StoryEditor
Biznispredviđanje za sezonu

Stručnjakinja Instituta za turizam: Jug Hrvatske opet će biti zakinut za goste. Upitno je i koliko smo vjerodostojni s pozivom ‘Stay safe in Croatia‘

Piše PSD.
9. travnja 2021. - 14:39
Božo Radić/Cropix

Sandra Čorak iz Instituta za turizam rekla je za N1 kako smatra da bi, primjerice, 65 posto fizičkog prometa u turističkoj sezoni ove godine u odnosu na 2019. bio veliki uspjeh. Međutim, sve ovisi o tome što će se događati s epidemijom Covida.

- Iako je u ovom trenutku još uvijek teško prognozirati kakva će biti sezona, ona će sasvim sigurno ovisiti o epidemiološkoj situaciji - kazala je Čorak i podsjetila na prošlu godinu:

- Kad smo imali dvoznamenkasti broj zaraženih u travnju (2020.), prognoze Vlade za sezonu su bile pesimistične, govorilo se o 30 posto prometa u odnosu na 2019. Tu je Institut dobro prognozirao, ostvarili smo 50 posto prometa u odnosu na izvrsnu 2019. godinu.

Tada smo se nalazili u dobroj epidemiološkoj situaciji, posebno u odnosu na zemlje konkurente na Mediteranu. Sada se nalazimo u nešto drugačijoj situaciji. Broj zaraženih je bitno veći i raste, pitanje je koliko možemo biti vjerodostojni na tržištu s pozivom ‘stay safe in Croatia - kazala je Čorak koja smatra da je za čvršće prognoze možda i prerano, ali se neke stvari već mogu naslutiti:

- Još je možda prerano. Vjerujem da će početkom svibnja biti lakše prognozirati sezonu. Ali, da će biti teža nego prošla, to je sasvim sigurno i da ćemo imati više konkurenata. Vjerujem da će se i Grčka i Turska i Portugal sad intenzivno uključiti sa svojim promotivnim akcijama i biti nam konkurenti u ovoj sezoni.

Vjerujem da će naznake da ćemo cijepiti sve djelatnike koji će biti u dodiru s gostima, sve ljude u hotelijerstvu, ugostiteljstvu, da će takva informacija o njihovoj procijepljenosti sigurno imati utjecaj na tržištu.

Mislim da će se ponoviti priča od prošle godine i da će sve destinacije koje su autom bliže, biti zanimljivije. Opet će vjerojatno jug Hrvatske biti zakinut, to su pretežno aviodestinacije. Vjerojatno će biti teže izborit se za gosta koji će doći u Dubrovnik - kazala je Čorak za N1 te zaključila da se već sad vide epidemiološke razlike od županije do županije:

- I sada Istra ima jako mali broj zaraženih i vjerujem da to nije problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 20:21