StoryEditorOCM
BiznisVELIKA ŠKRTICA

Pomoću ovih šest trikova prevarite svoj mozak i istrenirajte ga da zna s novcem... Pravilo od 72 sata je obavezno!

Piše Dora Koretić/JL
8. siječnja 2024. - 08:37

Početak godine, iz nekog razloga, za većinu je trenutak kad si obećavaju život dovesti u red, a naš je prijedlog da na listi prioriteta definitivno bude sređivanje osobnih financija, na kojima se nikad ne može previše raditi, piše Jutarnji list. 

I ne, ovdje neće biti preporuka da se ostavite cigareta ili da u nabavku špeceraja odlazite jednom tjedno umjesto svakodnevno, nego nekoliko primjera koji, između ostaloga, potrošačima pomažu da na neki način "prevare" vlastiti mozak, koji sam po sebi nije krojen da se dobro snalazi s novcem.

Dakle, da ga izvježbaju kako se uspješno suprotstaviti svijetu koji je postavljen tako da nas na svakom koraku mami da potrošimo novac te kako potom još uspješnije izgraditi vlastitu financijsku okolinu u kojoj ćemo se dobro snalaziti.

Za početak, financijski stručnjaci za Wall Street Journal savjetuju sljedeće - da si svaki potrošač odredi takozvani zdravstveno-financijski dan, najmanje jedan u godini (a mi predlažemo jedan svakih šest mjeseci) koji će iskoristiti za financijski oporavak.

Na taj dan potrošač treba analizirati postoje li kakve pretplate ili računi koje ne koristi i kojih bi se mogao odreći, ima li kakvih naknada za usluge koje mu uopće ne trebaju, koliko i kako uopće izgledaju njegovi troškovi.

Pravilo 72 sata

Takav clean start minimalno jednom godišnje prisiljava nas da se udubimo u vlastito financijsko stanje i predstavlja prvi korak u preuzimanju odgovornosti nad vlastitim financijama.

Drugo, treba uvesti pravilo 72 sata.

To je, naime, rok koji si u 2024. trebamo dati svaki put kad dobijemo impulzivan poriv da nešto kupimo.

Impulzivne kupnje nerijetko se odnose na stvari za koje brzo po kupovini shvatimo da nam se zapravo i nisu toliko svidjele, a s pravilom 72 sata mozak ćemo istrenirati da može razlikovati hirove od onoga što doista želimo. Ukratko, u trenutku kad poželimo nešto kupiti, obećavamo si da ćemo to napraviti za 72 sata, ako ćemo i dalje razmišljati o tom predmetu. To je dobar psihološki trik - ničega se nužno nismo odrekli, a velika je šansa da ćemo od kupovine na kraju odustati, jednom kad se stišaju strasti.

Treće, jedan dan mjesečno bit će dan bez trošenja novca.

Zapravo, čak i bez razmišljanja o novcu općenito - nema šopinga ni kava, ali nema niti plaćanja računa. Tajna je otkriti kako si udovoljiti, a da takva vrsta zadovoljenja nema financijski predznak te se očistiti od tereta novca. Naravno, stvar neće funkcionirati ako troškove prebacite na dan ranije ili kasnije - poanta je mozak navikavati na svakodnevicu bez "peglanja" i razmišljanje izvan konteksta trošenja.

Godina promjene

Četvrto, objedinite da vam dospijeća svih većih plaćanja dolaze otprilike u isto vrijeme jer većina financijskih tereta koje si napravimo dolazi iz velikih, jednokratnih instant plaćanja ili pak zaboravljanja plaćanja, što nam na vrat nerijetko nagomila kamate. S dobrim djelom pružatelja usluga, recimo za kartice i slično, moguće je birati termin dospijeća, pa ih pokušajte namjestiti da vam više-manje dolaze u isto vrijeme, recimo kad sjeda plaća.

Evo još dvije sitnice za podebljavanje računa.

Većina banaka je tijekom prošle godine značajno podigla cijene svojih mjesečnih paketa, a posebno su rasle cijene premium proizvoda koji su proteklih godina bili dosta jeftini.

Ako ste koristili koji takav, nije loše provjeriti koliko sada iznosi mjesečna naknada i je li uslugu koju bazično koristite moguće dobiti i za kakav manji novac.

Godišnji budžet instantno možete podebljati i tako da se napokon riješite predmeta iz kuće koji vam više ne trebaju. Ono što je vama bezvrijedno i smeta, nekome drugome treba, a putem društvenih mreža danas je relativno jednostavno preprodati stare stvari i tako ubiti dvije muhe jednim udarcem.

Neka 2024. napokon bude godina promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:47