StoryEditorOCM
Crna kronikaOPTUŽENI PREVARANTI

Ratar iz Zagreba i kontrolor iz Splita glumili policajce: nagovorili umirovljenika da ode na banku i predigne ušteđevinu

25. prosinca 2023. - 08:47

Protiv 58-godišnjeg ratara sa šireg područja Zagreba i 44-godišnjeg kontrolora autodijelova iz Splita podignuta je optužnica zbog pokušaja prevare i krađe od umirovljenika kojeg su planirali “olakšati” za 17.000 eura.  Kako stoji u optužnici Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu, krajem studenog ove godine oko 8.00 sati su zajedno nazvali umirovljenika iz Zagreba i lažno se predstavili kao policajci.

Kazali su mu da provode istragu protiv zaposlenica jedne banke radi krivotvorenja novca te da mora podići novac s računa koji ima u toj banci jer će mu inače propasti. Umirovljenik je povjerovao u njihove laži i rekao im kako ima novaca na štednji i da ih može podići.

Sutradan su ponovno nazvali i rekli mu da ide u banku po novac te da nikome ne govori za njihove pozive kako akcija uhićenja zaposlenika banke ne bi propala. On je otišao u banku kako bi podigao sa štednje cjelokupni iznos, oko 17.000 eura.

No, zaposlenica banke je navela da za podizanje takvog novčanog iznosa mora doći za dva dana. Kada su ga lažni policajci opet nazvali, on im je to kazao te su mu rekli da će onda oni doći po novac kada ga predigne za dva dana kako bi provjerili radi li se o krivotvorenim novčanicama.

Srećom je umirovljenik sve istog dana ispričao svojoj kćerki  i zetu koji su mu rekli da o tome treba obavijestiti policiju što je i učinio. Nije podignuo novac iz banke, već je za dva dana, oko 12.50 sati kada su lažni policajci došli na njegovu adresu stanovanja, u ruci držao kuvertu s 250 eura koje je imao kod kuće.

Kada je otvorio vrata 58-godišnjak mu je kuvertu istrgnuo iz ruke, nakon čega su on i kompanjon trčeći pobjegli. Nisu daleko stigli jer su zatečeni po policijskim službenicima V Policijske postaje Zagreb.

image
Goran Mehkek/Cropix

Tijekom istrage je 58-godišnjak negirao namjeru prevare, već je kazao kako ga je Splićanin zamolio da preuzme novac od jednog muškarca na Medveščaku što je i uradio. 

- Dolaskom do adrese muškarac mi je otvorio vrata i predao kuvertu s novcem. Potom je zatvorio vrata, a nije istina da bi mu ja istrgnuo novac iz ruke - rekao je.

S druge strane 44-godišnji Splićanin je sve priznao.

- Sve priznajem, napravio sam to, a ideja je bila od mog partnera jer smo i jedan i drugi dužni novac. Odlučili smo se na počinjenje kaznenog djela o kojem smo upravo slušali na televiziji i tako dobili ideju. Kajem se, te obećavam da takvo što više neću činiti - rekao je.

Općinsko državno odvjetništvo ih je obojicu optužilo za pokušaj prevare, a 58-godišnjaka i za tešku krađu. Za starijeg optuženog od suda traže godinu i pet mjeseci, a za mlađega 10 mjeseci zatvora. Isto tako su u optužnici zatražili produljenje istražnog zatvora za 58-godišnjaka u kojem se nalazi od uhićenja u studenom.

Utvrđeno je kako je od 2010.do 2015. godine u sedam navrata osuđivan za kaznena djela, pri čemu u četiri navrata za teške krađe, a jednom zbog prijevare, pa se u odnosu na oba kaznena djela za koja se tereti ovom optužnicom 58-godišnjak pojavljuje kao specijalni recidivist.

U jednoj od tih presuda mu je izrečena i bezuvjetna zatvorska kazna koju je odslužio, pa je očito da ga ranije sankcije nisu odvratile od činjenja novih kaznenih djela, naveo je DORH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 21:12