stdClass Object ( [id] => 1339940 [title] => Ništa nismo naučili iz 2009. I dalje previše trošimo. I zato imamo velike poreze. I zato smo propustili i ovu priliku... [alias] => nista-nismo-naucili-iz-2009-i-dalje-previse-trosimo-i-zato-imamo-velike-poreze-i-zato-smo-propustili-i-ovu-priliku [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prošlog tjedna Vlada je usvojila prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu, kao i projekcije za 2025. i 2026.

Nastavak proračunskog postupka prilično je predvidiv. Ovih dana prijedlog će biti upućen u saborsku proceduru. Rasprava će trajati dugo u noć, oporba će uputiti par stotina amandmana, od kojih će svega nekoliko biti prihvaćeno, i na koncu će proračun biti usvojen u manje-više istom obliku kakav je i predložen.

Demokratska forma bit će zadovoljena, ali ne i njezin smisao. Vladajući se trude da prijedlog proračuna bude vidljiv što manjem broju zainteresirane javnosti. Vjerojatno računaju na to da takve stvari ionako nitko ne čita. Kako drugačije objasniti sljedeće: posjetite li web-stranicu Vlade RH i potražite dnevni red posljednje sjednice, te kliknete na Nacrt prijedloga državnog proračuna, otvara vam se dokument koji ima 2445 stranica, pri čemu nedostaje stranica na kojoj piše "sadržaj dokumenta".

Ponavljam, nije riječ o prijedlogu zakona o kibernetičkoj sigurnosti ili, štajaznam, zakona o spomendanima, nego o državnom proračunu. Dakle, radi se o prijedlogu najvažnijeg javnog akta koji Vlada donosi u godinu dana.

Inflacija nije nužno loša vijest

Unatoč recesijskim kretanjima u razvijenim zemljama, proračun se temelji na projekciji rasta BDP-a od 2,8 posto i stopi inflacije od 3,1 posto u sljedećoj godini. Materijalizira li se neki od geopolitičkih rizika koji utječu na cijene energenata, stopa inflacije bit će podcijenjena. Međutim, čak i trenutna projekcija za građane nije optimistična jer Vlada očekuje da će cijene nastaviti rasti i u sljedećoj godini (po nižoj stopi). Nevolja je što iz perspektive proračunskih prihoda inflacija nije nužno loša vijest. Vidi se to i u prijedlogu proračuna prema kojem prihodi od PDV-a u sljedećoj godini rastu za sedam posto i iznose 11 milijardi eura.

---

image

Prof.dr. Paško Burnać: Bilo bi dobro da država iskoristi višak inflacijskih prihoda kako bi smanjila ukupnu poreznu presiju... Ali Vlada dobro zna da se tako ne osvajaju izbori.

Ante Čizmić/Cropix
---

Rashodi proračuna rastu na 32,6 milijarde eura i veći su u odnosu na tekuću godinu za 11,2 posto, dok će prihodi biti na razini od 28,5 milijardi eura (porast od 3 posto). Samo na temelju ovih nekoliko brojki, čak i neupućenom strancu jasno je da se u sljedećoj godini održavaju izbori. I to ne jedni, nego više njih.

Deficit od 4,1 milijardu eura veći je čak dva i pol puta u odnosu na ovu godinu, ali premijer će nam reći da je to tek 1,9 posto BDP-a, što ispunjava kriterij proračunskog manjka prema odredbama Pakta o stabilnosti i rastu. Istina, ali smisao proračunskog planiranja nije samo u ispunjavanju kriterija koje nameće Europska unija, nego u razmišljanju na srednji i dugi rok. Većina nas planira u kratkom roku, neki pak u najkraćem (od danas do sutra), ali to nikako ne bi smjela Vlada.

Uostalom, zato i postoje tzv. Smjernice ekonomske i fiskalne politike, koje bi trebale služiti kao podloga za donošenje proračuna, a u kojima na dvadesetoj stranici lijepo piše kako se u 2024. godini planira ostvariti suficit državnog proračuna. Osim ako Vlada ne smatra ozbiljnim dokument koji je sama donijela. U svakom slučaju, razdoblje pozitivnih proračunskih okolnosti neće trajati godinama i zato suficit valja ostvariti kad su vremena dobra. U protivnom bismo se ponovno mogli naći u situaciji da smo prisiljeni štedjeti kad nastupi kriza. Škola iz 2009. godine trebala bi nam biti dovoljna da shvatimo koliko je to pogrešno.

A što ako...

Nećemo valjda ponavljati razred. Iako nam je makroekonomija u puno boljem stanju nego što je bila tada, nemojmo se zavaravati, dovoljan je novi soj virusa ili zaoštravanje geopolitičkih sukoba da bolno razotkrije sve naše interne slabosti i ovisnosti o okruženju.

Proteklih deset godina ukupni BDP Republike Hrvatske povećao se za 50 posto, dok su u istom razdoblju ukupni javni rashodi porasli za 96 posto. Drugim riječima, za svaki euro porasta BDP-a država je dodala dva eura javne potrošnje. Prema podacima Eurostata, udio državne potrošnje u BDP-u iznosio je u 2022. godini (pre)visokih 45 posto. Prema tom pokazatelju, Hrvatska je na razini zemalja kao što su Nizozemska (44 posto), Danska (45 posto) i Španjolska (47 posto).

Pojednostavljeno, s obzirom na razinu razvijenosti Hrvatska troši previše. Isti zaključak možemo donijeti promatramo li prihodnu stranu proračuna. Zato bi bilo dobro da država iskoristi višak inflacijskih prihoda kako bi smanjila ukupnu poreznu presiju.

---

image

Opet ćemo po starom lošem običaju i dogodine brojati goste, njihovu potrošnju, koliko su poreza platili. Do kada tako....

 

Saša Burić/Cropix
---

Građani i poslodavci time bi sigurno bili zadovoljni. Ali Vlada dobro zna da se tako ne osvajaju izbori. Umjesto toga, u prijedlogu proračuna imamo rast rashoda za zaposlene u javnim i državnim službama od 32 posto u odnosu na tekuću godinu, rast materijalnih rashoda za 13 posto, rast socijalnih naknada za 17 posto... Nastavlja se utrka između rasta plaća i inflacije, u kojoj inflacija gotovo uvijek pobjeđuje.

Zbog rasta kamatnih stopa na financijskom tržištu, trošak financiranja javnog duga postaje sve veći i u sljedećoj godini iznosit će oko 1,2 milijarde eura, što je porast od 18 posto u odnosu na tekuću godinu. Napomenimo da se taj iznos odnosi samo na kamate na javni dug, dok će se glavnica, prema dobro uhodanoj praksi, refinancirati na domaćem i/ili inozemnom tržištu, ali po nepovoljnijim uvjetima nego u ovoj godini. Prema Vladinim projekcijama, javni dug trebao bi u sljedećoj godini pasti ispod 60 posto BDP-a, međutim, to neće biti rezultat nominalnog (apsolutnog) smanjenja duga, nego isključivo rasta BDP-a.

Spas zvan Europska unija

Još jedna konstanta prihodne strane hrvatskog proračuna posljednjih nekoliko godina jest novac Europske unije. Teško je danas u Hrvatskoj pronaći investiciju u dugotrajnu imovinu koja manje ili više, izravno ili neizravno nije sufinancirana sredstvima EU-a. Skraćenice kao što su ESI, ITU, SAFU i NPOO nisu nam više tolika nepoznanica. Shvatili smo da se iza njih kriju nekakva bespovratna sredstva i brzo smo ih savladali.

Stekli smo know-how i navikli se na to da porezni obveznici Njemačke, Francuske ili Austrije (su)financiraju izgradnju Pelješkog mosta, energetsku obnovu Osnovne škole "Split 3" ili kupnju borbenih aviona Rafale.

---

image

Državni proračun voli inflaciju jer se hrani PDV-om, umjesto nekim drugim poreznim mjerama....

 

Damjan Tadić/Cropix
---

Godina po godina, milijarda po milijarda i tako smo, malo-pomalo, postali ovisni o novcu koji nam stiže iz Europske unije. U nedostatku drugih reformi, izgleda da je najveća strukturna reforma u novijoj povijesti Hrvatske bila ulazak u EU. Sljedeće godine iz kategorije Pomoći (unutar koje su različite stavke koje predstavljaju novac EU-a) očekujemo 3,6 milijardi eura ili čak 13 posto ukupnih proračunskih prihoda. Vlada je u svojoj prezentaciji propustila napomenuti da je taj iznos u tekućoj godini još i veći (4,6 milijardi eura ili 17 posto ukupnih prihoda), što znači da se u proračunu za 2024. smanjuje količina sredstava iz EU fondova.

Kao i prethodnih sedam godina aktualne vlasti, proračun za 2024. godinu bit će usvojen bez većih poteškoća. U sljedećoj godini doživjet će najmanje jedan, a vjerojatno i dva rebalansa. Na prihodnoj strani struktura će ostati ista, uz naglasak na fondove EU-a, a na rashodnoj strani dijeli se svima pomalo. Ali ništa bitno neće se promijeniti. Ostaje dojam da smo novim proračunom dobili stabilnost, ali nismo dobili zaokret.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZBORNI PRORAČUN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => IZBORNI PRORAČUN 2 0 7128 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-17 13:34:37 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Paško Burnać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-18 08:14:10 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2023-11-18 08:14:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ništa nismo naučili iz 2009. I dalje previše trošimo. I zato imamo velike poreze. I zato smo propustili i ovu priliku... page_title=Ništa nismo naučili iz 2009. I dalje previše trošimo. I zato imamo velike poreze. I zato smo propustili i ovu priliku... [metakey] => državni proračun, Predizborni proračun, rast bdp-a, inflacija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26065255.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/25833345.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/25949590.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/24051750.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0160var\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zbog nekoliko saborskih mandata Plenkovi\u0107 je propustio veliku priliku. Ve\u0107ina nas planira u kratkom roku, neki pak u najkra\u0107em (od danas do sutra), ali to nikako ne bi smjela Vlada<\/p>","

Prof.dr. Pa\u0161ko Burna\u0107: Bilo bi dobro da dr\u017eava iskoristi vi\u0161ak inflacijskih prihoda kako bi smanjila ukupnu poreznu presiju... Ali Vlada dobro zna da se tako ne osvajaju izbori.<\/p>","

Opet \u0107emo po starom lo\u0161em obi\u010daju i dogodine brojati goste, njihovu potro\u0161nju, koliko su poreza platili. Do kada tako....<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dr\u017eavni prora\u010dun voli inflaciju jer se hrani PDV-om, umjesto nekim drugim poreznim mjerama....<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26065255_1920.jpg":"1920x1080","k_26065255_1280.jpg":"1280x1280","k_26065255_1024.jpg":"1024x1024","k_26065255_640.jpg":"640x640","k_26065255_480.jpg":"480x480","k_26065255_340.jpg":"340x340","k_26065255_220.jpg":"220x220","o_26065255_1280.jpg":"1280x853","o_26065255_1024.jpg":"1024x682","o_26065255_640.jpg":"640x426","o_26065255_480.jpg":"480x320","o_26065255_340.jpg":"340x226","o_26065255_220.jpg":"220x146","h_26065255_1280.jpg":"1280x854","h_26065255_1024.jpg":"1024x683","h_26065255_640.jpg":"640x427","h_26065255_480.jpg":"480x320","h_26065255_340.jpg":"340x227","h_26065255_220.jpg":"220x147","pp_26065255_1280.jpg":"1280x1628","pp_26065255_1024.jpg":"1024x1303","pp_26065255_640.jpg":"640x814","pp_26065255_480.jpg":"480x611","pp_26065255_340.jpg":"340x432","pp_26065255_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_25833345_1920.jpg":"1920x1080","k_25833345_1280.jpg":"1280x1280","k_25833345_1024.jpg":"1024x1024","k_25833345_640.jpg":"640x640","k_25833345_480.jpg":"480x480","k_25833345_340.jpg":"340x340","k_25833345_220.jpg":"220x220","o_25833345_1280.jpg":"1280x848","o_25833345_1024.jpg":"1024x678","o_25833345_640.jpg":"640x424","o_25833345_480.jpg":"480x318","o_25833345_340.jpg":"340x225","o_25833345_220.jpg":"220x145","h_25833345_1280.jpg":"1280x854","h_25833345_1024.jpg":"1024x683","h_25833345_640.jpg":"640x427","h_25833345_480.jpg":"480x320","h_25833345_340.jpg":"340x227","h_25833345_220.jpg":"220x147","pp_25833345_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833345_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833345_640.jpg":"640x814","pp_25833345_480.jpg":"480x611","pp_25833345_340.jpg":"340x432","pp_25833345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25949590_1920.jpg":"1920x1080","k_25949590_1280.jpg":"1280x1280","k_25949590_1024.jpg":"1024x1024","k_25949590_640.jpg":"640x640","k_25949590_480.jpg":"480x480","k_25949590_340.jpg":"340x340","k_25949590_220.jpg":"220x220","o_25949590_1280.jpg":"1280x853","o_25949590_1024.jpg":"1024x682","o_25949590_640.jpg":"640x426","o_25949590_480.jpg":"480x320","o_25949590_340.jpg":"340x226","o_25949590_220.jpg":"220x146","h_25949590_1280.jpg":"1280x854","h_25949590_1024.jpg":"1024x683","h_25949590_640.jpg":"640x427","h_25949590_480.jpg":"480x320","h_25949590_340.jpg":"340x227","h_25949590_220.jpg":"220x147","pp_25949590_1280.jpg":"1280x1628","pp_25949590_1024.jpg":"1024x1303","pp_25949590_640.jpg":"640x814","pp_25949590_480.jpg":"480x611","pp_25949590_340.jpg":"340x432","pp_25949590_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_24051750_1920.jpg":"1920x1080","k_24051750_1280.jpg":"1280x1280","k_24051750_1024.jpg":"1024x1024","k_24051750_640.jpg":"640x640","k_24051750_480.jpg":"480x480","k_24051750_340.jpg":"340x340","k_24051750_220.jpg":"220x220","o_24051750_1280.jpg":"1280x866","o_24051750_1024.jpg":"1024x693","o_24051750_640.jpg":"640x433","o_24051750_480.jpg":"480x325","o_24051750_340.jpg":"340x230","o_24051750_220.jpg":"220x148","h_24051750_1280.jpg":"1280x854","h_24051750_1024.jpg":"1024x683","h_24051750_640.jpg":"640x427","h_24051750_480.jpg":"480x320","h_24051750_340.jpg":"340x227","h_24051750_220.jpg":"220x147","pp_24051750_1280.jpg":"1280x1628","pp_24051750_1024.jpg":"1024x1303","pp_24051750_640.jpg":"640x814","pp_24051750_480.jpg":"480x611","pp_24051750_340.jpg":"340x432","pp_24051750_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8068786 Threads: 9 Questions: 1604596745 Slow queries: 4908271 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112650399 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/nista-nismo-naucili-iz-2009-i-dalje-previse-trosimo-i-zato-imamo-velike-poreze-i-zato-smo-propustili-i-ovu-priliku-1339940 [printLink] => /vijesti/biznis/nista-nismo-naucili-iz-2009-i-dalje-previse-trosimo-i-zato-imamo-velike-poreze-i-zato-smo-propustili-i-ovu-priliku-1339940?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355293 [name] => državni proračun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drzavni-proracun [link] => /tag/drzavni-proracun ) [1] => stdClass Object ( [id] => 737155 [name] => Predizborni proračun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-18 09:14:30 [main_article_id] => 0 [alias] => predizborni-proracun [link] => /tag/predizborni-proracun ) [2] => stdClass Object ( [id] => 651252 [name] => rast bdp-a [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-30 13:18:53 [main_article_id] => 0 [alias] => rast-bdp-a [link] => /tag/rast-bdp-a ) [3] => stdClass Object ( [id] => 298492 [name] => inflacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inflacija [link] => /tag/inflacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZBORNI PRORAČUN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ništa nismo naučili iz 2009. I dalje previše trošimo. I zato imamo velike poreze. I zato smo propustili i ovu priliku... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26065255.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Švar/Cropix [mainImageDesc] =>

Zbog nekoliko saborskih mandata Plenković je propustio veliku priliku. Većina nas planira u kratkom roku, neki pak u najkraćem (od danas do sutra), ali to nikako ne bi smjela Vlada

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26065255.jpg [title] => Ranko Švar/Cropix

Zbog nekoliko saborskih mandata Plenković je propustio veliku priliku. Većina nas planira u kratkom roku, neki pak u najkraćem (od danas do sutra), ali to nikako ne bi smjela Vlada

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/25833345.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Prof.dr. Paško Burnać: Bilo bi dobro da država iskoristi višak inflacijskih prihoda kako bi smanjila ukupnu poreznu presiju... Ali Vlada dobro zna da se tako ne osvajaju izbori.

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/25949590.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Opet ćemo po starom lošem običaju i dogodine brojati goste, njihovu potrošnju, koliko su poreza platili. Do kada tako....

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/24051750.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix

Državni proračun voli inflaciju jer se hrani PDV-om, umjesto nekim drugim poreznim mjerama....

 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prošlog tjedna Vlada je usvojila prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu, kao i projekcije za 2025. i 2026.

Nastavak proračunskog postupka prilično je predvidiv. Ovih dana prijedlog će biti upućen u saborsku proceduru. Rasprava će trajati dugo u noć, oporba će uputiti par stotina amandmana, od kojih će svega nekoliko biti prihvaćeno, i na koncu će proračun biti usvojen u manje-više istom obliku kakav je i predložen.

Demokratska forma bit će zadovoljena, ali ne i njezin smisao. Vladajući se trude da prijedlog proračuna bude vidljiv što manjem broju zainteresirane javnosti. Vjerojatno računaju na to da takve stvari ionako nitko ne čita. Kako drugačije objasniti sljedeće: posjetite li web-stranicu Vlade RH i potražite dnevni red posljednje sjednice, te kliknete na Nacrt prijedloga državnog proračuna, otvara vam se dokument koji ima 2445 stranica, pri čemu nedostaje stranica na kojoj piše "sadržaj dokumenta".

Ponavljam, nije riječ o prijedlogu zakona o kibernetičkoj sigurnosti ili, štajaznam, zakona o spomendanima, nego o državnom proračunu. Dakle, radi se o prijedlogu najvažnijeg javnog akta koji Vlada donosi u godinu dana.

Inflacija nije nužno loša vijest

Unatoč recesijskim kretanjima u razvijenim zemljama, proračun se temelji na projekciji rasta BDP-a od 2,8 posto i stopi inflacije od 3,1 posto u sljedećoj godini. Materijalizira li se neki od geopolitičkih rizika koji utječu na cijene energenata, stopa inflacije bit će podcijenjena. Međutim, čak i trenutna projekcija za građane nije optimistična jer Vlada očekuje da će cijene nastaviti rasti i u sljedećoj godini (po nižoj stopi). Nevolja je što iz perspektive proračunskih prihoda inflacija nije nužno loša vijest. Vidi se to i u prijedlogu proračuna prema kojem prihodi od PDV-a u sljedećoj godini rastu za sedam posto i iznose 11 milijardi eura.

---

image

Prof.dr. Paško Burnać: Bilo bi dobro da država iskoristi višak inflacijskih prihoda kako bi smanjila ukupnu poreznu presiju... Ali Vlada dobro zna da se tako ne osvajaju izbori.

Ante Čizmić/Cropix
---

Rashodi proračuna rastu na 32,6 milijarde eura i veći su u odnosu na tekuću godinu za 11,2 posto, dok će prihodi biti na razini od 28,5 milijardi eura (porast od 3 posto). Samo na temelju ovih nekoliko brojki, čak i neupućenom strancu jasno je da se u sljedećoj godini održavaju izbori. I to ne jedni, nego više njih.

Deficit od 4,1 milijardu eura veći je čak dva i pol puta u odnosu na ovu godinu, ali premijer će nam reći da je to tek 1,9 posto BDP-a, što ispunjava kriterij proračunskog manjka prema odredbama Pakta o stabilnosti i rastu. Istina, ali smisao proračunskog planiranja nije samo u ispunjavanju kriterija koje nameće Europska unija, nego u razmišljanju na srednji i dugi rok. Većina nas planira u kratkom roku, neki pak u najkraćem (od danas do sutra), ali to nikako ne bi smjela Vlada.

Uostalom, zato i postoje tzv. Smjernice ekonomske i fiskalne politike, koje bi trebale služiti kao podloga za donošenje proračuna, a u kojima na dvadesetoj stranici lijepo piše kako se u 2024. godini planira ostvariti suficit državnog proračuna. Osim ako Vlada ne smatra ozbiljnim dokument koji je sama donijela. U svakom slučaju, razdoblje pozitivnih proračunskih okolnosti neće trajati godinama i zato suficit valja ostvariti kad su vremena dobra. U protivnom bismo se ponovno mogli naći u situaciji da smo prisiljeni štedjeti kad nastupi kriza. Škola iz 2009. godine trebala bi nam biti dovoljna da shvatimo koliko je to pogrešno.

A što ako...

Nećemo valjda ponavljati razred. Iako nam je makroekonomija u puno boljem stanju nego što je bila tada, nemojmo se zavaravati, dovoljan je novi soj virusa ili zaoštravanje geopolitičkih sukoba da bolno razotkrije sve naše interne slabosti i ovisnosti o okruženju.

Proteklih deset godina ukupni BDP Republike Hrvatske povećao se za 50 posto, dok su u istom razdoblju ukupni javni rashodi porasli za 96 posto. Drugim riječima, za svaki euro porasta BDP-a država je dodala dva eura javne potrošnje. Prema podacima Eurostata, udio državne potrošnje u BDP-u iznosio je u 2022. godini (pre)visokih 45 posto. Prema tom pokazatelju, Hrvatska je na razini zemalja kao što su Nizozemska (44 posto), Danska (45 posto) i Španjolska (47 posto).

Pojednostavljeno, s obzirom na razinu razvijenosti Hrvatska troši previše. Isti zaključak možemo donijeti promatramo li prihodnu stranu proračuna. Zato bi bilo dobro da država iskoristi višak inflacijskih prihoda kako bi smanjila ukupnu poreznu presiju.

---

image

Opet ćemo po starom lošem običaju i dogodine brojati goste, njihovu potrošnju, koliko su poreza platili. Do kada tako....

 

Saša Burić/Cropix
---

Građani i poslodavci time bi sigurno bili zadovoljni. Ali Vlada dobro zna da se tako ne osvajaju izbori. Umjesto toga, u prijedlogu proračuna imamo rast rashoda za zaposlene u javnim i državnim službama od 32 posto u odnosu na tekuću godinu, rast materijalnih rashoda za 13 posto, rast socijalnih naknada za 17 posto... Nastavlja se utrka između rasta plaća i inflacije, u kojoj inflacija gotovo uvijek pobjeđuje.

Zbog rasta kamatnih stopa na financijskom tržištu, trošak financiranja javnog duga postaje sve veći i u sljedećoj godini iznosit će oko 1,2 milijarde eura, što je porast od 18 posto u odnosu na tekuću godinu. Napomenimo da se taj iznos odnosi samo na kamate na javni dug, dok će se glavnica, prema dobro uhodanoj praksi, refinancirati na domaćem i/ili inozemnom tržištu, ali po nepovoljnijim uvjetima nego u ovoj godini. Prema Vladinim projekcijama, javni dug trebao bi u sljedećoj godini pasti ispod 60 posto BDP-a, međutim, to neće biti rezultat nominalnog (apsolutnog) smanjenja duga, nego isključivo rasta BDP-a.

Spas zvan Europska unija

Još jedna konstanta prihodne strane hrvatskog proračuna posljednjih nekoliko godina jest novac Europske unije. Teško je danas u Hrvatskoj pronaći investiciju u dugotrajnu imovinu koja manje ili više, izravno ili neizravno nije sufinancirana sredstvima EU-a. Skraćenice kao što su ESI, ITU, SAFU i NPOO nisu nam više tolika nepoznanica. Shvatili smo da se iza njih kriju nekakva bespovratna sredstva i brzo smo ih savladali.

Stekli smo know-how i navikli se na to da porezni obveznici Njemačke, Francuske ili Austrije (su)financiraju izgradnju Pelješkog mosta, energetsku obnovu Osnovne škole "Split 3" ili kupnju borbenih aviona Rafale.

---

image

Državni proračun voli inflaciju jer se hrani PDV-om, umjesto nekim drugim poreznim mjerama....

 

Damjan Tadić/Cropix
---

Godina po godina, milijarda po milijarda i tako smo, malo-pomalo, postali ovisni o novcu koji nam stiže iz Europske unije. U nedostatku drugih reformi, izgleda da je najveća strukturna reforma u novijoj povijesti Hrvatske bila ulazak u EU. Sljedeće godine iz kategorije Pomoći (unutar koje su različite stavke koje predstavljaju novac EU-a) očekujemo 3,6 milijardi eura ili čak 13 posto ukupnih proračunskih prihoda. Vlada je u svojoj prezentaciji propustila napomenuti da je taj iznos u tekućoj godini još i veći (4,6 milijardi eura ili 17 posto ukupnih prihoda), što znači da se u proračunu za 2024. smanjuje količina sredstava iz EU fondova.

Kao i prethodnih sedam godina aktualne vlasti, proračun za 2024. godinu bit će usvojen bez većih poteškoća. U sljedećoj godini doživjet će najmanje jedan, a vjerojatno i dva rebalansa. Na prihodnoj strani struktura će ostati ista, uz naglasak na fondove EU-a, a na rashodnoj strani dijeli se svima pomalo. Ali ništa bitno neće se promijeniti. Ostaje dojam da smo novim proračunom dobili stabilnost, ali nismo dobili zaokret.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Švar/Cropix Ante Čizmić/Cropix Saša Burić/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Ranko Švar/Cropix

Zbog nekoliko saborskih mandata Plenković je propustio veliku priliku. Većina nas planira u kratkom roku, neki pak u najkraćem (od danas do sutra), ali to nikako ne bi smjela Vlada

Ante Čizmić/Cropix

Prof.dr. Paško Burnać: Bilo bi dobro da država iskoristi višak inflacijskih prihoda kako bi smanjila ukupnu poreznu presiju... Ali Vlada dobro zna da se tako ne osvajaju izbori.

Saša Burić/Cropix

Opet ćemo po starom lošem običaju i dogodine brojati goste, njihovu potrošnju, koliko su poreza platili. Do kada tako....

 

Damjan Tadić/Cropix

Državni proračun voli inflaciju jer se hrani PDV-om, umjesto nekim drugim poreznim mjerama....

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/nista-nismo-naucili-iz-2009-i-dalje-previse-trosimo-i-zato-imamo-velike-poreze-i-zato-smo-propustili-i-ovu-priliku-1339940 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0cd119b08d224f2eef080e323da6d312f48b1f24 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ni%C5%A1ta+nismo+nau%C4%8Dili+iz+2009.+I+dalje+previ%C5%A1e+tro%C5%A1imo.+I+zato+imamo+velike+poreze.+I+zato+smo+propustili+i+ovu+priliku...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fnista-nismo-naucili-iz-2009-i-dalje-previse-trosimo-i-zato-imamo-velike-poreze-i-zato-smo-propustili-i-ovu-priliku-1339940 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fnista-nismo-naucili-iz-2009-i-dalje-previse-trosimo-i-zato-imamo-velike-poreze-i-zato-smo-propustili-i-ovu-priliku-1339940 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZBORNI PRORAČUN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisIZBORNI PRORAČUN

Ništa nismo naučili iz 2009. I dalje previše trošimo. I zato imamo velike poreze. I zato smo propustili i ovu priliku...

Piše Paško Burnać
18. studenog 2023. - 09:14
Zbog nekoliko saborskih mandata Plenković je propustio veliku priliku. Većina nas planira u kratkom roku, neki pak u najkraćem (od danas do sutra), ali to nikako ne bi smjela VladaRanko Švar/Cropix

Prošlog tjedna Vlada je usvojila prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu, kao i projekcije za 2025. i 2026.

Nastavak proračunskog postupka prilično je predvidiv. Ovih dana prijedlog će biti upućen u saborsku proceduru. Rasprava će trajati dugo u noć, oporba će uputiti par stotina amandmana, od kojih će svega nekoliko biti prihvaćeno, i na koncu će proračun biti usvojen u manje-više istom obliku kakav je i predložen.

Demokratska forma bit će zadovoljena, ali ne i njezin smisao. Vladajući se trude da prijedlog proračuna bude vidljiv što manjem broju zainteresirane javnosti. Vjerojatno računaju na to da takve stvari ionako nitko ne čita. Kako drugačije objasniti sljedeće: posjetite li web-stranicu Vlade RH i potražite dnevni red posljednje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 18:35