StoryEditorOCM
Crna kronikabrzo uhićeni

Strava u Lici: dvojica policajaca silovala ženu (33) u automobilu? Jedan od njih u službi je preko 20 godina

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
31. kolovoza 2023. - 10:58

PU ličko-senjska, a potom lančano i cijeli MUP, smatraju se osramoćenima zbog postupka dvojice policajaca na štetu jedne žene. Služba krim policije sumnja, naime, da su lički policajci počinili kazneno djelo protiv spolne slobode na štetu jedne ženske osobe, piše Jutarnji list.

Kako doznajemo, dvojica policajaca sumnjiče se za kazneno djelo silovanja 33-godišnje žene. Gnjusni čin se dogodio u automobilu, a prema provjerenim informacijama, oba policajca su starija od žrtve i dugo su u sustavu policije, jedan preko 10 godina, a drugi preko 20 godina.

Inače, jedan policajac, stariji, je u vrijeme zločina bio u službi, a drugi ne. Sve se dogodilo unazad par tjedana i žrtva je odmah skupila hrabrost te seksualni zločin prijavila policiji. Policiji nije dugo trebalo da prikupi sve potrebne dokaze za osnovanu sumnji nakon čega su policajci uhićeni i kriminalistički obrađeni.

Policijski suspendirani dvojac je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku PU ličko senjske uz kaznenu prijavu nadležnom tužiteljstvu. Dalje će o njihovoj sudbini odlučivati tužiteljstvo koje ih treba ispitati i potom odlučiti hoće li za njih od dežurnog suca istrage zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora ili će ih se pustiti da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode.

O kaznenim djelima seksualnog karaktera MUP inače ne izvještava javnost, međutim, u ovom su slučaju u dvije rečenice doslovno odlučiti priopćiti o događaju dajući do znanja da nitko nije zaštićen unutar njihova sustava.

- Više informacija o navedenom događaju, odnosno kriminalističkom istraživanju, nismo u mogućnosti objaviti, a sve s ciljem zaštite žrtve kaznenog djela od sekundarne viktimizacije. Zbog sumnje da su počinili težu povredu službene dužnosti, provodi se postupak utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti te će danas biti udaljeni s dužnosti. Iako su počinitelji uhićeni i protiv njih je podnijeta kaznena prijava, ovakvim izoliranim ponašanjem pojedinaca nanijeta je ogromna šteta svim pripadnicama i pripadnicima policije koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao na dobrobit svih naših sugrađana - naglašavaju iz Ličko-senjske policijske uprave.

Pritom napominju i da Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i Policijska uprava ličko-senjska, imaju nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja žena te ovakvo ponašanje najoštrije osuđuju.

- Donekle nas umiruje činjenica da je žrtva zadržala povjerenje u policiju i slučaj prijavila upravo Policijskoj upravi ličko-senjskoj, nakon čega su provedene sve potrebne mjere i radnje kriminalističkog istraživanja - zaključuju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 19:29