StoryEditor
Hrvatskaravnateljica klinike

Alemka Markotić komentirala cijepljenje i delta soj, otkrila zašto još nosimo maske: ‘Čeka nas izazovna jesen‘

Piše PSD
30. srpnja 2021. - 22:26

Prof. dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Dnevniku HRT-a rekla je da dok se ne dosegne određeni plato procijepljenosti, ne može se zaustaviti širenje virusa. 

Kolonizacija virusa ugrožava necijepljene

- On još uvijek ima dovoljno prostora. Prosjek procijepljenosti u EU je oko 50 posto, a to je daleko ispod potrebnog da se zaustavi širenje virusa,naglasila je.

- To je brza delta varijanta koja je preuzela veći dio svijeta. Ona se brzo širi na veći broj ljudi i nemoguće ju je zaustaviti dok se ne dostigne određena razina procijepljenosti, govori Markotić.

Kazala je kako se ova varijanta virusa najbrže širi od svih koji su se pojavili od početka pandemije. 

- Od početka smo pretpostavljali da nije samo cijepljenje 100 postotna sigurnost da se ne može virus prenijeti na nekog tko još nije cijepljen. To je tako zato što mikroorganizmi ne moraju napraviti infekciju, rekla je i dodala da kod cijepljenih, u većini slučajeva, mikroorganizmi neće napraviti infekciju, ali mogu napraviti tzv. kolonizaciju, što znači da su prisutni u nosu, na sluznicama i tako prenose infekciju na necijepljenog.

- To se događa zato što određena antitijela koja imamo u krvi nisu ista kao ona koja imamo na sluznicama i upravo stoga još uvijek se ne možemo osloboditi nošenja maski, istaknula je.

Komentirala je i pristup Velike Britanije pandemiji pa je naglasila kako su oni imali podosta otvoren pristup preko ljeta, ali da se slično događalo i u drugim zemljama. 

- Vidjet ćemo hoće li Velika Britanija na jesen, kada će biti kompliciranija situacija, kada se ide u zatvorene prostore, sličan pristup postaviti, istaknula je.

Budući da se broj cijepljenjih povećava u cijelom svijetu važno je otkriti smjer u kojem će se ići s epidemiološkim mjerama. 

- Treba se pratiti situacija s cijepljenima i koji su preboljeli bolest. Ako oni ne obolijevaju, to je smjer u kojem možemo s mjerama popuštati, rekla je.

Kazala je kako je pred nama izazovna jesen. 

Na pitanje hoćemo li se morati cijepiti i 3. puta, Markotić je rekla kako nema dovoljno studija koje bi pokazale da je to potrebno.

- Važno je reći da mi u EU, ali i u svijetu, nismo još postigli ni prvo, a ni drugo cijepljenje, tako da je treće cijepljenje misaona imenica, rekla je Markotić.

item - id = 1116710
related id = 0 -> 1127183
related id = 1 -> 1127105
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2021 14:37