StoryEditorOCM
Crna kronikaispad na facebooku

Beogradski odvjetnik raspjevao se da ne staje do Dinare, pa ‘zastao‘ u - šibenskom zatvoru. Evo dublje pozadine priče...

Piše KREŠIMIR ŽABEC/JL
13. kolovoza 2024. - 15:23
Nemanja Berić je zbog pjevanja pjesme ‘Do Dinare niđe ne stajem‘ na graničnom prijelazu završio u zatvoru u ŠibenikuNemanja Berić /Facebook

Beogradska "Politika" objavila je danas da je zbog pjevanja pjesme "Do Dinare niđe ne stajem" u zatvoru u Šibeniku završio beogradski odvjetnik Nemanja Berić. Inače, tu "patriotsku" pjesmu, kako tvrde Srbi, izvode izvjesni Savo i Ljubiša. Odvjetnik se inače raspjevao tijekom nedavnog putovanja iz Beograda u Knin na odmor, prenosi Jutarnji list.

Kako bi drugi čuli njegove vokalne sposobnosti, Berić se snimio i svoju minijaturu objavio na Facebooku. Na njegovu nesreću, njegovu vokalnu interpretaciju vidjeli su i hrvatski policajci te su zaključili, tvrdi "Politika", da izvođenjem ove pjesme remeti javni red i mir za što je predviđena novčana kazna od 700 do 4.000 eura i kazna zatvora do 30 dana. Berić se 10. kolovoza vraćao u Srbiju i na graničnom prijelazu je zadržan od strane granične policije. "Politika" tvrdi da je na Bajakovu morao čekati dolazak policije iz Knina koja ga je privela sucu za prekršaje u Šibeniku. Ovaj mu je ekspresno odredio zatvorsku kaznu od 15 dana te je odmah upućen na izdržavanje kazne.

No, prema svemu sudeći istina je nešto drugačija od onoga što tvrdi "Politika" koja je očito željela prikazati kako hrvatska policija i sudstvo uhićuje Srbe zbog pjevanja običnih pjesmuljaka. Naime, odvjetnik Vladimir Đukanović je na svom Facebook profilu prvi objavio vijest o uhićenju Berića te tvrdi kako je Berić uhićen i osuđen jer na svom Instagram profilu ima snimku s nacionalističkim srpskim pjevačem Bajom Malim Kninđom s kojim pjeva pjesmu o četničkom vojvodi Momčilu Popu Đujiću.

S obzirom na tekstove pjesama Baje Malog Kninđe u kojim veliča četničkog vojvodu prije bi povjerovali da se zbog propagiranja njegovih pjesama aktivirala hrvatska policija i sudstvo, negoli zbog teksta pjesme navedene na početku teksta. Iako i ona sasvim dovoljno uznemiruje javnost. Ali na drugi način.

Povodom ovog slučaj oglasila se Odvjetnička komora Srbije koja moli veleposlanicu Srbije u Hrvatskoj, Jelenu Milić, da ode u Šibenik i posjeti osuđenog odvjetnika te da utvrdi zbog čega je i po kojoj osnovi uhićen ovaj državljanin Srbije te jesu li mu prekršena ljudska prava i slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:31