StoryEditorOCM
Bizniszelena tranzicija

Energetska konferencija Slobodne Dalmacije: Prelazak na obnovljive izvore energije nikada nije bio pristupačniji

Piše Anamaria Mikulić
25. listopada 2023. - 18:56

"Optimalan spoj prihvatljivih izvora energije – potencijali i izazovi" tema je energetske konferencije održane u srijedu u splitskom hotelu "Park". U fokusu rasprave bila su tržišna rješenja koja građanima i poduzetnicima omogućavaju postizanje energetske neovisnosti, a prokomentirala se i njihova isplativost te dostupni izvori sufinanciranja. 

image

Ivo Radica, Lin Herenčić, Ante Čikotić, Frano Barbir i Mladen Ilijević

Tom Dubravec/Cropix

Podršku konferenciji pružili su Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu, te brojni stručnjaci i odgovorne osobe iz sfere poslovanja s obnovljivim izvorima energije. 

Organizator konferencije su Hanza Media i Slobodna Dalmacija, koja kao najutjecajnija medijska kuća na području Dalmacije ispunjava svoju društvenu funkciju te informira i promiče prave vrijednosti u svrhu pronalaženja najboljih rješenja.

image

Mladen Ilijević

Tom Dubravec/Cropix

ENERGETSKA NEOVISNOST NIKADA NIJE BILA VAŽNIJA 

Cijeli svijet se posljednjih godina okreće obnovljivim izvorima energije. Mnogo je razloga za to: rat u Ukrajini, zbog kojeg Europa više ne nabavlja naftu i plin iz Rusije, globalno zatopljenje i njegove klimatske posljedice te rat na Bliskom istoku, koji po tko zna koji put do sada dovodi u pitanje transport Sueskim kanalom. Navedeno nas upućuje na iskorištavanje sunca, vjetra i naših hidroenergetskih potencijala kako bismo postali samoodrživi.

image

Ivo Radica

Tom Dubravec/Cropix

Zašto težiti energetskoj neovisnosti te kako je postići, glavna su pitanja panel-rasprave na kojoj su sudjelovali panelisti: Mladen Ilijević, voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Frane Barbir, professor emeritus Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, Ante Čikotić, direktor tvrtke INOVAPRO d.o.o., Lin Herenčić, voditelj grupe u EON-u Hrvatska, i Ivo Radica, gradonačelnik Visa.

image

Stipe Čogelja, Hrvoje Bujanović, Vinko Ursić Glavanović

Tom Dubravec/Cropix

Na temelju vlastitih iskustava približili su ovu važnu i aktualnu temu javnosti, koju još uvijek muče brojna pitanja oko dostupnih mogućnosti i njihove primjene u vlastitom domu. Za postizanje održivog razvoja, kvalitetnog i čistog okoliša te poboljšanja kvalitete života nužno je proširiti vijest o svim pozitivnim učincima zelene tranzicije.  

image

Ante Čikotić

Tom Dubravec/Cropix

POTENCIJAL DALMACIJE ZA POSTIZANJE SAMOODRŽIVOSTI

Dalmacija ima već instaliran energetski potencijal svojih rijeka, od Zrmanje na sjeveru, preko Krke i osobito energetski izdašne Cetine do Omble na jugu. Tu je i potencijal instaliranih vjetroelektrana te mogućnosti iskorištavanja zavidnog broja sunčanih sati. Dakle, Dalmacija ima sve predispozicije da postane samoodrživa i iz vlastitih izvora zadovoljava sve svoje potrebe za ekološki čistom energijom. Štoviše, daljnjim ulaganjima u bliskoj budućnosti možemo proizvesti i znatne viškove čiste i ekološki prihvatljive energije, možemo se od uvoznika pretvoriti u značajnog izvoznika energije u druge krajeve Hrvatske, odnosno Europe.

image

Vinko Ursić Glavanović, Hrvoje Bujanović, Stipe Čogelja
 

Tom Dubravec/Cropix

– Važno je pitanje za Dalmaciju i kako što brže i cjelovitije zamijeniti fosilna goriva ekološki prihvatljivijim varijantama. Usudimo se zamisliti Jadran s trajektima, katamaranima, kruzerima i svim drugim plovilima koje, umjesto nafte, pogoni čisti vodik. Priželjkujemo da u bliskoj budućnosti, umjesto vlakova s dizelskim lokomotivama, našim prugama voze vlakovi na električni pogon. Vjerujemo da će vrlo skoro mnogi naši domovi, umjesto dimnjaka kroz koji se izvija dim od izgorenog drva, ugljena ili loživa ulja, na krovu imati solarne panele i čistu energiju – istaknuo je Vinko Ursić Glavanović, direktor Slobodne Dalmacije. 

PRISTUPAČNA I ISPLATIVA INVESTICIJA 

Naši panelisti objasnili su nam kako prelazak na obnovljive izvore energije nikada nije bio lakši. U vremenu kada cijene energenata nekontrolirano divljaju, prelazak na čiste oblike energije pametna je investicija. 

– Dostupna bespovratna sredstva znatno olakšavaju financiranje projekata, a i vrijeme u kojem živimo doprinosi interesu za postizanje energetske neovisnosti. U novom valu sufinanciranja iznos subvencije za prelazak na obnovljive izvore energije bit će 60 posto. U 2019. godini provodili smo javni poziv za uvođenje obnovljivih izvora energije u obiteljske kuće i imali smo na raspolaganju 44 milijuna kuna. Nismo uspjeli plasirati ni pola iznosa, iako su građani mogli aplicirati za sredstva tijekom cijele godine. Ljudi postaju sve svjesniji benefita ovih subvencija. Tako smo na prošlogodišnjem pozivu imali na raspolaganju 95 milijuna kuna i sve smo potrošili. Od prošlog tjedna osigurali smo i dodatna sredstva kako bismo sufinancirali sve koji su se prijavili – ponosno je kazao Mladen Ilijević

image

Ivo Radica, Lin Herenčić, Ante Čikotić, Frano Barbir i Mladen Ilijević

Tom Dubravec/Cropix

Europske institucije i Vlada Republike Hrvatske snažno promoviraju i potiču energetsku tranziciju. Uz brojne javne pozive za sufinanciranje, odnedavno je ukinut i PDV na izgradnju solarnih elektrana. 

– Solari su postali priuštivi građanima, rokovi povrata investicije su prihvatljivi i bez subvencije fonda. Sa subvencijom od 60 posto vrijeme potrebno za povrat investicije kraće je od dvije i pol godine. Danas je povrat na kapital do 20 posto za solarne elektrane, dok banke na štednju daju do jedan posto. Stoga ljudima trebamo poslati poruku kako bi im bilo itekako isplativo svoju štednju usmjeriti na način da aktiviraju svoje krovove – poručio je Ante Čikotić

image

Frano Barbir

Tom Dubravec/Cropix

Profesor Frano Barbir cijelu je svoju karijeru posvetio vodiku, za koji kaže da je nekad bio znanstvena fantastika. Danas je tehnologija za proizvodnju i korištenje vodika spremna, pitanje je samo koliko bi se brzo tranzicija mogla provesti. Objasnio nam je kako će doći period kada će proizvodnja električne energije nadmašiti proizvodnju i tada će se značajno isplatiti proizvoditi vodik. 

image

Lin Herenčić

Tom Dubravec/Cropix

Gradonačelnik Visa Ivo Radica rekao je da su na Visu još 2010. godine krenuli u izgradnju prve solarne elektrane u Hrvatskoj. To je trenutno najveća solarna elektrana na otoku na čitavom Mediteranu. Već sada proizvode više od svojih potreba te ne namjeravaju stati samo na proizvodnji električne energije. Njihov sljedeći korak bit će proizvodnja vodika uplinjavanjem komunalnog i drugog otpada, kao i proizvodnja vodika električnom energijom iz sunčanih elektrana na području grada Visa iz vode preko elektrolizera. 

image

Lin Herenčić

Tom Dubravec/Cropix

Lin Herenčić poručio je kako su pametne kuće budućnost. Očekuje da će zbog prelaska na pametne tehnologije potrošnja električne energije biti još i veća, što će dodatno istisnuti druge izvore energije. Poanta je takvih sustava da nam olakšaju život, pa je i korištenje i održavanje prilagođeno prosječnom korisniku, zbog čega smatra da će uskoro pametne kuće postati standard.

Prednosti solarnih elektrana, dizalica topline, korištenja vodika i električnih automobila su mnogobrojne. Svaka investicija u ove zelene oblike energije isplatit će se i brže nego što očekujete. Vrlo je važno imati riješene imovinskopravne odnose kako biste apliciranjem na natječaje mogli dodatno ubrzati isplativost investicija. Poticaji i subvencije dostupniji su nego ikada prije, a što se prije odlučite prijeći na zelenu energiju, to će i uštede biti veće. 

image

Ante Čikotić

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 00:22