StoryEditorOCM
Crna kronikaPOHVALE ZA MUP

Bojno polje Poljud: kako je tekla operacija čuvanja dinamovaca i pripadnika BBB-a? Policija je bila spremna na sve...

Piše Mario Matana
4. travnja 2024. - 12:28

Daleko je naša policija od one peruanske! A nisu ni igrači Venezuele baš – Dinamovci. Ima tome nekoliko mjeseci da je na nacionalnom stadionu u Limi došlo do incidenta nakon nogometne utakmice između reprezentacija domaćina, Perua, i Venezuele (kvalifikacijska utakmica za Mundial je završila rezultatom 1:1), kada su gostujući igrači došli do dijela tribine sa svojim navijačima. Pokušavajući doći do sunarodnjaka, baciti im nacionalni dres, pozdraviti ih, nogometaši su naišli na prilično restriktivno nastrojene peruanske specijalce – ne samo da im nisu dali pristupiti tribini nego su, istina nakon razumljivo nervozne reakcije reprezentativaca Venezuele, krenule raditi palice...

U Splitu u srijedu navečer nije bilo takvih scena. Hrvatska policija pokazala je visoku razinu diplomacije prema nekih tisuću BBB-ovaca (službena policijska procjena) okupljenih na jugu ocvale poljudske ljepotice – zbog nereda izvan stadiona (oni nešto ranije na samom travnjaku te na ostale tri tribine su brzo ‘ugušeni‘) zadržali su navijače zagrebačkog kluba te igrače dok se stanje nije (pri)mirilo, do nešto prije ponoći.

Službena delegacija je naravno čekala signal za polazak u udobnosti unutrašnjosti stadiona – domaćinske manire su pohvalili brojni gosti, od friškog predsjednik Dinama Velimira Zajeca do nogometaša – no navijači su morali čekati među ogradama svog sektora. Za održavanje atmosfere i smirivanje tenzija se pobrinuo Bruno Petković koji se megafonom s nekoliko biranih rečenica obratio najvatrenijim navijačima ‘Plavih‘. Napravio je to uz odobrenje i blagoslov specijalaca, a navodno je Ristovski nešto ranije navijače na jugu opskrbio s nekoliko boca vode...

Napose sukobi s Torcidom, ali i brojni sporadični incidenti koje su pripadnici MUP-a imali s gledateljima na istočnoj i zapadnoj tribini te satima nakon završetka utakmice oko gradskog stadiona, čini se da gostujuća momčad nije imala nikakvih primjedbi na ponašanje naše policije, dapače. Što se pak brojnosti policajaca tiče, to je označeno operativnim podatkom koji je tajna. Dakle je li bilo 500 ili tisuću policajaca angažirano na osiguranju utakmice visokog rizika, to će ostati nepoznato, ali službeno se zna da je osiguranje vodila PU splitsko-dalmatinska u suradnji s ‘drugim policijskim upravama, uz angažman svih rodova policije, posebice intervencijske postrojbe interventne i specijalne policije te temeljne i prometne policije‘.

Policijska uprava je organizirano provela prihvat gostujućih navijača, prepratu u organiziranim kolonama od Dugopolja do Poljuda, što je proteklo bez incidenata, kao uostalom i povratak. ‘Ukupno su privedene 54 osobe, a nad 16 je u tijeku kriminalističko istraživanje zbog kaznenih djela prisile prema službenim osobama i izazivanje nereda. Ostali su prijavljeni temeljem Zakona o sprječavanja nereda na športskim natjecanjima (23 osobe), potom Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (15 osoba) i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (četiri osobe). Devet osoba je danas tijekom dana dovedeno na Općinski prekršajni sud u Splitu u žurnom postupku. Oduzeto je 14 pirotehničkih sredstava.‘ - kažu iz policije.

U 24 odvojena slučaja su uporabljena sredstva prisile, jedan policajac je teško ozlijeđen, dvojica lakše, a tijekom noći je još 14 policajaca zatražilo liječničku pomoć. Koliko je ozlijeđenih navijača, iz policije nisu obavijestili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:47