koliko je apartmana u domaćinstvima, a koliko u višestambenim zgradama; da riješi problem iznajmljivanja apartmana u garažama i sličnim neprimjerenim objektima; da prestane kršiti Zakon o prostornom uređenju dozvoljavanjem izdavanja trgovačkim društvima i obrtima Rješenja o kategorizaciji apartmana u višestambenim zgradama, jer ove zgrade, sukladno prostornim planovima, imaju namjenu stanovanja, a ne poslovanja. Naime, Zakonom o pružanju ugostiteljskih usluga (članak 24. stavak 2.) propisano da ugostitelji (trgovačka društva i obrti) mogu pružati usluge smještaja u stanovima u višestambenim zgradama kao apartmanima. Zašto? Zato što je Ministarstvo udovoljilo građevinskim tvrtkama, tj. građevinarima, da iznajmljuju apartmane u višestambenim zgradama, što oni rade ako ne mogu stanove prodavati po očekivanim višim cijenama. Time godinama Ministarstvo pogoduje građevinarima u odnosu na mlade obitelji koje ne mogu kupiti stanove po nerealno visokim cijenama.

Zar nije apsurdno da Ministarstvo navedenim pogreškama godinama potiče apartmanizaciju, ruši sustav prostornog uređenja, krši Zakone i pogoduje građevinarima u odnosu na mlade obitelji?

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Navedene pogreške mogu se ispraviti izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. S obzirom da u Planu zakonodavnih aktivnosti za 2023. nisu planirane promjene Zakona o ugostiteljstvu, one se mogu ispraviti tek u 2024. Je li to moguće ako je to izborna godina? Za to vrijeme će se nastaviti apartmanizacija i izgraditi tisuće i tisuće apartmana u višestambenim zgradama. Do tada će apartmani u Makarskoj doći do vrha Biokova.

Ministarstvo mora pogreške koje je samo napravilo samo i ispraviti. Naime, dojam je da ono nerealno očekuje da će taj problem riješiti Europska komisija nekom uredbom, no Hrvatska u kreiranju turističke politike mora biti aktivna, a ne pasivna članica EU-a, pogotovo jer ima stručnjake koji mogu ponuditi kvalitetna rješenja.

Kada Ministarstvo ispravi pogreške koje je napravilo, u kratkom roku će se zaustaviti apartmanizacija i cijene stanova će se smanjiti i stabilizirati, te postati dostupne mladim obiteljima. Time će ono znatno pridonijeti ostvarenju ciljeva stambene i demografske politike. Zaustavljanje depopulacije je nacionalni prioritet broj jedan! Pitanje ministrici: Do kada će Ministarstvo dozvoljavati apartmanizaciju višestambenih zgrada na štetu mladih obitelji?

Sve ove pogreške napravljene su u mandatu drugih ministara, a javnost očekuje od ministrice da ih ona ispravi jer najavljuje upravljanje održivim turizmom. To bi bila stvarna reforma za koju nitko do sada nije imao petlje.

Ministarstvo nadležno za turizam mora Vladi RH predložiti osnivanje manjeg učinkovitog međuresornog koordinacijskog tijela, koje će nadležnim ministarstvima predložiti mjere na nacionalnoj razini za sprječavanje prekomjernog turizma. To su, prije svega, mjere za zaustavljanje apartmanizacije i obveza izrade studija nosivog smještajnog kapaciteta na kopnu i moru, kao osnove za prostorno planiranje.

Ono, također, mora predložiti mjere za otklanjanje prepreka razvoju kvalitetnije turističke ponude, i to: donošenje suvremenog modela prostornog planiranja i suvremenog modela dodjele koncesija za vezove nautičkog turizma itd. Ove mjere investitori/poduzetnici čekaju više od 25 godina!?

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Ove godine se pripremaju: Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, Zakon o turizmu i Zakon o prostornom uređenju. Ministarstva moraju početi usklađivati svoje politike, odnosno zakone, da bi se učinkovito upravljalo razvojem turizma. Međutim, to se ne radi.

Na temelju svega navedenog postavljaju se pitanja: Je li potrebno donositi krovni Zakon o turizmu ako se sve mjere na nacionalnoj razini mogu donijeti u okviru postojećih zakona? Je li potrebno donositi još jedan zakon samo radi davanja preporuka županima, gradonačelnicima i načelnicima općina?

Hic Rhodus...

Jedinice lokalne samouprave samo mogu donositi mjere za ograničavanje i usmjeravanje prometa dnevnih posjetitelja, izletnika koji dolaze u destinacije kruzerima, autobusima i osobnim automobilima ovisno o njihovim specifičnostima. To već rade za najrazvijenije destinacije: Dubrovnik, Split, Zadar, Šibenik i neki nacionalni parkovi. Ministarstva samo mogu donositi mjere na nacionalnoj razini, i to: Ministarstvo turizma i sporta može donijeti mjere za zaustavljanje apartmanizacije višestambenih zgrada (promjenom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti), Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine mjere za utvrđivanje nosivog kapaciteta prostora na kopnu (promjenom Zakona o prostornom uređenju), a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture mjere za utvrđivanje nosivog kapaciteta prostora na moru (promjenom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama). Oni to još ne rade.

No najvažnije je da Vlada RH što prije donese odluku o ustroju međuresornog koordinacijskog tijela za provedbu Strategije razvoja održivog turizma do 2030., koje će preuzeti odgovornost za upravljanje razvojem održivog turizma. Najveću ulogu u ovom tijelu moraju imati tri ministarstva nadležna za turizam, prostorno uređenje i pomorstvo.

Ključ uspjeha u provedbi politike razvoja održivog turizma je u suradnji ministara i njihovih suradnika unutar međuresornog koordinacijskog tijela, te njihova suradnja sa strukom, tj. stručnjacima iz raznih područja. Do sada nije bilo ni jednog ni drugog.

Na kraju pitanje ministrici: Kada ćemo vidjeti mjere za provedbu strategije održivog razvoja na nacionalnoj razini? Ako se ne donesu u okviru postojećih zakona, onda će ova strategija ostati gomila neostvarenih želja s novokomponiranim floskulama, kao i sve strategije do sada.

Kao što je rečeno, od članova budućega koordinacijskog tijela očekuje se prijedlog konkretnih mjera na nacionalnoj razini. Hic Rhodus, hic salta!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na nacionalnoj razini sve se potrebne mjere mogu donijeti u okviru postojećih zakona, prije svega Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o prostornom uređenju i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Je li potrebno donositi još jedan zakon samo radi davanja preporuka županima, gradonačelnicima i načelnicima općina? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zakon o turizmu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Na nacionalnoj razini sve se potrebne mjere mogu donijeti u okviru postojećih zakona, prije svega Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o prostornom uređenju i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Je li potrebno donositi još jedan zakon samo radi davanja preporuka županima, gradonačelnicima i načelnicima općina? Zakon o turizmu 2 0 16891 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-19 08:59:34 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Lidija Gnjidić Krnić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-24 12:13:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-24 12:13:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 268 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Na nacionalnoj razini sve se potrebne mjere mogu donijeti u okviru postojećih zakona, prije svega Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o prostornom uređenju i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Je li potrebno donositi još jedan zakon samo radi davanja preporuka županima, gradonačelnicima i načelnicima općina? [metadata] => robots= author= title=Davi nas prekomjerni turizam, a umjesto da koristimo već postojeće zakone, mi donosimo novi - koji nam uopće ne treba! [metakey] => Davor Njirić, Zakon o turizmu, Zakon o prostornom uređenju, prekomjerni turizam, overtourism [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/19\/24931988.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/24729002.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/24158410.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/24932000.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/24931991.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/23263872.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/24979892.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Dk\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix"," Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Problemu prekomjernog turizma najvi\u0161e pridonosi nekontroliran rast broja apartmana. Najagresivniji oblik je pretvaranje stanova u stambenim zgradama u apartmane<\/p>","

Prekomjerni turizam je \u2018kada turizam prestaje biti blagodat i postaje po\u0161ast\u2018, kako bi rekao pokojni profesor Dragutin Alfier, doajen na\u0161e turisti\u010dke znanosti<\/p>","

Problem zaustavljanja trenda prekomjernog razvoja turizma dio je problema sve ve\u0107eg nereda u prostoru, na koji godinama upozorava Hrvatska komora arhitekata<\/p>","","","

Davor Njiri\u0107<\/p>","

Tom Dubravec\/ CROPIX<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1263","hd_24931988_1920.jpg":"1920x1080","k_24931988_1280.jpg":"1280x1280","k_24931988_1024.jpg":"1024x1024","k_24931988_640.jpg":"640x640","k_24931988_480.jpg":"480x480","k_24931988_340.jpg":"340x340","k_24931988_220.jpg":"220x220","o_24931988_1280.jpg":"1280x842","o_24931988_1024.jpg":"1024x673","o_24931988_640.jpg":"640x421","o_24931988_480.jpg":"480x315","o_24931988_340.jpg":"340x223","o_24931988_220.jpg":"220x144","h_24931988_1280.jpg":"1280x854","h_24931988_1024.jpg":"1024x683","h_24931988_640.jpg":"640x427","h_24931988_480.jpg":"480x320","h_24931988_340.jpg":"340x227","h_24931988_220.jpg":"220x147","pp_24931988_1280.jpg":"1280x1628","pp_24931988_1024.jpg":"1024x1303","pp_24931988_640.jpg":"640x814","pp_24931988_480.jpg":"480x611","pp_24931988_340.jpg":"340x432","pp_24931988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1180","hd_24729002_1920.jpg":"1920x1080","k_24729002_1280.jpg":"1280x1280","k_24729002_1024.jpg":"1024x1024","k_24729002_640.jpg":"640x640","k_24729002_480.jpg":"480x480","k_24729002_340.jpg":"340x340","k_24729002_220.jpg":"220x220","o_24729002_1280.jpg":"1280x786","o_24729002_1024.jpg":"1024x629","o_24729002_640.jpg":"640x393","o_24729002_480.jpg":"480x295","o_24729002_340.jpg":"340x208","o_24729002_220.jpg":"220x135","h_24729002_1280.jpg":"1280x854","h_24729002_1024.jpg":"1024x683","h_24729002_640.jpg":"640x427","h_24729002_480.jpg":"480x320","h_24729002_340.jpg":"340x227","h_24729002_220.jpg":"220x147","pp_24729002_1280.jpg":"1280x1628","pp_24729002_1024.jpg":"1024x1303","pp_24729002_640.jpg":"640x814","pp_24729002_480.jpg":"480x611","pp_24729002_340.jpg":"340x432","pp_24729002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_24158410_1920.jpg":"1920x1080","k_24158410_1280.jpg":"1280x1280","k_24158410_1024.jpg":"1024x1024","k_24158410_640.jpg":"640x640","k_24158410_480.jpg":"480x480","k_24158410_340.jpg":"340x340","k_24158410_220.jpg":"220x220","o_24158410_1280.jpg":"1280x822","o_24158410_1024.jpg":"1024x658","o_24158410_640.jpg":"640x411","o_24158410_480.jpg":"480x308","o_24158410_340.jpg":"340x218","o_24158410_220.jpg":"220x141","h_24158410_1280.jpg":"1280x854","h_24158410_1024.jpg":"1024x683","h_24158410_640.jpg":"640x427","h_24158410_480.jpg":"480x320","h_24158410_340.jpg":"340x227","h_24158410_220.jpg":"220x147","pp_24158410_1280.jpg":"1280x1628","pp_24158410_1024.jpg":"1024x1303","pp_24158410_640.jpg":"640x814","pp_24158410_480.jpg":"480x611","pp_24158410_340.jpg":"340x432","pp_24158410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1430","hd_24932000_1920.jpg":"1920x1080","k_24932000_1280.jpg":"1280x1280","k_24932000_1024.jpg":"1024x1024","k_24932000_640.jpg":"640x640","k_24932000_480.jpg":"480x480","k_24932000_340.jpg":"340x340","k_24932000_220.jpg":"220x220","o_24932000_1280.jpg":"1280x953","o_24932000_1024.jpg":"1024x762","o_24932000_640.jpg":"640x476","o_24932000_480.jpg":"480x357","o_24932000_340.jpg":"340x253","o_24932000_220.jpg":"220x163","h_24932000_1280.jpg":"1280x854","h_24932000_1024.jpg":"1024x683","h_24932000_640.jpg":"640x427","h_24932000_480.jpg":"480x320","h_24932000_340.jpg":"340x227","h_24932000_220.jpg":"220x147","pp_24932000_1280.jpg":"1280x1628","pp_24932000_1024.jpg":"1024x1303","pp_24932000_640.jpg":"640x814","pp_24932000_480.jpg":"480x611","pp_24932000_340.jpg":"340x432","pp_24932000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1475","hd_24931991_1920.jpg":"1920x1080","k_24931991_1280.jpg":"1280x1280","k_24931991_1024.jpg":"1024x1024","k_24931991_640.jpg":"640x640","k_24931991_480.jpg":"480x480","k_24931991_340.jpg":"340x340","k_24931991_220.jpg":"220x220","o_24931991_1280.jpg":"1280x983","o_24931991_1024.jpg":"1024x786","o_24931991_640.jpg":"640x491","o_24931991_480.jpg":"480x368","o_24931991_340.jpg":"340x261","o_24931991_220.jpg":"220x169","h_24931991_1280.jpg":"1280x854","h_24931991_1024.jpg":"1024x683","h_24931991_640.jpg":"640x427","h_24931991_480.jpg":"480x320","h_24931991_340.jpg":"340x227","h_24931991_220.jpg":"220x147","pp_24931991_1280.jpg":"1280x1628","pp_24931991_1024.jpg":"1024x1303","pp_24931991_640.jpg":"640x814","pp_24931991_480.jpg":"480x611","pp_24931991_340.jpg":"340x432","pp_24931991_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23263872_1920.jpg":"1920x1080","k_23263872_1280.jpg":"1280x1280","k_23263872_1024.jpg":"1024x1024","k_23263872_640.jpg":"640x640","k_23263872_480.jpg":"480x480","k_23263872_340.jpg":"340x340","k_23263872_220.jpg":"220x220","o_23263872_1280.jpg":"1280x853","o_23263872_1024.jpg":"1024x682","o_23263872_640.jpg":"640x426","o_23263872_480.jpg":"480x320","o_23263872_340.jpg":"340x226","o_23263872_220.jpg":"220x146","h_23263872_1280.jpg":"1280x854","h_23263872_1024.jpg":"1024x683","h_23263872_640.jpg":"640x427","h_23263872_480.jpg":"480x320","h_23263872_340.jpg":"340x227","h_23263872_220.jpg":"220x147","pp_23263872_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263872_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263872_640.jpg":"640x814","pp_23263872_480.jpg":"480x611","pp_23263872_340.jpg":"340x432","pp_23263872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1044","hd_24979892_1920.jpg":"1920x1080","k_24979892_1280.jpg":"1280x1280","k_24979892_1024.jpg":"1024x1024","k_24979892_640.jpg":"640x640","k_24979892_480.jpg":"480x480","k_24979892_340.jpg":"340x340","k_24979892_220.jpg":"220x220","o_24979892_1280.jpg":"1280x696","o_24979892_1024.jpg":"1024x556","o_24979892_640.jpg":"640x348","o_24979892_480.jpg":"480x261","o_24979892_340.jpg":"340x184","o_24979892_220.jpg":"220x119","h_24979892_1280.jpg":"1280x854","h_24979892_1024.jpg":"1024x683","h_24979892_640.jpg":"640x427","h_24979892_480.jpg":"480x320","h_24979892_340.jpg":"340x227","h_24979892_220.jpg":"220x147","pp_24979892_1280.jpg":"1280x1628","pp_24979892_1024.jpg":"1024x1303","pp_24979892_640.jpg":"640x814","pp_24979892_480.jpg":"480x611","pp_24979892_340.jpg":"340x432","pp_24979892_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8173120 Threads: 3 Questions: 1617164028 Slow queries: 4954924 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112971223 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/davi-nas-prekomjerni-turizam-a-umjesto-da-koristimo-vec-postojece-zakone-mi-donosimo-novi-koji-nam-uopce-ne-treba-1300985 [printLink] => /vijesti/hrvatska/davi-nas-prekomjerni-turizam-a-umjesto-da-koristimo-vec-postojece-zakone-mi-donosimo-novi-koji-nam-uopce-ne-treba-1300985?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629167 [name] => Davor Njirić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-25 15:26:38 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-njiric [link] => /tag/davor-njiric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669335 [name] => Zakon o turizmu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-04 07:33:50 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-turizmu [link] => /tag/zakon-o-turizmu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 720884 [name] => Zakon o prostornom uređenju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-24 14:14:09 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-prostornom-uredenju [link] => /tag/zakon-o-prostornom-uredenju ) [3] => stdClass Object ( [id] => 621671 [name] => prekomjerni turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-28 17:06:12 [main_article_id] => 0 [alias] => prekomjerni-turizam [link] => /tag/prekomjerni-turizam ) [4] => stdClass Object ( [id] => 720885 [name] => overtourism [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-24 14:14:09 [main_article_id] => 0 [alias] => overtourism [link] => /tag/overtourism ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na nacionalnoj razini sve se potrebne mjere mogu donijeti u okviru postojećih zakona, prije svega Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o prostornom uređenju i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Je li potrebno donositi još jedan zakon samo radi davanja preporuka županima, gradonačelnicima i načelnicima općina? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zakon o turizmu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Davi nas prekomjerni turizam, a umjesto da koristimo već postojeće zakone, mi donosimo novi - koji nam uopće ne treba! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/24931988.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Problemu prekomjernog turizma najviše pridonosi nekontroliran rast broja apartmana. Najagresivniji oblik je pretvaranje stanova u stambenim zgradama u apartmane

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/24931988.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Problemu prekomjernog turizma najviše pridonosi nekontroliran rast broja apartmana. Najagresivniji oblik je pretvaranje stanova u stambenim zgradama u apartmane

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/24729002.jpg [title] => Dk/Cropix

Prekomjerni turizam je ‘kada turizam prestaje biti blagodat i postaje pošast‘, kako bi rekao pokojni profesor Dragutin Alfier, doajen naše turističke znanosti

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/24158410.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Problem zaustavljanja trenda prekomjernog razvoja turizma dio je problema sve većeg nereda u prostoru, na koji godinama upozorava Hrvatska komora arhitekata

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/24932000.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/24931991.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/23263872.jpg [title] => Božo Radić/HANZA MEDIA

Davor Njirić

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/24979892.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Tom Dubravec/ CROPIX

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ministarstvo turizma i sporta najavilo je donošenje Zakona o turizmu krajem ove godine, poslalo je nacrt prijedloga Zakona na mišljenje odabranim institucijama i započelo njegovu prezentaciju, počevši od jedinica regionalne i lokalne samouprave te sustava turističkih zajednica. Zakon je najavljen kao “krovni zakon”.

Mr. sc. Davor Njirić, konzultant tvrtke “Hotels and Marinas Consulting” d.o.o., reagirajući na najavu donošenja rečenoga zakona, pita se: Što zapravo znači “krovni zakon”? Je li to zakon koji obuhvaća sve zakone u sektoru turizma? Zašto je on potreban ako postoje zakoni koji uređuju sva njegova područja?

Hrvatska će biti prva zemlja koja ima Zakon o turizmu. Podsjetimo se, jedini smo imali Zakonu o golfu, koji je trajao samo tri mjeseca, kaže Njirić. Osvrt o Zakonu o turizmu za Spektar je napisao na temelju iskustva stečenog tijekom 21 godine rada u Ministarstvu turizma, među ostalim i kao glavnog savjetnika ministra.

Prije svega, cijenim namjeru ministrice dr. sc. Nikoline Brnjac da ustroji sustav upravljanja razvojem turizma, da bi se mogla realizirati Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine. Naime, iz njezinih izjava može se zaključiti da je svrha donošenja Zakona o turizmu izgradnja učinkovitog sustava upravljanja razvojem održivog turizma. Zašto? Da bi se mjerama na regionalnoj i lokalnoj razini zaustavila globalna pojava prekomjernog turizma (over tourism), koja se već osjeća u našim najrazvijenijim turističkim destinacijama. Znamo da do toga dolazi kada nekontrolirani rast turističkog prometa prelazi granicu nosivog kapaciteta destinacije i ozbiljno ugrožava njezinu komunalnu infrastrukturu i način života lokalnog stanovništva. Prekomjerni turizam je “kada turizam prestaje biti blagodat i postaje pošast”, kako bi rekao pokojni profesor Dragutin Alfier, doajen naše turističke znanosti.

---

image

Davor Njirić

Božo Radić/HANZA MEDIA
---

Dobre i loše strane

Dobra strana Zakona je što je njegov glavni cilj zaustaviti prekomjeran rast turizma. Uvode se parametri mjerenja održivosti turizma i slično. Loša strana je, prije svega, što je predloženi sustav upravljanja razvojem turizma predimenzioniran i kompliciran, neke se nadležnosti nositelja politike preklapaju, predlažu se mjere koje su već sadržane ili bi trebale biti u drugim zakonima, itd. Posebno bih istaknuo da nije moguće zaustaviti prekomjeran rast turizma samo mjerama na regionalnoj i lokalnoj razini, a ne i mjerama na nacionalnoj razini. Naime, u Zakonu se ne govori i o tim mjerama koje bi trebalo što prije pripremiti Ministarstvo. Dakle, može se lako zaključiti da je provedba dobre namjere, a to je zaustavljanje prekomjernog turizma, zamišljena na pogrešan način.

Prvo, propisano je osnivanje “Vijeća za upravljanje razvojem održivog turizma”, koje čine predsjednik Vlade i svi ministri, te predsjednik Udruge gradova, predsjednik Zajednice županija, predsjednik Zajednice općina i direktor Hrvatske turističke zajednice, a po potrebi i druga tijela, institucije, komore itd. Ovo tijelo je višestruko predimenzionirano. Predlaže se da se sastaje najmanje jednom godišnje. Predloženi sustav za upravljanje razvojem turizma, na čelu s ovakvim Vijećem, ne može biti učinkovit. Hrvatskom turizmu, koji se već počeo suočavati s “pandemijom prekomjernog turizma”, nije potrebno upravljačko “paradno tijelo”, nego “radno tijelo”, koje će djelovati kao “krizni stožer” za obranu od pošasti apartmanizacije i devastacije prostora.

Potrebno je manje operativno tijelo, na primjer Koordinacija za predlaganje mjera za realizaciju Strategije razvoja održivog turizma do 2030. Predsjednik mu može biti potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, njegov zamjenik ministar nadležan za turizam, a članovi ministar nadležan za prostorno uređenje i ministar nadležan za pomorstvo. Zašto ovi ministri? Zato što su Zakon o prostornom uređenju i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama osnovni instrumenti za upravljanje razvojem održivog turizma na kopnu i moru. Dakle, to bi bilo manje operativno tijelo koje bi se sastajalo koliko je potrebno da se riješe nagomilani problemi.      

Strategijom razvoja turizma 2014./2020. bilo je ustrojeno Međuresorno stručno vijeće za provedbu strategije, kao operativno tijelo, kojim je predsjedavalo Ministarstvo turizma. Njega je Ministarstvo ukinulo novom Strategijom razvoja održivog turizma 2021./2030. To znači da se dvije i pol godine ne upravlja razvojem turizma na nacionalnoj razini! Kako je to moguće?

---

image

Problem zaustavljanja trenda prekomjernog razvoja turizma dio je problema sve većeg nereda u prostoru, na koji godinama upozorava Hrvatska komora arhitekata

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Ovo vijeće se nije pokazalo učinkovito u otklanjanju problema - zastarjelog modela planiranja (ne mogu se graditi suvremeni turistički golf-resorti, park-resorti itd.), zastarjelog modela koncesioniranja vezova nautičkog turizma (investitori nemaju interes ulaganja u modernizaciju marina zadnjih godina trajanja koncesije, ne mogu se graditi privezišta nautičkog turizma itd.). To su problemi koji se ne rješavaju više od 25 godina.

Uloga JLS-a

Drugo, ovim Zakonom propisuju se mjere koje mogu donositi jedinice lokalne samouprave u svrhu zaustavljanja prekomjernog turizma. Tako se, na primjer, propisuje da JLS može planirati kapacitete, vrste smještajnih objekata i njihov broj, premda je to već propisano Zakonom o prostornom uređenju. Ministarstvo turizma i sporta time prisvaja dio nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Zaboravlja se da je Zakon o prostornom uređenju osnovni instrument za provedbu politike korištenja prostora općenito, pa tako i prostornog razvoja turističke ponude, stoga to nije potrebno propisivati i Zakonom o turizmu. Međutim, Zakonom o prostornom uređenju mora se propisati da JLS mora planirati kapacitete turističkih smještajnih objekata i stambenih objekta temeljem Studije kojom se utvrđuje održivi kapacitet njihovih turističkih destinacija, prema metodologiji i parametrima održivosti, koji će se propisati. Kapacitet višestambenih zgrada mora se planirati prema potrebama za stanovanjem, a ne potražnji za apartmanima. To su problemi koje mora riješiti Ministarstvo prostornog uređenja. Zakonom o prostornom uređenju mora se, također, jasno propisati da se stanovi u višestambenim zgradama koji imaju zajednički ulaz ne mogu koristiti kao apartmani za iznajmljivanje turistima. Potražnju za apartmanima treba preusmjeriti s višestambenih objekata na poslovne objekte aparthotele, koji posluju po modelu “sale and leaseback”. O ovakvim aparthotelima, koji posluju s apartmanima koji su poslovne jedinice u vlasništvu više vlasnika, tzv. poslovnim kondominijima, u Zakonu se ne govori.

Zbog svega navedenog u novom Zakonu o prostornom uređenu, koji će se, također, pripremati ove godine, ključna riječ morala bi biti “nosivi kapacitet prostora”, a turizam bi morao imati čitavo poglavlje o planiranju smještajnih i drugih kapaciteta u turizmu, a ne samo dva članka u kojima je gomila nejasnih odredbi.

---

image

Prekomjerni turizam je ‘kada turizam prestaje biti blagodat i postaje pošast‘, kako bi rekao pokojni profesor Dragutin Alfier, doajen naše turističke znanosti

Dk/Cropix
---

Problem zaustavljanja trenda prekomjernog razvoja turizma dio je problema sve većeg nereda u prostoru, na koji godinama upozorava Hrvatska komora arhitekata. “Sustav prostornog uređenja i gradnje ne funkcionira i potrebno ga je korjenito mijenjati” zaključak je skupa “Dani arhitekata 5.2.”, održanog u rujnu 2021. Smatra se da je krajnje vrijeme za reformu sustava, odnosno izradu novog zakonodavnog okvira kojim bi se spriječili razni sve intenzivniji oblici devastacije prostora. Međutim, na brojne apele i inicijative struke nije bilo odgovora. Nezadovoljni takvim odnosom, prvo je Savjet za prostorni razvoj dao ostavku u listopadu 2022., a potom je u siječnju 2023. Akademija arhitektonske umjetnosti i znanosti donijela Deklaraciju o hrvatskom prostoru, kao apel za ustavnu zaštitu prostora i nužnost dugoročnog održivog upravljanja njime. Nakon svega toga, nažalost, alarmantno stanje u prostoru još nije tema o kojoj se raspravlja na najvišoj razini, pa se ne spominje ni u ovom Zakonu.

Treće, činjenice su da sada razvojem turističkih destinacija upravljaju jedinice lokalne samouprave i da njihove turističke zajednice u tome ne sudjeluju. Da bi turističke zajednice imale vodeću ulogu u upravljanju destinacijom, što se želi, mora im se dati značajna uloga u procesu planiranja. To je nedvojbeno, a može se postići njihovim uključivanjem u sustav prostornog planiranja promjenom Zakona o prostornom uređenju. Za to nije potreban poseban zakon.

Četvrto, zanimljivo je da se Zakonom propisuje da JLS-ovi mogu, što znači da ne moraju, provoditi mjere za upravljanje svojim turističkim destinacijama, koje se navode. Zakonima se ne propisuje da se nešto može, a ne mora. Zakonima se propisuju obveze, a ne preporuke. Propisuju se i sankcije ako se obveze ne izvršavaju.

I peto, ovim zakonom se propisuju mjere koje se odnose na zaustavljanje prekomjernog rasta turizma na kopnu, a zaboravljene su one koje se odnose na prekomjeran rast turizma na moru. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture treba utvrditi granice rasta broja plovila na moru, prije svega malih obalnih kruzera, koji se nemaju gdje vezivati.

Činjenica je da pojavi prekomjernog turizma najviše pridonosi nekontroliran rast broja apartmana. Najagresivniji oblik je pretvaranje stanova u višestambenim zgradama u apartmane. Može se govoriti i o “apartmanskom ludilu” koje je zahvatilo obalu i otoke. Naime, sve je više čitavih stambenih zgrada i kvartova u kojima nitko ne živi jer su svi stanovi pretvoreni u apartmane. Zimi su to “zgrade duhova” u kojima ne gori svjetlo, a tijekom sezone stalno se smjenjuju turisti kao u aparthotelima.

---

image

Tom Dubravec/ CROPIX

Tom Dubravec/Cropix
---

Pogreške za ispravljanje

Dok javnost, stoga, očekuje da Ministarstvo na nacionalnoj razini pripremi hitne mjere za zaustavljanje apartmanizacije, a grad Makarska u tome prednjači šaljući ministrici SOS, “Spasite nas od apartmana!”, ono daje prioritet Zakonu o turizmu u kojemu predlaže samo mjere na regionalnoj i lokalnoj razini. Javnost, međutim, očekuje da Ministarstvo donese mjere kojima će, prije svega, ispraviti svoje pogreške: da prestane kršiti Zakon o prostornom uređenju dozvoljavanjem izdavanja građanima Rješenja o odobravanju pružanja usluga smještaja u domaćinstvu i Rješenja o kategorizaciji u višestambenim zgradama jer ove zgrade, sukladno prostornim planovima, imaju namjenu stanovanja, a ne poslovanja; da prestane kršiti Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti dozvoljavanjem izdavanja građanima Rješenja o odobravanju pružanja usluga smještaja u domaćinstvu i Rješenja o kategorizaciji u višestambenim zgradama jer su u njima stanovi u suvlasništvu više vlasnika sa zajedničkim ulazom, a ne domaćinstva koja pružaju usluge smještaja; da Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti definira pojmove “domaćinstvo” i “domaćin” koji turistima pruža usluge smještaja u domaćinstvu jer im je svrha da se domaćini razlikuju od iznajmljivača koji turistima ne pružaju usluge u domaćinstvu, nego iznajmljuju apartmane u višestambenim zgradama (bez suglasnosti suvlasnika) i da se time prestane paušalom poticati rentijerstvo jer je paušal namijenjen samo domaćinstvima; da temeljem izdanih Rješenja o kategorizaciji utvrdi i objavi koliko je apartmana u domaćinstvima, a koliko u višestambenim zgradama; da riješi problem iznajmljivanja apartmana u garažama i sličnim neprimjerenim objektima; da prestane kršiti Zakon o prostornom uređenju dozvoljavanjem izdavanja trgovačkim društvima i obrtima Rješenja o kategorizaciji apartmana u višestambenim zgradama, jer ove zgrade, sukladno prostornim planovima, imaju namjenu stanovanja, a ne poslovanja. Naime, Zakonom o pružanju ugostiteljskih usluga (članak 24. stavak 2.) propisano da ugostitelji (trgovačka društva i obrti) mogu pružati usluge smještaja u stanovima u višestambenim zgradama kao apartmanima. Zašto? Zato što je Ministarstvo udovoljilo građevinskim tvrtkama, tj. građevinarima, da iznajmljuju apartmane u višestambenim zgradama, što oni rade ako ne mogu stanove prodavati po očekivanim višim cijenama. Time godinama Ministarstvo pogoduje građevinarima u odnosu na mlade obitelji koje ne mogu kupiti stanove po nerealno visokim cijenama.

Zar nije apsurdno da Ministarstvo navedenim pogreškama godinama potiče apartmanizaciju, ruši sustav prostornog uređenja, krši Zakone i pogoduje građevinarima u odnosu na mlade obitelji?

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Navedene pogreške mogu se ispraviti izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. S obzirom da u Planu zakonodavnih aktivnosti za 2023. nisu planirane promjene Zakona o ugostiteljstvu, one se mogu ispraviti tek u 2024. Je li to moguće ako je to izborna godina? Za to vrijeme će se nastaviti apartmanizacija i izgraditi tisuće i tisuće apartmana u višestambenim zgradama. Do tada će apartmani u Makarskoj doći do vrha Biokova.

Ministarstvo mora pogreške koje je samo napravilo samo i ispraviti. Naime, dojam je da ono nerealno očekuje da će taj problem riješiti Europska komisija nekom uredbom, no Hrvatska u kreiranju turističke politike mora biti aktivna, a ne pasivna članica EU-a, pogotovo jer ima stručnjake koji mogu ponuditi kvalitetna rješenja.

Kada Ministarstvo ispravi pogreške koje je napravilo, u kratkom roku će se zaustaviti apartmanizacija i cijene stanova će se smanjiti i stabilizirati, te postati dostupne mladim obiteljima. Time će ono znatno pridonijeti ostvarenju ciljeva stambene i demografske politike. Zaustavljanje depopulacije je nacionalni prioritet broj jedan! Pitanje ministrici: Do kada će Ministarstvo dozvoljavati apartmanizaciju višestambenih zgrada na štetu mladih obitelji?

Sve ove pogreške napravljene su u mandatu drugih ministara, a javnost očekuje od ministrice da ih ona ispravi jer najavljuje upravljanje održivim turizmom. To bi bila stvarna reforma za koju nitko do sada nije imao petlje.

Ministarstvo nadležno za turizam mora Vladi RH predložiti osnivanje manjeg učinkovitog međuresornog koordinacijskog tijela, koje će nadležnim ministarstvima predložiti mjere na nacionalnoj razini za sprječavanje prekomjernog turizma. To su, prije svega, mjere za zaustavljanje apartmanizacije i obveza izrade studija nosivog smještajnog kapaciteta na kopnu i moru, kao osnove za prostorno planiranje.

Ono, također, mora predložiti mjere za otklanjanje prepreka razvoju kvalitetnije turističke ponude, i to: donošenje suvremenog modela prostornog planiranja i suvremenog modela dodjele koncesija za vezove nautičkog turizma itd. Ove mjere investitori/poduzetnici čekaju više od 25 godina!?

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Ove godine se pripremaju: Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, Zakon o turizmu i Zakon o prostornom uređenju. Ministarstva moraju početi usklađivati svoje politike, odnosno zakone, da bi se učinkovito upravljalo razvojem turizma. Međutim, to se ne radi.

Na temelju svega navedenog postavljaju se pitanja: Je li potrebno donositi krovni Zakon o turizmu ako se sve mjere na nacionalnoj razini mogu donijeti u okviru postojećih zakona? Je li potrebno donositi još jedan zakon samo radi davanja preporuka županima, gradonačelnicima i načelnicima općina?

Hic Rhodus...

Jedinice lokalne samouprave samo mogu donositi mjere za ograničavanje i usmjeravanje prometa dnevnih posjetitelja, izletnika koji dolaze u destinacije kruzerima, autobusima i osobnim automobilima ovisno o njihovim specifičnostima. To već rade za najrazvijenije destinacije: Dubrovnik, Split, Zadar, Šibenik i neki nacionalni parkovi. Ministarstva samo mogu donositi mjere na nacionalnoj razini, i to: Ministarstvo turizma i sporta može donijeti mjere za zaustavljanje apartmanizacije višestambenih zgrada (promjenom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti), Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine mjere za utvrđivanje nosivog kapaciteta prostora na kopnu (promjenom Zakona o prostornom uređenju), a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture mjere za utvrđivanje nosivog kapaciteta prostora na moru (promjenom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama). Oni to još ne rade.

No najvažnije je da Vlada RH što prije donese odluku o ustroju međuresornog koordinacijskog tijela za provedbu Strategije razvoja održivog turizma do 2030., koje će preuzeti odgovornost za upravljanje razvojem održivog turizma. Najveću ulogu u ovom tijelu moraju imati tri ministarstva nadležna za turizam, prostorno uređenje i pomorstvo.

Ključ uspjeha u provedbi politike razvoja održivog turizma je u suradnji ministara i njihovih suradnika unutar međuresornog koordinacijskog tijela, te njihova suradnja sa strukom, tj. stručnjacima iz raznih područja. Do sada nije bilo ni jednog ni drugog.

Na kraju pitanje ministrici: Kada ćemo vidjeti mjere za provedbu strategije održivog razvoja na nacionalnoj razini? Ako se ne donesu u okviru postojećih zakona, onda će ova strategija ostati gomila neostvarenih želja s novokomponiranim floskulama, kao i sve strategije do sada.

Kao što je rečeno, od članova budućega koordinacijskog tijela očekuje se prijedlog konkretnih mjera na nacionalnoj razini. Hic Rhodus, hic salta!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Dk/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix  Božo Radić/HANZA MEDIA Tom Dubravec/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Problemu prekomjernog turizma najviše pridonosi nekontroliran rast broja apartmana. Najagresivniji oblik je pretvaranje stanova u stambenim zgradama u apartmane

Dk/Cropix

Prekomjerni turizam je ‘kada turizam prestaje biti blagodat i postaje pošast‘, kako bi rekao pokojni profesor Dragutin Alfier, doajen naše turističke znanosti

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Problem zaustavljanja trenda prekomjernog razvoja turizma dio je problema sve većeg nereda u prostoru, na koji godinama upozorava Hrvatska komora arhitekata

Tom Dubravec/Cropix

Tom Dubravec/ CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/davi-nas-prekomjerni-turizam-a-umjesto-da-koristimo-vec-postojece-zakone-mi-donosimo-novi-koji-nam-uopce-ne-treba-1300985 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ad296017a84b292e22491734e6d6971b5584f333 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Davi+nas+prekomjerni+turizam%2C+a+umjesto+da+koristimo+ve%C4%87+postoje%C4%87e+zakone%2C+mi+donosimo+novi+-+koji+nam+uop%C4%87e+ne+treba%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdavi-nas-prekomjerni-turizam-a-umjesto-da-koristimo-vec-postojece-zakone-mi-donosimo-novi-koji-nam-uopce-ne-treba-1300985 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdavi-nas-prekomjerni-turizam-a-umjesto-da-koristimo-vec-postojece-zakone-mi-donosimo-novi-koji-nam-uopce-ne-treba-1300985 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na nacionalnoj razini sve se potrebne mjere mogu donijeti u okviru postojećih zakona, prije svega Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o prostornom uređenju i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Je li potrebno donositi još jedan zakon samo radi davanja preporuka županima, gradonačelnicima i načelnicima općina? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zakon o turizmu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaZakon o turizmu

Davi nas prekomjerni turizam, a umjesto da koristimo već postojeće zakone, mi donosimo novi - koji nam uopće ne treba!

Piše Lidija Gnjidić Krnić
24. lipnja 2023. - 14:13
Problemu prekomjernog turizma najviše pridonosi nekontroliran rast broja apartmana. Najagresivniji oblik je pretvaranje stanova u stambenim zgradama u apartmaneVojko Bašić/Cropix

Ministarstvo turizma i sporta najavilo je donošenje Zakona o turizmu krajem ove godine, poslalo je nacrt prijedloga Zakona na mišljenje odabranim institucijama i započelo njegovu prezentaciju, počevši od jedinica regionalne i lokalne samouprave te sustava turističkih zajednica. Zakon je najavljen kao “krovni zakon”.

Mr. sc. Davor Njirić, konzultant tvrtke “Hotels and Marinas Consulting” d.o.o., reagirajući na najavu donošenja rečenoga zakona, pita se: Što zapravo znači “krovni zakon”? Je li to zakon koji obuhvaća sve zakone u sektoru turizma? Zašto je on potreban ako postoje zakoni koji uređuju sva njegova područja?

Hrvatska će biti prva zemlja koja ima Zakon o turizmu. Podsjetimo se, jedini smo imali Zakonu o golfu, koji je trajao samo tri mjeseca, kaže...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 23:34