StoryEditorOCM
Hrvatskaiza rešetaka

Cure detalji brutalnog incidenta, dječak prijetio učenicima da će ih zaklati i zapaliti školu: ‘Nisu zaslužili da žive‘

Piše VIJESTI SD
9. siječnja 2024. - 22:25

Dječak  je prijetio učenicima da će ih zaklati i zapaliti školu.

Zbog tog teškog incidenta 16-godišnjak je završio u istražnom zatvoru, no Ustavni sud sada je utvrdio da mu je prekršeno pravo na osobnu slobodu što ga jamči Ustav RH. Iako je njegova odvjetnica tražila da mu se odredi neka blaža mjera, zadržan je iza rešetaka. Ignorirane su i riječi njegovih roditelja koji su bili spremni uzeti bolovanje i prilagoditi radno vrijeme kako bi bili uz svog sina.

Sucu istrage koji je odlučivao o zahtjevu tužiteljstva da se dječak pritvori bilo je važno samo ono što je napravio u školi, a radilo se o doista brutalnom incidentu o kojem javnost do sada nije obavještena.

Zbog čega je uhićen?

Dječak je, kako je rekonstruirao Ustavni sud, sredinom listopada prošle godine tijekom odmora na školskom hodniku prišao četvorici učenika svog razreda i jednog od njih bez ikakvog povoda poprskao suzavcem. U idućem trenutku šakom u kojoj je imao tzv. bokser zamahnuo je prema njemu. Drugi učenik spriječio ga je u daljnjem napadu, piše N1.

Dječak zatim iz džepa vadi nož skakavac i počinje prijetiti: “Sve ću vas zaklati, sve ću vas pobiti, bacit ću u razred molotovljev koktel, sve ću vas pobiti i zapaliti.”

Nakon toga razrednik ga je uspio savladati, no 16-godišnjak je tada povukao prema njemu: “Oni nisu zaslužili da žive, vratiti ću se ja u školu, zapalit ću školu, sve ću vas pobiti”.

Nije prestao s prijetnjama

Kasnije je i u uredu ravnatelja nekoliko puta ponovio da će zapaliti školu i sve ih pobiti, a iste je riječi ponovio i pred policajcima koji su pozvani na intervenciju.

Uplašio je svojim činom ostale učenike, ali i zaposlenike škole. Zato je prijavljen zbog prijetnje, ali i pokušaja nanošenja teških ozljeda.

Nakon privođenja na sud određen mu je istražni zatvor jer je sudac istrage zaključio kako bi mogao ponoviti kaznena djela koja su mu stavljena na teret.

Doduše, dječak je nakon incidenta najprije dva tjedna proveo na liječenju, a zatim je sve priznao.

Je li trebao u zatvor?

Već tijekom ročišta za određivanje istražnog zatvora tvrdio je da se osjeća puno bolje. “Uzimao sam terapiju i ne osjećam nikakvu negativnu energiju. Nemam potrebu napraviti ništa od onoga što piše na ovom papiru. Ispričavam se svima koje sam uplašio, svim učenicima u mom razredu kao i profesoru”, kazao je dječak.

U međuvremenu je čak i isključen iz škole, a roditelji, koji do tada nisu bili svjesni da ima bilo kakvih psihičkih problema, odlučili su prilagoditi svoje poslovne obveze kako bi se mogli više posvetiti svom djetetu.

“S obzirom na sve to, te prema Konvenciji o pravima djeteta, smatram da je državno odvjetništvo trebalo predložiti neku drugu mjeru, a ne istražni zatvor.

Smatram i da bi se nekom mjerom opreza ili istražnim zatvorom u domu mogla postići ista svrha. Dobio je i terapiju protiv psihotičnih stanja, a nisam sigurna može li se ta vrsta liječenja uopće provoditi u zatvorskim uvjetima. Ovom dječaku treba liječenje, a ne zatvor”, istaknula je dječakova odvjetnica na sudu, a isto je ponovila i u ustavnoj tužbi.

Što je odlučio Ustavni sud?

Ustavni sud utvrdio je u presudi da je dječaku, iako je počinio doista teško kazneno djelo, doista povrijeđeno pravo na slobodu. Naime, u rješenju kojim mu je određen istražni zatvor nije bilo obrazloženo zašto je baš morao ostati iza rešetaka, a zašto mu nije određena neka blaža mjera.

“Zbog toga je maloljetniku povrijeđeno pravo na osobnu slobodu zajamčeno Ustavom RH”, zaključilo je vijeće Ustavnog suda RH na čelu sa sucem Rajkom Mlinarićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:19