StoryEditor
Crna kronikapravi horor

Suđenje za obiteljski sukob u Cisti Provo: žena pobjegla od muža kod roditelja, on podivljao i autom se zabio u kuću, njena braća uzela kosire...

19. veljače 2021. - 15:22
Cista ProvoCropix

Iza šture informacije splitskoga Županijskog suda da je u tijeku postupak u kojem se Juri Maduniću (31) iz Ciste Provo sudi za pokušaj ubojstva krije se gotovo nevjerojatna obiteljska drama s pravim elementima horora.

Naime, Maduniću se sudi već pet godina po optužnici ŽDO-a za pokušaj ubojstva Denisa Bilokapića, danas pokojnog supruga Jurine sestre koji je, pak, također bio okrivljen u ovom predmetu, i to za tešku tjelesnu ozljedu. Slučaj je godinama vodio pokojni sudac Slavko Lozina, a nedavno ga je dobio njegov kolega Dinko Mešin.

A što se događalo te kobne večeri sredinom srpnja 2015. godine, kada je Bilokapićeva tadašnja supruga s njihovim malodobnim sinom pobjegla u Cistu Provo, u obiteljsku kuću svojih roditelja? U optužnici stoji da je ona otišla zbog suprugova nasilničkog ponašanja i prijetnji. Denis je sjeo u automobil, nazvao suprugu nekoliko puta na mobitel i poručio joj da će je ubiti. Jure i njegov brat Zvonimir, koji je dovezao sestru i nećaka u Cistu Provo i koji je čuo pozive i prijetnje, na to su pozvali imotsku policiju i rekli im što se događa te su starog bolesnog oca sklonili van kuće, dok se sestra s djetetom sklonila u jednu sobu na katu. Policajac je Zvonimiru kazao da se sakriju i zaključaju u kuću. Doslovno su se zabarakadirali nakon što su prije toga zatvorili i zaključali dvorišna vrata. Uzeli su kosire za samoobranu.

'Gdje si, ubit ću te!'

Pomahnitali Bilokapić zaletio se Fiat Puntom u dvorišnu ogradu, probio je i zaustavio se zabivši se u kamenu vazu ispred kuće. Uzima kamenje s poda i razbija staklo na ulaznim vratima. Nogom razvaljuje vrata i nasilno ulazi u kuću. Pronalazi staklenu bocu od soka, razbija je i uzima u ruku ostatak. Držeći grlić boce s oštrim krhotinama, ljutito je vikao pozivajući suprugu imenom: "Gdje si, ubit ću te!"

U jednom trenutku ulazi u sobu za koju je znao da u njoj zna boraviti supruga. Kako je nije našao unutra, izišao je iz sobe i tada ga dočekuju braća Jure i Zvonimir, koji su u rukama imali kosire za obranu. Obojica su bila fizički puno inferniornija od njega.

Zvonimir udara Denisa dva puta drškom kosira po glavi i vratu, no ne uspijeva ga zaustaviti. Denis se razdražen udarcima okreće prema Zvonimiru držeći i dalje razbijenu bocu. Drugi brat Jure u tom trenutku nasrće na Bilokapića svojim kosirom i zabija mu oštricu u desni dio lica. Oštrica lomi kosti te strane lica i ostaje zabijena u njegovoj glavi. No, ni tada ne pada na pod...

Izvadio kosir iz glave

Suprug njihove sestre okrvavljenog lica pada na koljena i nadljudskom snagom hvata kosir koji mu je virio iz lica i vadi ga. Krv šiklja iz rane. Zamahuje njime i udara Zvonimira tupim dijelom posred čela slomivši mu čeonu kost. Ovaj pada, ali odmah ustaje i kosirom opet udara Denisa po glavi. No, ovoga ni to ne zaustavlja, već razjaren kreće prema njemu da ga dovrši, a Jure ga sprječava hvatajući ga oko struka te obojica padaju na krevet. Daljnji sukob prekinula je policijska ophodnja koja se u međuvremenu pojavila.

Kako je Bilokapić umro u prosincu prošle godine, Madunić je ostao jedini okrivljeni. U istrazi je u svojoj obrani kazao da je Denis dulje vrijeme zlostavljao njegovu sestru, koja se zato sklonila kod njih na selo. Opisao je što se događalo.

Bilokapić je, pak, u svom iskazu u istrazi rekao da je htio vidjeti suprugu jer joj je taj dan bio rođendan te je potvrdio da se ona odselila jer je dolazilo do sukoba. Potvrdio je da je autom uletio u dvorište, da je nogom otvorio ulazna vrata i razbio bocu od soka i držeći ostatke krenuo po kući tražiti suprugu i sina. No, rekao je da je braći Madunić kazao da se ne želi tući, ali su ga oni ipak napali.

Na jučerašnjem ročištu Madunićev odvjetnik Duje Duplančić prigovorio je vještvu dr. Dolores Britvić, koja je rekla da je Jurino ponašanje bilo promišljeno i pripremljeno i da nije djelovao u afektu te da je bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno.

Suđenje će se nastaviti u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 17:05