StoryEditorOCM
Crna kronikapresuda nasilniku

Liječnik brutalno napao medicinsku sestru: ‘Zadavit ću te!‘; Žrtva: ‘Povod je bilo ono što sam rekla njegovoj supruzi‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/ JL
14. travnja 2024. - 12:49

Neprimjereni ispad praćen agresijom nad Renatom Brkić (57), medicinskom sestrom Doma zdravlja u Retkovcu, koji je sredinom listopada 2022. danima bio u fokusu javnosti, nije prošao nekažnjeno.

Tadašnji specijalist radiologije iz kninske OVB "Hrvatski ponos" Ante Kedžo (38), a koji je u inkriminirano vrijeme bio na specijalizaciji u KB Dubrava osuđen je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Naime, na prijedlog zagrebačkog tužiteljstva koje je protiv Kedže podignulo optužnicu zbog prijetnji smrću, zagrebački sud mu je izdao kazneni nalog prema kojem je proglašen krivim i osuđen na osam mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, piše Jutarnji list.

Nije mu određen istražni zatvor

A kako na isti u danom roku liječnik nije uložio prigovor, očito priznavši vlastiti grijeh, presuda je u međuvremenu postala i pravomoćna. Ujedno mora platiti 150 eura sudskih troškova, a to nije sve što ga je bilo snašlo oko tog slučaja jer je Kedžo, odmah nakon incidenta, bio uhićen te je na prekršajnom sudu zbog kršenja članka 6. Zakona o javnom redu i miru, i kažnjen novčano s 1319,50 kuna.

Optužnicom ga zagrebački tužitelji terete da je 14. listopada pretprošle godine oko 18.30 sati ispred Doma zdravlja na Aleji Lipa, a s ciljem da ustraši medicinsku sestru zaposlenu u pedijatrijskoj ordinaciji, povišenim tonom rekao: "Što si vi zamišljate, tko ste vi? Kako to radite svoj posao? Zašto više nećete primiti moje dijete?" Potom je hodajući prema medicinskoj sestri nastavio žešćim tonom: "Hoćeš li da ti zavrnem vratom? Zadavit ću te!" i ujedno je objema rukama primio i stisnuo za vrat te gurao prema nazad. Nakon toga su oboje pali na pod, a medicinska sestra je pritom zadobila istegnuće vrata.

image

Općinski kazneni sud u Zagrebu dr. Antu Kedžu osudio je na osam mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje (ilustracija)

Afp

Nije dugo trebalo da se Kedžo uhiti, kriminalistički obradi, a onda i izrazi žaljenje što je do događaja uopće i došlo, a tužiteljstvo je potom za njega predlagalo istražni zatvor, no dežurni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je odlučio da će u njegovu slučaju i mjere opreza zabrane prilaska žrtvi na 200 metara, kao i javljanje u policijsku postaju, postići svrhu.

Spasili je očevi iz čekaonice

Napadnuta sestra za Jutarnji list je tada prepričala cijeli događaj.

- Čula sam u nevjerici da govori: ‘Hoćeš li da te zadavim?!‘, a već sekundu kasnije primio me za vrat, stisnuo i bacio na pod. Mislila sam da sam doslovce gotova. Mame i djeca u čekaonici su vrištali, a sve je to gledala njegova supruga s djetetom. Sreća, uspjela su ga svladati dvojica očeva koji su bili u pratnji svojoj djeci, a ja sam pobjegla u ambulantu - ispričala nam je Renata Brkić četvrti dan od obračuna, a povod nasilništvu je bilo, kako smo već pisali, nezadovoljstvo mladog liječnika zbog čekanja za ispričnicu za dijete.

Brkić je bila u totalnom šoku jer nije joj bilo ni na kraj pameti da bi je takvo što moglo snaći nakon 35 godina radnog staža u bolnici.

- Supruga napadača tog je dana ranije došla po ispričnicu bez djeteta. No, u ambulanti je, osobito petkom, velika gužva. Tog je dana bilo stotinjak malih pacijenta s kojima jasno dolaze i roditelji, a to znači i do 300 ljudi prođe kroz ambulantu, o čemu svjedoči evidencija. Ona je ušla u ordinaciju nezadovoljna što baš u tom trenutku ne može dobiti ispričnicu. Rekla sam joj da pričeka doktoricu jer dijete nije bilo ranije na pregledu. No, nije čekala već je otišla da bi oko 19 sati, baš kad sam zaključala vanjska vrata, a u čekaonici je bilo još šestero djece pacijenata, čula kako netko panično zvoni, odnosno ne miče se sa zvona. Došla sam do vrata, otvorila i onda je krenula kanonada urlanja, nisam mogla doći do riječi. Iza njega su stajali žena i dijete, ali to ga nije smetalo. Nije prestao vikati, unio mi se u lice i zgrabio za vrat i tako je sve počelo - zaključila je Brkić zahvalna što su to divljanje prekinuli dobri ljudi, piše Jutarnji list.

image

Liječnik je na prekršajnom sudu kažnjen novčano s 1319,50 danas gotovo zaboravljenih kuna (ilustracija)

Davor Pongračić/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:25