StoryEditorOCM
Crna kronikanesreća u kanjonu

Je li žica ziplinea bila označena na karti? I je li ju pilot imao? Otvaraju se brojna pitanja, oglasio se MORH

21. lipnja 2023. - 16:37

Sve okolnosti nesreće u kojoj je helikopter udario u žicu ziplinea preko kanjona Čikole te se srušio još uvijek se istražuju. Javnost postavlja brojna pitanja, a dok se objave službeni odgovori potražili smo makar dio odgovora.

Srušio se vojni helikopter kod Drniša, pronađena dva tijela. Udario je u žicu ziplinea, oglasio se MORH

Od kolege koji je prošao vojnu letačku obuku dobili smo brojne informacije koje će biti nezaobilazne za utvrđivanje odgovornosti i u ovom slučaju.

- Pilot je letio u G sloju, to je sloj zraka do 300 metara visine u kojem se razdvajanje između dvaju helikoptera i/ili prepreke obavlja vizualno i u potpunoj je odgovornosti pilota, ako se ne nalazi u kontroliranom zračnom prostoru aerodroma. U ovom slučaju pilot je letio unutar kanjona što civilnom zrakoplovu tako ne bi bilo dopušteno, ali ovdje je riječ o vojnom helikopteru koji tih ograničenja nema.

Pilot je u svakom slučaju na toj poziciji bio potpuno u vlastitoj odgovornosti. Zakon o zračnoj plovidbi kaže da svaka nova prepreka u prostoru viša od deset metara mora biti upisana u zrakoplovne karte koje izdaje Agencija za civilno zrakoplovstvo, što znači da netko mora prijaviti takve prepreke.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Primjerice, žice dalekovoda moraju biti označene u dnevnoj varijanti narančastim kuglama, a u noćnoj crvenim svjetlima na stupovima. Svaki pilot je dužan imati apdejtiranu kartu tako da će i u ovom slučaju biti puno pitanja.

Vojna obuka za letove na malim visinama podrazumijeva navigacijsku pripremu, odnosno proučavanje rute leta na apdejtiranoj karti. Nije ništa neobično da helikopteri ili poljoprivredni avioni ili kanaderi tu i tamo zakače žice.

Upravo stoga mnogi poljoprivredni avioni i helikopteri serijski imaju ugrađene noževe koji će im, u sretnim okolnostima, prekinuti kabel, ali tu je na kraju dana ipak riječ o sredstvima pasivne sigurnosti i na njih se ne možemo osloniti. Takve noževe ima školski helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Bell 206B Jet Ranger - pojasnio nam je.

MORH: Sve karte su bile ažurirane, zipline žice označene... Pravilo je - gledaj i izbjegavaj prepreke!

U povodu pada helikoptera mađarskog ratnog zrakoplovstva održala se izvanredna konferencija za medije u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku

Medijima su se obratili ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec i brigadir Tomislav Pušnik.

- Riječ je o pilotima koji su ovdje bili na obuci. Njihova oprema je moderna i ona bi trebala dati odgovore na ono što se dogodilo. Najbitnije je izraziti sućut članovima obitelji i dati i m punu podršku dok su u Hrvatskoj - kazao je Banožić.

- Ovaj nesretni događaj dogodio se na obuci u planinskom letenju i dio je programa centra za obuku sponzoriranog od NATO-a i SAD-a. Obuka je nesretan događaj, istraga će biti provedena po standardima NATO-a - rekao je Robert Hranj.

- Nažalost, desilo se što se desilo, pružit ćemo svu potporu. Ovdje je bilo riječ o standardnj obuci. Dva mađarska helikoptera sprovodili su obuku u istoj pilotnoj zoni, ali nije se tu desila tragedija nego na povratku. Nema informacija što je uzrok udesa i nema potreba istrčavati s informacijama. Neke se sprovede istraga. Mogu potvrditi da su prije početka obuke ažurirane sve karte, dakle, označeni su svi dalekovodi, vjetroelektrane... Što se tiče ziplinea, nalazi se u kanalu i dalekovod ide iznad toga i to je također ucrtano, ali posada ima dužnost gledati i pratiti što se događa oko njih - kazao je brigadir Tomislav Pušnik.

Podsjetimo, u padu mađarskog vojnog helikoptera u srijedu oko 12 sati kod Drniša, smrtno su stradala dva člana posade dok se za trećim traga, službeno je priopćeno iz Ministarstva obrane RH, koje ističe da je helikopter bio na obuci u vojarni HRZ-a u Zemuniku. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 00:33