StoryEditor
Crna kronika‘pala‘ četvorica

Otkriveno tko su uhićeni u velikoj akciji u Zagrebu: istražitelji su Ćiru pratili čak 18 mjeseci, sumnjiči se da je tražio provizije i prije potresa?

Piše Marin Dešković/JL
17. lipnja 2021. - 14:34

Nakon ranojutarnjih uhićenja vezanih uz GSKG, u javnost cure novi detalji inkriminacija koje policija stavlja na teret i uhićenom službeniku GSKG, ali i trojici poduzetnika koji su surađivali s njime.

Prema neslužbenim informacijama, uhićen je šef odjela za hitne intervencije GSKG, Neven Blažević, kojeg poznanici znaju pod nadimkom Ćiro, te trojica poduzetnika čije su tvrtke izvodikle poslove za GSKG.

Policija sumnjiči Blaževića da je od te trojice poduzetnika tražio novac kako bi im sređivao poslove s GSKG. Naime, osim funkcije šefa dispečera za hitne slučajeve u, Blažević je u GSKG obnašao još jednu, za ovu priču jako važnu, funkciju, piše Jutarnji list.

image
Srđan Vrančić/Cropix

Bio je predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja poslova GSKG. Ta funkcija mu je, smatraju istražitelji, omogućavala da utječe na odluke o dodjeljivanju poslova podizvođačima.

Premda nismo doznali koji se konkretno iznosi spominu, kako neslužbeno doznajemo, istražitelji sumnjiče Blaževića da je od osumnjičenih vlasnika tvrtki tražio "rikverc" od 10% vrijednosti posla koje bi oni dobili s GSKG-om.

image
Srđan Vrančić/Cropix

Naime, istražitelji su, uz nalog istražnoga suca, već 18 mjeseci tajno istraživali Blaževića, tajno mu snimajući telefonske razgovore te mu pratili kretanje. Istraga nad njime započela je navodno u siječnju 2020., dakle prije nego je Zagreb pogodio prvi potres, tako da se konkretni poslovi koji se Blaževiću stavljaju na teret teško mogu povezati isključivo uz saniranje nekih oštećenja nastalih potresima.

No, da li je neki od tih pojedinačnih poslova pak vezan uz potres nismo uspjeli doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 19:51