StoryEditorOCM
Crna kronikaBIO PARKIRAN SATIMA

Pješaka na Sirobuji pregazio je vozač pekarskog kombija - vozilo je pronađeno u blizini sjedišta pekare za koju radi

Piše Vladimir Urukalo
13. prosinca 2023. - 14:05
Uviđaj nakon prometne nesreće na Sirobuji (ilustrativna fotografija, nema veze s opisanim događajem)Vladimir Duganddić/Cropix

Vozač bijelog kombija kojeg je splitska policija, nakon cjelodnevne opsežne potrage, uhitila u utorak poslijepodne zbog sumnje da je tog dana u ranim jutarnjim satima oko 1.40 na cesti Stobreč - Split, predio Sirobuja, pregazio 37-godišnjeg pješaka te potom pobjegao s mjesta nesreće, završio je u srijedu kod pritvorskog nadzornika.

Očekuje se da će tijekom četvrtka ujutro biti priveden na ispitivanje na Općinsko državno odvjetništvo, a ukoliko zamjenik ODO-a podnese zahtjev za određivanje istražnog zatvora o tome će onda odlučivati sudac istrage.

Kako smo neslužbeno doznali, uhićen je 48-godišnji Predrag G. koji je te večeri upravljao kombijem u vlasništvu poznate splitske pekare. No, naše informacije govore da nije te večeri vozio obavljajući poslove za svog poslodavca već se navodno vraćao kući nakon izlaska s djevojkom. Kombi je pronađen u popodnevnim satima parkiran u blizini sjedišta pekare za koju radi na splitskom Kmanu, a nakon što je obavljen vanjski pregled vozila zatražen je nalog suca istrage za detaljni kriminalistički pregled i očevid unutrašnjosti vozila.

Od vozača su izuzeti uzorci krvi i urina koji su poslani na toksikološko vještačenje koje bi, pak, trebalo pokazati da li je u trenutku nesreće bio pod utjecajem alkohola ili nekih drugih opijata. Otegotna okolnost utvrđivanja točnog stupnja moguće alkoholiziranosti mogao bi bi biti protek vremena, obzirom da je od trenutka nesreće do uhićenja prošlo više od 12 sati.

Pronalaženju vozača pomogla je uvelike, kako smo već pisali, snimka jedne od nadzornih kamera s privatnog objekta neposredno uz cestu na kojoj se jasno vidi, obzirom na dobru osvijetljenost tog dijela prometnice, da je pješak u jednom trenutku izašao iz osobnog automobila, najvjerojatnije taksija koji se potom odvezao dalje. Pješak se nastavlja kretati nogostupom teturajući te u jednom trenutku i pada pa se uz male poteškoće i pridiže. Nastavlja teturajući hodati prema Splitu, a onda silazi na cestu, ponovno tetura i pada na kolnik u blizini skretanja za Barutanu.

Vrlo brzo, nakon nekih 10-15 sekundi nakon toga nailazi kombi, a na snimci se vidi da je pješak ležao na cesti u trenutku naleta. Vozio je brzinom u okviru dopuštene, a nije ga niti pokušao izbjeći. Gotovo je nemoguće da vozač nije osjetio da je prešao preko njega odnosno da ga je udario, a potom i vukao nekoliko metara ostavivši ga na drugoj prometnoj traci, jer se na snimci vidi da je kombi praktički poskočio. No, usprkos tome, vozač nastavlja vožnju dalje bez zaustavljanja. Policiji je kasnije, nakon što su ga uhitili, navodno objašnjavao da ga uopće nije vidio, a da se nije zaustavio jer je mislio da je nešto drugo na cesti, nekakav predmet.

Tek treba vidjeti za što će ga policija u koordinaciji s ODO-om kazneno prijaviti, da li za izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom posljedicom za što mu prijeti od tri do 12 godina zatvora ili, pak, ako se stvarno utvrdi da žrtvu nije vidio, za izazivanje nesreće iz nehaja za što je propisano do tri godine zatvora.

Naravno, o rezultatima kriminalističke obrade i dokaza ovisi i da li će biti kazneno prijavljen i za nepružanje pomoći za što je propisana kazna do tri godine zatvora, a nije nemoguće i da ga se tereti za prekršaj počinjen napuštanjem mjesta nesreće. Naime, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, sudionik koji napusti mjesto događaja prometne nesreće u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen, a o prometnoj nesreći ne obavijesti policijsku upravu ili postaju i ne sačeka dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid, može biti kažnjen novčanom kaznom od 1327 eura (10. 000 kuna) do 2654 eura odnosno 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Također će mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije od 12 mjeseci i po pravomoćnom rješenju izreći će mu se šest negativnih prekršajnih bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:02