StoryEditorOCM
Crna kronikaDOKAZNI POSTUPAK

Na suđenju Zavadlavu pregledane video snimke: krvavi pohod trajao je osam minuta, nađeno je 37 čahura iz kalašnjikova

26. rujna 2023. - 17:01

U nastavku suđenja Filipu Zavadlavu (27) za trostruko ubojstvo u velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu u utorak je pregledan dio video snimki koje su u dokaznom materijalu. Radi se o snimkama nadzornih kamera u ulicama kojima je optuženi prolazio prije i nakon što je iz kalašnjikova pucao u Juricu Torlak (37), Marina Bobana (25) i Marina Ožić Paića(25) u siječnju 2020. godine.

Na snimkama je ključni dio gdje se vidi kretanje Filipa Zavadlava koji je te subote rano poslijepodne došao na Šperun i spustio na tlo torbu iz koje je izvukao kalašnjikov. Oko 15.34 sati na motociklu Yamaha XT je naišli  Marino Boban i Jurica Torlak.

Boban, koji je upravljao motociklom, je iz kalašnjikova izrešetan s deset metaka i brojnim krhotinama te je zadobio prostrjelne rane: glave, prsnog koša, lijevog ramena, desne natkoljenice, stražnjice. Osim što su razderali unutarnje organe, projektili su mu ostavili tragove na nekoliko rebara.

image

Optuženome Zavadlavu su lisičinama sputane i noge

Tom Dubravec/Cropix

Juricu Torlaka, koji je sjedio iza Marina Bobana na motociklu, pogodio je jedan metak u lijevu stranu grudi. Taj metak mu je slomio jedno rebro, probio pluća i nakon izlaska iz tijela pogodio ga u lijevi ručni zglob.

Uspio je otrčati do dvorišta kuće u obližnjoj ulici, odakle ga je odvezla Hitna pomoć, a preminuo je u bolnici nedugo nakon ranjavanja. Jedan od hitaca ispaljenih na Šperunu je probio vrata dvorišta u Jerinoj ulici.

Zavadlav je veliku crnu torbu ostavio na tlu, ali prije je iz nje uzeo drugi spremnik metaka i stavio ga u kalašnjikov, nakon što je prvi ispraznio u Bobana i Torlaka. Do sljedeće žrtve je išao noseću pušku u desnoj ruci jedan dio puta, a drugi dio držeći je s obje ruke preko abdomena, idući prema Kamenitoj ulici.

Nakon toga je produžio prema Radmilovićevoj ulici gdje je na motociklu Suzuki Burgman prolazio Marin Ožić Paić. Zavadlav je krenuo za njim i s udaljenosti od oko 60 metara pogodio ga s leđa s dva metka.

image

Predsjednica sudskog vijeća Višnja Strinić

Tom Dubravec/Cropix

Jedan mu je ušao s lijeve strane grudi, probio pluća i srce i slomio dva rebra i izašao na prsima, dok ga je drugi hitac pogodio u stražnjicu i izašao na preponi. Imao je još niz rana od krhotina metaka koji su se odbijali o zidove. Nakon što je pogodio mladića na motoru, Filip se udaljio, ali se gotovo odmah vratio i došao iznad mrtvog mladića da ga pogleda.

Krvavi pohod završio je za osam minuta, u 15.42 sati. Neki od metaka koje je tu Filip ispalio pogodile su osobni automobil Hyundai u kojem su bile tri osobe, jedan muškarac i dvije žene, ali na sreću nitko nije ozlijeđen.

Tijekom očevida su samo u toj ulici našli 10 čahura metaka, a ukupno su ih na Šperunu i u okolnim ulicama pronašli 37. Zavadlav je zatim otišao prema Vijugastoj ulici pa kroz Plinarsku da bi kalašnjikov odbacio u kontejner za otpatke u Nazorovom prilazu.

U utorak je pregledan tek manje bitan dio snimki, dok ce se ostatak odgledat u nastavku suđenja. Nakon toga je Višnja Strinić, predsjednica sudskog vijeća, čitala dokaze koji se nalaze u spisu. Za navedene materije je optuženi Zavadlav tražio da se izdvoji kao nezakoniti dokazi, ali mu je zahtjev odbijen.

Na prvom suđenju je Filip Zavadlav proglašen krivim i kažnjen s 40 godina zatvora. Visoki kazneni sud je u rujnu prošle godine presudu djelomično ukinuo.

image

Filip Zavadlav

Tom Dubravec/Cropix

Potvrdili su da je kriv za nelegalno nabavljanje automatske puške i pucanje po ulici kojim je ugrozio i druge ljude te pogodio objekte i vozila, ali su naložili da se provede novo suđenje vezano za onaj dio presude koji se odnosi na ubojstva. Žele da se pokuša utvrditi motiv zločina. 

Drugo suđenje je započelo u siječnju ove godine, ali je prekinuto zbog nadopune psihijatrijskog vještačenja optuženoga Zavadlava. Nakon što je po treći put od početka kaznenog postupka utvrđeno da je raspravno sposoban, suđenje je krenulo.

Nastavit će se u četvrtak pregledom  preostalog video materijala. Također su pozvani vještaci balističari iz Zagreba kako bi iznijeli nalaz i mišljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:32