StoryEditorOCM
Crna kronikaepilog afere

Bivši Bandićev suradnik ostaje bez BMW-a, stanova, ušteđevine, gubi imovinu vrijednu 8 milijuna kuna!?

Piše Marin Dešković/JL
1. rujna 2023. - 19:22

Zagrebački Županijski sud objavit će u ponedjeljak u 10 sati nepravomoćnu presudu u tzv. aferi Suhi led, u kojoj se ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo Zvonimiru Šostaru sudi zbog optužbi za zloporabe navodno teške 38 milijuna kuna iz vremena dok je bio pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za zdravstvo, saznaje Jutarnji list.

Uz Šostara, optužnicom su još obuhvaćeni i Mirta Lončar, stručna savjetnica u Odjelu za zdravstvo spomenutoga ureda, i poduzetnik Davor Ljubić, direktor tvrtke Eko Tours, specijalizirane za čišćenje metodom suhoga leda. Premda je na početku s njima bilo optuženo još sedam okrivljenika, jedan od okrivljenika je preminuo, dok ih se šest u dosadašnjem tijeku postupka nagodilo s USKOK-om te su im izrečene uvjetne zatvorske kazne. Riječ je o osobama koje se teretilo za manje uloge izvlačenja novca iz Ljubićeve tvrtke.

Konkretno, Šostara se tereti da je od 2006. do 2013. namjestio Ljubiću poslove s Gradom Zagrebom vrijedne 52,3 milijuna kuna, a radilo se o čišćenju ventilacijskih sustava zagrebačkih sportskih dvorana tzv. metodom suhoga leda, premda, kako tvrdi USKOK, potrebe za tom metodom i tolikim opsegom čišćenja nije bilo. Također, prema tvrdnjama USKOK-a, Eko Tours je izveo samo poslove vrijedne 13,4 milijuna kuna te je čak 38,9 milijuna kuna naplaćenih radova ostalo neodrađeno, čime je toj tvrtki pribavljena nepripadajuća imovinska korist. Sve troje okrivljenika poriče USKOK-ove optužbe, a osim zatvorskih kazni, ako im se dokaže krivnja, mogli bi ostati i bez značajne imovine.

Premda se Šostaru na teret stavlja da je osobno ostvario korist od 176.000 kuna, odnosno da je primio mito u tome iznosu u vidu troškova putovanja, hotelskoga smještaja i ribolova, bude li proglašen krivim, ostat će bez imovine vrijedne čak osam milijuna kuna jer je USKOK predložio da se na njega primjene odredbe zakona o proširenome oduzimanju imovinske koristi.

Naime, vještačenjem je utvrđeno da su Šostar i članovi njegove obitelji do 2013. stekli čak osam milijuna kuna više imovine nego što bi mogli prijavljenim prihodima. Od toga najveći dio, oko pet milijuna kuna, otpada na nekretnine i BMW koji se od početka istrage nalaze pod sudskom blokadom, dok je ostatak od 2,9 milijuna "nepokriven" i USKOK je predložio da se Šostara obaveže da taj novac, bude li proglašen krivim, uplati u proračun pod prijetnjom ovrhe, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:20