StoryEditorOCM
Crna kronikaBILTEN SMRTI (18)

Slučaj koji je uzburkao duhove u SAD-u. Ubojica osuđen na doživotnu robiju, a ‘vozač‘ na smrtnu kaznu

Piše Petar Čikeš
26. svibnja 2024. - 23:06

Dustin John Higgs bio je Amerikanac koji je osuđen na smrt zbog ubojstva triju žena u Marylandu u siječnju 1996. godine. Njegove žrtve, Tamika Black, Tanji Jackson i Mishann Chinn, su ubijene vatrenim oružjem u Patuxentu u okrugu Prince George. Njegov slučaj, osuda i pogubljenje bili su predmet višestrukih kontroverzi.

Glavna tvrdnja obrane bila je da Higgs nije osobno ubio niti jednu od tri žrtve, već je čekao u vozilu u blizini. Čovjek koji ih je ustrijelio, Willis Mark Haynes, osuđen je na doživotni zatvor. Tužiteljstvo je tvrdilo da, iako Higgs nije nikoga ubio, on je bio kolovođa koji je naređivao Haynesu. Higgs i njegov tim obrane tvrdili su da je on nevin do kraja, tvrdeći da je on samo svjedok, a da su mu namjestili.

Navečer 26. siječnja 1996. godine Higgs, Willis Haynes i Victor Gloria odvezli su se iz Higgsova stana u Laurelu, Maryland, u Washington, D.C., kako bi pokupili Tamiku Black, Tanji Jackson i Mishann Chinn. Njih šest je putovalo Higgsovim vozilom, plavim kombijem Mazda MPV, i vratili su se u njegov stan kako bi pili alkohol, pušili marihuanu i slušali glazbu. Zabava se nastavila do ranih jutarnjih sati.

U neko doba noći izbila je svađa i žene su izašle iz stana. Higgs, Haynes i Gloria zatim su krenuli za njima. Higgs vozio svoje vozilo, Haynes je sjedio na suvozačevom sjedalu, a Gloria je sjedio u stražnjem sjedalu kombija. Higgs se svojim kombijem odvezao uz rub ceste gdje su šetale žene. Ponudili su ženama prijevoz kući, što su one spremno prihvatile. Žene su ušle u stražnji dio vozila i Higgs je nastavio voziti.

Higgs je vozio svoj kombi državnom cestom do Patuxenta i zaustavio vozilo. Žene su izašle iz kombija, a Haynes je izašao iz vozila. Haynes je tada ubio tri žene pištoljem te se potom vratio u kombi i zatvorio vrata. Rano ujutro 27. siječnja, vozač u prolazu pronašao je tijela žena i kontaktirao policiju. Prema medicinskom izvještaju, Jackson i Black su upucane jednom u prsa i jednom u leđa, a Chinn je jednom upucana u potiljak

Ubojstva su ostala neriješena gotovo tri godine. Higgs je u međuvremenu uhićen je i pretresen mu je stan jer je bio osumnjičen za nepovezanu bankovnu prijevaru. Policija je u njegovu stanu pronašla kokain i vatreno oružje. 12. svibnja 1997. priznao je krivnju za posjedovanje droge s namjerom njene prodaje. Osuđen je na 17 godina robije u saveznom zatvoru.

U listopadu 1998. Gloria i Haynes uhićeni su pod nepovezanim optužbama za prodaju droge. Nakon ispitivanja policija je saznala više detalja u vezi s ubojstvima tri žene. Dana 21. prosinca, savezna velika porota optužila je Higgsa i Haynesa za ubojstvo prvog stupnja, otmicu koja je rezultirala smrću i korištenje vatrenog oružja tijekom zločina nasilja. Higgs je u to vrijeme već bio u pritvoru, služeći kaznu od 17 godina zatvora. Vlada je najavila da će tražiti smrtne kazne i za Higgsa i za Haynesa.

Na kraju su Higgs i Haynes proglašeni krivima po svim točkama optužnice. Porota je Haynesu poštedjela život. 24. kolovoza 2000. osuđen je na devet istodobnih doživotnih robija. Savezni sudac na suđenju Haynesu tvrdio je da on nije pokazao nikakvo kajanje za ubojstva..

Higgs je pogubljen smrtonosnom injekcijom 16. siječnja 2021., postavši trinaesta i posljednja osoba koju je savezna vlada pogubila tijekom predsjedništva Donalda Trumpa, kada su se savezna pogubljenja vratila nakon 17-godišnje stanke. Trumpovo predsjedništvo završilo je samo četiri dana kasnije. Trenutno je na snazi ​​moratorij na savezna pogubljenja. Higgsove posljednje riječi bile su: "Želio bih reći da sam nevin čovjek. Nisam naručio ubojstva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 11:33