StoryEditorOCM
Hrvatskakerber

Anticiklona nazvana po dvoglavom čuvaru pakla će u srijedu rušiti toplinske rekorde po Europi. Možda pređemo i 50-icu

Piše d.r./ JL
11. srpnja 2023. - 23:00

Dok se Italija, Španjolska, Francuska, Njemačka i Poljska suočavaju sa snažnim toplinskim valom, očekuje se da će se temperature zraka na talijanskim otocima Siciliji i Sardiniji u srijedu popeti do vrtoglavih 48 stupnjeva Celzija, najviše ikad u Europi, javlja The Brussels Times.

Temperature će u većem dijelu Italije u srijedu zbog anticiklone Kerber (u grčkoj mitologiji mnogoglavi pas, čuvar podzemlja) premašiti 40 stupnjeva Celzija, a predviđa se da će na Siciliji i Sardiniji iznositi 47 i 48 stupnjeva. Italija se trenutno bori s prvim ovogodišnjim toplinskim valom. Proljeće i rano ljeto toj su zemlji donijeli oluje i poplave.

- Znamo da će temperature premašiti 40 ili 45 stupnjeva Celzija - rekao je za The Guardian predsjednik Meteorološkog zavoda Italije Luca Mercalli.

- Mogli bismo se približiti rekordu. Bilo kako bilo, temperature će biti jako visoke - dodao je Mercalli.

Najviša temperatura zabilježna u Europi - 48.8°C - zabilježena je 11. kolovoza 2021. godine u gradu Foridiji na Siciliji. Ako se predviđanja talijanskih meteorologa obistine, taj bi rekao u srijedu mogao pasti.

image
Bozo Radic/Cropix

Istovremeno, Španjolska se trenutno suočava s drugim ovoljetnim toplinskim valom. Ranije ovog tjedna, temperature u pokrajini Andaluziji iznosile su 44 stupnja Celzija. Španjolski su meteorolozi zbog toga izdali "crveno" upozorenje za tu regiju. U glavnom gradu zemlje Madridu zabilježeno je 39 stupnjeva Celzija, a na otoku Mallorci 35. Tamošnji je Crveni križ lokalno stanovništvo i turiste upozorio da se trebaju ponašati u skladu s uputama meteorologa i liječnika te da osobito trebaju paziti na najstarije i najmlađe, populacije koje se najteže nose s visokim temperaturama.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u srijedu niz upozorenja na toplinske valove. U regijama Zagreb, Karlovac i Rijeka vladat će vrlo velika opasnost od vrućina dok će u regijama Osijek, Gospić, Knin, Split i Dubrovnik opasnost biti velika.

DHMZ navodi da će u Hrvatskoj u srijedu prevladavati sunčano. U unutrašnjosti će se naoblačiti u poslijepodnevnim satima, a moguće je da će tu i tamo pasti i ponaka kap kiše te kakav lokalni pljusak. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak. Na Jadranu će puhati i jugo. Najniže jutarnje temperature većinom većinom će se kretati između 16 i 21 °C, na Jadranu od 21 do 26 °C. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 °C.

image

Meteoalarm za srijedu

dhmz

Dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a rekla je tijekom HRT-ove emisije "Vrijeme" da će se u srijedu nastaviti dotok toplog zraka u Hrvatsku.

- U Slavoniji, Baranji i Srijemu u srijedu će prevladavati sunčano vrijeme, uz pokoji stupanj više. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 21°C, a najviša dnevna i do 37°C. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar - dodala je Renko.

- Jugozapadnjak će zapuhati i u središnjim predjelima, gdje će povremeno biti ponešto oblaka na nebu, posebno navečer, kada će postojati i mogućnost za poneki pljusak, ponajprije na krajnjem sjeveru. Zbog tople noći te dnevne temperature iznad 35°C na snazi je i najveći stupanj upozorenja na vrućinu - ustvrdila je Renko.

- To vrijedi i za sjeverni dio Jadrana, gdje se i iduće noći ponegdje temperatura neće spuštati ispod 25°C, a dnevna će biti između 33 i 35°C. Zapuhat će jugo pa će more, čija je temperatura već između 25 i 27°C, na otvorenome biti i umjereno valovito. A u također većinom sunčanom gorju jugozapadnjak, koji u višim predjelima može biti i vrlo jak - rekla je Renko u HRT-ovom "Vremenu".

- U Dalmaciji u većini predjela vedro, dakle bez oblaka na nebu te uz dnevnu temperaturu između 32°C, koliko će biti na udaljenijim otocima, do 37°C, koliko se očekuje u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će jugo, prema večeri i umjereno jako, te jugozapadnjak, koji će biti malo češći na krajnjem jugu gdje će također dan obilježiti vedrina i vrućina, zbog čega će se osvježenje tražiti u moru koje će biti uglavnom malo valovito - dodala je Renko.

The Brussels Times navodi da je period između 3. i 9. srpnja bio najtopliji u povijesti mjerenja temperature na Zemlji. Lipanj je pak bio najtopliji mjesec u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 02:09