StoryEditorOCM
Sudamjatradicija

Nije neka gužva i šušur kao prije pandemije, ali dosta Splićana nije moglo propustiti izlazak u grad na Svetoga Duju. Evo što su zabilježili naši reporteri

Piše Merien Ilić Duje Klarić/Cropix
7. svibnja 2021. - 14:34

Za razliku od prošlogodišnjeg blagdana svetog Duje kada smo bili u totalnom lockdownu, ovaj put mjere su nešto blaže, pa je centar grada danas bio bio prepun ljudi, mahom roditelja s djecom koji su po starom, dobrom običaju napravili đir preko Rive, Peristila, Pazara i ostalih omiljenih punktova.

image
Duje Klarić/Cropix

'Novo normalno' dočekalo ih je s maskama na licima, s redarima Civilne zaštite koji su svako malo upozoravali na držanje distance, no bez javnih priredbi, bez sajma Sudamje, bez procesije i tradicionalne tombole na Rivi. Ipak, u prvostolnici sv. Duje održana je svečana misa, ekipa s Peškarije upriličila je internu tombolu za mušterije, djeca nisu imala nastavu, a klepetuše su se ipak mogle čuti po tehno betonu Rive.

Dok je mama Sandra Lisica gledala kuvače, Roko i Franko dobili su od tate Ivana drvene mačeve. Klepetuše su ipak prerasli.

- Nema treninga! Nema škole! Ima svetog Duje! - vikali su dječaci oduševljeno.

image
Duje Klarić/Cropix

- Roko je u vrtiću Adriana imao nastup. Tete su se potrudile održati tradiciju, pa smo i ovu generaciju trogodišnjaka i četverogodišnjaka naučile koracima Splitskog plesa koje su djeca izvela pred svojim prijateljima u splitskoj nošnji. Famozni su! A šušur po gradu, baš ga i nema. Gužva je, ljudi su izašli vanka, ali isto je malo tužno jer nema onog poznatog ugođaja koji se stvori na ovaj blagdan. Malo otužno, ali prilagođavamo se. Bit će bolje - optimistična je mama Sandra.

Drvenih igračaka nedostajalo je ovaj put po gradu. Prednjačile su one plastične, no tu i tamo moglo se naći klepetuša. Četrdeset kuna komad. Svirak 30, no neki najnoviji model, bez vode.

image
Duje Klarić/Cropix

- Kupuju ljudi, niko se ne buni, valjda su zadovoljni. Klepetuše nam stižu iz Laza kod Marije Bistrice - govori nam Nediljko Rajčić, prodavač na banku u Hrvojevoj koji se poslom prodavača bavi već nekih desetak godina.

- Lani nije bilo ništa, fali onog šušura, al izdržat ćemo. Ne može se ništa osim imat nade da će bit bolje - veli nam šjor Nediljko. I gradonačelnik Andro Krstulović Opara poručio je uoči mise u prvostolnici kako Sudamja nije samo koncert, tombola i fjera, već je ovaj blagdan osjećaj ponosa pripadnosti i nade.

Potražili smo i prve trešnje na Pazaru: na dva mjesta smo ih zaista i našli. Male, sitne, zelene, ubrane prerano definitivno.

- Kilo 45 kuna. Dolaze iz Žrnovnice - kazuje prodavač, pa ko voli, nek izvoli.

image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:18