StoryEditorOCM
Crna kronikaOSUMNJIČENI ZA MITO

Bivši inspektor za korupciju završio u ćeliji na splitskim Bilicama: koštalo ga oblaganje bazena u Zagvozdu i ručkovi

7. srpnja 2023. - 23:03
Mjere nadzora provodio je PN USKOK; Dr. sc. Vjeko Luetić, nekadašnji inspektor  Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcijeCropix

Nad dr. sc. Vjekom Luetić (51), bivšim inspektorom Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU splitsko-dalmatinske i Ivanom Šipićem (70), jednim od vlasnika i direktora tvrtke "Ana Kamen projekt d.o.o." iz Kaštel Sućurca, određen je istražni zatvor.

Uhićeni su u akciji PN USKOK-a zbog sumnje u primanje i davanje mita, a istragom je obuhvaćena i Yan Xu (27), direktorica tvrtke, državljanka Italije. Njih dvojicu su uz kaznenu prijavu doveli pritvorskom nadzorniku, dok je protiv nje postupak išao tzv. redovnim putem, što znači bez privođenja.

image

Policija je došla u kamenolom

Jure Mišković/Cropix/Ilustracija

Nakon ispitivanja pred zamjenikom ravnateljice USKOK-a odvedeni su na ispitivanje kod suca istrage Županijskog suda u Splitu kako bi se odlučilo o prijedlogu za istražnim zatvorom. Sudac istrage je prihvatio prijedlog tužitelja i odredio istražni zatvor nad osumnjičenima Luetićem i Šipićem zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u nastavku istrage.

Za sada je predloženo saslušanje 15-ak svjedoka te o dinamici njihovog ispitivanja ovisi kada će za osumnjičenike biti ispunjeni uvjeti za obranu sa slobode. Naime, kada se uzmu iskazi svih svjedoka, prestaje osnova za zadržavanje u istražnom zatvoru.

Kaštelansku firmu se počelo istraživati prije tri godine zbog sumnje da peru novac i lažno iskazuju prihode, ostvarene korištenjem koncesije na eksploatacijsko polje "Ivana" u Planom kod Trogira. Koncesiju za vađenje arhitektonsko-građevnog kamena su dobili u siječnju siječnja 2012. godine na rok od 10 godina.

image

Dr. sc. Vjeko Luetić

Paun Paunović/Cropix

USKOK sumnjiči Luetića da je preko Šipića dogovorio usporavanje ili zatvaranje kriminalističkog istraživanja. Zauzvrat je tražio, tvrdi USKOK, da mu ovaj nabavi najkvalitetniji kamen za gradnju i oblaganje bazena kojeg  gradi u dvorištu svoje kuće u rodnom mjestu Župa Donja u općini Zagvozd.

Bivši inspektor sumnjiči se da je uzeo 230 četvornih metara kamenih ploča vrijednih nešto manje od 10 tisuća eura. Istražitelji PN USKOK-a su pošiljku kamena na gradilištu bazena fotografirali te su snimci dio dokazne materije.

Uz to je Luetić osumnjičen da se na račun tvrtke častio ručkovima u jednom splitskom restoranu. Nije nam poznato je li i taj dio istraživanja fotografiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:56