stdClass Object ( [id] => 1005696 [title] => Majka dvojice braće blizanaca kod kojih je potvrđen koronavirus radi u Ministarstvu vanjskih poslova, stigao uređaj koji će ubrzati testiranja [alias] => bila-su-zajedno-na-utakmici-lige-prvaka-u-italiji-djevojka-mladica-zarazenog-koronavirusom-ima-simptome-cekaju-se-nalazi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

13:48 - U prostorijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo instalirat će se za 7 do 10 dana novi uređaj koji će služiti za testiranja na koronavirus koji bi značajno trebao ubrzati proces utvrđivanja slučajeva oboljelih.

13:35 - Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije nakon sastanka s čelnicima Stožera civilne zaštite iz svih županija.

- Objašnjen im je detaljni postupak kako postupa granična policija uključujući i sanitarne službe na graničnim prijelazima i s epidemiološke strane da struka mora voditi glavnu riječ, a da su oni, uključujući sve službe na razini županija u funkciji toga da se provedu savjeti medicinske struke, odnosno naših epidemiologa - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako su im izdali naputak da je posjete bolnicama moguće zabraniti, ali da hladni pogoni moraju ići dalje. 

-Moramo biti bolje organizirani, smanjiti gužve u čekaonicama i u tom kontekstu nalazimo rješenja, to je čekanje za Klinici za infektivne bolesti jer se i prošlih godina čekalo nekoliko sati kada je bila sezona obične gripe. Tražimo rješenje jer to nije dopustivo. Organizirat ćemo i drugi prostor, mislimo razdvojiti fizički bolesnike, one koji boluju od gripe i one kod kojih postaji sumnja na koronavirus - kazao je ministar.

Tvrdi i da novih nalaza koji bi pokazali da su testirane osobe pozitivne na koronavirus nema, te da nalazi treće osoba koja je bila u kontaktu s prvim zaraženim mladićem, odnosno njegova djevojka čije je testiranje ponovljeno, još uvijek nisu stigli.

Ministra Božinovića novinari su pitali je li točna informacija da je u Istri povećan broj državljana Italije koji su tamo iznajmili stanove kako bi se sklonili od koronavirusa, no ministar je kazao da nema informaciju o tome.

13:24 - Iz Hrvatske elektroprivrede su izvijestili u srijedu kako je stanje u toj tvrtki vezano uz koronavirus pod nadzorom, a u tvrtki su epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji su započeli s epidemiološkim izvidom i provjerom svih prostora u kojima se kretala osoba oboljela od koronavirusa.

"Po saznanju da je jedna od osoba kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom, zaposlenik s radnim mjestom na lokaciji sjedišta HEP grupe u Zagrebu, na navedenu lokaciju su došli nadležni epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji su promptno počeli s epidemiološkim izvidom i provjerom svih prostora u kojima se kretao oboljeli", navodi se u priopćenju.

Prema njihovim naputcima, u HEP-u se provode preporučene mjere, a svi djelatnici za koje se utvrdilo da su bili u bliskom socijalnom kontaktu s oboljelim, obaviješteni su da trebaju kod kuće ostati u samoizolaciji.

Dane su im upute da prate svoje zdravstveno stanje te da se u slučaju pojave simptoma bolesti telefonski jave svom liječniku i nadležnom epidemiologu.

Otkazani su svi veći radni sastanci koji nisu nužni da odvijanje radnih procesa. Djelatnici se upućuju da primjenjuju pojačane higijenske mjere i druge mjere koje je preporučila epidemiološka služba. Tijekom dana provest će se dezinfekcija svih prostora u sjedištu HEP-a kojima se kretao oboljeli.

Ovlaštene službe HEP-a osiguravaju uvjete za integritet radnih procesa u HEP-u od važnosti za funkcioniranje elektroenergetskog sustava RH.

11:58 - U ovim trenucima u tijeku je dezinfekcija prostorija kompanije 'Ericsson Nikola Tesla'. Naime, jučer je otkriveno da je mladić koji je zaražen koronavirusom upravo zaposlenik te tvrtke, te je u petak bio na poslu.

Inače, na posao danas nitko nije došao...

11:55 - Majka dvojice braće blizanaca kod kojih je potvrđen koronavirus radi u Ministarstvu vanjskih poslova. Jučer je tamo zavladala blaga panika, ali razloga za brigu nije bilo.

Iz MVEP-a su tportalu potvrdili da njihova zaposlenica nakon kontakta sa sinom kod kojega je potvrđen koronavirus nije bila u Ministarstvu te nema potrebe za poduzimanjem mjera.

10:14 - Kako doznaje Index, brat blizanac prvog zaraženog zaposlen je u HEP-u. Radno mjesto mu je u HEP ODS-u u Vukovarskoj ulici 37, gdje je zaposlen prije pet mjeseci.

Prema informacijama koje ima Index, simptome ima još jedan zaposlenik s njegovog odjela. U smjeni radi njih sedam.

Zaposlenici su već jučer, nakon objave o prvom zaraženom, posumnjali da se radi o njihovom kolegi. Danas se u zgradi HEP-a u Vukovarskoj, kako pričaju zaposlenici, stvara panika jer nema informacije trebaju li ostati na poslu ili da odu kući.

Index doznaje da su otkazani sastanci i da je zatvoren restoran.

Sektor za korporativne komunikacije HEP-a za Jutarnji.hr potvrdio je tu informaciju. U priopćenju ističu da taj zaposlenik jučer nije bio na poslu.

- Možemo potvrditi da je jedna od osoba kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom zaposlenik s radnim mjestom na lokaciji sjedišta HEP grupe u Zagrebu. Taj zaposlenik već jučer nije bio na poslu, a danas je 15-ak zaposlenika za koje se pretpostavlja da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, obaviješteno da ne dolaze na posao ili su vraćeni s posla.

Na čitavoj lokaciji u Ulici grada Vukovara 37, poduzete su i nadalje se poduzimanju mjere u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja zasposlenika HEP-a i službenih posjetitelja, a prema uputama Nacionalnog kriznog stožera.

Ovlaštene službe HEP-a osiguravaju uvjete za integritet radnih procesa u HEP-u od važnosti za funcioniranje elektroenergetskog sustava RH te su u kontaktu s Nacionalnim kriznim stožerom u cilju pravodobnog izvješćivanja o razvoju situacije i eventualnog donošenja novih mjera, naveli su u očitovanju.

8:13 -  Ministar Vili Beroš potvrdio je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Zaražen je i brat od mladića koji je jučer imao pozitivan nalaz, javlja Jutarnji list.

Nalaz njegove djevojke koja je također pregledana negativan je na koronavirus te ona nije zaražena.

7:40 - Ministar zdravstva Vili Beroš vratio se u Hrvatsku sa sastanka u Rimu gdje je, između ostaloga, razgovarao i o mogućnosti zatvaranja granica. Rekao je kako su svi bili suglasni u tome da su mjere koje provodi talijanska vlada adekvatne te da su usuglasili i neki zajednički koncept, ali je odbacio ideje o zatvaranju granica.

- Kada je riječ o zatvaranju granica u ovom trenutku smo odlučili da to ne dolazi u obzir jer to ne bi bilo učinkovito. Iznesena je prejasna argumentacija u tom kontekstu, tvrdi.

Kako javlja Dnevnik.hr, iznio je i najnovije informacije oko zasad jedinog hrvatskog pacijenta s koronavirusom, te potvrdio sumnje u novu zarazu.

- On je u ovom trenutku stabilnog stanja, međutim čujem da njegova djevojka također ima znakove, stoga će ući u proceduru, bit će pregledana, vjerojatno testirana i vidjet ćemo što i kako dalje s njom.

Nešto prije Beroša, i ravnateljica klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić je, gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, potvrdila da je djevojka zaraženog mladića s njim bila na utakmici Lige prvaka u Italiji.

- I ona je testirana na koronavirus, a nalazi će biti poznati tijekom noći, rekla je Markotić.

- I manje sumnje sa blagim simptomima bolesti se cijelo vrijeme testiraju, kontinuirano stižu uzorci. Velik broj ljudi je bio u Italiji, a svi koji su bili u zaraženom području i razvili blage simptome se javljaju i uzorci se upućuju nama na testiranje, rekla je Markotić i dodala da u petak, kad je zaraženi mladić bio na poslu, on još nije pokazivao znakove bolesti pa se može očekivati da nije nikoga zarazio.

KBC Zagreb otkazao je operacije koje nisu hitne. Ministar Beroš je dao svoje mišljenje o tome je li to potrebno i pametno.

- Mislim da je zabrana posjeta jedna razumna mjera, međutim odgoda hladnog programa u ovom trenutku i ovoj epidemiološkoj situaciji mislim da nije utemeljena, kazao je.

Ipak, rekao je kako neće sam donositi odluku o takvim stvarima.

- Naravno da ću konzultirati epidemiološku struku, zatražiti njihove decidirane, egzaktne preporuke i zatim odlučiti o tim mjerama.

Za kraj je rekao kako su ga pri povratku iz Italije granični policajci pitali odakle dolaze te ih provjerili, međutim, odgovorili su im da su iz Rima i da nisu bili u sjevernim regijama, tako da je, kaže, "situacija tu bila pod kontrolom".

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nema panike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => nema panike 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-26 06:40:01 [created_by] => 3144 [created_by_alias] => PSD, JL, Hina [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-26 13:09:45 [modified_by] => 3144 [publish_up] => 2020-02-26 12:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 26550 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/26\/13051108.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjna Tadi\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljevi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1152","k_13051108_1280.jpg":"1280x1280","k_13051108_1024.jpg":"1024x1024","k_13051108_640.jpg":"640x640","k_13051108_480.jpg":"480x480","k_13051108_340.jpg":"340x340","k_13051108_220.jpg":"220x220","o_13051108_1280.jpg":"1280x768","o_13051108_1024.jpg":"1024x614","o_13051108_640.jpg":"640x384","o_13051108_480.jpg":"480x288","o_13051108_340.jpg":"340x204","o_13051108_220.jpg":"220x132","h_13051108_1280.jpg":"1280x854","h_13051108_1024.jpg":"1024x683","h_13051108_640.jpg":"640x427","h_13051108_480.jpg":"480x320","h_13051108_340.jpg":"340x227","h_13051108_220.jpg":"220x147","pp_13051108_1280.jpg":"1006x1280","pp_13051108_1024.jpg":"805x1024","pp_13051108_640.jpg":"503x640","pp_13051108_480.jpg":"377x480","pp_13051108_340.jpg":"267x340","pp_13051108_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15243465 Threads: 2 Questions: 3174515284 Slow queries: 7114541 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235452555 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/bila-su-zajedno-na-utakmici-lige-prvaka-u-italiji-djevojka-mladica-zarazenog-koronavirusom-ima-simptome-cekaju-se-nalazi-1005696 [printLink] => /vijesti/hrvatska/bila-su-zajedno-na-utakmici-lige-prvaka-u-italiji-djevojka-mladica-zarazenog-koronavirusom-ima-simptome-cekaju-se-nalazi-1005696?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) [1] => stdClass Object ( [id] => 284541 [name] => italija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => italija [link] => /tag/italija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 601312 [name] => Vili Beroš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vili-beros [link] => /tag/vili-beros ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nema panike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Majka dvojice braće blizanaca kod kojih je potvrđen koronavirus radi u Ministarstvu vanjskih poslova, stigao uređaj koji će ubrzati testiranja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3144 [name] => Josip Dronjić [username] => josip-dronji [email] => josip-dronji@sd.hr [password] => $2y$10$qthGrE02ziGRt0i68bove.c49ZLvNbE5v66xRzoGo7kgBjeE7ltT. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/josip-dronjic-3144 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1662 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/576f8e32cd8eb503f11bc1c85f6139f2?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13051108.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjna Tadić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/26/13051108.jpg [title] => Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević Damjna Tadić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

13:48 - U prostorijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo instalirat će se za 7 do 10 dana novi uređaj koji će služiti za testiranja na koronavirus koji bi značajno trebao ubrzati proces utvrđivanja slučajeva oboljelih.

13:35 - Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije nakon sastanka s čelnicima Stožera civilne zaštite iz svih županija.

- Objašnjen im je detaljni postupak kako postupa granična policija uključujući i sanitarne službe na graničnim prijelazima i s epidemiološke strane da struka mora voditi glavnu riječ, a da su oni, uključujući sve službe na razini županija u funkciji toga da se provedu savjeti medicinske struke, odnosno naših epidemiologa - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako su im izdali naputak da je posjete bolnicama moguće zabraniti, ali da hladni pogoni moraju ići dalje. 

-Moramo biti bolje organizirani, smanjiti gužve u čekaonicama i u tom kontekstu nalazimo rješenja, to je čekanje za Klinici za infektivne bolesti jer se i prošlih godina čekalo nekoliko sati kada je bila sezona obične gripe. Tražimo rješenje jer to nije dopustivo. Organizirat ćemo i drugi prostor, mislimo razdvojiti fizički bolesnike, one koji boluju od gripe i one kod kojih postaji sumnja na koronavirus - kazao je ministar.

Tvrdi i da novih nalaza koji bi pokazali da su testirane osobe pozitivne na koronavirus nema, te da nalazi treće osoba koja je bila u kontaktu s prvim zaraženim mladićem, odnosno njegova djevojka čije je testiranje ponovljeno, još uvijek nisu stigli.

Ministra Božinovića novinari su pitali je li točna informacija da je u Istri povećan broj državljana Italije koji su tamo iznajmili stanove kako bi se sklonili od koronavirusa, no ministar je kazao da nema informaciju o tome.

13:24 - Iz Hrvatske elektroprivrede su izvijestili u srijedu kako je stanje u toj tvrtki vezano uz koronavirus pod nadzorom, a u tvrtki su epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji su započeli s epidemiološkim izvidom i provjerom svih prostora u kojima se kretala osoba oboljela od koronavirusa.

"Po saznanju da je jedna od osoba kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom, zaposlenik s radnim mjestom na lokaciji sjedišta HEP grupe u Zagrebu, na navedenu lokaciju su došli nadležni epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji su promptno počeli s epidemiološkim izvidom i provjerom svih prostora u kojima se kretao oboljeli", navodi se u priopćenju.

Prema njihovim naputcima, u HEP-u se provode preporučene mjere, a svi djelatnici za koje se utvrdilo da su bili u bliskom socijalnom kontaktu s oboljelim, obaviješteni su da trebaju kod kuće ostati u samoizolaciji.

Dane su im upute da prate svoje zdravstveno stanje te da se u slučaju pojave simptoma bolesti telefonski jave svom liječniku i nadležnom epidemiologu.

Otkazani su svi veći radni sastanci koji nisu nužni da odvijanje radnih procesa. Djelatnici se upućuju da primjenjuju pojačane higijenske mjere i druge mjere koje je preporučila epidemiološka služba. Tijekom dana provest će se dezinfekcija svih prostora u sjedištu HEP-a kojima se kretao oboljeli.

Ovlaštene službe HEP-a osiguravaju uvjete za integritet radnih procesa u HEP-u od važnosti za funkcioniranje elektroenergetskog sustava RH.

11:58 - U ovim trenucima u tijeku je dezinfekcija prostorija kompanije 'Ericsson Nikola Tesla'. Naime, jučer je otkriveno da je mladić koji je zaražen koronavirusom upravo zaposlenik te tvrtke, te je u petak bio na poslu.

Inače, na posao danas nitko nije došao...

11:55 - Majka dvojice braće blizanaca kod kojih je potvrđen koronavirus radi u Ministarstvu vanjskih poslova. Jučer je tamo zavladala blaga panika, ali razloga za brigu nije bilo.

Iz MVEP-a su tportalu potvrdili da njihova zaposlenica nakon kontakta sa sinom kod kojega je potvrđen koronavirus nije bila u Ministarstvu te nema potrebe za poduzimanjem mjera.

10:14 - Kako doznaje Index, brat blizanac prvog zaraženog zaposlen je u HEP-u. Radno mjesto mu je u HEP ODS-u u Vukovarskoj ulici 37, gdje je zaposlen prije pet mjeseci.

Prema informacijama koje ima Index, simptome ima još jedan zaposlenik s njegovog odjela. U smjeni radi njih sedam.

Zaposlenici su već jučer, nakon objave o prvom zaraženom, posumnjali da se radi o njihovom kolegi. Danas se u zgradi HEP-a u Vukovarskoj, kako pričaju zaposlenici, stvara panika jer nema informacije trebaju li ostati na poslu ili da odu kući.

Index doznaje da su otkazani sastanci i da je zatvoren restoran.

Sektor za korporativne komunikacije HEP-a za Jutarnji.hr potvrdio je tu informaciju. U priopćenju ističu da taj zaposlenik jučer nije bio na poslu.

- Možemo potvrditi da je jedna od osoba kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom zaposlenik s radnim mjestom na lokaciji sjedišta HEP grupe u Zagrebu. Taj zaposlenik već jučer nije bio na poslu, a danas je 15-ak zaposlenika za koje se pretpostavlja da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, obaviješteno da ne dolaze na posao ili su vraćeni s posla.

Na čitavoj lokaciji u Ulici grada Vukovara 37, poduzete su i nadalje se poduzimanju mjere u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja zasposlenika HEP-a i službenih posjetitelja, a prema uputama Nacionalnog kriznog stožera.

Ovlaštene službe HEP-a osiguravaju uvjete za integritet radnih procesa u HEP-u od važnosti za funcioniranje elektroenergetskog sustava RH te su u kontaktu s Nacionalnim kriznim stožerom u cilju pravodobnog izvješćivanja o razvoju situacije i eventualnog donošenja novih mjera, naveli su u očitovanju.

8:13 -  Ministar Vili Beroš potvrdio je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Zaražen je i brat od mladića koji je jučer imao pozitivan nalaz, javlja Jutarnji list.

Nalaz njegove djevojke koja je također pregledana negativan je na koronavirus te ona nije zaražena.

7:40 - Ministar zdravstva Vili Beroš vratio se u Hrvatsku sa sastanka u Rimu gdje je, između ostaloga, razgovarao i o mogućnosti zatvaranja granica. Rekao je kako su svi bili suglasni u tome da su mjere koje provodi talijanska vlada adekvatne te da su usuglasili i neki zajednički koncept, ali je odbacio ideje o zatvaranju granica.

- Kada je riječ o zatvaranju granica u ovom trenutku smo odlučili da to ne dolazi u obzir jer to ne bi bilo učinkovito. Iznesena je prejasna argumentacija u tom kontekstu, tvrdi.

Kako javlja Dnevnik.hr, iznio je i najnovije informacije oko zasad jedinog hrvatskog pacijenta s koronavirusom, te potvrdio sumnje u novu zarazu.

- On je u ovom trenutku stabilnog stanja, međutim čujem da njegova djevojka također ima znakove, stoga će ući u proceduru, bit će pregledana, vjerojatno testirana i vidjet ćemo što i kako dalje s njom.

Nešto prije Beroša, i ravnateljica klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić je, gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, potvrdila da je djevojka zaraženog mladića s njim bila na utakmici Lige prvaka u Italiji.

- I ona je testirana na koronavirus, a nalazi će biti poznati tijekom noći, rekla je Markotić.

- I manje sumnje sa blagim simptomima bolesti se cijelo vrijeme testiraju, kontinuirano stižu uzorci. Velik broj ljudi je bio u Italiji, a svi koji su bili u zaraženom području i razvili blage simptome se javljaju i uzorci se upućuju nama na testiranje, rekla je Markotić i dodala da u petak, kad je zaraženi mladić bio na poslu, on još nije pokazivao znakove bolesti pa se može očekivati da nije nikoga zarazio.

KBC Zagreb otkazao je operacije koje nisu hitne. Ministar Beroš je dao svoje mišljenje o tome je li to potrebno i pametno.

- Mislim da je zabrana posjeta jedna razumna mjera, međutim odgoda hladnog programa u ovom trenutku i ovoj epidemiološkoj situaciji mislim da nije utemeljena, kazao je.

Ipak, rekao je kako neće sam donositi odluku o takvim stvarima.

- Naravno da ću konzultirati epidemiološku struku, zatražiti njihove decidirane, egzaktne preporuke i zatim odlučiti o tim mjerama.

Za kraj je rekao kako su ga pri povratku iz Italije granični policajci pitali odakle dolaze te ih provjerili, međutim, odgovorili su im da su iz Rima i da nisu bili u sjevernim regijama, tako da je, kaže, "situacija tu bila pod kontrolom".

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjna Tadić/HANZA MEDIA
Damjna Tadić/HANZA MEDIA
Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bila-su-zajedno-na-utakmici-lige-prvaka-u-italiji-djevojka-mladica-zarazenog-koronavirusom-ima-simptome-cekaju-se-nalazi-1005696 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e3e5377e7d67b3058c757dc8457d05c9b18105e5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Majka+dvojice+bra%C4%87e+blizanaca+kod+kojih+je+potvr%C4%91en+koronavirus+radi+u+Ministarstvu+vanjskih+poslova%2C+stigao+ure%C4%91aj+koji+%C4%87e+ubrzati+testiranja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbila-su-zajedno-na-utakmici-lige-prvaka-u-italiji-djevojka-mladica-zarazenog-koronavirusom-ima-simptome-cekaju-se-nalazi-1005696 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbila-su-zajedno-na-utakmici-lige-prvaka-u-italiji-djevojka-mladica-zarazenog-koronavirusom-ima-simptome-cekaju-se-nalazi-1005696 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nema panike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanema panike

Majka dvojice braće blizanaca kod kojih je potvrđen koronavirus radi u Ministarstvu vanjskih poslova, stigao uređaj koji će ubrzati testiranja

Piše PSD, JL, Hina
26. veljače 2020. - 13:48

13:48 - U prostorijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo instalirat će se za 7 do 10 dana novi uređaj koji će služiti za testiranja na koronavirus koji bi značajno trebao ubrzati proces utvrđivanja slučajeva oboljelih.

13:35 - Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije nakon sastanka s čelnicima Stožera civilne zaštite iz svih županija.

- Objašnjen im je detaljni postupak kako postupa granična policija uključujući i sanitarne službe na graničnim prijelazima i s epidemiološke strane da struka mora voditi glavnu riječ, a da su oni, uključujući sve službe na razini županija u funkciji toga da se provedu savjeti medicinske struke, odnosno naših epidemiologa - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:28