StoryEditorOCM
Crna kronikaUZNEMIRUJUĆE!

‘Slobodna‘ u posjedu brutalne snimke: ovo je posljednjih 19 sekundi obračuna u koji je umiješan i sin bivšeg šefa PU SD

8. travnja 2024. - 12:56

Četiri maloljetnika i jedan mlađi punoljetnik završili su u istražnom zatvoru nakon što ih je policija uhitila i privela na ispitivanje na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zbog sumnje da su u noći sa subote ispred noćnog kluba "Velvet" u tučnjavi nanijeli osobito tešku tjelesnu ozljedu 23-godišnjem mladiću koji se u splitskoj bolnici bori za život. Napadači među kojima je 17-godišnji sin sada već bivšeg načelnika splitske PU Slobodana Marendića zatvoreni su zbog opasnosti od ponavljanja djela. Trojica od njih imaju 17 godina, jedan ima 16, a jedan je navršio 18 godina.

Službeni opis onoga što su napravili glasi da su "osumnjičenici 6. travnja 2024. godine oko 3.30 sati, nakon verbalnog sukoba s oštećenikom (2001.) zajednički fizički napali žrtvu odnosno zadali mu više udaraca u tijelo i glavu koji je zbog siline udaraca pao na tlo i zadobio po život opasne teške tjelesne ozljede".

image

Nadzorna kamera

Cijela je priča, kako nam je potvrđeno iz više izvora, započela u klubu kada je jedan od mladića bio, kako smo već pisali, vrlo neugodan i nametljiv prema kćeri bivšeg šefa policije i to toliko da ju je u jednom trenutku udario nogom. Tada je došlo do naguravanja unutar kluba između dviju grupa mladića koje su redari potom izbacili van kluba. Vani se sukob nastavio, a navodno je Marendićev sin prišao momku koji je unutra i izazvao problem te ga je pitao zašto je to napravio. Ovaj ga tada iznenada udara glavom u glavu te mu lomi nos, a nakon toga kreće sukob dviju grupa.

Slobodna Dalmacija je u posjedu snimke s nadzorne kamere obližnjeg objekta koja pokazuje zadnjih 19 sekundi sukoba i nastanak fatalne ozljede 23-godišnjaka. Na njoj se ne vidi što se događalo odmah nakon izbacivanja iz kluba, no jasno se vidi kako u 3.25 sati pet mladića obučenih u tamnu odjeću udara žrtvu dok jedan od njih stoji sa strane i čak pokušava zaustaviti napad.

image

Nadzorna kamera

image

Nadzorna kamera

Na samom početku snimke se vidi momak u bijeloj majici koji je u grupi i koji demonstrativno dižući ruke okreće leđa i odlazi u trenutku kad počinju pljuštati udarci. Nitko od mladića na snimci nije onaj koji je izazvao cijeli problem. On je bio obučen u navodno crvenu majicu, a nakon eskalacije sukoba se vratio natrag u klub dok je 23-godišnjak iz njegovog društva ostao usamljen okružen uglavnom maloljetnim napadačima.

Desetak sekundi traje udaranje 23-godišnjaka uglavnom šakama po glavi dok se ovaj brani i u jednom se trenutku žrtva uspjela istrgnuti iz obruča napadača. Odmiče se nekoliko koraka, dobiva udarac nogom u tijelo i uzvraća istom mjerom. Isti ga napadač još jednom pokušava udariti nogom u tijelo, on blokira udarac, no tada sa strane prilazi drugi napadač i žrtvu, čije su ruke još spuštene, pogađa nogom u nezaštićenu glavu. Od siline udara, 23-godišnjak, koji stoji na samom rubu stepenica, pada kao pokošen i udara glavom u rub stepenice. Ostaje nepomično ležati, dobiva u prolazu još jedan udarac, a momak s kapuljačom koji je cijelo vrijeme pokušao smiriti situaciju priznali mu i gleda u kakvom je žrtva stanju istovremeno odgurujući jednog od napadača. Tada sa strane prilazi još mladića i snimka se prekida. S obzirom na to da je policija dobila dojavu nekoliko minuta poslije, jasno je da je netko od mladića koji su prišli žrtvi nazvao policiju i prijavio što se dogodilo.

►►►Video: 

- U odnosu na mog branjenika određen je istražni zatvor i mogu samo reći da ćemo, kad primimo pisano rješenje, podnijeti žalbu na isto jer vjerujemo kako postoji dovoljno argumenata, među kojima je i to da nikad do sad nije kazneno niti bilo kako tretiran kao maloljetnik, da sudsko vijeće uvaži našu žalbu. No, i mom branjeniku i njegovoj obitelji u ovom je trenutku najvažnije i to je ono što svi žele, da se ozlijeđeni mladić što prije oporavi - kazao nam je odvjetnik Damir Primorac koji je preuzeo obranu maloljetnog sina bivšeg načelnika splitske policije. Ostale okrivljene brane nešto mlađe, ali ništa manje "jake" odvjetničke snage i to Vinko Gulišija, Toni Marinković i Franjo Ćuk.

image

Nadzorna kamera

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je u ponedjeljak objavilo priopćenje u kojem, uz ostalo, navode kako su nakon ispitivanja, predložili sucu istrage Županijskog suda u Splitu određivanje istražnog zatvora protiv svih osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

- Sudac istrage prihvatio je prijedlog državnog odvjetnika i prema maloljetnicima odredio istražni zatvor smještajem u zatvorenu zavodsku ustanovu, dok je u odnosu na mlađeg punoljetnika odredio ročište za odlučivanje o istražnom zatvoru - navodi se u priopćenju.

image

Nadzorna kamera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:43