StoryEditorOCM
Crna kronika‘MIR I DOBRO‘

Koga briga za upozorenja! Na solinskom području dva dječaka ozlijeđena od petardi, policija zaplijenila hrpu pirotehnike

Piše Vijest SD
27. prosinca 2023. - 22:58
Na području Solina dva dječaka lakše ozlijeđena prilikom nepravilnog korištenja pirotehnikeSrdjan Vrancic/Cropix

Unatoč pozivima policije na opreznost pred Božić su na području Solina dva dječaka lakše ozlijeđena prilikom nepravilnog korištenja pirotehnike. Policijski službenici nisu ostali samo na riječima pa su u sklopu akcije “Mir i dobro” tijekom proteklog tjedna oduzeli 80 komada različitih pirotehničkih sredstava na području Splita i Solina.

Oduzeta pirotehnička sredstva su bila u posjedu maloljetnih osoba pa je policija podnijela ukupno deset prekršajnih prijava od čega sedam protiv roditelja jer su pirotehnička sredstva koristila djeca mlađa od 14 godina. Od 27. prosinca do 2.siječnja 2024.godine dozvoljeno je korištenje pirotehničkih sredstava, ali uz zakonska ograničenja povodom čega iz policije upozoravaju:

Novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3, te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe, a dozvoljena pirotehnika može se koristiti samo u vremenu od 27. prosinca do 02.siječnja, ali ni tada se ne smije koristiti u zatvoreni prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Roditelji se pozivaju:

· da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku.

· da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece.

· da razgovaraju s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice.

· da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 02:28