stdClass Object ( [id] => 1339389 [title] => Iz Broćanca stiže veliki izum koji će pomoći svim pčelarima. Da postoji pčelinji Nobel dobio bi ga Ivan Miličević [alias] => iz-brocanca-stize-veliki-izum-koji-ce-pomoci-svim-pcelarima-da-postoji-pcelinji-nobel-dobio-bi-ga-ivan-milicevic [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ući će u povijest, uvjereni smo. I to ne bilo koju, nego pčelarsku. A bez pčela, kao i bez vode, nema nam života. A on, taj čovjek za povijest stiže iz Broćanca, mjesta u blizini Posušja u kojem Ivan Miličević radi kao voditelj Logističkog centra u tamošnjem Tehnološkom parku.

I voditelj, i inovator, i meštar strojarstva. I prijatelj pčela.

Ali vratimo se mi u povijest. I Ivanovo mjesto u njoj. Kako je to zaslužio. Izumom, i to revolucionarnim. A izum je toliko razrađen i testiran da je već pred pragom serijske proizvodnje.

I Ivan je pčelar, s nevelikim iskustvom, reći će sam, jer se "tek" desetak godina druži s tim zujavim malim slatkim, vrijednim i korisnim stvorenjima. I družeći se s pčelicama Ivan je osmislio i patentirao svoju "trajnu satnu osnovu za košnice ili hibridno saće za pčele". O čemu je riječ, u čemu je revolucija, prvi put govori Ivan, i to za "Slobodnu".

Za svoj je izum Ivan još 2015. godine u Parizu na najprestižnijem i najstarijem svjetskom sajmu inovacija za "trajnu satnu osnovu" osvojio zlatnu medalju, a Ministarstvo poljoprivrede Francuske dodijelilo mu je srebrno odličje za veliko unaprjeđenje tehnologije u pčelarstvu. Potom dobiva i prve nagrade na sličnim sajmovima u Zagrebu, Ženevi, a od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske priznat mu je Konsenzualni patent pod šifrom PK20160175 za izum "hibridno saće za pčele", dok mu je Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine izdao Rješenje BAP132985, također za pronalazak "hibridnog saća za pčele". Sad ćete se pitati, pa kad je već 2015. godine imao gotov izum, zašto je do sada čekao s proizvodnjom. Samo polako... Neka prvo Ivan pojasni u čemu je veličina ovog izuma.

---

image

Saće u košnici je pčelinji stan, bez toga se ne može odvijati život u košnici, objašnjava nam Ivan

Tomislav Krišto/Cropix
---

– Jedan od velikih problema u pčelarstvu je zagađenost voštanih satnih osnova, odnosno saća parafinom i još nekim drugim elementima koji snižavaju prirodnu točku topljenja voska sa 65 stupnjeva na ispod 35 stupnjeva, što je uobičajena ljetna temperature. Uslijed toga dolazi do pucanja satnih osnova od voska, a to pravi velike štete pčelarima, ali i pčelama. Moguće je uginuće matice, mogu stradati larve, i mlade i odrasle pčele. Osim toga događaju se i bakterijske infekcije, zaraze u košnici, slijedi razvoj raznih bolesti...

To je materijal koji se reciklira iz generacije u generaciju, iz godine u godinu i tako u sebi akumulira određene supstance koje su štetne. Kad tome dodamo pohlepu određenih ljudi koji na tržište "gurnu" voštane satne osnove zagađene parafinom, koji je puno jeftiniji od voska, nastaje problem, jer se pčelarima teško osloboditi toga zagađenog voska. I ja sam se suočio s tim problemom u svom pčelinjaku. To mi je bio povod da potražim rješenje – govori Ivan.

Nakon pet godina rada na izumu pokazao ga je na spomenutim sajmovima, pokupio nagrade, ali nije bio spreman za serijsku proizvodnju. Čekao je Ivan da čuje struku, druge pčelare, da sami isprobaju taj izum i uvjere se u njegovu kvalitetu. I da "čuje" što će reći – pčele. Kada se uvjerio u svu ispravnost svoga izuma krenuo je u izradu zahtjevne tehnologije pomoću koje će izrađivati "trajne satne osnove". Konačno je sam napravio čelični uređaj.

Kako objasniti u čemu je prednost Ivanova izuma?

---

image

Sve je spremno za serijsku proizvodnju, a novo saće će biti tek nešto skuplje od tradicionalnog koje je vrijedilo tri godine, a onda se moralo mijenjati

---

– Saće u košnici je pčeli stan, bez toga se ne može odvijati život u košnici, bez toga nema larvi, legla, pčelinje hrane, pohrane pčelinjeg peluda, konačno i meda. Zapravo je to srce košnice. Inovacija je u tome što sada pčelari imaju na raspolaganju trajnu osnovu, dok sadašnja s voštanim satnim osnovama primorava pčelara da ih često mijenja, svake tri godine, što iziskuje trud i rad, gubi se vrijeme, ali i to sve skupa i košta.

Ova nova trajna satna osnova, nakon što se jednom postavi u košnicu, zahtijeva samo da se svake treće godine oslobodi od naslaga starog voska, ali se nakon vađenja i obrade u parnom topioniku vraća u košnicu, i tako bez prestanka jer na njoj nema nikakvih oštećenja, osim ako ne dođe do mehaničkog oštećenja nepažnjom pčelara, ili ako, primjerice, medvjed ošteti košnicu.

U normalnoj, redovitoj uporabi bez mehaničkih oštećenja, a zato se i zove trajna satna osnova, može trajati trideset, pedeset godina, ma praktički jedan životni vijek pčelara. I sve te godine bez ikakvog dodatnog ulaganja.

I sada ono najvažnije, ništa od tog mog izuma ne bi bilo da su ga odbacile pčele. A znamo svi da su upravo pčele najsofisticiraniji, najosjetljivi kukac u prirodi. Njima je moja osnova iz prve "legla", a isto su mi rekli i ostali pčelari koji su testirali izum. Tako sam prošao na najtežem, stres testu, pčelinjem testu.

---

image

Stroj koji će proizvoditi Ivanovo saće

PRIVATNI ALBUM
---

Moja nova tehnologija omogućava nemjerljivo bolje sanitarne uvjete unutar košnice jer pčelar daleko brže i lakše može promijeniti stari vosak i na taj način može eliminirati negativne efekte starog voska. Konačno, trajna satna osnova može se tretirati i na temperaturi višoj od 120 ​Celzijevih stupnjeva, što omogućuje uništenje spora američke gnjiloće, najopasnije bolesti medonosnih pčela. Trajna satna osnova se ne mijenja kada je jednom pčelar stavi u košnicu, nakon tri godine samo je očisti, reciklira stari vosak i ponovno vrati osnovu u košnicu.

Priznajem da sam išao strpljivo, korak po korak i u izradi alata i stroja za izradu osnove, jer nisam mogao to odjednom financijski pokriti. Sam taj uređaj za izradu košta oko 50 tisuća eura. Sada sam i to riješio i potpuno sam spreman za serijsku proizvodnju. Moram na kraju zahvaliti Pčelarskom savezu Splitsko-dalmatinske županije i gospodinu Ivanu Mravku koji je u vrijeme kada je vodio savez omogućio da se na sajmu na Dalmatini prezentira ovaj izum – veli nam s ponosom Ivan Miličević. Čovjek za Oscara i Nobela, pčelinjeg, kad bi ga bilo. Čudo iz Broćanca.

---

NAJVAŽNIJE PREDNOSTI IZUMA IVANA MILIČEVIĆA

1. Trajna satna osnova je univerzalni proizvod i može ići u sve vrste košnica.

2. Na trajnoj satnoj osnovi mlade pčele u burnom proljetnom razvoju, kada dolazi do povećanja broja pčela, a koje trebaju trošiti svoju voštanu žlijezdu, bez problema mogu izvlačiti saće, trošiti svoju voštanu žlijezdu i na taj način se smanjuje rojidbeni nagon, što je veliki problem u tehnologiji pčelarenja. Uvijek je prisutna borba pčelara koji pokušavaju smanjiti rojidbeni nagon, jer ako se košnica roji u toj sezoni onda je prinos mali ili nikakav, a ako se ne roji onda pčelar ima puni prinos. Trajna satna osnova omogućava potpuno upravljanje rojidbenim nagonom onako kako to želi sam pčelar.

3. Trajna satna osnova se bezbroj puta može obnavljati u topioniku, može izdržati veću brzinu vrcanja meda, što pčelaru skraćuje vrijeme jer ne puca kao ova stara satna osnova.

4. Zamjena trajne satne osnove na okviru traje otprilike 25-30 sekundi, a postavljanje žice i ožičavanje po sadašnjoj tehnologiji traje po pet minuta. Ako imate recimo stotinjak i više košnica, pa pomnoženo s 20 ili 30 ramova, dolazimo do velikih brojki i oduzimanja dragocjenog vremena pčelarima.

5. Jednom kada kupite trajnu satnu osnovu, koja će cijenom biti na razini, ili malo skuplja od dosadašnjih, pčelari su za svoj životni vijek riješili pitanje ulaganja u satne osnove. Daljnji trošak – nula eura.

6. Bez obzira na to kakva je temperature vani ili u košnici, trajna satna osnova neće puknuti ili se deformirati kao što se događa sa sadašnjima. Prilikom vrcanja meda nema oštećivanja ćelija i med se vrlo brzo može izvaditi. Trajna satna osnova omogućuje pčelarima da proizvode čisti djevičanski vosak.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ovo je revolucija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ovo je revolucija 2 0 5784 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-15 12:36:44 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Braco Ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-16 11:26:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-16 11:26:26 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Iz Broćanca stiže veliki izum koji će pomoći svim pčelarima. Da postoji pčelinji Nobel dobio bi ga Ivan Miličević page_title=Iz Broćanca stiže veliki izum koji će pomoći svim pčelarima. Da postoji pčelinji Nobel dobio bi ga Ivan Miličević [metakey] => Ivan Milićević, pčele, vosak, Pčelinje saće, izum, patent [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/15\/26056955.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/19749876.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/26056954.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/26056953.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/26056950.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/26056963.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/26056958.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/17883684.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["BRACO \u0106OSI\u0106","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","","","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivan Mili\u010devi\u0107 sa svojim revolucionarnim izumom<\/p>","

Sa\u0107e u ko\u0161nici je p\u010delinji stan, bez toga se ne mo\u017ee odvijati \u017eivot u ko\u0161nici, obja\u0161njava nam Ivan<\/p>","

P\u010dele su prihvatile Ivanovo sa\u0107e, to je bio znak da je uspio<\/p>","

Stroj koji \u0107e proizvoditi Ivanovo sa\u0107e<\/p>","","

Sve je spremno za serijsku proizvodnju, a novo sa\u0107e \u0107e biti tek ne\u0161to skuplje od tradicionalnog koje je vrijedilo tri godine, a onda se moralo mijenjati<\/p>","","


\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1273","hd_26056955_1920.jpg":"1920x1080","k_26056955_1280.jpg":"1280x1280","k_26056955_1024.jpg":"1024x1024","k_26056955_640.jpg":"640x640","k_26056955_480.jpg":"480x480","k_26056955_340.jpg":"340x340","k_26056955_220.jpg":"220x220","o_26056955_1280.jpg":"1280x848","o_26056955_1024.jpg":"1024x678","o_26056955_640.jpg":"640x424","o_26056955_480.jpg":"480x318","o_26056955_340.jpg":"340x225","o_26056955_220.jpg":"220x145","h_26056955_1280.jpg":"1280x854","h_26056955_1024.jpg":"1024x683","h_26056955_640.jpg":"640x427","h_26056955_480.jpg":"480x320","h_26056955_340.jpg":"340x227","h_26056955_220.jpg":"220x147","pp_26056955_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056955_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056955_640.jpg":"640x814","pp_26056955_480.jpg":"480x611","pp_26056955_340.jpg":"340x432","pp_26056955_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19749876_1920.jpg":"1920x1080","k_19749876_1280.jpg":"1280x1280","k_19749876_1024.jpg":"1024x1024","k_19749876_640.jpg":"640x640","k_19749876_480.jpg":"480x480","k_19749876_340.jpg":"340x340","k_19749876_220.jpg":"220x220","o_19749876_1280.jpg":"1280x853","o_19749876_1024.jpg":"1024x682","o_19749876_640.jpg":"640x426","o_19749876_480.jpg":"480x320","o_19749876_340.jpg":"340x226","o_19749876_220.jpg":"220x146","h_19749876_1280.jpg":"1280x854","h_19749876_1024.jpg":"1024x683","h_19749876_640.jpg":"640x427","h_19749876_480.jpg":"480x320","h_19749876_340.jpg":"340x227","h_19749876_220.jpg":"220x147","pp_19749876_1280.jpg":"1280x1628","pp_19749876_1024.jpg":"1024x1303","pp_19749876_640.jpg":"640x814","pp_19749876_480.jpg":"480x611","pp_19749876_340.jpg":"340x432","pp_19749876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1194","hd_26056954_1920.jpg":"1920x1080","k_26056954_1280.jpg":"1280x1280","k_26056954_1024.jpg":"1024x1024","k_26056954_640.jpg":"640x640","k_26056954_480.jpg":"480x480","k_26056954_340.jpg":"340x340","k_26056954_220.jpg":"220x220","o_26056954_1280.jpg":"1280x955","o_26056954_1024.jpg":"1024x764","o_26056954_640.jpg":"640x477","o_26056954_480.jpg":"480x358","o_26056954_340.jpg":"340x253","o_26056954_220.jpg":"220x164","h_26056954_1280.jpg":"1280x854","h_26056954_1024.jpg":"1024x683","h_26056954_640.jpg":"640x427","h_26056954_480.jpg":"480x320","h_26056954_340.jpg":"340x227","h_26056954_220.jpg":"220x147","pp_26056954_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056954_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056954_640.jpg":"640x814","pp_26056954_480.jpg":"480x611","pp_26056954_340.jpg":"340x432","pp_26056954_220.jpg":"220x280"},{"size0":"900x1595","hd_26056953_1920.jpg":"1920x1080","k_26056953_1280.jpg":"1280x1280","k_26056953_1024.jpg":"1024x1024","k_26056953_640.jpg":"640x640","k_26056953_480.jpg":"480x480","k_26056953_340.jpg":"340x340","k_26056953_220.jpg":"220x220","o_26056953_1280.jpg":"1280x2268","o_26056953_1024.jpg":"1024x1814","o_26056953_640.jpg":"640x1134","o_26056953_480.jpg":"480x850","o_26056953_340.jpg":"340x602","o_26056953_220.jpg":"220x389","h_26056953_1280.jpg":"1280x854","h_26056953_1024.jpg":"1024x683","h_26056953_640.jpg":"640x427","h_26056953_480.jpg":"480x320","h_26056953_340.jpg":"340x227","h_26056953_220.jpg":"220x147","pp_26056953_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056953_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056953_640.jpg":"640x814","pp_26056953_480.jpg":"480x611","pp_26056953_340.jpg":"340x432","pp_26056953_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1593x1197","hd_26056950_1920.jpg":"1920x1080","k_26056950_1280.jpg":"1280x1280","k_26056950_1024.jpg":"1024x1024","k_26056950_640.jpg":"640x640","k_26056950_480.jpg":"480x480","k_26056950_340.jpg":"340x340","k_26056950_220.jpg":"220x220","o_26056950_1280.jpg":"1280x961","o_26056950_1024.jpg":"1024x769","o_26056950_640.jpg":"640x480","o_26056950_480.jpg":"480x360","o_26056950_340.jpg":"340x255","o_26056950_220.jpg":"220x165","h_26056950_1280.jpg":"1280x854","h_26056950_1024.jpg":"1024x683","h_26056950_640.jpg":"640x427","h_26056950_480.jpg":"480x320","h_26056950_340.jpg":"340x227","h_26056950_220.jpg":"220x147","pp_26056950_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056950_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056950_640.jpg":"640x814","pp_26056950_480.jpg":"480x611","pp_26056950_340.jpg":"340x432","pp_26056950_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26056963_1920.jpg":"1920x1080","k_26056963_1280.jpg":"1280x1280","k_26056963_1024.jpg":"1024x1024","k_26056963_640.jpg":"640x640","k_26056963_480.jpg":"480x480","k_26056963_340.jpg":"340x340","k_26056963_220.jpg":"220x220","o_26056963_1280.jpg":"1280x852","o_26056963_1024.jpg":"1024x682","o_26056963_640.jpg":"640x426","o_26056963_480.jpg":"480x319","o_26056963_340.jpg":"340x226","o_26056963_220.jpg":"220x146","h_26056963_1280.jpg":"1280x854","h_26056963_1024.jpg":"1024x683","h_26056963_640.jpg":"640x427","h_26056963_480.jpg":"480x320","h_26056963_340.jpg":"340x227","h_26056963_220.jpg":"220x147","pp_26056963_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056963_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056963_640.jpg":"640x814","pp_26056963_480.jpg":"480x611","pp_26056963_340.jpg":"340x432","pp_26056963_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26056958_1920.jpg":"1920x1080","k_26056958_1280.jpg":"1280x1280","k_26056958_1024.jpg":"1024x1024","k_26056958_640.jpg":"640x640","k_26056958_480.jpg":"480x480","k_26056958_340.jpg":"340x340","k_26056958_220.jpg":"220x220","o_26056958_1280.jpg":"1280x853","o_26056958_1024.jpg":"1024x682","o_26056958_640.jpg":"640x426","o_26056958_480.jpg":"480x320","o_26056958_340.jpg":"340x226","o_26056958_220.jpg":"220x146","h_26056958_1280.jpg":"1280x854","h_26056958_1024.jpg":"1024x683","h_26056958_640.jpg":"640x427","h_26056958_480.jpg":"480x320","h_26056958_340.jpg":"340x227","h_26056958_220.jpg":"220x147","pp_26056958_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056958_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056958_640.jpg":"640x814","pp_26056958_480.jpg":"480x611","pp_26056958_340.jpg":"340x432","pp_26056958_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17883684_1920.jpg":"1920x1080","k_17883684_1280.jpg":"1280x1280","k_17883684_1024.jpg":"1024x1024","k_17883684_640.jpg":"640x640","k_17883684_480.jpg":"480x480","k_17883684_340.jpg":"340x340","k_17883684_220.jpg":"220x220","o_17883684_1280.jpg":"1280x853","o_17883684_1024.jpg":"1024x682","o_17883684_640.jpg":"640x426","o_17883684_480.jpg":"480x320","o_17883684_340.jpg":"340x226","o_17883684_220.jpg":"220x146","h_17883684_1280.jpg":"1280x854","h_17883684_1024.jpg":"1024x683","h_17883684_640.jpg":"640x427","h_17883684_480.jpg":"480x320","h_17883684_340.jpg":"340x227","h_17883684_220.jpg":"220x147","pp_17883684_1280.jpg":"1280x1628","pp_17883684_1024.jpg":"1024x1303","pp_17883684_640.jpg":"640x814","pp_17883684_480.jpg":"480x611","pp_17883684_340.jpg":"340x432","pp_17883684_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7451486 Threads: 2 Questions: 1534033389 Slow queries: 4664623 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110745465 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/iz-brocanca-stize-veliki-izum-koji-ce-pomoci-svim-pcelarima-da-postoji-pcelinji-nobel-dobio-bi-ga-ivan-milicevic-1339389 [printLink] => /vijesti/biznis/iz-brocanca-stize-veliki-izum-koji-ce-pomoci-svim-pcelarima-da-postoji-pcelinji-nobel-dobio-bi-ga-ivan-milicevic-1339389?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 720374 [name] => Ivan Milićević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-20 10:22:23 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-milicevic [link] => /tag/ivan-milicevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 320149 [name] => pčele [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pcele [link] => /tag/pcele ) [2] => stdClass Object ( [id] => 644962 [name] => vosak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-27 15:53:18 [main_article_id] => 0 [alias] => vosak [link] => /tag/vosak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 736905 [name] => Pčelinje saće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-16 12:26:46 [main_article_id] => 0 [alias] => pcelinje-sace [link] => /tag/pcelinje-sace ) [4] => stdClass Object ( [id] => 387115 [name] => izum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izum [link] => /tag/izum ) [5] => stdClass Object ( [id] => 243559 [name] => patent [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => patent [link] => /tag/patent ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ovo je revolucija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iz Broćanca stiže veliki izum koji će pomoći svim pčelarima. Da postoji pčelinji Nobel dobio bi ga Ivan Miličević [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/26056955.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => BRACO ĆOSIĆ [mainImageDesc] =>

Ivan Miličević sa svojim revolucionarnim izumom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/26056955.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ

Ivan Miličević sa svojim revolucionarnim izumom

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/19749876.jpg [title] => Tomislav Krišto/Cropix

Saće u košnici je pčelinji stan, bez toga se ne može odvijati život u košnici, objašnjava nam Ivan

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/26056954.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM

Pčele su prihvatile Ivanovo saće, to je bio znak da je uspio

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/26056953.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM

Stroj koji će proizvoditi Ivanovo saće

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/26056950.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/26056963.jpg [title] =>

Sve je spremno za serijsku proizvodnju, a novo saće će biti tek nešto skuplje od tradicionalnog koje je vrijedilo tri godine, a onda se moralo mijenjati

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/26056958.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/17883684.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix


 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ući će u povijest, uvjereni smo. I to ne bilo koju, nego pčelarsku. A bez pčela, kao i bez vode, nema nam života. A on, taj čovjek za povijest stiže iz Broćanca, mjesta u blizini Posušja u kojem Ivan Miličević radi kao voditelj Logističkog centra u tamošnjem Tehnološkom parku.

I voditelj, i inovator, i meštar strojarstva. I prijatelj pčela.

Ali vratimo se mi u povijest. I Ivanovo mjesto u njoj. Kako je to zaslužio. Izumom, i to revolucionarnim. A izum je toliko razrađen i testiran da je već pred pragom serijske proizvodnje.

I Ivan je pčelar, s nevelikim iskustvom, reći će sam, jer se "tek" desetak godina druži s tim zujavim malim slatkim, vrijednim i korisnim stvorenjima. I družeći se s pčelicama Ivan je osmislio i patentirao svoju "trajnu satnu osnovu za košnice ili hibridno saće za pčele". O čemu je riječ, u čemu je revolucija, prvi put govori Ivan, i to za "Slobodnu".

Za svoj je izum Ivan još 2015. godine u Parizu na najprestižnijem i najstarijem svjetskom sajmu inovacija za "trajnu satnu osnovu" osvojio zlatnu medalju, a Ministarstvo poljoprivrede Francuske dodijelilo mu je srebrno odličje za veliko unaprjeđenje tehnologije u pčelarstvu. Potom dobiva i prve nagrade na sličnim sajmovima u Zagrebu, Ženevi, a od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske priznat mu je Konsenzualni patent pod šifrom PK20160175 za izum "hibridno saće za pčele", dok mu je Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine izdao Rješenje BAP132985, također za pronalazak "hibridnog saća za pčele". Sad ćete se pitati, pa kad je već 2015. godine imao gotov izum, zašto je do sada čekao s proizvodnjom. Samo polako... Neka prvo Ivan pojasni u čemu je veličina ovog izuma.

---

image

Saće u košnici je pčelinji stan, bez toga se ne može odvijati život u košnici, objašnjava nam Ivan

Tomislav Krišto/Cropix
---

– Jedan od velikih problema u pčelarstvu je zagađenost voštanih satnih osnova, odnosno saća parafinom i još nekim drugim elementima koji snižavaju prirodnu točku topljenja voska sa 65 stupnjeva na ispod 35 stupnjeva, što je uobičajena ljetna temperature. Uslijed toga dolazi do pucanja satnih osnova od voska, a to pravi velike štete pčelarima, ali i pčelama. Moguće je uginuće matice, mogu stradati larve, i mlade i odrasle pčele. Osim toga događaju se i bakterijske infekcije, zaraze u košnici, slijedi razvoj raznih bolesti...

To je materijal koji se reciklira iz generacije u generaciju, iz godine u godinu i tako u sebi akumulira određene supstance koje su štetne. Kad tome dodamo pohlepu određenih ljudi koji na tržište "gurnu" voštane satne osnove zagađene parafinom, koji je puno jeftiniji od voska, nastaje problem, jer se pčelarima teško osloboditi toga zagađenog voska. I ja sam se suočio s tim problemom u svom pčelinjaku. To mi je bio povod da potražim rješenje – govori Ivan.

Nakon pet godina rada na izumu pokazao ga je na spomenutim sajmovima, pokupio nagrade, ali nije bio spreman za serijsku proizvodnju. Čekao je Ivan da čuje struku, druge pčelare, da sami isprobaju taj izum i uvjere se u njegovu kvalitetu. I da "čuje" što će reći – pčele. Kada se uvjerio u svu ispravnost svoga izuma krenuo je u izradu zahtjevne tehnologije pomoću koje će izrađivati "trajne satne osnove". Konačno je sam napravio čelični uređaj.

Kako objasniti u čemu je prednost Ivanova izuma?

---

image

Sve je spremno za serijsku proizvodnju, a novo saće će biti tek nešto skuplje od tradicionalnog koje je vrijedilo tri godine, a onda se moralo mijenjati

---

– Saće u košnici je pčeli stan, bez toga se ne može odvijati život u košnici, bez toga nema larvi, legla, pčelinje hrane, pohrane pčelinjeg peluda, konačno i meda. Zapravo je to srce košnice. Inovacija je u tome što sada pčelari imaju na raspolaganju trajnu osnovu, dok sadašnja s voštanim satnim osnovama primorava pčelara da ih često mijenja, svake tri godine, što iziskuje trud i rad, gubi se vrijeme, ali i to sve skupa i košta.

Ova nova trajna satna osnova, nakon što se jednom postavi u košnicu, zahtijeva samo da se svake treće godine oslobodi od naslaga starog voska, ali se nakon vađenja i obrade u parnom topioniku vraća u košnicu, i tako bez prestanka jer na njoj nema nikakvih oštećenja, osim ako ne dođe do mehaničkog oštećenja nepažnjom pčelara, ili ako, primjerice, medvjed ošteti košnicu.

U normalnoj, redovitoj uporabi bez mehaničkih oštećenja, a zato se i zove trajna satna osnova, može trajati trideset, pedeset godina, ma praktički jedan životni vijek pčelara. I sve te godine bez ikakvog dodatnog ulaganja.

I sada ono najvažnije, ništa od tog mog izuma ne bi bilo da su ga odbacile pčele. A znamo svi da su upravo pčele najsofisticiraniji, najosjetljivi kukac u prirodi. Njima je moja osnova iz prve "legla", a isto su mi rekli i ostali pčelari koji su testirali izum. Tako sam prošao na najtežem, stres testu, pčelinjem testu.

---

image

Stroj koji će proizvoditi Ivanovo saće

PRIVATNI ALBUM
---

Moja nova tehnologija omogućava nemjerljivo bolje sanitarne uvjete unutar košnice jer pčelar daleko brže i lakše može promijeniti stari vosak i na taj način može eliminirati negativne efekte starog voska. Konačno, trajna satna osnova može se tretirati i na temperaturi višoj od 120 ​Celzijevih stupnjeva, što omogućuje uništenje spora američke gnjiloće, najopasnije bolesti medonosnih pčela. Trajna satna osnova se ne mijenja kada je jednom pčelar stavi u košnicu, nakon tri godine samo je očisti, reciklira stari vosak i ponovno vrati osnovu u košnicu.

Priznajem da sam išao strpljivo, korak po korak i u izradi alata i stroja za izradu osnove, jer nisam mogao to odjednom financijski pokriti. Sam taj uređaj za izradu košta oko 50 tisuća eura. Sada sam i to riješio i potpuno sam spreman za serijsku proizvodnju. Moram na kraju zahvaliti Pčelarskom savezu Splitsko-dalmatinske županije i gospodinu Ivanu Mravku koji je u vrijeme kada je vodio savez omogućio da se na sajmu na Dalmatini prezentira ovaj izum – veli nam s ponosom Ivan Miličević. Čovjek za Oscara i Nobela, pčelinjeg, kad bi ga bilo. Čudo iz Broćanca.

---

NAJVAŽNIJE PREDNOSTI IZUMA IVANA MILIČEVIĆA

1. Trajna satna osnova je univerzalni proizvod i može ići u sve vrste košnica.

2. Na trajnoj satnoj osnovi mlade pčele u burnom proljetnom razvoju, kada dolazi do povećanja broja pčela, a koje trebaju trošiti svoju voštanu žlijezdu, bez problema mogu izvlačiti saće, trošiti svoju voštanu žlijezdu i na taj način se smanjuje rojidbeni nagon, što je veliki problem u tehnologiji pčelarenja. Uvijek je prisutna borba pčelara koji pokušavaju smanjiti rojidbeni nagon, jer ako se košnica roji u toj sezoni onda je prinos mali ili nikakav, a ako se ne roji onda pčelar ima puni prinos. Trajna satna osnova omogućava potpuno upravljanje rojidbenim nagonom onako kako to želi sam pčelar.

3. Trajna satna osnova se bezbroj puta može obnavljati u topioniku, može izdržati veću brzinu vrcanja meda, što pčelaru skraćuje vrijeme jer ne puca kao ova stara satna osnova.

4. Zamjena trajne satne osnove na okviru traje otprilike 25-30 sekundi, a postavljanje žice i ožičavanje po sadašnjoj tehnologiji traje po pet minuta. Ako imate recimo stotinjak i više košnica, pa pomnoženo s 20 ili 30 ramova, dolazimo do velikih brojki i oduzimanja dragocjenog vremena pčelarima.

5. Jednom kada kupite trajnu satnu osnovu, koja će cijenom biti na razini, ili malo skuplja od dosadašnjih, pčelari su za svoj životni vijek riješili pitanje ulaganja u satne osnove. Daljnji trošak – nula eura.

6. Bez obzira na to kakva je temperature vani ili u košnici, trajna satna osnova neće puknuti ili se deformirati kao što se događa sa sadašnjima. Prilikom vrcanja meda nema oštećivanja ćelija i med se vrlo brzo može izvaditi. Trajna satna osnova omogućuje pčelarima da proizvode čisti djevičanski vosak.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
BRACO ĆOSIĆ Tomislav Krišto/Cropix PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM Nikola Vilić/Cropix
BRACO ĆOSIĆ

Ivan Miličević sa svojim revolucionarnim izumom

Tomislav Krišto/Cropix

Saće u košnici je pčelinji stan, bez toga se ne može odvijati život u košnici, objašnjava nam Ivan

PRIVATNI ALBUM

Pčele su prihvatile Ivanovo saće, to je bio znak da je uspio

PRIVATNI ALBUM

Stroj koji će proizvoditi Ivanovo saće


Sve je spremno za serijsku proizvodnju, a novo saće će biti tek nešto skuplje od tradicionalnog koje je vrijedilo tri godine, a onda se moralo mijenjati


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/iz-brocanca-stize-veliki-izum-koji-ce-pomoci-svim-pcelarima-da-postoji-pcelinji-nobel-dobio-bi-ga-ivan-milicevic-1339389 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=35b29048270c5b3a9fff3852ef57bbb9dd989354 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iz+Bro%C4%87anca+sti%C5%BEe+veliki+izum+koji+%C4%87e+pomo%C4%87i+svim+p%C4%8Delarima.+Da+postoji+p%C4%8Delinji+Nobel+dobio+bi+ga+Ivan+Mili%C4%8Devi%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fiz-brocanca-stize-veliki-izum-koji-ce-pomoci-svim-pcelarima-da-postoji-pcelinji-nobel-dobio-bi-ga-ivan-milicevic-1339389 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fiz-brocanca-stize-veliki-izum-koji-ce-pomoci-svim-pcelarima-da-postoji-pcelinji-nobel-dobio-bi-ga-ivan-milicevic-1339389 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ovo je revolucija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisOvo je revolucija

Iz Broćanca stiže veliki izum koji će pomoći svim pčelarima. Da postoji pčelinji Nobel dobio bi ga Ivan Miličević

Piše Braco Ćosić
16. studenog 2023. - 12:26

Ući će u povijest, uvjereni smo. I to ne bilo koju, nego pčelarsku. A bez pčela, kao i bez vode, nema nam života. A on, taj čovjek za povijest stiže iz Broćanca, mjesta u blizini Posušja u kojem Ivan Miličević radi kao voditelj Logističkog centra u tamošnjem Tehnološkom parku.

I voditelj, i inovator, i meštar strojarstva. I prijatelj pčela.

Ali vratimo se mi u povijest. I Ivanovo mjesto u njoj. Kako je to zaslužio. Izumom, i to revolucionarnim. A izum je toliko razrađen i testiran da je već pred pragom serijske proizvodnje.

I Ivan je pčelar, s nevelikim iskustvom, reći će sam, jer se "tek" desetak godina druži s tim zujavim malim slatkim, vrijednim i korisnim stvorenjima. I družeći se s pčelicama Ivan je osmislio i patentirao svoju "trajnu satnu osnovu za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 15:07